روسیه و هند: مداخله سیاسی در افغانستان پذیرفتنی نیست

رئیس جمهور روسیه و نخست‌وزیر هند در بیانیه مشترک با تاکید بر استقلال افغانستان اظهار داشتند مداخله سیاسی در این کشور پذیرفتنی نیست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه و «نارندرا مودی»، نخست‌وزیر هند، پس از دیدار در مسکو در یک بیانیه مشترک با تاکید بر اینکه مداخله سیاسی در افغانستان پذیرفتنی نیست، از افغانستان به عنوان یک کشور مستقل، متحد و صلح‌آمیز، عاری از تروریسم، جنگ و مواد مخدر حمایت کردند.

روسای جمهور روسیه و هند در این دیدار از افغانستان مستقل و عاری از مداخلات سیاسی اعلام حمایت کردند.

این بیانیه تاکید کرد قطعا از افغانستانی که با همسایگان خود در صلح  باشد و احترام به حقوق اساسی و آزادی‌، حقوق بشر از جمله برای آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه تضمین شود، حمایت می‌شود.

روسای جمهور روسیه و هند همچنین مبارزه با تروریسم در افغانستان را همه جانبه و موثر خواندند و از اقدامات علیه تروریسم و گروه‌های تروریستی بین‌المللی به ویژه داعش استقبال نمودند.

دو طرف بر لزوم تضمین کمک‌های بشردوستانه فوری به مردم افغانستان بدون هیچ‌گونه مطالبه سیاسی تاکید کردند.

 

آمریکا: در مبارزه علیه تهدیدها با پاکستان منافع مشترک داریم

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره گزارش‌ها مبنی بر پشتیبانی واشنگتن از عملیات نظامی پاکستان در خاک افغانستان گفت واشنگتن در مبارزه علیه تهدیدهای امنیتی با اسلام‌آباد منافع مشترک دارد.

به گزارش  خبرگزاری تسنیم، «متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به اینکه آیا واشنگتن از عملیات نظامی پاکستان در خاک افغانستان پشتیبانی می‌کند، گفت: آمریکا این خبر را رد یا تأیید نمی‌کند.

وی افزود: آمریکا با پاکستان منافع مشترکی در مبارزه با تهدیدهای امنیتی منطقه‌ای دارد و واشنگتن به همکاری با اسلام‌آباد ادامه می‌دهد.

میلر ادامه داد: «ما با طیفی از نهادهای غیرنظامی پاکستان شریک هستیم و مرتباً با دولت پاکستان همکاری می‌کنیم، تا فرصت‌هایی را برای ایجاد ظرفیت و تقویت امنیت منطقه‌ای شناسایی کند، از جمله در گفتگوهای سالانه سطح بالای مبارزه با تروریسم».

پاکستان اخیراً عملیات نظامی «عزم استحکام» را در این کشور راه‌اندازی کرده است، عملیاتی که به اعتراف «خواجه آصف» وزیر دفاع پاکستان شامل انجام حملات در خاک افغانستان نیز می‌شود.

آصف با مشروع خواندن حملات فرامرزی تصریح کرده بود اسلام‌آباد حکومت طالبان را از انجام حملات قریب‌الوقوع مطلع نمی‌کند و به اینگونه حملات ادامه خواهد داد.

 

گشت‌زنی هواپیمای بدون‌سرنشین این بار در آسمان «غور»

منابع محلی در ولایت «غور» در غرب افغانستان از گشت‌زنی هواپیمای بدون‌سرنشین در آسمان این ولایت خبر می‌دهند.

به گزارش  خبرگزاری تسنیم، منابع محلی در «غور» اعلام کردند از ساعت یک بعدازظهر روز سه‌شنبه (19 تیر) یک فروند هواپیمای بی‌سرنشین در شهر «فیروزکوه» و شماری از شهرستان‌های این ولایت مشغول گشت‌زنی است.

به گفته‌ منابع، این هواپیمای بدون‌سرنشین بر فراز شهرستان‌های «مرغاب»، «چهارسده»، «الفاروق» و «دولتیار» نیز گشت‌زنی کرده است.

تاکنون‌ مشخص نیست این هواپیما مربوط به کدام کشور است، از چه کشوری وارد حریم هوایی افغانستان شده و چرا بر فراز ولایت غور گشت‌زنی کرده است.

با این حال پیش از این برخی مقامات حکومت طالبان، از همکاری پاکستان با آمریکا برای گشت‌زنی پهپادهای این کشور در آسمان افغانستان انتقاد کرده بودند.

 

«تی.تی.پی» محور سفر وزیر خارجه پاکستان به کابل

معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه پاکستان پس از افزایش تنش‌ها برای گفتگو با حکومت طالبان درباره «تی.تی.پی» عازم کابل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «محمد اسحاق دار» معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه پاکستان در نشست کمیته امور خارجی مجلس سنای این کشور اعلام کرد به زودی به افغانستان سفر می‌کند.

اسحاق دار بدون تعیین زمان مشخص گفت: من تا چند روز دیگر عازم افغانستان خواهم شد. افغانستان کشور برادر ماست.

وی هدف این سفر را مشخص نکرد اما اظهار داشت تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان حضور دارد. بنابراین به نظر می‌رسد مهار این گروه، از اهداف اصلی سفر وزیر خارجه پاکستان به کابل است.

در نزدیک به سه سال گذشته هیچکدام از وزرای خارجه پاکستان به افغانستان سفر نکرده‌اند. آخرین بار «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه دولت عمران خان در مهر 1400 از کابل دیدن کرد.

به تازگی عمران‌خان، نخست‌وزیر پیشین پاکستان از این مسئله انتقاد کرده و تصریح کرده بود پاکستان بدون حمایت حکومت طالبان در مبارزه با تروریسم موفق نخواهد شد.

 

بایدن: کسی قادر به ایجاد همبستگی در افغانستان نیست

رئیس جمهور آمریکا بار دیگر مدعی شد که هیچ کس توانایی ایجاد وحدت و همبستگی در سراسر افغانستان را ندارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در یک نشست خبری اظهار داشت هیچ کسی توانایی ایجاد وحدت و همبستگی در سراسر افغانستان را ندارد.

وی در ادامه مدعی شد که همواره مخالف «اشغال» افغانستان بوده است

بایدن تصریح کرد پس از کشته شدن «بن لادن» باید کنار می‌رفتیم زیرا کسی توانایی ایجاد وحدت، همبستگی و یکپارچگی در افغانستان را از جنوب تا شمال این کشور ندارد.

رئیس‌جمهور آمریکا خردادماه نیز در نشست خبری با همتای کنیایی خود گفته بود افغانستان گورستان امپراتوری‌هاست.

جو بایدن تاکید کرده بود احتمال اینکه کسی افغانستان را متحد کند، بسیار، بسیار، بسیار بعید است.

 

سازمان ملل متحد: طالبان پاکستان بزرگترین شبکه تروریستی در افغانستان است

یک گروه نظارتی سازمان ملل متحد در خصوص سازمان‌های تروریستی بین‌المللی اعلام کرد که گروه تحریک طالبان پاکستان اکنون بزرگ‌ترین شبکه فعال تروریستی در افغانستان است که از حمایت القاعده و حتی حکومت طالبان برخوردار است.

به گزارش ایرنا، رسانه‌های پاکستانی با استناد به تازه‌ترین جمع بندی گروه ارزیابی سازمان ملل متحد درباره داعش و القاعده عنوان کردند که گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان از حمایت رژیم طالبان در افغانستان و القاعده برخوردار است.

در این گزارش با ابراز نگرانی از رشد فزاینده تهدید داعش خوراسان، آمده است که عناصر گروهگ داعش به صورت راهبردی به ایران، پاکستان و کشورهای آسیای میانه هدایت می‌شوند.

تازه‌ترین جمع بندی ناظران سازمان ملل متحد حاکی از حمایت آنان از مواضع پاکستان است که مدعی استفاده آزادانه تروریست ها از جمله طالبان پاکستانی از قلمروی افغانستان و استفاده این عناصر از تسلیحات به جامانده نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و آمریکا است.

بر اساس این گزارش، در عین حال حکومت سرپرست افغانستان منکر اتهامات همسایه خود است و از اسلام‌آباد خواسته تا اسناد و شواهد دقیقی درخصوص حضور عناصر تروریستی در خاک افغانستان ارائه دهد.

با این حال سازمان ملل متحد تحریک طالبان پاکستان (TTP) را در حال حاضر بزرگترین گروه تروریستی در افغانستان می داند که از حمایت عملیاتی و لجستیکی هم از سوی طالبان افغانستان و هم از جناح های شبکه تروریستی القاعده برخوردار است.

این‌ گروه ارزیابی در پانزدهمین گزارش خود عنوان کرد که قدرت جنگجویان طالبان پاکستانی در افغانستان بین ۶ هزار تا ۶ هزار و ۵۰۰ نفر است. این گروه به فعالیت خود در سطح قابل توجهی در افغانستان ادامه داده و از آنجا به انجام عملیات های تروریستی به داخل پاکستان اغلب با استفاده از اتباع افغان ادامه می دهد.

در این گزارش همچنین تمایل طالبان افغانستان برای کاهش تهدید تحریک طالبان پاکستان را با توجه به روابط تاریخی میان آنان زیر سوال برده و به حمایت موقت و مدارای کابل از عملیات‌های طالبان پاکستانی که حتی شامل تهیه سلاح، آموزش و حمایت القاعده شاخه شبه قاره است، اشاره می‌کند.

القاعده به تحریک طالبان پاکستان در انجام حملات تروریستی در داخل پاکستان کمک می کند و گروهی دیگر موسوم به "تحریک جهاد پاکستان نیز مسئولیت آن حملات را بر عهده می گیرد تا از فشار بر مقامات طالبان افغانستان بکاهد.

در گزارش سازمان ملل متحد آمده است که چگونه داعش خوراسان حضور خود را در افغانستان محدود و عملیات خارجی خود را با عوامل بمب گذاران انتحاری و تشویق آنان برای سفر به اروپا، فدراسیون روسیه و دیگر کشورهای همسایه، گسترش داده است.

این گزارش که عملیات‌ داعش خوراسان را «تاکتیکی و نه راهبردی» توصیف کرده، خاطرنشان می‌کند که توانمندی‌های طالبان افغانستان در مبارزه با تروریسم به ویژه تهدیدات داعش خوراسان ناکافی است.

 

بایدن اظهار پشیمانی کرد

رئیس‌جمهور آمریکا با یادآوری شکست‌ ایالات متحده در جنگ طولانی افغانستان، از رژیم صهیونیستی خواست جنگ غزه را تشدید نکند و گفت از اینکه در گذشته این رژیم را به برخی اقدامات مجاب نکرده، پشیمان است.

ایسنا :   «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا در یک نشست مطبوعاتی پس از نشست سه‌روزه ناتو در واشنگتن گفت: «وقتی به گذشته نگاه می‌کنم، کارهای زیادی وجود دارد که آرزو می‌کنم توان مجاب کردن اسرائیل به انجام آن‌ها را داشتم

او همچنین با یادآوری تبعات مخرب حضور طولانی‌مدت آمریکا در افغانستان، از رژیم صهیونیستی خواست از این مسئله درس بگیرد و نگذارد جنگ غزه به طول بینجامد. با این حال، بایدن تأکید کرد ایالات متحده همچنان از حملات صهیونیستی به رهبران جنبش مقاومت فلسطین (حماس) حمایت می‌کند.

بایدن همچنین گفت به دلیل نگرانی از حملات صهیونیست‌ها به غیرنظامیان غزه با بمب‌های ۱۰۰۰ کیلوگرمی، آمریکا به خودداری از ارسال این مهمات به رژیم صهیونیستی ادامه خواهد داد.

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین گفت در حال حاضر دلیلی برای تماس با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه نمی‌بیند، مگر اینکه تغییر قابل‌توجهی در رفتار پوتین رخ دهد.

بایدن در اظهاراتی متناقض، با بیان اینکه آماده گفت‌وگو با تمام رهبران جهان، از جمله پوتین است، گفت: «من آماده صحبت با پوتین نیستم، مگر اینکه برای تغییر رفتار خود آماده باشد

او همچنین به گفت‌وگوهای گذشته خود با پوتین اشاره کرد که به گفته او بی‌فایده بوده‌اند. رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «آخرین باری که تماس داشتیم، سعی کردم با او درباره توافق‌های کنترل تسلیحاتی گفت‌و کنم، اما پیشرفت مطلوبی حاصل نشد

جو بایدن در این نشست مطبوعاتی که پس از اجلاس ناتو در واشنگتن برگزار شد، هم‌چنین تصریح کرد آمریکا به اوکراین اجازه نمی‌دهد از تسلیحات آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند.

او در پاسخ به این پرسش که آیا «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین اجازه حمله به عمق خاک روسیه را دارد، گفت: «در مورد درخواست زلنسکی برای اجازه حمله به عمق روسیه، ما به زلنسکی اجازه داده‌ایم از سلاح‌های آمریکایی در حمله به خاک روسیه (در نزدیکی مرز اوکراین) استفاده کند

او همچنین با طرح این ادعا که چین به صورت غیرمستقیم در جنگ اوکراین از روسیه حمایت می‌کند، گفت در واکنش به این امر، برخی از متحدان اروپایی اوکراین قصد دارند سرمایه‌گذاری‌های خود در چین را کاهش دهند؛ اظهاراتی که واکنش سفارت چین در آمریکا را در پی داشت. این سفارتخانه در پاسخ، بر تعهد پکن به حمایت از صلح و تشویق طرفین به کاستن از تنش‌های جاری تاکید کرد.

بایدن همچنین با تایید اینکه متحدان اروپایی ناتو نگران تضعیف این ائتلاف در صورت پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا هستند، گفت این یک نگرانی به‌حق است.

این نامزد انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا که در پی گاف‌های فراوان خود مخصوصا در مناظره با ترامپ با درخواست کناره‌گیری از رقابت‌ها مواجه شده، در پاسخ به پرسش‌هایی درباره وضعیت سلامتی خود گفت که اگر پزشکانش توصیه کنند، آزمایش عصب‌شناسی انجام خواهد داد، اما تاکنون چنین پیشنهادی از تیم پزشکی خود دریافت نکرده است.

او در این کنفرانس خبری که حدود یک ساعت طول کشید تلاش کرد خود را مسلط و متمرکز نشان دهد اما در همان ابتدای کنفرانس یک اشتباه دیگر کرد و در اشاره به معاون رئیس جمهوری، کامالا هریس، گفت «معاونم ترامپ را اگر مطمئن نبودم که شایسه جانشینی رئیس جمهور است از ابتدا انتخاب نمی‌کردم

به نظر می‌رسید بایدن حتی متوجه اشتباه خود هم نشد چرا که آن را تصحیح نکرد. این در حالی بود که ساعتی قبل از کنفرانس خبری او بلافاصله بعد از این که زلنسکی را پوتین معرفی کرد به اشتباه خود پی برد و گفت « چرا گفتم پوتین. پرزیدنت زلنسکی. از بس که متمرکز بر شکست دادن پوتین هستم

بایدن در پاسخ به این که چندین دموکرات خواستار کناره‌گیری او از رقابت با دونالد ترامپ شده‌اند، گفت می‌خواهد برای دور دوم ریاست جمهوری رقابت کند اما نه برای این که میراثی از خود برجای بگذارد بلکه به این علت که «می‌خواهم کاری که شروع کرده‌ام را تمام کنم

بایدن هم‌چنین به خبرنگاران گفت که نباید فعلا به نتایج نظرسنجی‌های اعتماد کرد چرا که به گفته او هنوز فضای انتخاباتی داغ نشده و ستاد انتخاباتی او هنوز کار خود را به طور جدی آغاز نکرده اما او اطمینان دارد که قادر به شکست دونالد ترامپ خواهد بود.

 

نهاد امدادگر سازمان ملل: ۲۳,۷ میلیون نفر در افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند

دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل چهارشنبه ۲۰ تیر / ۱۰ ژوئیه اعلام کرد که حدود سه سال پس از قدرت‌گیری دوباره طالبان، ۲۳,۷ میلیون نفر در افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند. به‌گفته این نهاد سازمان ملل از این میان دست‌کم ۹,۲ میلیون نفر کودک هستند. دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل همچنین با اشاره وضعیت زنان افغانستان گفته است که با به قدرت رسیدن دوباره طالبان بر افغانستان حقوق و آزادی‌های اساسی زنان و دختران محدودتر و مانع از دسترسی آن‌ها به کمک و خدمات شده است. دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل پیش از این گفته بود که برای کمک به نیازمندان افغانستان در سال جاری میلادی با کمبود شدید بودجه روبه‌رو است و این نهاد، تنها ۶۱۵,۷ میلیون دلار از بودجه ضروری برای رسیدگی به نیازهای بشردوستانه مردم افغانستان را دریافت کرده است.

 

سازمان ملل متحد: طالبان به ترس میان افغان‌ها دامن می‌زند

 سازمان ملل متحد در گزارشی که روز سه‌شنبه منتشر شد، اعلام کرد که پلیس اخلاق حکومت سرپرست افغانستان به ایجاد فضای ترس و ارعاب در میان افغان‌ها دامن می‌زند.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری آسوشیتدپرس، سازمان ملل متحد در گزارش خود می افزاید: فرامین و برخی روش‌های مورد استفاده پلیس اخلاقی حکومت سرپرست افغانستان موجب نقض حقوق بشر و آزادی‌های اساسی شده است.

براساس این گزارش، طالبان اغلب با اجرای خودسرانه، شدید و نامتناسب مجازات ناشی از رعایت نکردن دستورالعمل‌ها و فرامین و همچنین ممنوعیت‌های گسترده با تاثیر تبعیض‌آمیز بر زنان، منجر به نقض حقوق بشر شده و غیرقابل پیش‌بینی بودن اقدامات اجرایی آنان، به ایجاد جو ترس و ارعاب در میان بخش‌های مردم دامن زده است.

در گزارش دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان آمده است: از مرداد ۱۴۰۰ تا اسفند ۱۴۰۲ دست‌کم یکهزار و ۳۳ مورد ثبت شده وجود دارد که در آن پلیس اختلاق درحین اجرای دستورات از ابزار زور استفاده کرده و منجر به نقض آزادی و تمامیت جسمی و روانی افراد شده است.

فیونا فریزر رئیس بخش انسانی هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در همین راستا، اظهار داشت: با توجه به مسائل متعددی که در این گزارش ذکر شده است، نگرانی قابل توجهی را برای همه افغان‌ها، به‌ویژه در زمینه حقوق زنان و دختران ایجاد می‌کند.

اداره امر به معروف حکومت سرپرست افغانستان در واکنش به این موضوع، گزارش سازمان ملل متحد را رد کرده و یافته های آن را نادرست و متناقض خوانده است.

 

زرداری: مشکلات افغانستان و پاکستان به راحتی حل نمی‌شود

رئیس حزب مردم پاکستان اظهار داشت مسائل مورد اختلاف کابل و اسلام‌آباد پیچیده است و به راحتی حل نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «بلاول بوتو زرداری» رئیس حزب مردم پاکستان در یک نشست خبری خطاب به «عمران خان» رئیس حزب تحریک انصاف گفت: مشکلات بین افغانستان و پاکستان بسیار پیچیده است و با نوشیدن یک لیوان چای حل نمی‌شود.

وی افزود: مشکلات افغانستان و پاکستان باید حل شود و باید اذعان کرد که تمام مسائل تحت کنترل افغانستان نیست.

عمران خان پیش از این در پیامی از زندان خطاب به دولت و ارتش پاکستان گفته بود این کشور بدون حمایت طالبان افغانستان در جنگ با تروریسم موفق نمی‌شود.

رئیس حزب تحریک انصاف همچنین از بلاول بوتو زرداری و محمد اسحاق دار، وزیر خارجه کنونی پاکستان به خاطر عدم سفر به کابل برای رایزنی و حل مشکلات با افغانستان انتقاد کرده بود.

 

طالبان: زنان ورزشکار افغان در المپیک پاریس جایی ندارند

سخنگوی طالبان اعلام کرد که زنان ورزشکار افغانستان در المپیک را به رسمیت نمی‌شناسد.

به گزارش فارس، سخنگوی اداره ورزش افغانستان اعلام کرد که حکومت طالبان ۳ ورزشکار زن را که در بازی های المپیک پاریس در ماه جاری نماینده این کشور خواهند بود را به رسمیت نمی‌شناسد.

کمیته بین المللی المپیک (IOC) یک تیم متشکل از ۶ ورزشکار افغان - ۳ زن و ۳ مرد - را با مشورت کمیته ملی المپیک افغانستان که عمدتاً تبعیدی هستند، به بازی‌های پاریس دعوت کرده است.

سخنگوی طالبان در این باره تاکید کرد که فقط ۳ ورزشکار مرد نماینده افغانستان در المپیک هستند.

مشوانی در این باره به خبرگزاری فرانسه گفت: در حال حاضر ورزش دختران در افغانستان متوقف شده است. وقتی ورزش دختران انجام نمی شود، چگونه می توانند به تیم ملی بروند؟ ما فقط مسئولیت ۳ ورزشکار مرد شرکت کننده در المپیک را بر عهده می‌گیریم.

سه ورزشکار زن و دو ورزشکار مرد در خارج از افغانستان زندگی می کنند. تنها فردی که در این کشور تمرین می‌کند یک جودوکار است. بانوان در دوومیدانی و دوچرخه سواری به رقابت خواهند پرداخت.

 

فرمانده کشته شده داعش در ننگرهار در دولت «غنی» آزاد شده بود

نماینده سابق پارلمان افغانستان گفت فرمانده داعش که اخیراً در عملیات طالبان در ننگرهار کشته شده، دو بار در دولت اشرف غنی از زندان آزاد شده بود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «ظاهر قدیر» نماینده سابق پارلمان افغانستان اعلام کرد فرمانده داعش که در عملیات اخیر طالبان در ننگرهار کشته شده است، دو بار در زمان دولت اشرف غنی پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی، آزاد شده بود.

وی با انتشار پیامی در شبکه «ایکس» نوشت این فرمانده داعش «ابوشیر» نام دارد و در زمان دولت اشرف غنی در «پلچرخی» زندانی بود، اما پس از یک ماه توسط «یک مقام ارشد» آزاد شد.

ظاهر قدیر بدون نام بردن از این مقام ارشد دولت سابق افغانستان، افزود مدارک مربوط به جنایات این عضو داعش را به اشرف غنی ارائه کرده بود، اما رئیس جمهور پیشین به دستور آمریکا هزاران داعشی را آزاد کرد.

پیشتر منابع رسانه‌ای نزدیک به طالبان اعلام کرده بودند در عملیاتی علیه مخفیگاه‌های داعش در شهرستان «مومندره» یک فرمانده داعش به نام «ذاکرالله» معروف به «ابوشیر» کشته شده است.

به گفته این منابع، ابوشیر از اهالی شهرستان «اچین» ولایت ننگرهار بود و مسئولیت تشکیلات نظامی گروه تروریستی داعش در این شهرستان را بر عهده داشت.

 

شبه‌نظامیان سابق تحت آموزش سازمان سی‌آی‌ای آمریکا با دعوت طالبان به افغانستان برمی‌گردند

دست‌کم شش نفر از افسران و کارمندان پیشین نیروی حفاظتی خوست به دعوت کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان از آمریکا به افغانستان بازگشته‌اند.

طالبان از بازگشت شماری از اعضای پیشین «نیروی حفاظتی خوست» به افغانستان خبر داده است.

سایت اطلاعات روز  با انتشار این خبر و به نقل از «کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان» نوشت که دست‌کم شش نفر از افسران و کارمندان پیشین این گروه شبه‌نظامی به دعوت این کمیسیون از ایالات متحده آمریکا به افغانستان بازگشته‌اند.

کمیسیون در بیانیه خود تصویر چند نفر از افسران و کارمندان پیشین این گروه را منتشر کرده است.

نیروی حفاظتی خوست (KPF)  که نام رسمی آن «لشکر ۲۵ وزارت دفاع افغانستان» است یک گروه شبه‌نظامی است که در شرق افغانستان فعال بود.

این گروه یکی از چندین گروهی بود که با پشتیبانی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی‌آی‌ای) پس از سقوط طالبان به دنبال حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، آموزش دیده  و تحت نظر این سازمان فعالیت می‌کرد.

واشنگتن پست و نیویورک تایمز از جمله رسانه‌هایی هستند که در زمینه سوء رفتار و نقض حقوق بشر توسط نیروهای حفاظتی خوست گزارش داده بودند.

پس از روی کار آمدن دوباره طالبان در ۱۵ اوت سال ۲۰۲۱، این نیروها تخلیه و به آمریکا منتقل شدند و اینک به دعوت طالبان باز به افغانستان بازمی‌گردند.

«اطلاعات روز» در گزارش خود نوشته است که هنوز روشن نیست این نظامیان پیشین تحت چه شرایطی از آمریکا به افغانستان بازگشته‌اند.

این اولین باری نیست که با تلاش «کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان» مقامات و نظامیان سابق به افغانستان برمی‌گردند.

طالبان برای مقام‌های پیشین که به کشور بازگشته‌اند کارت مصونیت صادر می‌کند.

مسئولان این کمیسیون گفته‌اند که هر افغان حق زندگی در کشور را دارد و امارت اسلامی افغانستان به حقوق تمام مردم در داخل کشور، متعهد است.

آژانس خبری «باختر» که یک خبرگزاری دولتی و  متعلق به وزارت فرهنگ و اطلاعات افغانستان است در خبری مربوط به  بازگشت یکی از مقامات پیشین افغان به این کشور نوشت:

والی میدان وردک در اداره پیشین از بازگشت خود به کشور ابراز خرسندی و از همکاری امارت اسلامی افغانستان قدردانی کرد و گفت که وی با اطمینان کامل به کشور برگشته و از سایر مقامات افغان در اداره پیشین مقیم خارج خواست که به کشور برگردند و در فضای «امن» موجود در کشور، زندگی کنند.

با این وجود همه نسبت به این بازگشت‌ها خوش‌بین نیستند و برخی ناظران آن را تلاشی برای سفیدشویی و حتی دامی برای مخالفان سابق طالبان عنوان می‌کنند.

چندی پیش یکی از مقامات افغان که به دعوت این کمیسیون به افغانستان باز گشته بود، دوباره از افغانستان خارج شد و طالبان را به آزار و اذیت خود و خانواده‌اش متهم کرد.

غالب مجاهد، والی سابق بهسود در ننگرهار به اینترنشنال افغانستان گفته بود که به دعوت کمیسیون تماس با شخصیت‌های طالبان به کابل برگشت و علی‌رغم حل‌وفصل خصومت و اختلاف با سیف‌الدین، فرمانده لوای سوم طالبان در جلال‌آباد، زندگی آرامی نداشت و پس از برگشت به کابل، چهار بار مورد سوء قصد قرار گرفته بود.

نیروهای آمریکایی سال‌ها پیش غالب مجاهد را به اتهام عضویت در شبکه القاعده دستگیر و به گوانتانامو منتقل کرده بودند.

دوره نخست حکومت طالبان در افغانستان بین سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بود. به دنبال وقایع ۱۱ سپتامبر و حمله نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا به افغانستان، طالبان سرنگون شد. دور دوم حکومت طالبان در افغانستان با حمله مجدد طالبان  همزمان با خروج نیروهای آمریکایی از این کشور از اواسط اوت ۲۰۲۱ آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

 

چین در مرز تاجیکستان و افغانستان پایگاه نظامی می‌سازد

اندپندنت فارسی :‌تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که چین در حال ساختن یک پایگاه نظامی مخفی در مرز تاجیکستان و افغانستان است تا از طریق آن، تهدیدهای ناشی از سلطه طالبان بر افغانستان و گروه‌های تروریستی مستقر در این کشور را کنترل کند. 

به گزارش، روزنامه تلگراف، چین از حدود یک دهه پیش در حال ساخت این پایگاه نظامی در یکی از دورافتاده‌ترین نقاط جهان است.

تلگراف در مورد مکانی که این پایگاه نظامی آنجا ساخته می‌شود، نوشت: «این تاسیسات در دل کوه‌هایی به ارتفاع حدود چهار هزار متر ساخته می‌شوند و برج‌های دیده‌بانی و نیروهای نظامی از هر دو کشور تاجیکستان و چین در آن مستقر خواهند شد که اکنون به صورت منظم در تمرین‌های نظامی مشترک شرکت می‌کنند.

رسانه‌های دولتی چین این فعالیت‌ها بازتاب می‌دهند اما دو دولت هنوز در مورد ساخت یا توسعه این پایگاه نظامی که به نظر می‌رسد متعلق به دوران شوروی سابق باشد، علنا اظهارنظر نکرده‌اند. با این حال تصاویر ماهواره‌ای سرعتی ثابت در ساخت‌وساز این پایگاه و جاده‌های منتهی به آن را نشان می‌دهد.

چین از حامیان و متحدان رژیم طالبان محسوب می‌شود و پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان روابط نزدیکی با طالبان برقرار کرد. شرکت‌های دولتی و خصوصی چین در سه سال گذشته قرارداد‌ استخراج چندین معدن بزرگ افغانستان را با طالبان امضا کردند و نخستین کشوری بودند که «سفیر کبیر» رژیم طالبان را در خاکشان پذیرفتند.

بلال کریمی ژانویه ۲۰۲۴ به‌عنوان سفیر طالبان در چین منصوب شد و شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری این کشور، اعتبارنامه او را دریافت کرد. به جز رئیس‌جمهوری چین، هیچ رئیس‌جمهوری دیگری دیپلمات‌های طالبان را به حضور نپذیرفته است.

اما چین با وجود روابط نزدیک با رژیم طالبان، از استقرار گروه‌های تروریستی در افغانستان نگران است. بر اساس گزارش‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد، گروه‌های تروریستی بین‌المللی از جمله القاعده، حزب اسلامی ترکستان شرقی متشکل از اویغورهای جدایی‌طلب، حرکت اسلامی ازبکستان، جماعت انصارالله تاجیکستان، تحریک طالبان پاکستان و چند گروه دیگر در افغانستان پایگاه دارند و زیر سایه چتر محافظتی طالبان، در حال تقویت و آماده‌سازی برای بازگشت به صحنه‌اند.

چین که با افغانستان مرزی طولانی و کوهستانی دارد، قصد دارد در صورت ایجاد ثبات، در افغانستان سرمایه‌گذاری کند. این کشور در یک دهه اخیر در تاجیکستان و پاکستان سرمایه‌گذاری هنگفتی کرده است و برای افزایش حجم سرمایه‌گذاری در کشورهای آسیای میانه و جنوب آسیا چشم‌اندازی بلندمدت‌  دارد.

روزنامه تلگراف در مورد اهمیت پایگاه نظامی چین در مرز با تاجیکستان و نزدیک به خاک افغانستان نوشت: «چین به دنبال گسترش ردپای نظامی در تمام مرزهایش و به‌ویژه فشار آوردن به قلمرو هند در هیمالیا است. نگرانی از اینکه پکن قصد دارد در کشورهای همسایه نیز همین کار را انجام دهد، افزایش یافته است، چنانچه روابطش را با تاجیکستان هم در زمانی که روسیه، شریک اقتصادی و امنیتی همیشگی آن کشور، درگیر جنگ اوکراین است، تقویت می‌کند.»

شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، چهارم ژوییه به تاجیکستان سفر کرد و توافقنامه‌های متعددی در بخش تجارت و اقتصاد با امامعلی رحمان، رئیس‌جمهوری تاجیکستان به امضا رساند.

پرویز مولاناجانف، کارشناس امور سیاسی مستقر در بریتانیا، به تلگراف گفت: «در منطقه یک خلا ایجاد شده بود و اکنون چین دارد این خلا را پر می‌کند.» به باور این کارشناس، از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، تاجیکستان نگران پیامدهای امنیتی این وضعیت است و چین از این نگرانی تاجیکستان برای توسعه نفوذش بهره‌برداری می‌کند.

امامعلی رحمان و شی جین‌پینگ در دیداری که هفته گذشته در شهر دوشنبه داشتند، بر همکاری مشترک در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری تاکید کردند.

رحمان در بیانیه‌ای اعلام کرد که حکومت تاجیکستان و چین بر این عقیده‌اند که تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان که همه اقوام بتوانند در آن سهم داشته باشند، یکی از کلیدهای راه‌های ایجاد ثبات در این کشور است.

مقام‌های چین عموما از اظهارنظر منفی در مورد طالبان خودداری می‌کنند و در نشست‌های بین‌المللی از حامیان طالبان شمرده می‌شوند، با این حال وزارت خارجه این کشور در سه سال گذشته چندین بار بر لزوم جلوگیری از استفاده گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان تاکید کرده است. این نگرانی و همچنین به رسمیت شناخته نشدن رژیم طالبان نزد سایر کشورهای جهان و قدرت گرفتن روزافزون داعش خراسان باعث شده است شرکت‌های چینی علی‌رغم امضای توافقنامه و قرارداد با رژیم طالبان، کار و سرمایه‌گذاری در افغانستان را به تعویق بیندازند.

 

بازگشت سفیر عربستان به افغانستان

سفیر عربستان سعودی، یک سال و نیم پس از تخلیه و بستن سفارت این کشور و خروج از افغانستان، به کابل بازگشت و با وزیر خارجه طالبان دیدار کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «فیصل بن طلق البقمی» سفیر عربستان در افغانستان پس از گذشت یک سال و نیم، به کابل بازگشت و با «امیرخان متقی» وزیر خارجه حکومت طالبان دیدار کرد.

سفیر و دیگر دیپلمات‌ها و کارمندان سفارت عربستان در کابل، بهمن ماه سال 1401 این سفارتخانه را ترک کرده بودند.

خبرگزاری رویترز در آن زمان به نقل از منابعی گزارش داده بود دیپلمات‌های سعودی کابل را به علت نگرانی از حملات تروریستی ترک کرده و در پاکستان مستقر شدند.

سفیر عربستان سعودی در حالی به کابل بازگشته که «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان پس از دیدار با دیپلمات‌های سعودی در نشست سوم دوحه اعلام کرده بود که ریاض می‌خواهد سفارت خود را در کابل بازگشایی کند.

‌وزیر خارجه طالبان در این دیدار ابراز امیدواری کرد سطح تعاملات دیپلماتیک بین دو کشور افزایش یابد.

بر اساس اطلاعیه منتشر شده توسط وزارت خارجه طالبان، متقی در دیدار با سفیر عربستان، ضمن تأکید بر اشتراکات فرهنگی، تاریخی و دینی افغان‌ها با مردم عربستان، گفت آنها علاقمند گسترش روابط با ریاض هستند.

وی همچنین ابراز امیدواری کرد در دوره مأموریت سفیر عربستان، روابط دوجانبه توسعه یابد.

گفتنی است مسئولیت سفارت افغانستان در ریاض در حال حاضر با «احمد جاوید مجددی» سفیر دولت اشرف غنی است و عربستان هنوز دیپلمات‌های طالبان را نپذیرفته است.

 

پاکستان: روند اخراج مهاجران افغان بدون مدرک تعلیق نشده است

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان ادعای آژانس پناهندگان سازمان ملل مبنی بر تعلیق روند اخراج مهاجران فاقد مدرک اقامتی در این کشور را رد کرد.

ممتاز زهرا بلوچ گفت: «طرح بازگرداندن مهاجران بدون مدرک پابرجاست و به صورت منظم و مرحله به مرحله اجرا می‌شود».

فیلیپو گراندی، رئیس کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان روز سه‌شنبه در پایان سفر سه روزه خود به پیشاور و اسلام‌آباد، تعلیق طرح بازگشت افغان‌ها را تایید کرد.

ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان دو روز بعد از اظهارات آقای گراندی گفت: «این واقعیت ندارد. توجه داشته باشیم که چنین تفاهمی از سوی دولت پاکستان با آژانس پناهندگان سازمان ملل صورت نگرفته است».

فیلیپو گراندی، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در پی دیدار با مقامات پاکستان در بیانیه‌ای رسمی از تعلیق «طرح بازگرداندن مهاجران غیرقانونی» ابراز قدردانی کرده و از دولت پاکستان خواستار تضمین‌هایی مبنی بر توقف آن شده بود.

دولت پاکستان مرحله نخست اخراج افغان‌های بدون مدرک را به گونه رسمی در پاییز پارسال آغاز کرد. براساس آمارهای رسمی ۵۴۱ هزار مهاجر افغان در این مرحله از پاکستان اخراج شدند.

براساس بیانیه‌های رسمی مقامات طالبان در مرحله دوم روند اخراج پناهجویان افغان قرار است ۸۰۰ هزار مهاجر بدون مدرک به افغانستان بازگردانده شوند.

فیلیپو گراندی در سفر سه روزه به پاکستان با شهباز شریف، نخست وزیر این کشور، محمد اسحاق دار وزیر امور خارجه، امیر مقم وزیر مناطق مرزی و دیگر مقامات ارشد پاکستان دیدار کرد.

گراندی، خواستار تقویت تلاش‌ها برای دست یافتن به راه حل‌های بلندمدت به مهاجران افغان و حمایت جامعه میزبان از آن‌ها شد.

کابینه پاکستان پس از سفر کمیساریای عالی پناهندگان به این کشور، اعلام کرد که اقامت ۱.۴۵ میلیون پناهجوی افغان را برای یک سال دیگر تمدید کرده است. براساس این تصمیم، پناهجویان دارای کارت «پی‌او‌آر» می‌توانند تا ۳۰ جون ۲۰۲۵ در پاکستان بمانند.

 

در آستانه سفر وزیر خارجه پاکستان به کابل؛ طالبان اعضای تی‌تی‌پی را در غزنی جا‌به‌جا می‌کند

منابع موثق به افغانستان اینترنشنال خبر دادند که در آستانه سفر اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان به کابل، اداره طالبان می‌خواهد طالبان پاکستانی را در اردوگاهی در غزنی جا‌به‌جا کند.

مهار شبه‌نظامیان پاکستانی خواست اصلی اسلام‌آباد از طالبان افغان است.

منابع از میان طالبان افغان و طالبان پاکستانی به افغانستان اینترنشنال تایید کردند که اعضای‌ تی‌تی‌پی در اردوگاهی در غزنی جابه‌جا می‌شوند.

به گفته منابع این اردوگاه «در واقع خانه‌هایی است که برای مهاجرانی ساخته شده‌ بود که از پاکستان اخراج می‌شوند

با این حال آن‌ها تاکید کردند که تحریک طالبان پاکستان از انتقال به این اردوگاه مطمین نیستند و از احتمال حمله هوایی پاکستان در این اردوگاه نگرانی دارند.

به گفته منابع اگر فشارها برای انتقال طالبان پاکستانی شدت بگیرد احتمال دارد برخی از آنان به پاکستان برگردند.

این در حالی است که اسحاق دار روز سه‌شنبه، ۱۹ سرطان اعلام کرد که قرار است به زودی به کابل سفر کند.

اخیرا پاکستان عملیات نظامی جدید موسوم به «عزم استحکام» را برای مبارزه با شورشیان از جمله تحریک طالبان پاکستانی آغاز کرده است.

طالبان تاکنون درباره اهداف سفر وزیر خارجه پاکستان به کابل ابراز نظر نکرده، اما به گفته منابع، یکی از تحولات مهم در این زمینه ایجاد دو کمپ در ولایت غزنی برای اعضای تحریک طالبان پاکستان با هدف به حداقل رساندن فعالیت این گروه است.

تحریک طالبان پاکستان در سه سال گذشته مسئولیت حملات مرگباری در پاکستان را بر عهده گرفته است.

گفته شده آقای اسحاق دار در سفر خود به افغانستان و گفت‌وگو با طالبان، قصد دارد این تهدیدات را کاهش داده و امنیت داخلی پاکستان را تقویت کند.

در نزدیک به سه سال گذشته هیچ وزیر خارجه پاکستان به افغانستان سفر نکرده است.

آخرین بار شاه محمود قریشی، وزیر خارجه حکومت عمران‌خان در ماه میزان ۱۴۰۰ از کابل دیدن کرد.

به تازگی عمران‌خان، نخست‌وزیر پیشین پاکستان از این مسئله انتقاد کرد و گفت که پاکستان بدون حمایت حکومت طالبان در مبارزه با تروریسم موفق نخواهد شد.

 

وضعیت زنان افغانستان پیش از ظهور بنیادگرایان چه بود؟

افغانستان در سال‌های دهه هفتاد کشوری رو به توسعه بود و دولت‌های تکنوکرات بر آن حاکم بودند. اما پس از انقلاب ثور و مداخله شوروی و ایالات متحده در این کشور، افراطی‌ها بر آن حاکم شدند و دستاوردهای مدنیت و تجدد نابود شد.

رویداد ۲۴افغانستان در دهه‌های هفتاد و هشتاد میلادی قرن بیستم با وجود مشکلات و دشواری‌هایی که داشت، به سمت مدرنیزاسیون پیش می‌رفت و ساختار‌ها و نهاد‌های مدرن در سرتاسر کشور جا باز می‌کردند. آرامش و امنیت در کشور وجود داشت و تجارت با کشور‌های همسایه رونق گرفته بود. این پیشرفت‌ها به ویژه زمانی مهم می‌شدند که بدانیم افغانستان همواره کشوری اشغال شده بود که بر اساس ارزش‌های محلی و پدرسالارانه اداره می‌شد و مدرنیته و تکنولوژی‌های مدرن در آنجا گسترش نیافته بودند.

جنگ افغانستان و شوروی و به تبع آن، روی کار آمدن طالبان و مذهبیون افراطی، همه چیز بر باد رفت و مردم افغانستان از آن زمان تا کنون دچار تنش و بحران شده‌اند.

افغانستان به عنوان مملکتی مستقل از زمان احمدشاه درانی مطرح شد. نادرشاه افشار افغانستان را تصرف کرده بود و پس از مرگش احمد خان که یکی از سرداران قدرتمند نادر بود به سرعت به افغانستان رفت و قبایل مختلف را متحد کرد. اما دیری نپایید که بریتانیای کبیر افغانستان را تحت سیطره خود درآورد و اشغال کرد.

پس از جنگ جهانی اول و استقلال بسیاری از کشور‌ها از امپراطوری‌های بزرگ، افغانستان هم از بریتانیا مستقل شد و در ۱۹۱۹ قراردادی با بریتانیا امضا کرد که بر اساس آن استقلال افغانستان و دوستی آن با دولت بریتانیا تضمین می‌شد. افغانستان از آن زمان تا حدود سال ۱۹۷۹ میلادی توسط پادشاهانی اداره شد که مهمترین آنان محمدظاهر شاه بود که حدود ۴۰ سال بر افغانستان حکمرانی کرد.

محمدظاهر شاه قانون اساسی برای افغانستان مدون کرد و آزادی‌های مدنی و سیاسی را گسترش داد. قبایل مختلف در زمان او با یکدیگر متحد شدند و طی نیم قرن در افغانستان هیچ جنگی در نگرفت. تکنوکرات‌هایی که خارج تحصیل کرده بودند، در دهه شصت به افغانستان بازگشتند و مدرنیزاسیون به صورت رسمی آغاز شد.

ایجاد آموزش و پرورش، حق حجاب اختیاری، احیای برخی از حقوق زنان و انتخابات آزاد پاره‌ای از دستاورد‌های این دوره بودند. مورخان دهه هفتاد افغانستان را دوران دموکراسی می‌نامند که مدرن‌سازی‌های آن دوره به چشم بسیاری از علمای سنتی و بنیادگرا‌ها خوش نمی‌آمد.

در کشوری که قرن‌ها به صورت قبیله‌ای و سنتی اداره شده بود حق آموزش و رای زنان و اصلاحات سکولار طبعا با واکنش شدید مواجه می‌شد. جنگجو‌های افراطی به هر نحو ممکن می‌خواستند این اصلاحات را متوقف کنند. اما آن‌ها برای متوقف کردن قطار مدرنیزاسیون در افغانستان قدرت مادی لازم را نداشتند؛ نه پول داشتند و نه سلاح و نه تشکیلات منسجم. این لوازم مادی را ایالات متحده و هم‌پیمانانش در اختیار آن‌ها قرار دادند و مدرنیزاسیون در افغانستان متوقف شد.
احزاب چپگرای افغانستان که در دهه هفتاد میلادی قدرت را به دست آوردند می‌خواستند نوعی توسعه مدرنیستی به شیوه سوسیالیستی ایجاد کنند و پشتیبان اصلی آن‌ها در این امر اتحاد جماهیر شوروی بود و دشمن اصلیشان بنیادگرا‌های مذهبی بودند.

در جنگ بین افغانستان و شوروی، ایالات متحده از بیم گسترش کمونیسم در منطقه به تجهیز تسلیحاتی و مالی افراطیون پرداخت که در نتیجه آن گروه‌هایی مانند طالبان در افغانستان به وجود آمدند.
فرهنگ بومی نیز بر اساس خرافات و ناآگاهی‌های تاریخی خود از بنیادگرا‌ها حمایت می‌کرد و به مدرنیست‌ها نگاه خوبی نداشت. همین امر باعث پیروزی جریان بنیادگرا در افغانستان شد. برژینسکی در همان روز‌ها به افغانستان سفر کرد و به طالبان وعده داد که به زودی با کمک ایالات متحده و خدا مسجدهایشان را پس خواهند گرفت. از طرفی هم بسیاری از افراطیون از کشور‌های دیگر، کسانی، چون اسامه بن‌لادن، به افغانستان رفتند تا با کمونیست‌ها بجنگند و همه این وقایع باعث سقوط سوسیالیست‌ها و قدرت گرفتن طالبان در افغانستان شد. طالبان با هر آنچه که آن را مظاهر کفر می‌دانست به مقابله پرداخت و تمام دستاورد‌های مدنیت در افغانستان را نابود کرد.

 

ملل متحد امر به معروف طالبان را بزرگترین نهاد ضدحقوق بشر و ناقض آزادی‌های اساسی معرفی کرد

افغانستان انترنیشنل : دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان با انتشار گزارش مفصلی درباره کارنامه وزارت امر به معروف طالبان، این اداره را ناقض حقوق بشر و آزادی‌های اساسی شهروندان خوانده است. به گزارش یوناما، ماموران خودسر امر به معروف طالبان دست‌کم هزار و ۳۳ بار به مجازات خودسرانه اقدام کرده‌اند.

گزارش آورده که از این میان، ۲۰۵ مورد سوءرفتار با زنان و ۸۲۸ مورد دیگر با مردان را ثبت کرده است.

یوناما روز سه‌شنبه (۱۹ سرطان) نسبت به افزایش صلاحیت‌های وزارت امر به معروف طالبان ابراز نگرانی کرد.

دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان گفته است اقدامات وزارت امر به معروف طالبان تأثیر منفی در برخورداری از حقوق و آزادی‌های بنیادین شهروندان به‌ویژه زنان داشته است. یوناما تاکید کرده که این وزارت برای تطبیق دستوراتش از شیوه‌های مختلف از جمله تهدید شفاهی، گرفتاری، توقیف، بدرفتاری و شلاق در پیش چشم مردم استفاده می‌کند.

یوناما گفته که حیطه صلاحیت اداره امر به معروف شامل نظارت بر رسانه‌ها و حتی شرکت در کمیسیون تخطی‌های رسانه‌ای، از میان بردن اعتیاد، ممنوعیت فروش طلای بی‌کیفیت، تنظیم کسب‌وکارهای خصوصی، میانجی‌گری میان افراد و حتی نظارت بر زندان‌ها می‌شود.

براساس گزارش سازمان ملل که دوره زمانی اگست ۲۰۲۱ تا مارچ ۲۰۲۴ را در بر می‌گیرد، وزارت امر به معروف طیف وسیعی از محدودیت‌ها را وضع کرده است. این محدودیت‌ها شامل ممنوعیت موسیقی، استفاده از قلیان، منع نصب تصاویر انسان و حیوان، تندیس‌های عمومی، مجسمه‌های هنری، جادوی سیاه و منع تجلیل از نوروز و روز عاشقان است.

یوناما گفته این محدودیت‌ها در تضاد با حق مشارکت افراد در زندگی فرهنگی است. براساس این گزارش، زنان بیشترین آسیب را از اقدامات امر به معروف دیده‌اند.

در گزارش آمده است که اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان حق مصونیت حریم خصوصی را از طریق تلاشی تلفن‌ها، حضور در مساجد و پرسیدن نکاح خط از زوج‌ها در جاده و شهر سلب کرده است.

یوناما می‌گوید که ۱۰۳۳ مورد را ثبت کرده که امر به معروف برای تطبیق دستورالعمل‌هایش از زور استفاده کرده است.

محدودیت بر رسانه‌ها

به گزارش یوناما، وزارت امر به معروف طالبان محدودیت‌های شدیدی بر رسانه‌ها وضع کرده است. این اداره مانع پخش موسیقی، برنامه‌های طنزی و برنامه‌های با محتوای خارجی شده است. در سطح ولایات، محدودیت بر حضور زنان در رسانه‌ها بیشتر شده است. مثلاً در کنر به شبکه‌های رسانه‌ای دستور داده شده که از پخش صدای تماس‌گیرندگان زن و استفاده از مجری زن خودداری کنند.

وزارت امر به معروف عضو کمیسیون تخطی‌های رسانه‌ای طالبان نیز است. زنان مجبور هستند با ماسک و حجاب کامل مورد نظر طالبان در رسانه‌ها ظاهر شوند.

محدودیت بر آزادی سفر زنان

براساس گزارش ملل متحد، طبق دستورالعمل وزارت امر به معروف طالبان، زنان برای سفر به مسافت بیشتر از ۷۸ کیلومتر باید محرم شرعی داشته باشند. طالبان در ۲۱ نومبر ۲۰۲۲ به زنان در ننگرهار دستور داد که بدون محرم به کلینیک‌های صحی نروند اما این محدودیت پس از یک ماه برداشته شد.

یوناما آورده است که در ۲۹ نومبر ۲۰۲۳ به ریاست صحت عامه قندهار هدایت داده شد که زنان صرف به همراهی محرم شرعی می‌توانند به کار حاضر شوند. در بلخ به تاکسی ران‌ها دستور داده شده است که زنان بدون محرم را سوار نکنند. در اول سپاتمبر ۲۰۲۳ در خوست از طریق بلندگوها اعلام شد که زنان اجازه ندارند بدون محرم به خرید بروند.

ملل متحد می‌گوید که در دسامبر و جنوری پارسال، شماری از زنان در کابل به دلیل نداشتن «حجاب مناسب» بازداشت شدند.

محدودیت بر کسب‌وکار زنان

طبق گزارش، علی‌رغم تعهد طالبان به کار زنان در سکتور خصوصی، ملل متحد مستند کرده که امر به معروف خودسرانه دستور تعطیل نهادهای مربوط به زنان را صادر کرده است. امر به معروف دستور تعطیل نانوایی‌های زنانه را در کابل داده، برخی فروشگاه‌های زنانه را در قندهار و بلخ بسته و خواهان جایگزین‌سازی دکان‌داران مرد به جای زن شده و به خیاط‌ها دستور داده که اجازه اندازه‌گیری لباس زنان را ندارند.

سازمان ملل متحد یک بار دیگر از طالبان خواست حقوق اساسی شهروندان را رعایت کرده و به هفت کنوانسیون بین‌المللی که هنوز افغانستان عضو آن است، عمل کند.

 

طالبان: در مبارزه با تروریسم مستقل عمل می‌کنیم

رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر اظهار داشت هیئت حاکمه افغانستان در مبارزه با تروریسم مستقل عمل می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «سهیل شاهین» رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در گفتگو با یک رسانه پاکستانی تصریح کرد هیئت حاکمه افغانستان در مبارزه با تروریسم به‌طور مستقل عمل می‌کند.

شاهین با تأکید بر اینکه حضور داعش در افغانستان پایان یافته، افزود سازمان‌دهندگان این گروه تروریستی به کشورهای دیگر در منطقه رفته‌اند.

وی در ادامه تاکید کرد: «ما مستقل هستیم و مبارزه ما علیه داعش نیز مستقلانه است. اینکه داعش به مسکو و کشورهای دیگر حمله کرده و آنها [مقام‌ها در مسکو] در مقابل ‌شان عملیات انجام می‌دهند، بحث خودشان است؛ اما افغانستان به روش خود مبارزه می‌کند. داعش گروهی است که نمی‌خواهند در افغانستان نظام اسلامی باشد».

رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر با اشاره به نشست سوم دوحه نی خاطرنشان کرد شرکت‌کنندگان این نشست، سودمندی همکاری با طالبان در مبارزه با مواد مخدر را درک کردند و متعهد به همکاری در زمینه کشت جایگزین با کشاورزان افغان شدند.

شاهین همچنین تأکید کرد آن‌چه طالبان در سه سال گذشته در مبارزه با مواد مخدر و درمان معتادان انجام داده است، طی بیست سال گذشته انجام نشده بود.

 

تاجران افغانستانی ۳ میلیارد دلار در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند

رئیس اتاق مشترک بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و افغانستان ضمن تاکید بر استفاده از تشکل‌های خصوصی در حوزه تجارت با افغانستان و فعالیت اتاق مشترک بین دو کشور، اعلام کرد که بیش از ۵۰ درصد شرکت‌های خارجی ثبت شده در ایران متعلق به افغانستانی‌هاست و بیش از سه میلیارد دلار سرمایه در ایران دارند.

به گزارش ایسنا، محمود سیادت اظهار کرد: تلاش شده است که از تشکل‌های موضوعی در حوزه‌ی مسائل اقتصادی افغانستان استفاده کنیم؛ خانه صنعت و معدن ایران، اتاق بازرگانی ایران، انجمن مدیران صنایع، بخش‌های کشاورزی و دامپروری، تشکل‌های دانش‌بنیان و... همگی تلاش‌مان این است که طی جلسات (B۲B (Business-to-Business که در ماه جاری برای اعضای ایرانی و افغانستانی فعال خواهد شد، پیگیری‌ها و بهره‌گیری از تشکل‌های تخصصی انجام شود.

 رئیس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان ادامه داد: اتاق مشترک، به عنوان پشتیبان و بسترساز و هماهنگ‌کننده حضور فعال خواهیم داشت اما مجری و پیگیر مسائل، تشکل‌های بخش خصوصی خواهند بود؛   تنها تشکلی که به صورت تخصصی در مورد افغانستان فعالیت دارد، اتاق مشترک است؛ طبیعتا هم بیشترین تعامل را با تجار افغانستانی داریم.

وی خاطرنشان کرد: تنها اتباع ایرانی که به صورت بسیار گسترده در ایران حضور دارند، اتباغ افغانستان هستند. امروز بیش از ۵۰ درصد شرکت‌های خارجی که در ایران ثبت شده است، شرکت‌های افغانستانی هستند و بیشترین سرمایه‌گذاران خارجی در ایران نیز افغانستانی هستند. طبق ادعای الکوزی (معاون اتاق‌های صنایع و تجارت افغانستان)، فعالان اقتصادی افغانستان، بیش از سه میلیارد دلار سرمایه در ایران دارند.

سیادت بر حمایت از فعالان اقتصادی افغانستان و استفاده از توان آن‌ها برای رونق اقتصادی ایران و افغانستان، تاکید کرده و معتقد است که تنظیم ارتباطات محیطی افغانستانی‌ها و رفع مشکلات و چالش‌های آن‌ها در ایران بایستی پیگیری شود؛ این‌ها بزرگترین سرمایه‌ ما برای آینده ما در افغانستان هستند.

 

فرانسه درخواست پناهجویان زن افغان را می‌پذیرد

افغانستان انترنیشنل : دادگاهی در فرانسه با صدور یک تصمیم تاریخی اعلام کرد که به پناهجویان زن اهل افغانستان پناهندگی می‌دهد.

قضات «دادگاه ملی حق پناهندگی فرانسه» می‌گویند این تصمیم را به دلیل اقدامات طالبان علیه «حقوق و آزادی‌های زنان» اتخاذ کرده‌اند.

در بیانیه این دادگاه آمده است که طالبان، از زمان بازگشت به قدرت در اگست ۲۰۲۱ «به حقوق و آزادی‌های بنیادین زنان و دختران افغان آسیب رسانده است».

این دادگاه می‌گوید که «تمامی زنان افغان» را به عنوان یک گروه اجتماعی می‌شناسد که به عنوان پناهنده می‌توانند مورد حمایت قرار بگیرند.

دادگاه ملی حق پناهندگی فرانسه می‌گوید از حکم صادر شده در تاریخ ۱۶ جنوری توسط دیوان دادگستری اتحادیه اروپا پیروی می‌کند.

پیش از این دیوان دادگستری اتحادیه اروپا حکمی صادر کرده بود که بر مبنای آن زنان اگر «در کشور مبدا خود به دلیل جنسیت‌شان در معرض خشونت‌های فیزیکی یا روانی قرار گیرند»، می‌توانند درخواست پناهندگی دهند.

بیانیه افزوده براساس مفاد کنوانسیون ژنو، اقدامات طالبان علیه زنان مانند منع حق دسترسی به خدمات صحی، آموزشی، آزادی رفت‌و‌آمد و حذف آنان از ساختار دولتی به منزله اقدامات «تبعیض‌آمیز جدی» و «اعمال آزار و اذیت» به حساب می‌آید.

براساس حکم این دادگاه، زنان افغان که به دلیل اقدامات تبعیض‌آمیز و آزار و اذیت‌های طالبان از کشور خود فرار می‌کنند، اکنون می‌توانند در فرانسه درخواست پناهندگی دهند و شانس بالایی برای دریافت پناهندگی دارند.

دلفین رویو، مدیر کل سازمانی موسوم به «فرانسه سرزمین پناهجویان»، با استقبال از این تصمیم ابراز امیدواری کرد که این تصمیم به ایجاد برنامه‌ای برای پذیرش زنان افغان کمک کند.

در پنج سال گذشته افغان‌ها بیش از هر ملت دیگر در فرانسه درخواست پناهندگی داده‌اند.

بر اساس داده‌های دفتر حفاظت از پناهندگان و افراد بدون تابعیت فرانسه، شهروندان افغانستان در سال ۲۰۲۲، هفده هزار و ۱۰۳ درخواست پناهندگی در این کشور ثبت کرده‌اند. این میزان ۱۵ درصد کل درخواست‌های پناهندگی در فرانسه است.

پیش از این سویدن و دنمارک نیز اعلام کرده بودند که به دلیل سیاست‌های تبعیض‌آمیز طالبان علیه زنان افغانستان به پناهجویان زن این کشور به صورت خودکار پناهندگی می‌دهند.

 

روستای ترسناکی که در آن همه یک کلیه دارند

 نمناک:  یک روستای افغانی در نزدیکی شهر هرات، به دلیل تعداد افراد زیادی که برای گذراندن زندگی یکی از کلیه های خود را در بازار سیاه فروخته اند، به روستای “تک کلیه ای” معروف شده است.

در سال گذشته افغانستان از نظر اقتصادی وضع چندان خوبی نداشت، تغییرات اخیر نیز باعث شد که اقتصاد این کشور آسیایی سقوط کند و بسیاری از مردم برای تامین غذا برای خانواده‌های شان با مشکل مواجه شوند.

در برخی موارد اوضاع به حدی بد شد که مردم برای پرداخت بدهی و خرید غذا تصمیم گرفتند یکی از کلیه های شان را بفروشند.

فروش یا خرید اعضای بدن انسان در اکثر کشور های جهان غیرقانونی است. در افغانستان هم این امر غیرقانونی است اما تا زمانی که رضایت کتبی از سوی اهدا کننده ارائه شود، پزشکان در این امر مقصر به حساب نمی آیند.

این که بعد از اهدا چه اتفاقی می ‌افتد و اعضای بدن به کجا می ‌روند، هیچ کس واقعا نمی ‌داند. پزشکان هم اعتراف می ‌کنند که هیچ وقت این مسائل را پیگیری نمی ‌کنند، زیرا “وظیفه آن ها نیست” که این کار را انجام دهند.

با این که نمی توان دقیقا فهمید که چه تعداد کلیه در افغانستان فروخته شده است، سوابق نشان می دهد در چند سال گذشته صدها عمل برداشتن کلیه تنها در ولایت هرات انجام شده است و با بدتر شدن مشکلات اقتصادی مردم، تعداد این عمل ها روز به روز هم بیشتر خواهد شد.

 

 

 

 

 

 



بالا

بعدی * صفحة دری * بازگشت