تلاش پاکستان برای ایجاد اجماع جهانی علیه افغانستان

نشریه نزدیک به ارتش پاکستان گزارش داد این کشور می‌خواهد به دلیل آنچه حمایت طالبان از «تی‌تی‌پی» می‌خواند، یک اجماع جهانی علیه کابل شکل دهد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «اکسپرس تریبون» نشریه نزدیک به ارتش پاکستان نوشت اسلام‌آباد با تلاش برای جلب حمایت جهانی برای اعمال فشار علیه حکومت کابل، اعلام کرده است هیچ تفاوتی بین تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) و داعش وجود ندارد.

گزارش افزود: بسیاری از کشورهای منطقه و فرا منطقه، داعش را تهدیدی فوری می‌دانند درحالی‌که تحریک طالبان پاکستان را مشکل پاکستان می‌دانند. این دیدگاه برخی کشورها باعث می‌شود اسلام‌آباد نتواند حمایت لازم را علیه تی‌تی‌پی به دست آورد.

اکسپرس تریبون به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت: پاکستان از بازیگران بین‌المللی می خواهد با تهدید تی‌تی‌پی همان گونه رفتار کنند که در مورد داعش رفتار می‌کنند.

گزارش می‌افزاید مقامات پاکستانی در دیدارهای بین‌المللی خود تأکید کرده‌اند تحریک طالبان پاکستان و داعش خراسان روابط کاری نزدیکی دارند.

در ادامه گزارش آمده است: تلاش‌های پاکستان در نشست اخیر مشاوران امنیت ملی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای  با موفقیت روبرو شد و این سازمان در بیانیه مشترک خود نسبت به حضور گروه‌های تروریستی بین‌المللی و رهبران آنها در افغانستان ابراز نگرانی کرد.

این سازمان همچنین از حکومت طالبان در افغانستان خواست تا به وعده‌های داده شده با جامعه جهانی عمل کند.

 

مک‌کال: پیامدهای بیرون شدن امریکا از افغانستان قابل پیش‌بینی بودند

رییس کمیته‌ پیوندهای خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده می‌گوید، که پیامد‌های بیرون شدن امریکا از افغانستان قابل پیش بینی بودند.

به گزارش اسپوتنیک به نقل از آمو، مایکل مک‌کال، رییس کمیته‌ پیوندهای خارجی مجلس نماینده‌گان ایالات متحده می‌گوید، که پیامد‌های بیرون شدن امریکا از افغانستان قابل پیش بینی بودند و طالبان در کنار به وحشت انداختن مردم افغانستان و منطقه، درد وحشتناکی را بر خانواده‌های امریکایی نیز تحمیل کرده‌اند.

او با اشاره به زندانی بودن رایان کوربت در زندان طالبان می‌گوید، درحالی که شهروندان امریکایی در زندان‌های طالبان بسر می‌برند دولت بایدن به افغانستان زیر اداره طالبان یک میلیارد دالر کمک کرده است.

خانواده رایات کوربت گفته است، بیش از 600 روز می‌شود که او در بند طالبان است.

به تازگی رییس کمیته پیوندهای خارجی مجلس نمایندگان امریکا، در نشست مجلس نمایندگان امریکا از چگونگی بیرون شدن نیروهای امریکایی از افغانستان انتقاد می‌کند و با اشاره به زندانی بودن رایان کوربت گفته است که طالبان در کنار مردم افغانستان، "درد و وحشت" را بر خانواده‌های امریکایی نیز تحمیل کرده اند.

آقای مک‌کال می‌گوید: "پیامدهای فاجعه بار بیرون امریکا از افغانستان قابل پیش بینی بود. طالبان با تحمیل درد و وحشت به منطقه و مردم افغانستان، درد وحشتناکی را بر خانواده‌های امریکایی نیز تحمیل کرده‌اند".

هشت روز پیش طالبان برای نخستین بار تایید کردند، که دو شهروند امریکایی در زندان‌های آنان به علت تخلف از قوانین آنان بازداشت شده اند.

آگاهان به این باور هستند، که طالبان این دو شهروند امریکایی را از بهر داشتن گزینه فشار در برابر امریکا زندانی کرده اند.

محمد هاشم دانش، آگاه مسایل سیاسی می‌گوید: "طالبان بیشترین فشار را آورده اند تا خواست های خود را بر امریکا بقبولاند که شامل آزاد ساختن پول شان، به رسمیت شناخته شدن شان و دادن کرسی ملل متحد است".

پیش از این دو مقام امنیت ملی ایالات متحده به شبکه ان‌بی‌سی نیوز گفته بودند، که هم‌اکنون دو شهروند این کشور در بند طالبان استند که یکی آن رایان کوربت است و دومی هم، پس از به قدرت رسیدن طالبان با ویزای سیاحتی به افغانستان رفته بود.

اکنون پرسش مهم این است که اگر طالبان این دو زندانی را رها سازند، چی پیامد هایی را به همراه خواهد داشت؟

طارق فرهادی، آگاه مسایل سیاسی می‌گوید: "اگر این دو گروگان رها شوند نتیجه اش به رسمیت شناختن حکومت سرپرست نمی شود، اما گروگان گرفتن آنان یک نام بدی هم دارد که انکشاف جهان گردی را در افغانستان هم لطمه می زند".

وزارت خارجه ایالات متحده شمار امریکایی‌ها در بند طالبان را روشن نکرده است، اما پیوسته گفته است که روی آزادی بی‌قید و شرط آنان با طالبان گفت‌وگو می‌کند و همین مساله، یکی از موانع در تعامل مثبت میان طالبان و امریکا بوده است.

بربنیاد اطلاعات رسانه‌های امریکایی، رایان کوربت یک شرکت کوچک مالی در افغانستان داشت و هرچند در سال 2021 افغانستان را ترک کرده بود اما در سال 2022 دوباره به افغانستان برگشت.

 

افغانستان محور گفتگوی مقامات روسیه و سازمان ملل در مسکو

معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در کابل طی دیداری در مسکو درباره چالش‌ها و وضعیت جاری افغانستان گفتگو کردند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «سرگئی ورشینین» معاون وزیر خارجه روسیه و «رزا اوتنبایوا» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان طی دیداری در مسکو درباره افغانستان تبادل نظر کردند.

وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای اظهار داشت در این دیدار درباره مقابله با چالش‌ها و تهدیدهای ناشی از افغانستان از جمله تروریسم و ​​قاچاق مواد مخدر گفتگو شد.

بر اساس این بیانیه، سرگئی ورشینین بر لزوم تقویت بیشتر همکاری‌های هیئت نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) با کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای، سازمان پیمان امنیت جمعی و سازمان کشورهای مستقل مشترک‌المنافع تاکید کرد.

نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان در سفر به مسکو همچنین با «ایمانقلی تاسماگمبتوف» دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی نیز جداگانه دیدار کرده است.

«آنا اوستیگنیوا» معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت با اعلام حمایت از مأموریت یوناما در افغانستان پیش از این تاکید کرده بود: «تعامل عملگرایانه بین یوناما و مقامات بالفعل (طالبان) در مورد تمام مسائل مربوط به وظایف سازمان ملل در افغانستان یک امر ضروری است».

وی گفته بود: تلاش‌های یوناما در مسیر کمک‌های بشردوستانه و توانایی آن در انجام مسئولیت‌های خود در هماهنگی کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی به کشور و ارائه حمایت در درجه اول از آسیب‌پذیرترین گروه‌های جمعیتی، یعنی زنان، کودکان، سالمندان و افراد دارای معلولیت، در اولویت قرار دارد.

 

نماینده مجلس ایران: طالبان و پاکستان در تامین امنیت مرزهای‌ شان کوتاهی می کنند

دبیر دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفت: متاسفانه نیروهای مرزی طالبان و پاکستان نه تنها در تامین امنیت مرزهای‌شان ضعیف هستند بلکه بعضا با برخی دست اندرکاران ضدانقلاب همچون گروه تروریستی ‌"جندالله" همکاری نیز می‌کنند.

به گزارش اسپوتنیک به نقل از حیات، یعقوب رضازاده، دبیر دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران، در پیوند با درگیری‌های پسین نیروهای مسلح این کشور با تروریستان گروه "جیش العدل" گفت: "همانطور که مستحضرید کشور عزیزمان ایران حدود دوهزار و صد کیلومتر مرز مشترک با کشورهای افغانستان و پاکستان در استان‌های خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان دارد".

وی افزود: "متاسفانه دو کشور افغانستان و پاکستان اشراف لازم و کافی را بر امنیت مرزهای شان با کشورمان ندارند و درواقع بار تامین امنیت مرزهای شرقی کشورمان با این دو کشور به طورکلی بر عهده نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی ایران است".

دبیر دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران با اشاره برخی کارهای دو همسایه شرقی این کشور تاکید کرد: "متاسفانه نیروهای مرزی دو کشور فوق نه تنها در تامین امنیت مرزهای‌شان ضعیف هستند بلکه بعضا با برخی عوامل ضدانقلاب همچون گروه تروریستی ‌"جندالشیطان" همکاری نیز می‌کنند و این همکاری در برخی از موارد موجب نفوذ این اشرار خبیث به خاک کشورمان می‌شود".

وی ادامه داد: "البته این نفوذ در عمل بسیار کم است و در اغلب موارد توسط سربازان گمنام امام زمان، مرزبانان عزیز و نیروهای ارتشی و سپاهی بلافاصله مهار می‌شوند".

رضازاده در پایان افزود: "در یورش های پسین هم نیروهای مسلح کشورمان با نفوذ این عوامل به خاک کشورمان در شهرهای چابهار و راسک به شدت برخورد کردند و علی‌رغم اینکه متاسفانه چندتن از عزیزان ما در این عملیات به شهادت رسیدند اما از نفوذ این تروریستان خبیث به خاک جلوگیری به عمل آمده و این تروریستان خبیث به درک واصل شدند. البته مابقی عوامل این مزدوران هم در روزهای آینده ان‌شاءالله شناسایی و دستگیر خواهند شد".

یادآوری می کنیم، که هفته پیش جنگجویان جیش العدل بر نیروهای ایرانی در چابهار و راسک استان/ولایت سیستان و بلوچستان این کشور یورش بردند، که در آن 18 جنگجوی جیش العدل و 11 نیروی انتظامی ایران کشته شد.

دو روز پیش نیز در استان/ولایت سیستان و بلوچستان جنگجویان جیش العدل بر نیروهای نظامی ایران یورش بردند، که در آن 5 نظامی ایران کشته و یکتن دیگر زخمی شدند.

پس از چیرگی گروه طالبان بر افغانستان، یورش های گروه های تروریستی بر نظامیان کشورهای همسایه افغانستان افزایش پیدا کرده است. اگرچه این کشورها با گروه طالبان هم اکنون همکنشی خوبی دارند.

 

 

طالبان:‌ نیازی به تعیین نماینده ویژه برای افغانستان نیست

در حالی که سخنگوی سازمان ملل متحد در نشستی خبری بار دیگر از ادامه روند تعیین نماینده ویژه این سازمان برای افغانستان سخن گفت ولی حکومت سرپرست طالبان می‌گوید نیازی به این اقدام نیست.

به گزارش ایرنا به نقل از طلوع نیوز، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد درباره زمان دقیق تعیین نماینده ویژه برای افغانستان جزئیاتی ارائه نکرد.

دوجاریک همچنین به خبرنگاران گفت: «روند گزینش نماینده ویژه برای افغانستان ادامه دارد. به محض این‌که در این باره اقدام تازه‌ای صورت بگیرد، امیدوارم که بتوانم جزئیات آن را با شما به اشتراک بگذارم

حکومت سرپرست طالبان بار دیگر بر موضع قبلی خود تاکید کرده و گفته است: اکنون امنیت و ثبات در افغانستان وجود دارد و با وجود هیات معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما)، نیازی به نماینده ویژه نیست.

حمدالله فطرت معاون سخنگوی حکومت سرپرست طالبان اظهار داشت: «افغانستان اکنون امنیت دارد و از حالت جنگ و بحران بیرون آمده است، بنابراین نیازی نیست که سازمان ملل با وجود یوناما، نماینده ویژه‌ای تعیین کند

محمد بشار کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: «افغانستان بحران ندارد، پس نیازی به نماینده ویژه نیز دیده نمی‌شود. تجربه‌های گذشته نشان داده است که هر وقت نماینده ویژه‌ای در افغانستان تعیین شده، برای دسیسه‌چینی و ناامنی افغانستان تلاش کرده‌ است

سید مقدم امین یک کارشناس دیگر نیز گفت: «اگر وحدت و یکپارچگی افکار عمومی درباره مساله افغانستان منسجم شود، می‌تواند حکومت سرپرست طالبان را متقاعد کند که این نماینده ویژه می‌تواند به نفع افغانستان باشد

پیش از این، شورای امنیت سازمان ملل در قطع‌نامه ۲۷۲۱ از آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل خواست نماینده‌ای ویژه برای افغانستان تعیین کند تا به توصیه‌های فریدون سینیرلی اوغلو وزیر امور خارجه اسبق ترکیه که در گزارش ارزیابی مستقلانه وی درباره حضور دوباره افغانستان در جامعه جهانی آمده بود،‌ عمل شود.

فریدون سینیرلی اوغلو از فروردین ماه ۱۴۰۲ به عنوان هماهنگ‌کننده دبیر کل سازمان ملل کار خود را آغاز کرد و پس از دیدار با مقامات برخی از کشورهای منطقه و افغانستان، ارزیابی مستقلانه خود را پیرامون اوضاع افغانستان و راه‌های بازگشت دوباره این کشور به جامعه بین‌المللی ارائه کرد.

 

امنیت جمعی: از افغانستان عاری از تروریسم حمایت می‌کنیم

دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی در دیدار با رئیس هیئت معاونت سازمان ملل در کابل اظهار داشت کشورهای عضو این سازمان از افغانستان مستقل، متحد و صلح‌آمیز و عاری از تروریسم حمایت می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «ایمانقلی تاسماگمبتوف»، دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی در دیدار با «رزا اوتنبایوا» رئیس هیئت معاونت سازمان ملل برای افغانستان (یوناما) در مسکو اظهار داشت: کشورهای عضو این سازمان از افغانستان مستقل، متحد و صلح‌آمیز و عاری از تروریسم، جنگ و مواد مخدر حمایت می‌کند.

رسانه «اکی پرس» در گزارشی اعلام کرد رئیس یوناما در این دیدار درباره کمک‌های بین‌المللی تحت نظارت سازمان ملل برای تضمین صلح و ثبات در منطقه و به منظور ادغام مجدد افغانستان در جامعه بین‌المللی به دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی اطلاعاتی را ارائه کرد.

رزا اوتنبایوا همچنین درباره تحولات سیاسی داخلی افغانستان نیز با دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی تبادل نظر کرد.

«تاسماگمبتوف» دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی چندی قبل پیرو ارائه پیش‌نویس طرح تقویت امنیت مرز تاجیکستان با افغانستان گفته بود: کشورهای تاجیکستان و قرقیزستان در معرض بیشترین تهدیدات تروریستی از خاک افغانستان هستند.

«ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی حکومت طالبان نیز در واکنش به این سخنان تاکید کرده بود نگرانی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی درباره تهدید از افغانستان بی‌مورد است.

وی گفته بود «افغانستان اکنون تحت کنترل کامل امارت اسلامی است و هیچ تهدیدی از خاک این کشور متوجه کشورهای دیگر از جمله همسایگانش نیست».

 

جهان برای رسیدگی به بحران افغانستان متحد شود

مسئول بخش تغذیه برنامه جهانی غذا با اشاره به کاهش کمک‌های این سازمان از افزایش شمار افراد مبتلا به سوءتغذیه در افغانستان ابراز نگرانی کرد.

به گزارش تسنیم، «مونا شیخ» مسئول بخش تغذیه برنامه جهانی غذا در افغانستان اظهار داشت این سازمان توزیع کمک‌ها به خانواده‌ها را کاهش داده است که سبب افزایش شمار مبتلایان به سوءتغذیه در افغانستان می‌شود.

از سوی دیگر، برنامه جهانی غذا نیز در شبکه ایکس نوشت در سال گذشته مراجعه کنندگان مبتلا به سوء تغذیه به کلنیک‌های این سازمان در برخی مناطق افغانستان تا سه برابر افزایش داشته است.

این سازمان با ابراز نگرانی افزود پیش‌بینی می‌شود که در سال 2024 شمار کودکان مبتلا به سوء تعذیۀ شدید در افغانستان به حدود سه میلیون نفر افزایش یابند.

مونا شیخ مسئول بخش تغذیه برنامه جهانی غذا در افغانستان گفت این سازمان در سال جاری میلادی تنها توانایی درمان 1.6 میلیون کودک مبتلا به سوءتغذیه را دارد.

وی اظهار داشت در تمام افغانستان 2 هزار و 700 مرکز بهداشتی فعال است که برای زنان و کودکان مبتلا به سوء تغذیه خدمات درمانی ارائه می‌کنند.

این مسئول برنامه جهانی غذا خاطرنشان کرد سال گذشته انتظار داشتیم شمار زنان باردار و شیرده دچار سوء تغذیه به 800 هزار نفر برسند اما این رقم از آنچه در کلنیک‌ها می‌دیدیم بیشتر شد و به 1.2 میلیون نفر رسید و در سال جاری نیز احتمال افزایش آن وجود دارد.

برنامۀ جهانی غذا در پست دیگری در شبکه ایکس از کمبود شدید بودجه برای کمک‌رسانی در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.

بر اساس آمار دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل (اوچا)، در سال جاری میلادی نزدیک به 24 میلیون نفر در افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

 

دیده‌بان حقوق بشر مستندات خشونت علیه زنان ورزشکار افغان را در اختیار سازمان ملل می‌گذارد

افغانستان انترنیشنل : دیده‌بان حقوق‌بشر روز پنجشنبه مستنداتش درباره خشونت علیه زنان افغان در حوزه ورزش را منتشر کرد.

این سازمان گزارش مستندات را در اختیار گزارشگر ویژه سازمان ملل در حوزه خشونت علیه زنان می‌گذارد که قرارست گزارشی به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کند.

در این گزارش علاوه بر افغانستان، به خشونت علیه زنان در مالی و هائیتی، و همچنین سوءاستفاده از کودکان در ورزش جاپان و آزمایش جنسیت زنان ورزشکار نیز پرداخته شده است.

مستندات دیده‌بان حقوق بشر درباره محرومیت زنان از ورزش است. دیده‌بان حقوق بشر نوشت که وضعیت به گونه‌ای است که برخی از ورزشکاران زن مخفی شده و مدال‌ها و لباس‌های ورزشی خود را از ترس طالبان از بین برده‌اند.

شماری از ورزشکاران زن خواهان اشتراک در بازی‌های بین‌المللی به صورت تیم مستقل و به نمایندگی از افغانستان اند. این حرکت آنها در واکنش به ممنوعیت ورزش زنان در افغانستان ر مسابقات بین‌المللی اشتراک کنند.است. طالبان کنترول کمیته المپیک افغانستان را به دست دارد و به زنان ورزشکار اجازه نمی‌دهد که به نمایندگی از افغانستان

دیده‌بان حقوق بشر در گزارش خود خواسته است تا کمیته المپیک افغانستان که از سوی کمیته بین المللی المپیک تمویل می‌شود، به علت اجازه ندادن به ورزش زنان تحریم شود.

پیش از این نیز کمیته المپیک افغانستان از سال ۱۹۹۹ الی ۲۰۰۳ به دلیل ممنوعیت ورزش زنان تحریم بود و تیم‌های افغانستان حق اشتراک در مسابقات بین‌المللی المپیک را نداشتند.

در گزارش دیده‌بان حقوق بشر به یک مورد جدی خشونت علیه زنان افغان در حوزه ورزش، در زمان حکومت پیشین نیز اشاره شده است.

روزنامه گاردین در سال ۱۳۹۸ گزارشی درباره آزار جنسی ورزشکاران زن توسط کرام‌الدین کریم، رئیس سابق فدراسیون فوتبال افغانستان منتشر کرد. به دنبال آن، دادستانی کل افغانستان حکم بازداشت او را صادر کرد، اما او هرگز بازداشت نشد.

فیفا نیز کرام‌الدین کریم را به اتهام آزار و اذیت جنسی دختران فوتبالیست افغان مقصر شناخت. این سازمان کرام‌الدین کریم را یک میلیون دالر جریمه نقدی و به‌صورت دائمی از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال محروم کرد.

طالبان تاکنون نه تنها اقدامی برای پیگیری قضایی پرونده‌ آزار جنسی رئیس سابق فدراسیون فوتبال افغانستان انجام نداده، بلکه والی طالبان در کابل در ماه اسد ۱۴۰۱ با او دیدار کرد.

 

گفت و گوی وزیران خارجه کشورهای آسیای مرکزی و روسیه درباره ای وضعیت افغانستان

وزیر امور خارجه روسیه گفت، که وزیران خارجه کشورهای آسیای مرکزی درباره ای وضعیت افغانستان گفت و گو کردند.

به گزارش اسپوتنیک، وزارت امور خارجه روسیه گزارش داد، که سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و همکارانش از پنج جمهوری آسیای مرکزی درباره ای وضعیت آشفته در افغانستان و خطرهای همراه آن برای فدراسیون روسیه و کشورهای منطقه گفت و گو کردند.

به گزارش ویب سایت وزارت امور خارجه روسیه، دیدار لاوروف و همکارانش روز جمعه در مینسک انجام شد. در میان حاضران، افزون بر شخص لاوروف، مورات نورتلئو، رئیس وزارت امور خارجه قزاقستان، جن بیک کولوبایف، رئیس وزارت امور خارجه قرقیزستان، سراج‌الدین مهر‌الدین، رئیس وزارت امور خارجه تاجیکستان، بختیار سعیدوف، سرپرست وزارت امور خارجه ازبیکستان و سردار محمددوردیف، معاون وزارت امور خارجه ترکمنستان حضور داشتند..

در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه آمده است: "مسائل امنیتی منطقه در درجه نخست در چارچوب وضعیت آشفته در همسایه افغانستان و خطرهای در پیوند با آن برای کشورهای آسیای مرکزی و روسیه مورد توجه قرار گرفت.

همچنین این وزارت خاطرنشان می شود، که شرکت کنندگان در این نشست، یورش تروریستی در تالار شهر کروکوس را محکوم کردند و به طرف روسی تسلیت گفتند.

در پایان پیام این وزارت آمده است: "در این زمینه، وزیران به نفع گسترش مداوم همکاری بین روسیه و کشورهای آسیای مرکزی در مبارزه سازش ناپذیر در برابر تروریسم بین‌المللی، از آن میان در ساختارهای چندجانبه مربوطه، از آن میان مرکز ضد تروریسم کشورهای مستقل مشترک المنافع و سازمان همکاری شانگهای منطقه‌ای ساختارضد تروریسم گفت و گو کردند".

یادآوری می کنیم، که یادآوری می کنیم، که گروه طالبان پس از یک معامله پیچیده و پنهان با امریکا در دوحه پایتخت قطر، در پانزدهم ماه اگوست سال 2021 کنترل افغانستان را به دست گرفت و از آن زمان تاکنون با رفتار تندروانه شهروندان افغانستان به ویژه بانوان را به تنگنا قرار داده است.

با وجود اعلان بخشش عمومی از سوی رهبر این گروه، اما جنگجویان این گروه تاکنون بیش از دو هزار نظامیان و کارمندان حکومت پیشین را زندانی، شکنجه و کشته اند.

سیاستگران می گویند، که با چیرگی گروه طالبان بر افغانستان، کارهای گروه های تروریستی در افغانستان و کشورهای همسایه این کشور افزایش پیدا کرده است.

در ماه های پسین یورش های جبهه های مخالف گروه طالبان بر جنگجویان این گروه افزایش پیدا کرده و تاکنون صدها تن از جنگجویان این گروه در یورش های جبهه های مخالف این گروه کشته و زخمی شده اند.

 

بن‌بست ایجاد «گروه تماس» افغانستان به‌دلیل مخالفت پاکستان

یک رسانه پاکستانی اعلام کرد پیشنهاد ایجاد گروه تماس منطقه‌ای در مورد افغانستان به‌دلیل مخالفت دولت اسلام‌آباد با حضور هند در این گروه با بن‌بست مواجه شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «اکسپرس تریبون»، نشریه نزدیک به ارتش پاکستان به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت پیشنهاد سازمان ملل برای ایجاد یک گروه تماس منطقه‌ای در مورد افغانستان به‌دلیل مخالفت پاکستان با حضور هند در این گروه با بن‌بست مواجه شده است.

تشکیل گروه تماس منطقه‌ای، پیشنهاد آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پس از نشست دو روزه دوحه بود.

نشست دوحه 18 و 19 فوریه به میزبانی دبیرکل سازمان ملل با حضور نمایندگان 25 کشور جهان و جامعه مدنی افغانستان برگزار شد. طالبان از حضور در این نشست خودداری کردند.

محور اصلی این نشست انتصاب نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان بود، اما اقدامی در این راستا صورت نگرفت و گوترش در پایان نشست اعلام کرد برای رایزنی پیرامون تعیین نماینده ویژه، یک گروه تماس ایجاد شود.

طبق پیشنهاد گوترش، قرار بود این گروه با حضور همسایگان نزدیک افغانستان و سایر ذینفعان مرتبط تشکیل شود.

منابعی به اکسپرس تریبون گفته‌اند پیشرفت در زمینه ایجاد گروه تماس به‌دلیل عدم اجماع در مورد اینکه کدام کشورها باید بخشی از گروه منطقه‌ای باشند، متوقف شده است.

این در حالی است که روابط پاکستان با حکومت طالبان برخلاف گذشته تیره است، اما هند در ماه‌های اخیر تعامل خود با کابل را گسترش داده است.

 

زمان خروج آمریکایی‌ها از افغانستان مشخص است؟

به گزارش ایسنا، روزنامه انگلیسی دیلی میل توانسته به متن مصاحبه «درک شولت» مشاور وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه شهادت کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا که پشت درهای بسته برگزار شد، دسترسی پیدا کند. این مصاحبه در کنار ده‌ها پرسش و پاسخی قرار دارد که به عنوان بخشی از تحقیقات این کمیته درخصوص خروج آشفته آمریکا از افغانستان و کشته شدن ۱۳ تن از نیروهای آمریکایی انجام شده است.

طبق آنچه دیلی میلی نوشته است، «درک شولت» مشاور آنتونی بلینکن گفت که به یاد نمی‌آورد کدام همتایان خارجی در زمان خروج پر هرج‌ و مرج‌ آمریکا از افغانستان با او همکاری کرده‌اند.

او هم‌چنین در ادامه این جلسه شهادت ادعا کرد که نمی‌تواند به یاد بیاورد آیا «وندی شرمن» معاون وقت وزیر خارجه آمریکا در برنامه خروج مشارکت داشته است یا خیر.

شولت افزود: «شاید او (وندی شرمن) در این برنامه دخیل بود اما من دقیقا به یاد نمی‌آورم

معاون بلینکن هم‌چنین ادعا کرد یادداشتی را که توسط «دفتر امنیت دپیلماتیک» برای دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا آماده شده بود و براساس آن به چالش‌های حفظ سفارت پس از خروج نیروهای آمریکایی پرداخته شده بود، به یاد نمی‌آورد.

او همینطور گفت که نمی‌تواند جزئیات «فرآیند برنامه‌ریزی محتاطانه» برای خروج یا «چهار گزینه» مربوطه را به خاطر بیاورد.

درک شولت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا این گزینه‌های مربوطه چیزی را هم درخصوص احتمال کنترل افغانستان توسط طالبان برجسته می‌کند یا خیر، گفت: «من به یاد نمی‌آورم

با روی کار آمدن مجدد طالبان در اواسط اوت ۲۰۲۱، نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شدند و این کشور تحت حمایت آمریکا به دست طالبان افتاد.

دیلی میل می‌نویسد که پاسخ‌های معاون آنتونی بلینکن، «مایکل مک‌کال» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان را به اندازه‌ای خشمگین کرد که او پاسخ‌های سربالای درک شولت را «فراموشی ساختگی» خواند.

یه گفته یکی از دستیاران ارشد در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، یافته‌های این تحقیقات قرار است در ماه اوت منتشر شود و این گزارش در سه ماه قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا (ماه نوامبر) به رای‌دهندگان، نحوه مدیریت جو بایدن را درخصوص خروج شتاب‌زده و آشفته نیروهای آمریکایی از افغانستان یادآوری خواهد کرد.

 

هند: بازگرداندن اموال «سیک‌ها» تحول مثبت حکومت کابل است

سخنگوی وزارت خارجه هند از تصمیم حکومت طالبان برای بازگرداندن زمین‌ها و دارایی‌های غصب شده سیک‌ها و هندوها در افغانستان استقبال کرد.

به گزارش  خبرگزاری تسنیم، «راندیر جیسوال» سخنگوی وزارت خارجه هند اقدام حکومت طالبان برای تعیین کمیسیونی ویژه جهت بازگرداندن زمین‌ها و دارایی‌های غصب شده سیک‌ها و هندوها در دوران جمهوریت را تحولی مثبت دانست.

جیسوال در یک نشست خبری گفت: اگر حکومت طالبان تصمیم گرفته‌ است دارایی‌ها و زمین‌ها را به شهروندانی که متعلق به جامعه هندو و سیک افغانستان هستند بازگردانند، ما این را یک تحول مثبت می‌دانیم.

پیش از این «سهیل شاهین» رئیس دفتر سیاسی حکومت طالبان در گفتگو با رسانه هندی «د هندو» گفته بود کمیسیونی به ریاست وزارت دادگستری برای بازگرداندن زمین‌ها و دارایی‌های هندوها و سیک‌ها ایجاد شده که در دوران حکومت سابق غصب شده بودند.

گفتنی است چند روز پیش نیز کمیسیون تماس طالبان با شخصیت‌های افغان اعلام کرد «نارندر سینگ خالصه» نماینده هندو و سیک، در پارلمان دولت سابق افغان از کانادا به کابل بازگشته است.

پیش از این، برخی رسانه‌ها به نقل از یک دیپلمات پیشین وزارت خارجه افغانستان اعلام کرده بود دولت هند سفارت افغانستان در دهلی نو را به طالبان وا گذار کرده است.

این منبع همچنین گفته بود «قادرشاه» توسط حکومت جدید افغانستان به عنوان سرپرست سفارت در دهلی نو منصوب شده است.

 

طالبان اعلام کرد زمین‌های اقلیت‌های هندو و سیک را به مالکان بازمی‌گرداند

کمیسیونی به ریاست وزیر دادگستری طالبان تشکیل شده است که تمامی اموالی را که در زمان حکومت سابق افغانستان از اقلیت‌های دینی گرفته شده را به آنان بازگرداند.

به گزارش  ایرنا، یک مقام ارشد طالبان به روزنامه «هندو» گفت: وزارت دادگستری طالبان در کابل بازگرداندن اموال ضبط شده از اعضای جوامع هندو و سیک آغاز کرده است.

سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان گفت: کمیسیونی برای اطمینان از بازگشت خانواده های هندو و سیک به افغانستان تشکیل شده است که این گروه ها که نقش تاریخی در اقتصاد افغانستان بازی کرده اند، به سرزمین‌های خود بازگردند.

شاهین در پاسخی کتبی به روزنامه هندو گفت : کمیسیونی به ریاست وزیر دادگستری تشکیل شده است تا تمام اموالی را که در زمان حکومت سابق افغانستان به سود دولت ضبط شده بود، به صاحبان آنها بازگرداند.

شاهین، بازگشت نارندرا سینگ خالصه، نماینده اقلیت های سیک در پارلمان افغانستان که با تصرف این کشور توسط طالبان در ماه اوت ۲۰۲۱ منحل شد را آغاز بسیار مهمی توصیف کرد.

به گفته سنگر پایخار، تحلیل‌گر افغان مقیم هلند، نارندرا سینگ که به کانادا پناهنده شده بود، پس از ابتکار کمیسیون تماس با شخصیت های افغان، به افغانستان بازگشت.

به گفته پایخار، بازگشت خالصه و خانواده‌اش حاکی از استقبال گرم برای رهبران آواره اقلیت‌های مذهبی به افغانستان است که به دنبال بازگشت به وطن خود هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه هند درباره این موضوع گفت: هند با طالبان در «شکل های مختلف» درگیر است.

خالصه پسر اوتار سینگ، یکی از اعضای برجسته جامعه سیک افغانستان است که در یک حمله انتحاری در سال ۲۰۱۸ زمانی که برای عضویت در پارلمان مبارزه می کرد، کشته شد. مسئولیت این حمله را داعش خراسان (ISKP) بر عهده گرفتند که به دنبال آن حملات دیگری را علیه اقلیت ها در افغانستان انجام دادند، از جمله حمله سال ۲۰۲۲ به گورودواره در کابل که در آن چندین سیک کشته شدند و شرایط به قدری دشوار شد که دو بخش آخر کتاب مقدس سیک با نام «گورو گرانت صاحب»، در ژانویه ۲۰۲۳ (دی ماه ۱۴۰۲) از کابل به دهلی برده شدند.

بیشتر این حوادث بر عهده داعش خراسان بود، که به طور قابل درک خود را در جایگاه یک رقیب برای طالبان قرار می دهد.

شمار زیادی از سیک ها و هندوها پس از تسلط طالبان و سرنگونی دولت اشرف غنی، افغانستان را ترک کردند. نارندرا سینگ خالصه در میان دسته اولیه افرادی بود که توسط نیروی هوایی هند در اوت ۲۰۲۱ (مرداد ۱۴۰۰) افغانستان را ترک کردند. به او و سایر اعضای جامعه سیک امکاناتی برای اقامت در دهلی داده شد، اگرچه او از دهلی به کانادا رفت.

هند، دولت طالبان را به رسمیت نشناخت، هرچند نشانه هایی وجود دارد که دو طرف روابط خود را آغاز کرده اند، ۷ مارس، جی پی سینگ، دستیار ویژه مسئول میز پاکستان، افغانستان و ایران در وزارت امور خارجه هند از کابل بازدید و با امیر خان متقی وزیر امور خارجه طالبان دیدار کرد. دو طرف در مورد موضوعات مختلف از جمله همکاری برای مبارزه با داعش خراسان گفت‌وگو کردند.

جوامع هندو و سیک در طول تاریخ در افغانستان حضور داشته اند و تقریباً ۱٪ از جمعیت آن را تشکیل می دهند، اما مهاجرت این دو جامعه در اواخر دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ آغاز شد زمانی که آشوب سیاسی و اشغال شوروی افغانستان را تحت تاثیر قرار داد.

این روند در زمان ظهور طالبان و جنگ های خشونت‌باری که از آن زمان تاکنون ادامه دارد، تشدید شد و تعداد شهروندان جوامع اقلیت مختلف در افغانستان را به شدت کاهش داد.

پایخار گفت: تصمیم وزارت دادگستری طالبان، یک نشانه مثبت است. وی در اظهار نظری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، گفت: تلاش‌های طالبان، به‌عنوان نشانه‌ای از تعهد افغانستان به پذیرش جمعیت متنوع و جبران ظلم‌های تحمیل‌شده بر اقلیت‌های آن تلقی می‌شود.

 

چین: برای اجرای پروژه‌های بنیادی با افغانستان همکاری می‌کنیم

سفیر چین در دیدار با وزیر احیا و توسعه روستایی در حکومت طالبان گفت کشورش در راستای اجرای پروژه‌های توسعه‌ای و بنیادی با افغانستان همکاری می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «ژائو شنگ» سفیر چین در کابل در دیدار با «ملامحمد یونس آخندزاده» وزیر احیا و توسعه روستایی حکومت طالبان درباره منطقه «واخان» گفتگو کرد.

سفیر چین با اشاره به ساخت کریدور واخان در نزدیکی مرز افغانستان و چین اظهار داشت دولت پکن در راستای اجرای پروژه‌های توسعه‌ای و بنیادی به همکاری با افغانستان ادامه می‌دهد.

وزیر احیا و توسعه روستایی حکومت طالبان نیز در این دیدار ضمن قدردانی از کمک‌های چین گفت کارهای مقدماتی جاده واخان در مرز مشترک با چین ادامه دارد و در آینده‌ای نزدیک تکمیل خواهد شد.

آخند زاده همچنین افزود ساخت این جاده در افزایش مبادلات اقتصادی دو کشور نقش مهمی دارد این مسیر مهم و کوتاه به نفع افغانستان، چین و کشورهای آسیای مرکز است.

«ملاعبدالغنی برادر» معاون نخست‌وزیر حکومت طالبان نیز دی ماه سال گذشته گفته بود جاده‌های در شهرستان «واخان» ولایت بدخشان در شمال شرق افغانستان درحال ساخت است که با تکمیل آن مسیر جدیدی میان افغانستان و چین ایجاد می‌شود.

وی تاکید کرده بود این جاده که افغانستان و چین را به هم وصل می‌کند، می‌تواند مسیری برای تردد و انتقال کالاهای تجاری دو کشور باشد.

 

پلیس ترکیه ۱۶ مهاجر افغان را نجات داد

 پلیس دریایی ترکیه اعلام کرد که ۱۶ مهاجر افغانستانی را در آب‌های نزدیک استان «چاناک‌ قلعه» این کشور نجات داده‌است.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری آناتولی، پلیس دریایی ترکیه اعلام کرد ۱۷ نفر از جمله ۱۶ مهاجر غیرقانونی در یک قایق بادی که توسط نیروهای یونانی به آب‌های سرزمینی این کشور رانده شده بودند، در نزدیکی سواحل شهرستان «آیواجیک» واقع در استان چاناک‌ قلعه از خطر مرگ نجات دادند.

این سازمان با بیان اینکه مهاجران غیر قانونی تبعه افغانستان بودند، افزود: پس از طی مراحل قانونی به مرکز آیواجیک منتقل شدند.

انتقال مهاجران به سمت اروپا در مسیرهای دریایی با استفاده از قایق‌ها و تجهیزات غیراستاندارد انجام می‌شود.

این انتقال مهاجران توسط گروه های قاچاق انسان انجام می‌شود که با مخاطره‌هایی چون غرق شدن در دریا، گرفتار شدن در دام قاچاقچیان انسان و نیز مواجهه با دزدان دریایی همراه است.

 

آنلاین‌شاپ؛ پاتوق جدید جوانان افغان برای خرید لباس و زیورآلات

از زمان بازگشت طالبان به قدرت و اعمال محدودیت‌های گسترده علیه زنان، بسیاری از خانم‌های افغان مجبور شده‌اند تا برای ادامه فعالیت اقتصادی خود، به کسب و کارهای آنلاین روی آورند.

یکی از این زنان، آمنه، معلمی است که در شهر کابل به تدریس مشغول بود. او به دلیل محدودیت‌های تحمیل‌شده از سوی طالبان بر تردد زنان، دیگر نمی‌تواند به راحتی به بازار برود و برای خود و فرزندانش لباس بخرد. بنابراین، آمنه از طریق تلفن همراه در جستجوی فروشگاه‌های آنلاین معتبر است تا بتواند نیازهای خود را به صورت آنلاین تأمین کند.

فرشته، ساکن شهر کابل، نیز به همین دلیل به سراغ خرید آنلاین رفته است. او به دویچه‌وله می‌گوید که به دلیل محدودیت‌های تحمیل‌شده بر تردد زنان، قادر به رفتن به بازار برای خرید لباس نیست و شوهرش نیز همراه او نمی‌رود. بنابراین، فرشته ناچار است از خدمات خرید آنلاین استفاده کند.

افزایش تبلیغات فروشگاه‌های آنلاین، به ویژه در زمینه لباس‌های زنانه در شبکه‌های اجتماعی، نشان‌دهنده رشد این کسب و کارها است. با این حال، خرید آنلاین در افغانستان هنوز محدود بوده و تنها در شهرهای بزرگ رایج است. مشکلاتی مانند نبود آدرس‌های مشخص، عدم دسترسی گسترده به اینترنت و سیستم بانکی، و فقدان خدمات پستی معتبر، از موانع اصلی توسعه خرید آنلاین در این کشور هستند.

همچنین برخی از خریداران تجربه‌های ناخوشایندی از خرید آنلاین داشته‌اند. تمنا، یکی از ساکنان کابل، می‌گوید که یک سال پیش لباسی از یک فروشگاه آنلاین سفارش داده و پول آن را هم آنلاین پرداخت کرده، اما سفارش به دستش نرسیده و فروشنده نیز پاسخگو نبوده است. از این رو، او دیگر به خرید آنلاین اعتماد ندارد.

با این حال، برخی زنان افغان با ابتکار عمل خود، فروشگاه‌های آنلاین مخصوص محصولات زنانه ایجاد کرده‌اند. حسنا انوری، یک دختر ۲۴ ساله کابلی، یکی از این افراد است.

او پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه و با توجه به تغییر شرایط کشور، به تجارت آنلاین لباس‌های سنتی افغانی روی آورده و برند Matwai Design را راه‌اندازی کرده است. هدف او حمایت از تولیدکنندگان زن و معرفی لباس‌های ملی افغانستان به بازارهای داخلی و خارجی است.

با وجود چالش‌های موجود، به نظر می‌رسد کسب و کارهای آنلاین زنان در افغانستان روزبه‌روز در حال گسترش باشند. این امر به آنان امکان می‌دهد تا علی‌رغم محدودیت‌های موجود، به کار و فعالیت اقتصادی بپردازند و نقش مؤثری در معرفی و حفظ فرهنگ و سنت‌های افغانی ایفا کنند.

 

بانک مرکزی افغانستان: فعالیت صرافی‌های آنلاین غیرقانونی است

بانک مرکزی افغانستان اعلام کرد تاکنون برای هیچ شخص یا شرکتی مجوز فعالیت صرافی آنلاین صادر نشده و این نوع فعالیت‌ها غیرقانونی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، بانک مرکزی افغانستان اعلام کرد تاکنون برای هیچ شخص یا شرکتی مجوز فعالیت صرافی آنلاین صادر نشده و این نوع فعالیت‌ها غیرقانونی است.

بانک مرکزی افغانستان با تأکید بر اینکه فعالیت مبادله ارز آنلاین در افغانستان ممنوع است از شهروندان این کشور خواست با توجه به خطرات، خسارات و مسئولیت‌های ناشی از معاملات در صرافی آنلاین از این نوع معاملات خودداری کنند.

این بانک تأکید کرد:  موضوع ممنوعیت مبادلات آنلاین با نهادهای اطلاعاتی و امنیتی در میان گذاشته شده است و با افرادی که این امور را انجام می‌دهند برخورد قانونی خواهد شد.

بانک مرکزی افغانستان دوهفته قبل نیز در اطلاعیه‌ای اظهار داشت به منظور شفافیت، تنظیم بهینه و نظارت بر مؤسسات مالی غیربانکی به خصوص صرافی‌ها و خدمات پولی، مجوز صرافی‌های خصوصی فسخ شده است.

 

تلاش برخی سایت‌ها برای ایجاد افغانستان ستیزی مطرود است

وزارت کشور ایران در پاسخ به برخی فضاسازی‌ها درباره مهاجران و اتباع خارجی در بیانیه ای تاکید کرد: تلاش برخی سایت‌ها برای ایجاد افغانستان ستیزی، مطرود است.

به گزارش ایرنا، مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور ایران در پاسخ به برخی فضاسازی‌ها در خصوص مهاجران و اتباع خارجی در بیانیه‌ای ۶ بندی اعلام کرد:

۱- تلاش برخی سایت‌ها برای ایجاد افغانستان ستیزی، مطرود است.

۲- مهاجرین افغانستانی باید به سرزمین خود برگردند و افغانستان را آباد سازند.

۳- افراد (اتباع خارجی) بدون مجوز، توسط کارگزاران مربوطه به کشورشان بازگشت داده خواهند شد.

۴- امکان پذیرش افغانستانی‌ها در کشور وجود ندارد.

۵- ساماندهی آن دسته از افغانستانی‌هایی که مجاز به حضور موقت در کشور شده‌اند، ضروری است.

۶- فضاسازی مجدد پیرامون مصاحبه ای که ماهها پیش منتشر شده در حالی انجام می‌شود که موضوع مهاجران و پناهجویان یک مساله جدی انسانی است که عمده آن به دلیل تجاوز کشورهای خارجی به یک کشور و ایجاد فاجعه ناشی از تحمیل جنگ و بحران بر مردمان آن، پدید آمده و سیل پناهجویان را به سوی کشورهای همسایه گسیل داشته است.

 

انتظار افغانستان برای تجارت غیرواقعی است

رئیس گروه تجارت ملی و رئیس انجمن تاجران و روشنفکران پاکستان گفت انتظار حکومت طالبان در زمینه بستن قراردادهای تجاری با پاکستان غیرواقعی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «زاهد حسین» رئیس گروه تجارت ملی و رئیس انجمن تاجران و روشنفکران پاکستان با اتهام‌زنی به حکومت طالبان اظهار داشت خاک افغانستان علیه اسلام‌آباد استفاده می‌شود و در چنین شرایطی انتظار کابل برای بستن قراردادهای تجاری با پاکستان غیرواقعی است.

وی گفت از یک سو طالبان خواستار روابط تجاری با اسلام‌آباد است و از سوی دیگر خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده می‌شود.

زاهد حسین با اظهار اینکه سرمایه‌گذاران چینی در افغانستان امن، اما در پاکستان ناامن هستند، افزود: تروریست‌ها دستور کار ترساندن سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را دنبال می‌کنند.

گفتنی است پس از حمله انتحاری اخیر به خودروی کارمندان چینی در ایالت خیبر پختونخوا، مرکز مبارزه با تروریسم پاکستان عامل این حمله را یک شهروند افغانستان اعلام کرد.

بانک دولتی پاکستان دی ماه سال گذشته اعلام کرده بود صادرات کالاهای تجاری افغانستان به این کشور طی پنج ماه سال گذشته میلادی بیش از 72 درصد کاهش یافته است.

«ذبیح الله مجاهد»، سخنگوی حکومت طالبان اوایل آبانماه سال گذشته هم‌زمان با اعمال محدودیت‌های جدید پاکستان برای تاجران افغانستان و ترانزیت از این کشور اعلام کرده بود: کابل کار را برای پیدا کردن راه‌های ترانزیتی جایگزین آغاز کرده و در تلاش است تا راه‌های مصون را برای انتقال کالا به افغانستان بیابد.

 

صف انتظار ناوگان حمل و نقل ایرانی در افغانستان به صفر رسید

فرماندار تایباد واقع در شرق خراسان رضوی گفت: طرح محدودیت ورود ناوگان حمل و نقل ایرانی که از سوی حاکمیت طالبان منجر به توقف افزون بر هزار و ۵۰۰ دستگاه کامیون در گمرک اسلام قلعه شده بود، برداشته شد و هم اکنون صف انتظار ناوگان ایرانی در افغانستان به صفر رسیده است.

مهدی شیردل  در نشست خبری با خبرنگاران تایباد افزود: بعد از نشست هیات اقتصادی مسوولان مرز دوغارون با گروه اقتصادی طالبان که ۱۶ فروردین ماه امسال در مرز اسلام قلعه  برگزار شد، یکی از موضوعات مطرح شده توافق بر سر موضوع رفع محدودیت توقف ناوگان ایرانی بود.

وی ادامه داد: بعد از توافق انجام شده و در زمان حاضر میانگین روزانه آمار ورود کامیونها به پایانه مرزی دوغارون به ۸۳۴ دستگاه رسیده که نسبت به روزهای قبل از توافق و هفت روز ابتدایی سال جاری افزایش بیش از ۴۲ درصدی داشته است.

فرماندار تایباد در ادامه گفت: پارسال ۹۳ هزار و ۹۲۱ دستگاه کامیون ایرانی و خارجی از سمت افغانستان وارد مرز دوغارون شد که این رقم نسبت به سال قبل آن، افزایش ۲۷ درصدی داشته است.

وی افزود: همچنین در همین راستا پارسال ۹۸ هزار و ۴۹۴ دستگاه ناوگان حمل و نقل ایرانی و خارجی از طریق پایانه مرزی و دروازه زمینی دوغارون وارد افغانستان شدند که ۲۶ درصد افزایش را نشان می دهد.

شیردل به افزایش سطح مبادلات اقتصادی ایران و افغانستان اشاره و اظهار کرد: سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۷۸ میلیون دلار از طریق مرز رسمی دوغارون به افغانستان صادر شد که به ترتیب ۲۸ و ۳۱ درصد به لحاظ وزنی و دلاری افزایش داشته است.

وی با بیان اینکه پارسال ترانزیت کالا به سمت افغانستان به لحاظ دلاری ۷۰ درصد افزایش داشته است، ادامه داد: سال گذشته ۸۸۰ هزار تن کالا از دوغارون به افغانستان ترانزیت شد که ۴۶ درصد رشد داشته است.

فرماندار تایباد اضافه کرد: پارسال ۱۵ هزار و ۲۵۰ تن کالا به ارزش بیش از ۱۵ میلیون دلار از طریق افغانستان وارد ایران شد.

وی بیان کرد: گمرک مرزی دوغارون یکی از پنج گمرک فعال اقتصادی کشور است که نقش مهمی در اشتغال جوانان جویای کار شهرستان تایباد دارد.

شیردل گفت: در بخش مسافری روزانه بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر شامل راننده، مسافر و کارکنان بخش های مختلف اداری و خدماتی در دوغارون رفت و آمد می کنند و سالانه بیش از یک میلیون مسافر به صورت قانونی از طریق معبر رسمی دوغارون وارد ۲ کشور ایران و افغانستان می شوند.

گمرک مرزی و گمرک دوغارون در ۱۸ کیلومتری شهر تایباد و همجوار با افغانستان  است.

بیشترین حجم کار این گمرک، ترانزیت کالا از طریق بندرعباس است. کالاهای بازرگانان افغانستانی، پاکستانی و گاه هندی و دیگر ملل همسایه افغانستان از طریق کشورهای حوزه خلیج فارس به گمرک‌های بندرعباس و بندر لنگه منتقل و از آنجا به گذرگاه رسمی دوغارون ترانزیت می‌شود.

شهرستان ۱۴۵ هزار نفری تایباد در ۲۲۵ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است.

 

زنگ‌خطر احداث کانال قوش‌تپه افغانستان برای تامین آب کشورهای آسیای مرکزی

ائتلاف بین‌المللی محیط‌زیست موسوم به «رودخانه‌های بدون مرز» در بیانیه‌ای راه‌اندازی کانال قوش‌تپه را که توسط حکومت طالبان در افغانستان در حال ساخت است، ضربه‌ای واقعی به تامین آب همه کشورهای حوزه رودخانه آمودریا در آسیای مرکزی عنوان کرد.

به گزارش ایرنا، کارشناسان ائتلاف بین‌المللی «رودخانه‌های بدون مرز» با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره‌ای از سرگیری کار ساخت کانال قوش‌تپه توسط مقامات افغان را تأیید کردند.

بر اساس این گزارش، طی یک ماه گذشته مسیر قابل رویت این کانال ۳۰ کیلومتر طولانی شده و به دلتای رودخانه داخلی بعدی رسیده است. با در نظر گرفتن اولین مرحله از کانال ۱۰۸ کیلومتری که قبلاً تکمیل شده است، ساخت قوش‌تپه به زودی دقیقاً به نصف خواهد رسید.

پس از تکمیل، کانال قوش‌تپه قادر خواهد بود حدود ۲۰ درصد از جریان آب رودخانه آمودریا را برای آبیاری زمین‌های زراعتی افغانستان دریافت کند که امر کم آبی تابستانی این رودخانه را تشدید خواهد شد.

اوگنی سیمونوف، هماهنگ‌کننده بین‌المللی ائتلاف «رودخانه‌های بدون مرز» (که به عنوان یک عامل خارجی در فدراسیون روسیه شناخته می‌شود) می‌گوید البته این یک ضربه واقعی به تأمین آب همه کشورهای حوزه آمودریا خواهد بود.

به گفته الکساندر کولوتوف، مدیر منطقه‌ای رودخانه‌های بدون مرز، «در حال حاضر باید به دنبال راه‌هایی باشیم که افغانستان را در چارچوب توافق‌نامه‌های مربوط به سهمیه‌های مصرف آب بین کشورهای آسیای مرکزی بگنجانیم، در غیر این صورت منطقه در خطر بروز هرج و مرج واقعی قرار خوهد گرفت».

در دسامبر سال گذشته میلادی، کارشناسان ائتلاف شواهدی را در تصاویر ماهواره ای از نشت ۹ کیلومتری درطول ۷۵ کیلومتری کانال قوش تپه پیدا کردند. این نشت هنوز در تصاویر فضایی قابل مشاهده است.

کانال قوش تپه از ولسوالی (شهرستان) «کلدر» ولایت (استان) بلخ، هم مرز با ازبکستان سرچشمه می‌گیرد و از طریق ولایت جوزجان تا ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب می‌گذرد.

افغانستان اعلام کرد که برای کشت گندم و آفتابگردان نیاز به آبیاری ۵۵۵ هزار هکتار از مناطق غیربارور در شمال این کشور دارد.

مقامات ازبکستان بارها از این که این کانال تأثیر نامطلوبی بر کشاورزی این جمهوری داشته باشد ابراز نگرانی کرده اند.

به گفته کارشناسان، قوش تپه با انحراف آب از آمودریا فاجعه دریای آرال را نیز تشدید خواهد کرد.

در سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور/ مهر)، شوکت میرضیایف، رئیس جمهور ازبکستان، در اجلاس سران صندوق بین المللی برای نجات دریای آرال، پیشنهاد کرد که افغانستان در یک گفتگوی منطقه ای در مورد اشتراک منابع آب مشارکت کند.

عبداللطیف منصور، رئیس وزارت منابع آب و انرژی دولت طالبان در واکنش به این موضوع گفت که مقامات کنونی افغانستان در مورد برداشت آب از آمودریا به هیچ توافقی محدود نیستند. در اواسط ماه اکتبر (مهر/ آبان)، طالبان از تکمیل قطعه اول این کانال و آغاز فاز دوم این پروژه خبر دادند. آنها از کشورهای منطقه به ویژه ازبکستان خواستند که نگران این کانال نباشند و اعلام کردند که آماده حل و فصل مسائل از طریق مجاری دیپلماتیک هستند.

به گزارش گروه آسیا و اقیانوسیه ایرنا، رودخانه جیحون یا آمودریا پر آب ترین رودخانه در منطقه آسیای مرکزی است که از کوه های پامیر سرچشمه می گیرد و حدود یک هزار و ۱۲۶ کیلومتر از آن در قسمت مرزهای شمالی افغانستان با تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان جاری است. هرچند مسیر اصلی رود به سوی دریاچه آرال است اما تمامی آب آن در طول مسیر و با کانال‌کشی‌هایی که برای کشاورزی صورت گرفته به مصرف می‌رسد.

بعد از روی کار آمدن حکومت طالبان در افغانستان در سال ۱۴۰۰، مقامات این حکومت تصمیم به احداث یک کانال آبی بزرگ به طول حدود ۳۰۰ کیلومتر(از ولایت بلخ تا ولایت فاریاب) و عرض ۱۵ متر برای انتقال بخش قابل توجهی از آب رودخانه جیحون به داخل افغانستان گرفتند تا بخش کشاورزی و صنایع غذایی را در کشورشان رونق بدهند. اجرای این طرح پر تنش را از فرورین ۱۴۰۱ از ولایت بلخ آغاز کردند و اعلام کردند ظرف مدت ۵ سال این طرح را تکمیل خواهند کرد.

ملا عبدالغنی برادر معاون نخست وزیر حکومت طالبان در مراسم شروع احداث این طرح بزرگ آبی، آن را از مهم‌ترین پروژه‌های این حکومت برای نجات مردم افغانستان دانست و گفت: تکمیل این کانال وضعیت اقتصادی افغانستان را بهبود بخشیده و این کشور را به خودکفایی نزدیک می‌کند.

وی در اهمیت این طرح تصریح کرد: برای شروع پروژه کانال آب قوش‌تپه چنان جدی شدم که همه کارهایم را کنار گذاشتم.

در مراسم افتتاح این طرح ملی برخی وزرا و مقامات بلندپایه حکومت موقت طالبان از جمله، وزیر زراعت، سخنگوی دولت و وزیر اقتصاد این گروه نیز حضور داشتند. در این نشست ملا نورالله نوری؛ سرپرست وزارت مرزها و قبایل گفت: شاهد روزی خواهیم بود که دیگران برای کار و سرمایه‌گذاری به افغانستان بیایند.

وی افزود: اطمینان می‌دهم با اجرای طرح‌های اقتصادی، افغانستان در آینده رقیب کشورهای خارجی می‌شود.

سران کشورهای آسیای مرکزی در نشست های مختلف خود به طور جدی با طرح های حکومت طالبان برای برداشت آب از رودخانه آمودریا مخالفت کرده اند.

 

کاشت تریاک در مرز ایران!

محمدحسین جعفریان از کاشتن تریاک توسط طالبان در مرز ایران نوشت: قبلا اگر این مزارع فقط در جنوب و برخی مناطق در شرق افغانستان دیده می‌شد، حالا در تمام این کشور گسترش یافته است. به طور خاص در غرب و در همسایگی با ایران که پیشتر اثری از این کشت نبود، حالا به مدد آبی که حقابه‌ی مردم تشنه‌ی زابل است، هزاران هکتار از این مزارع آبیاری می‌شوند. این تصاویر هم نمونه‌هایش در ولسوالی/شهرستان شیندند[سبزواران].

محمدحسین جعفریان از کاشتن تریاک توسط طالبان در مرز ایران نوشت: قبلا اگر این مزارع فقط در جنوب و برخی مناطق در شرق افغانستان دیده می‌شد، حالا در تمام این کشور گسترش یافته است. به طور خاص در غرب و در همسایگی با ایران که پیشتر اثری از این کشت نبود، حالا به مدد آبی که حقابه‌ی مردم تشنه‌ی زابل است، هزاران هکتار از این مزارع آبیاری می‌شوند. این تصاویر هم نمونه‌هایش در ولسوالی/شهرستان شیندند[سبزواران].

 

آداب و رسوم مردم افغانستان در عید فطر/گفتگو با سید ابوطالب مظفری شاعر افغانستانی

همزمان با روز اول ماه شوال، بعد از یک ماه بندگی و عبادت مسلمانان جهان از جمله مردم افغانستان عید سعید فطر را جشن می‌گیرند.
افغانستان از جمله کشورهای است ۹۹درصد آنرا مسلمانان تشکیل می‌دهد، در این گزارش به آداب، آئین و رسم و رسومات مردم افغانستان در عید سعید فطر پرداخته‌ایم.

سید ابوطالب مظفری شاعر و نویسنده افغانستانی در گفتگو با تحریریه جوان قدس، ابتدا در مورد اهمیت و جایگاه عید در میان مردم مسلمان افغانستان گفت: افغانستان دو ویژه‌گی دارد، اولین ویژه‌گی در افغانستان این است که یک جامعه متکثر هست هم از لحاظ فرهنگ‌ها و اقوام مختلف و دومین ویژه‌گی در جامعه افغانستان این است که به شدت مذهبی هستند و پایبند به عقاید دینی، به همین دلیل از ویژگی اول می‌توان این گونه برداشت کرد که رسم و رسومات جاهای مختلف و در اقوام مختلف متنوع است، و درباره ویژه‌گی دوم که مهم‌ترین و بزرگترین جشن‌ها اعیاد مذهبی هست یعنی به آن بیشتر توجه دارند.

مظفری در ادامه گفت: تنوع قومی، مذهبی و اقلیمی در برنامه‌های که اجرا می‌شود تاثیر گذار هست ولی به هر صورتی که باشد عید فطر و همچنان عید قربان از اهمیت خاصی در بین مردم افغانستان برخوردار است و با شکوه هرچه بیشتر برگزار می‌شود.

این شاعر افغانستانی گفت: تاثیر روزه و ماه رمضان را در دو وجه می‌توان بیان کرد اولا تاثیر روحی و ثانیا تاثیرات اجتماعی است، با آمدن ماه رمضان شاید بیشترین حالت را بتوان در افغانستان حس کرد، یعنی نماد بیرونی و هویتی بطور مثال تمام مرم روزه دار هستند و این حس می‌شود که خیلی واضح و روشن است و برنامه‌های ویژه‌ای که در جریان ماه رمضان برگزار می‌شود.

او افزود: روزه‌خواری در جامعه افغانستانی بسیار یک عمل منفی دیده می‌شود در طول سال‌ها شرع کاملا حفظ شده، وقتی در سطح شهر راه بروید به راحتی متوجه می‌شود که همه جا از لحاظ خورد و خوراک تعطیل هست و یکی از نمادهای ظاهری است که در افغانستان بسیار مشهود است.

این نویسنده اهل افغانستان در مورد آئین‌ها و مراسمات ویژه عید فطر در این کشور گفت: چنان قبلا هم اشاره شد در جاهای مختلف برنامه‌ها هم مختلف هست به طور مشخص اگر بگویم در مناطق مرکزی افغانستان مردم قبل از رسیدن عید درصدد تدارک مراسم عید هستند، آماده کردن لباس‌های نو اکثر مردم این مناطق در فقر زندگی می‌کنند تلاش دارند که در اعیاد، مخصوصا عید فطر لباس‌های نو داشته باشند تا در روز عید آنرا بپوشند.

مظفری در مورد این آئین‌ها افزود: حنا کردن دست‌ها در شب عید یکی از مراسمات خیلی خوب که شور و شوق خاص خودش را دارد. صبح روز عید بزرگ خانواده همه اعضای خانواده را به درو سفره جمع می‌کند و در صبحانه اول با تربت کربلا روزه را افطار می‌کنند و بعد از صرف صبحانه با لباس‌های نو و دست‌های حنا شده به صورت دسته جمعی می‌روند به سر مزار اعضای خانواده و اقوام شان برای قرائت فاتحه که در آنجا هم نذر توزیع می‌کنند. 

او گفت: در ابتدای دیدارهای عیدانه اول به منزل کسانی می‌روند که عزادار هستند و در طول سال یکی از اعضای خانوده خود را از دست داده اند و با آن‌ها ابراز همدردی و غم شریکی می‌کنند. و بعد از آن به دیدار بزرگان خانوده و دوستان می‌روند و به شادی و سرور و جشن گرفتن از این روزها می‌پردازند.

 

فرصتی برای پیگیری حقابه هریرود

در جریان سفر یک هیئت بلندپایهٔ طالبان به ترکمنستان در اسفندماه گذشته بر گفت‌وگوهای دوجانبه و لزوم همکاری عمیق‌تر در زمینهٔ مدیریت منابع آب بین طرفین تأکید شد. طرف ترکمنستانی در این دیدار خاطرنشان کرد که استفادهٔ منطقی از منابع آب در منطقه باید بر اساس هنجارهای شناخته‌شدهٔ عمومی حقوق بین‌الملل ناظر بر رژیم مصرف آب در رودخانه‌های فرامرزی، آبراه‌ها و دریاچه‌های مرزی انجام شود.

البته نگرانی عمدهٔ طرف ترکمنستانی در زمینهٔ منابع آب مشترک با افغانستان، همچون دیگر کشورهای آسیای مرکزی، عموماً مربوط به رودخانهٔ آمودریا (جیحون) در شمال افغانستان و ترکمنستان و جنوب تاجیکستان و ازبکستان است؛ چراکه کانال قوش‌تپه که جهت انحراف بخشی از آب آمودریا به افغانستان از سوی طالبان در حال احداث است، پس از بهره‌برداری می‌تواند تا حدود ۲۰ درصد از آب این رودخانه را منحرف کند.

شایان توجه است که روند خشک‌شدن دریاچهٔ آرال به‌عنوان ریزشگاه نهایی آب رودخانه‌های آمودریا و «سیردریا» به‌دلیل سیاست‌های توسعه‌محور شوروی که مبتنی بر توسعهٔ بی‌ضابطهٔ کشاورزی و به‌ویژه تولید پنبه در آسیای مرکزی بود، از اواخر دههٔ ۱۹۸۰ شروع شد و نهایتاً در دههٔ ۲۰۰۰ بخش عمده‌ای از سطح این دریاچه خشک شد. با توجه به سموم شیمیایی استفاده‌شده در مزارع حوضهٔ دریاچهٔ آرال که نهایتاً در کف این دریاچه ته‌نشین شده‌اند، سطح خشک‌شدهٔ دریاچهٔ آرال در اثر وزش باد و طوفان، گسترهٔ وسیعی از سطح کشورهای آسیای مرکزی و حتی بعضاً خراسان ایران را با توفان‌های نمکی و سمی تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. بدین ترتیب، هرگونه تغییر در رژیم آبی حوضهٔ آمودریا می‌تواند علاوه‌بر ترکمنستان، بر ازبکستان، قزاقستان و حتی ایران نیز اثرات منفی داشته باشد.

کشورهای آسیای مرکزی با درک و لمس خطرات و پیامدهای خشک‌شدن دریاچهٔ آرال، پس از فروپاشی شوروی از طریق برگزاری نشست‌های مشترک و همچنین ایجاد برخی سازوکارها و نهادهای منطقه‌ای یا زیرنظر سازمان‌های بین‌المللی، درصدد کاهش اثرات مخرب این پدیده برآمده‌اند. البته با توجه به اینکه افغانستان در دهه‌های اخیر با حملهٔ شوروی و آمریکا و همچنین جنگ‌های داخلی مواجه بود، فرصت بهره‌برداری از حقابهٔ خود از آمودریا یا حضور در مذاکرات و توافق‌های آبی مربوطه را نداشت و به‌همین دلیل است که ایجاد کانال قوش‌تپه را حق خود می‌داند؛ مخصوصاً با توجه به اینکه در بالادست این رودخانه قرار دارد و بخش مهمی از آب آن را تأمین می‌کند.

موضوع تعیین حقابه‌های مشترک می‌تواند در قالب دیپلماسی آب بین کشورهای ساحلی منابع آب مشترک پیگیری شود. همسایگان شمالی افغانستان در حوضهٔ رودخانهٔ آمودریا نیز هرچند تاکنون با جدیت، پیگیر مذاکرات آبی با طالبان بوده‌اند، اما از لفاظی‌های خصمانه و تهدید خودداری کرده‌اند. در همین راستا در شهریورماه گذشته، «شوکت میرضیایف»، رئیس‌جمهور ازبکستان در مورد اینکه چگونه کانال قوش‌تپه می‌تواند به تغییر اساسی رژیم آب و پایداری زیست‌محیطی در آسیای مرکزی منجر شود، صحبت کرد. وی سپس پیشنهاد داد که نمایندگان هیئت حاکمهٔ افغانستان نیز در گفت‌وگوهای منطقه‌ای در مورد استفاده از منابع آب مشترک مشارکت داشته باشند.

بیانیهٔ اخیر ترکمنستان نیز در راستای دیپلماسی آب و پرهیز از تنش یا مناقشهٔ آبی است. عشق‌آباد با لحنی ملایم به تلاش برای همکاری‌های فنی بیشتر، رویکردی دانش‌پایه برای برداشت آب از رودخانه‌های فرامرزی، استفاده از متخصصان بسیار ماهر جهت مدیریت مناسب منابع آب و اصل حسن همجواری برای تأمین منافع همهٔ کشورهای ساحلی آب‌های مشترک توصیه کرده است.

هرچند وزارت امور خارجه ترکمنستان از فضای دوستانه و سازندهٔ دیدار با هیئت افغانستانی سخن گفته است، اما این صمیمیت تاکنون نتوانسته پیشرفت پروژهٔ کانال قوش‌تپه را آهسته کند. تا جایی‌که در اسفندماه گذشته، یکی از رسانه‌های افغانستان گزارش داد مرحلهٔ دوم اجرای این پروژه نیز آغاز شده است. بر این اساس، ۱۹۸ کیلومتر کانال در مرحلهٔ اول حفاری شده است و ۱۷۷ کیلومتر دیگر نیز طی یک دورهٔ یک‌ساله تکمیل خواهد شد.

یکی از اهداف افغانستان از تکمیل کانال قوش‌تپه و گسترش اراضی کشاورزی در حوضهٔ آمودریا، خودکفایی این کشور در تولید گندم اعلام شده است. خودکفایی افغانستان در تولید غلات می‌تواند صادرات غلات از دیگر کشورهای مشترک در حوضهٔ دریاچه آرال از جمله قزاقستان به این کشور را متوقف کند. تا جایی‌که قزاقستان جهت تسهیل صادرات غلات به افغانستان، ساخت ترمینال غلات در مرز شرقی ترکمنستان را خواستار شده است و در این راستا، ساخت یک سیلوی ذخیره‌سازی به ظرفیت ۱۰۰ هزار تن غلات در مرز ترکمنستان و افغانستان برنامه‌ریزی شده است. در نتیجه، تکمیل کانال قوش‌تپه باعث خواهد شد کشورهای آسیای مرکزی علاوه‌بر تحمل آثار مخرب محیط زیستی خشک‌شدن دریاچهٔ آرال یا حتی کاهش آب کشاورزی، با کاهش درآمدهای ناشی از صادرات نیز مواجه شوند.

هرچند بهره‌برداری از منابع آب مشترک در آمودریا، حق طبیعی افغانستان به‌عنوان یک کشور در ساحل این رودخانه است، اما با توجه به شرایط وخیم محیط زیستی حوضهٔ آرال، می‌توان در چارچوب دیپلماسی آب و پس از تعیین حقابهٔ کشورهای ساحلی، از طریق خرید حقابهٔ افغانستان یا روش‌های دیگر، جلوی انحراف آب بیشتر از این رودخانه را گرفت. به‌عنوان مثال، کشورهای آسیای مرکزی که صادرات غلات به افغانستان را انجام می‌دهند، می‌توانند در ازای عدم توسعهٔ کشاورزی در بخش افغانستانی حوضهٔ آمودریا، بهای کمتری بابت غلات صادراتی خود به این کشور دریافت کنند یا در حوزهٔ مدیریت منابع آب آن مشارکت و یاری کنند.

رودخانهٔ هریرود دیگر رودخانهٔ مشترک بین افغانستان و آسیای مرکزی است که برخی پروژه‌های آبی در بالادست آن و از سوی طالبان در حال پیگیری هستند. این رودخانه که از خاک افغانستان سرچشمه می‌گیرد، در ادامهٔ مسیر خود، مرز مشترک ایران-افغانستان و ایران-ترکمنستان را تشکیل می‌دهد و نهایتاً وارد خاک ترکمنستان می‌شود. ایران و ترکمنستان در سال ۱۳۸۴ سد دوستی را در مرز مشترک دو کشور و بر روی هریرود به بهره‌برداری رساندند. با توجه به اینکه افغانستان در بالادست این سد قرار گرفته و در توافق‌های آبی دو کشور پایین‌دستی حضور نداشته است، به‌صورت یک‌جانبه اقدام به احداث سدهای «سلما»، «کبکان» و «پاشدان» در بالادست این رودخانه کرده است.

کاهش آب ورودی به سد دوستی می‌تواند امنیت آبی کشورهای پایین‌دست و از جمله امنیت آب آشامیدنی دومین شهر بزرگ ایران یعنی مشهد را با خطرات جدی مواجه سازد. در همین راستا، «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران در سفر چندی پیش خود به ترکمنستان به رایزنی‌های صورت‌گرفته دربارهٔ موضوع حقابهٔ ایران و ترکمنستان از سد دوستی که تحت‌تأثیر پروژه‌های آبی افغانستان قرار دارد، اشاره کرد. وی همچنین از تشکیل کمیته‌ای خبر داد که در این رابطه تلاش‌های جدی انجام خواهد داد تا اقدامات خارج از حوزهٔ اختیارات تهران و عشق‌آباد تأثیری در حقابهٔ ایران و ترکمنستان در سد دوستی بر جای نگذارد.

با توجه به اینکه پروژهٔ انحراف آب آمودریا به داخل افغانستان و احداث کانال قوش‌تپه تأثیرات به‌مراتب وخیم‌تر و گسترده‌تری بر محیط زیست منطقه دارد و حداقل چهار کشور منطقه با اثرات مخرب آن مواجه خواهند بود و به‌صورت جدی پیگیر این موضوع هستند؛ و با عنایت به اینکه طرف ترکمنستانی در پیگیری موضوع آب‌های مشترک با افغانستان، تمامی این منابع را مدنظر قرار داده و صرفاً بر آمودریا تأکید ندارد، در نتیجه، ایران می‌تواند از این ظرفیت موجود برای پیگیری حقابهٔ خود از هریرود استفاده کند.

بدین ترتیب، موضوع هریرود نیز می‌تواند در قالب دیپلماسی آب بین افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی پیگیری شود و حتی ایران هم در این مذاکرات شرکت کند؛ چراکه علاوه‌بر آثار مخرب محیط‌زیستی خشک‌شدن دریاچهٔ آرال که بعضاً ایران را هم دربرمی‌گیرد، باید توجه داشت که پس از احداث کانال قره‌قوم (که آب آمودریا را به‌سمت جنوب ترکمنستان منحرف می‌کند)، حوضهٔ رودخانهٔ هریرود که این کانال از آن عبور می‌کند نیز بعضاً زیرحوضهٔ دریاچهٔ آرال به حساب می‌آید و در نتیجه، ایران نیز در کنار پنج کشور آسیای مرکزی و افغانستان، هفتمین کشور ساحلی حوضهٔ دریاچه آرال به شمار می‌رود.

 لینک کوتاهhttps://www.iras.ir/?p=10299

 

عضو مظنون به فعالیت تروریستی حزب اسلامی دو سال پس از ورود به امریکا بازداشت شد

افغانستان انترنیشنل : یک عضو حزب اسلامی حکمتیار، که نامش مشمول فهرست تروریستی امریکا است، در پی پخش گزارش‌های رسانه‌ها از حضور آزادانه او در امریکا، بازداشت شد.

به گزارش ان‌بی‌سی‌نیوز، محمد خاورین ۴۸ ساله شام پنجشنبه (۲۳ حمل) در شهر سان آنتونیوی تگزاس بازداشت شد.

رسانه‌های امریکایی ساعاتی پیش از بازداشت آقای خاورین، گزارش دادند که این عضو حزب اسلامی گلبدین حکمتیار با این که نامش در فهرست تروریستی پولیس فدرال امریکا است، به صورت آزادانه در این کشور گشت‌وگذار می‌کند.

آقای خاورین، که نامش در رسانه‌های امریکایی به صورت «محمد خاروین» نوشته شده، اگرچه در ۱۹ حوت ۱۴۰۱ پس از عبور غیرقانونی از مرز مکسیکو به امریکا در کالیفرنیا دستگیر شده بود، ولی به دلیل اینکه اطلاعات مربوط به او، با فرد مورد نظر پولیس فدرال امریکا مطابقت کامل نداشت، به قید وثیقه و زیر نظر پولیس آزاد شد.

در زمان عبور او از مرز امریکا، ماموران مرزبانی این کشور یک مورد از اطلاعات مربوط به محمد خاورین را دریافتند که با اطلاعات فردی به همین نام در فهرست تروریستی مطابقت دارد.

با این حال، دفاتر مهاجرت اطلاعات او را پردازش کردند، اطلاعات بایومتریکش را گرفتند و مانند هر پناهجوی دیگری آزاد کردند. او پس از آن اجازه یافت که برای دریافت پناهندگی و مجوز کار درخواست بدهد و یک سال آزادانه در امریکا زندگی و مسافرت کند.

با این حال، پولیس فدرال امریکا، اف‌بی‌آی، در ماه حوت گذشته اطلاعاتی به اداره مهاجرت امریکا داد که نشان می‌داد خاورین ارتباطات تروریستی بالقوه دارد و ممکن است خطری برای امنیت ملی این کشور باشد.

ان‌بی‌سی نیوز به نقل از منابع آگاه از این پرونده گزارش داد که تقریباً یک سال پس از آزادی او در نزدیکی مرز، پولیس امریکا او را در نهم حوت پارسال در سن آنتونیو دستگیر کرد.

او پس از دستگیری تا نهم حمل در بازداشت به سر برد و پس از آن در دادگاه حضور یافت. ان‌بی‌سی نیوز نوشت که دادستان‌ها اطلاعاتی را که نشان می‌داد خاورین با حزب اسلامی افغانستان ارتباط دارد، با قاضی در میان نگذاشتند، اما آنها با این استدلال که او ممکن است فرار کند، خواستار بازداشت او شدند.

با این حال، قاضی این عضو حزب اسلامی را تا زمان برگزاری دادگاهش در سال آینده به قید وثیقه ۱۲ هزار دالری آزاد کرد.

نام محمد خاورین در فهرست تروریستی اف‌بی‌آی قرار دارد. این فهرست شامل نام‌های حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر می‌شود که به عنوان تهدیدهای امنیتی بالقوه در نظر گرفته می‌شوند.

این پایگاه داده‌ها نشان می‌دهد که این فرد عضو حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار است. از نظر امریکا، این حزب یک سازمان سیاسی شبه‌نظامی است که به دلیل مرام‌نامه افراطی خود به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود.

به گفته دفتر مدیر اطلاعات ملی امریکا، حزب اسلامی یک «گروه شورشی به‌شدت ضدغربی» است که پیش از سقوط حکومت مورد حمایت غرب در افغانستان در سال ۲۰۲۱، در پی سرنگونی آن بود.

حزب اسلامی در افغانستان مسئول حملاتی بوده است که منجر به کشته شدن دست‌کم ۹ سرباز و غیرنظامی امریکایی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ شد.

امریکا این حزب را در داخل خاک خود تهدیدی به حساب نمی‌آورد.

دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا، گفته است که اولویتش برای بازداشت و اخراج مهاجران، افرادی است که تهدیدی برای امنیت ملی به شمار می‌روند.

وزارت امنیت داخلی امریکا در واکنش به انتقاد رسانه‌ها از آزادی محمد خاورین گفته که اداره گمرک و حفاظت مرزی فردی را که در فهرست تروریستی است، «آگاهانه» آزاد نکرده است.

این وزارتخانه به ان‌بی‌سی نیوز گفت در ابتدا اطلاعات موجود در پرونده با اطلاعات این فرد مطابقت کامل نداشت، ولی به محض اینکه اطلاعات نشان داد که این فرد «خطرناک» است، بازداشت شد. این وزارت تاکید کرد که خاورین به دلیل احتمال «خطرات امنیت عمومی» زیر نظر نیروهای امنیتی بوده است.

 

هراس از حملات داعش خراسان؛ مقام‌های طالبان پشت دیوارهای بتنی پنهان‌ شدند

هراس از حملات داعش خراسان در افغانستان که در نزدیک به سه سال گذشته شماری از مقام‌های کلیدی طالبان را هدف قرار داده، باعث شده‌ است برای مسیرهای رفت و برگشت، محل زندگی و کار مقام‌های رژیم طالبان محدودیت‌های وضع شود. در این میان قندهار که به دلیل محل اقامت رهبر پرده‌نشین طالبان به پایتخت سیاسی این گروه معروف است، امنیتی‌ترین شهر افغانستان محسوب می‌شود.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از شفقنا ملا هبت‌الله آخندزاده در قندهار گروه نظامیان خاص خود را دارد که ویژه محافظت از او تشکیل شده‌ است. این واحد ویژه که فرمانده آن مولوی عبدالاحد طالب، از فرماندهان ارشد طالبان در جنوب افغانستان، است، در امور امنیتی این منطقه اختیارات فوق‌العاده‌ای دارد. ملا شیرین آخند، از بنیان‌گذاران طالبان، هم استاندار قندهار است و حلقه وفاداران و نزدیکان به رهبر طالبان نیز همگی در این شهر اقامت دارند. از طرفی، در نزدیک به سه سال گذشته، مهم‌ترین فرمان‌ها و تصمیم‌های رژیم طالبان از قندهار صادر شده‌ و حتی رهبر طالبان در مواردی که لازم دانسته، اعضای کابینه را از کابل به قندهار فرا خوانده است. در حالی که از زمان بازگشت طالبان به قدرت، ملا هبت‌الله آخندزاده تنها یک بار در سال ۱۴۰۱ به کابل رفت تا در نشست بزرگ اعضای این گروه سخنرانی کند.

در کنار واحد ویژه محافظت از ملا هبت‌الله، سپاه البدر که از قدرتمندترین نهادهای ارتش طالبان است هم در این شهر مستقر است. بیشتر چهره‌های تاثیرگذار طالبان نیز اصالتا اهل قندهارند و هر کدام شمار زیادی محافظ و نیروی مسلح دارند.

با تمام این‌ها، حملات گروه‌های مخالف طالبان در نزدیک به سه سال گذشته به قندهار نشان داد که لایه‌های امنیتی این گروه در این شهر نفوذناپذیر نیستند.

البته ملا هبت‌الله آخندزاده هنوز به صورت علنی به میان مردم نیامده و از او تنها یک عکس وجود دارد که زمان گرفته شدن آن هم مشخص نیست، با این حال نگرانی از حضور پهپادهای نظامی ناشناس در آسمان قندهار و حملات مرگبار داعش خراسان باعث شده‌ است که ملا هبت‌الله و دیگر رهبران طالبان خطر را در چند قدمی خود احساس کنند.

در چند روز اخیر، رسانه‌های تحت کنترل طالبان و همچنین برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی با انتشار ویدیوها و عکس‌هایی از قندهار گفته‌اند که در آستانه عید فطر، تدابیر شدید امنیتی در این شهر برقرار شده‌ است. بر اساس این تصاویر، مسجد عیدگاه که رهبر طالبان در سه سال گذشته روز عید فطر آنجا حضور می‌یافت و سخنرانی می‌کرد، با دیوارهای بتنی محصور شده‌ و جو قندهار شدیدا امنیتی شده بود؛ از طرفی در دو هفته اخیر، پهپادهای ناشناس هم بارها در آسمان قندهار مشاهده شده‌اند. مقام‌های طالبان که می‌گویند حریم هوایی افغانستان از کنترل این گروه خارج است، بارها از دولت آمریکا خواسته‌اند حریم هوایی افغانستان را نقض نکند.

دفتر رسانه‌های طالبان در قندهار روز دوشنبه در اطلاعیه‌ای از برگزاری نشست امنیتی با حضور مقام‌های این گروه در قندهار خبر داد و گفت این نشست بر اساس توصیه‌هایی از کابل، برگزار شد. در این اطلاعیه آمده‌ است که مقام‌ها در این نشست در مورد تامین امنیت قندهار در شب عید فطر و روزهای پس از آن صحبت کردند.

هم‌زمان، کمیسیون امور امنیتی طالبان در سمنگان در نامه‌ای به مقام‌های کلیدی این گروه در این استان هشدار داد که از گشت‌وگذار شب‌هنگام خودداری کنند. منابع مطلع در سمنگان گفتند که این هشدار پس از آن صادر شد که سطح تهدیدهای امنیتی برای هدف قرار دادن سران طالبان افزایش یافت.

در چند ماه اخیر، حملات چریکی نیروهای جبهه مقاومت ملی در برخی شهرها از جمله کابل، کاپیسا، بدخشان و تخار افزایش یافته‌، اما این جبهه هنوز در قندهار که خاستگاه و پایگاه اصلی طالبان دانسته می‌شود، عملیاتی انجام نداده‌؛ با این حال جبهه آزادی افغانستان که یک ماه پیش اعلام کرد حملاتش را در ماه رمضان متوقف می‌کند، در دو سال گذشته چندین بار از حمله به طالبان در شهر قندهار خبر داده است.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در گزارشی که در حوت گذشته از وضعیت افغانستان منتشر کرد و همچنین رزا اوتنبایوا، رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان، در گزارشی به شورای امنیت، حملات جبهه آزادی و جبهه مقاومت به طالبان را تایید کرده‌اند. در یکی از گزارش‌های رزا اوتنبایوا به شورای امنیت آمده‌ است که در حمله جبهه آزادی به طالبان در قندهار شماری از غیرنظامیان نیز آسیب دیده‌اند.

پس از حمله مرگبار داعش خراسان به اعضای طالبان در قندهار در دوم حمل سال جاری و به دنبال آن حمله مرگبار مسکو و هشدارهای پی‌درپی مقام‌های امنیتی ایالات متحده از قدرتمند شدن داعش خراسان، طالبان هرچند ادعا می‌کنند داعش‌ را سرکوب کرده‌اند، برای محافظت از مقام‌های ارشد این گروه و به ویژه ملا هبت‌الله آخندزاده، تدابیر امنیتی شدیدی اتخاذ کرده‌اند.

 

مرزبانان تاجیکستان ۷ تبعه افغانستان را به ضرب گلوله کشتند

منابع محلی می‌گویند نیروهای مرزی تاجیکستان دست‌کم هفت تبعه افغانستان را که به‌صورت غیرقانونی وارد خاک این کشور شده بودند، به ضرب گلوله کشتند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، منابع محلی می‌گویند نیروهای مرزی تاجیکستان دست‌کم هفت تبعه افغان را که به‌صورت غیرقانونی وارد خاک این کشور شده بودند، به ضرب گلوله کشتند.

به گزارش «هشت صبح»، این رویداد سه‌شنبه‌شب، 21 فروردین در نقطه مرزی افغانستان و تاجیکستان رخ داده است.

منابع افزودند این رویداد پس از آن رخ داد که این افراد از طریق روستای مرزی «نوآباد» شهرستان «چاه‌آب» ولایت «تخار» وارد خاک تاجیکستان شده بودند.

به گفته منابع، این افراد به ظن قاچاق مواد مخدر هدف نیروهای مرزی تاجیکستان قرار گرفتند.

افراد کشته شده ساکن ولایت‌های تخار و بدخشان هستند و جسد دو نفر آنان در شهرستان چاه‌آب تخار به خاک سپرده شده است.

هویت افراد کشته شده هنوز مشخص نیست.

مسئولان محلی طالبان در تخار و طرف تاجیکستان هنوز به‌طور رسمی دراین‌باره اظهار نظر نکرده‌اند.

 

دختر افغان ملکه زیبایی انگلیس شد | به این خانم میگن جنیفر لوپز افغانستان!

حماسه کوهستانی مدل بریتانیایی و افغانستانی است که سال 2005 توانست لقب ملکه زیبایی انگلستان را از آن خود کند و اکنون نیز بعنوان مدل و اینفلوئنسر فعالیت می‌کند. او به دلیل شباهت چهره خود به جنیفر لوپز به جنیفر لوپز افغانستان مشهور شده است

ملکه زیبایی یک مسابقه برای انتخاب دختر شایسته است که معمولا به صورت کشوری یا جهانی برگزار شده و در برخی از کشورها مانند آمریکا در هر ایالت هم به صورت جداگانه برگزار می شود. برنده مسابقه ملکه زیبایی صرفا دوشیزه ای زیبا نیست بلکه فردی قدرتمند و با دانش است که می تواند به زنان و جامعه بشریت کمک کند. قوانین مسابقه ملکه زیبایی بسیار سختگیرانه و شرکت در آن بسیار پرهزینه است و از شروط اصلی آن این است که فرد شرکت کننده قبلا هرگز ازدواج نکرده باشد

حماسه کوهستانی مدل بریتانیایی و افغانستانی است که سال 2005 توانست لقب ملکه زیبایی انگلستان را از آن خود کند و اکنون نیز بعنوان مدل و اینفلوئنسر فعالیت می‌کند. او به دلیل شباهت چهره خود به جنیفر لوپز به جنیفر لوپز افغانستان مشهور شده است

او در سن 18 سالگی در 3 سپتامبر 2005 پس از رقابت دو روزه در المپیا تئاتر لیورپولگ از بین 40 مسابقه‌ دهنده به عنوان ملکه زیبایی انگلستان انتخاب شد

حماسه همچنین پس از این مسابقه درسال 2006 در مسابقه دوشیزه دنیا شرکت کرد و به دوره نیمه‌نهایی راه یافت. حماسه از سوی "خانه مد آسیا" لقب دوشیزه مایا را گرفت.

کوهستانی بعنوان فردی سبزه در پوششی در پارچه ابریشمی کرمی رنگ و جامه ابریشمی برنده شد. او بعد ها گفت در وقت برنده شدن آن‌قدر شوکه نشده بودم چون روی خودم اعتماد داشتم اما هنوز هم شما نمیتوانید تصور کنید که همان حالت بر شما اتفاق بیفتد. او اکنون نیز بعنوان مدل و اینفلوئنسر فعالیت می‌کند.

کوهستانی در دسامبر 2005 از در مسابقه دوشیزه جهان به نمایندگی از انگلستان شرکت کرد اما باوجود انتخاب بعنوان یکی از بهترین ها نتوانست به دور نیمه‌ نهایی راه پیدا کند.

 

 


 

 



بالا

بعدی * صفحة دری * بازگشت