لويه جرگه و نگرانيها!

مردم کشور ما چشم انتظار حضور نمايندگان واقعی شان در لويه جرگه  قانون اساسی بودند  که  بعد از دها سال شايد روزنهً  اميدی برای  تسجيل دمکراسی در قانون اساسی ايجاد دولت حقوق بنياد و تحقق عملی دمکراسی گشوده شود و به روی آن همه ناملايمات روزگار و زخمهای ناشی از دها سال دکتاتوری و تکتازی های خانوادگی، قبيلوی و تمرکز قدرت در  وجود  افراد و خانواده ها مرحم گذاشته  شود و آن روزگاران تلخ   توام با ياس و  نااميدی دکتاتوری خشن قبيلوی به

فراموشی سپرده شود. اما از آغاز کار انتخاب نمايندگان دست اندازی های پيدا و پنهان، چنه زدن ها، مسله نمايندگی کوچی ها و در رابطه با نفوس آنها که هيچگاهی شمرده نشده و هيچ نوع مکلفيت در قبال اين کشور احساس نمينمايند تحميل بالاتراز پنجاه نفر از نماينده های انتصابی برای عضويت در لويه جرگه خلاف تمام  موازين  دمکراتيک که توازن نمايندگان انتخابی را  بدون شک حين ابراز رای برهم  خواهد زد.  فشار نيروهای خارجی که از سيستم غير دمکراتيک در

شرايط کنونی افغانستان حمايت ميکنند. به کاربرد اين همه نيرنگها و چنه زدن ها همه برای يک هدف و آن  هم  استقرار يک نظام تکتاز به بهانه آوردن ثبات است. هواخواهان نظام رياستی که عمدتاٌ مقامات رهبری اداره انتقالی وابستگان شان و هم تعدادی از سران قبايل و تفوق طلبان قومی از آن حمايت ميکنند چنين استدلال مينمايند که گويا بعد از استقرار يک نظام تکتاز و دکتاتور و ايجاد ثبات بعد ازچند دوره رهبری تحت نظام رياستی که همانا احيای دکتاتوری عبدالرحمن است برای مردم  دمکراسی  را گويا خيرات ميدهند، زيرا در شرايط کنونی ايجاد يک نظام دمکراتيک و نهادهای دمکراتيک و مراجع مسعول دمکراتيک باعث انارشی در جامعه ميشود. جريان  آغاز کار لويه جرگه نشان دهنده رمز و رازهای پنهانی پشت پرده بوده که در همان روز اول  با پيشکش نمودن طرزالعمل که قبلاٌ توسط  کميسون دولتی تهيه گرديده بود به صورت طرح  تعميلی بالای نمايندگان مردم قبولانده شد، درحاليکه به همگان معلوم است که اين کميسون درخدمت گروپ حاکم در اداره انتقالی بوده و به حيث خدمتگاران معاش بگير از موضع  دستگاه  حاکم حمايت نموده و مينمايند. جريان انتخاب  رياست مجلس، معاونين و منشی های مجلس نشان دهنده نقض صريع از اصول دمکراسی ميباشد و مخالف تمام موازين دمکراتيک يک نفر نماينده انتصابی سمت رياست مجلس را احرازميکند. جالبتر اينکه در نخستين حرفهای خويش ريس مجلس رازهای پنهانی پشت  پرده را ناخواسته افشا  نموده در حاليکه  هيچ  نوع بحث  روی ساختار نظام سياسی آينده صورت نگرفته  بود، ريس مجلس خويشتنرا طرفدار نظام رياستی اعلام ميدارد که با اين اظهاراتش مسله بيطرفی  رياست مجلس را زير سوال برد و آقای  ريس مجلس در موضع گروپ حاکم قرار گرفت. درحاليکه  بايد ريس مجلس در چنين موارد بيطرفی خويش را حفظ و آخرين نفر در زمينه ابراز نظر ميکرد. اشتراک اعضای کابينه  اداره انتقالی وارد شدن افراد معين از بيرون  کشور در داخل  لويه جرگه  بصورت انتصابی اعمال  نفوذ  اشترک کنندگان  غير انتخابی  بالای نمايندگان  و به خصوص سفرای  کشورهای زيدخل در قضيه افغانستان يکی ديگر ازعوامل غير دمکراتيک بودن شيوه برگزاری اين لويه جرگه است. تقسيم  نمايندگان مردم به ده گروپ کاری نيز شامل  همين رمزو رازهای پنهانی و پشت پردهً طرزالعمل  نويسان و گروه حاکم است. درحاليکه دمکراتيک ترين  شيوه آن ميبود که شروع از مقدمه  قانون اساسی تا ختم روی هر ماده و فصل بصورت  جداگانه در جلسات  عمومی  بحث  صورت ميگرفت و  نظريات اکثريت در غنا بخشيدن به مواد  قانون در نظرگرفته ميشد،  ولی به بهانه جلوگيری از ضياء وقت نظريات مردم را  ده قسمت کردند و وقت را نيز ضايع نموده و بدون رسيدن به کدام نتيجه مطلوب در گروپهای کاری بازهم بايد تمام مواد قانون در مجلس عمومی ماده به ماده به بحث و آرای نمايندگان گذاشته شود.

دراين زمينه نيز بايد  گفته شود که به  بهانهً اينکه چند روز بالای  مسوده  بحث صورت گرفته  لازم نيست روی تمام مواد آن در جلسات عمومی بحث صورت بگيرد بناٌ با تائيد گروپهای ده گانه شايد يک رای گيری عمومی صورت گيرد که اين هم يکی از نيرنگهايست که به کار برده خواهد شد.

همچنان عدم موجوديت فضای  دمکراتيک  در روز چهارم در داخل جلسات عمومی کاملاٌ  افشا گرديد. اظهار نظر يک نفر نماينده انتخابی مردم ولايت فراه خشم يک تعداد ديگر نمايندگان را برانگيخت، که ضعف فضای  دمکراتيک مجلس و عدم توانمندی رياست مجلس را در اداره و کنترول مجلس نشان ميداد. درحاليکه ريس مجلس  بايد به حيث منصف برای خاموش ساختن  تشنج به وجود آمده  بيطرفی خود را حفظ ميکرد بی اختيار به ملامت نماينده فراه پرداخت و از موضع جانب مقابل دفاع نمود که موضعگيری اين چنينی ريس مجلس وضع را متشنج ترساخت  و به بروز دوگانگی و چندگانگی در مجلس گرائيد.

مطلب ديگر قابل نگرانی موجوديت گروپ تبليغاتی کاری زير پوشش رسانه های بين المللی در داخل و خارج لويه جرگه است. اين گروپ خلاف تمام اصول و موازين  ژورنالستی با موصعگيری جانبدارانه در تند و کند ساختن  پروسه ايجاد اختلافات  نقش  بازی ميکند و روحيه داخل لويه جرگه را چنان متشنج گذارش ميدهند که  گوئی همين حالا بايد اين نمايندگان مصروف درگيری مشت و يخن باشند، و همچنان از کار لويه جرگه از قبل نتيجه گيری نموده که گويا در اين رمز رازهای پنهانی وپشت پرده دخيل  باشند. اين گروپ  لويه جرگه را از قبل به جناحهای مختلف تقسيم  نموده و در زمينه  موضعگيری اين جناح ها بسيار سبک سرانه  ابراز نظر چه که حکم  صادر مينمايند. عمدتاٌ در خصوص ساختار نظام سياسی آينده افغانستان درحاليکه ميدانند ساختار جمهوری پارلمانی خواست تعداد زيادی از سازمانهای  دمکراتيک، ملی و اکثريت  قاطع مردم افغانستان  بوده برای استفاده سوء تنها از تنظيم  جميعت اسلامی افغانستان  به مثابهً مدافع جمعوری پارلمانی نام  ميبرند. در گذشته مردم ما ميگفتند " دستهای خارجی است که ما را به هم می اندازند  " ولی با تاسف بايد اذهان داشت که اين بار اين سياست توسط خارجی ها نی بلکه توسط تعدادی از عناصر وابسته به حلقات معين داخلی با کف و کالر از هوتل انترکانتيننتل کابل و از استديو های منابع خبری بين المللی در لندن بازی ميشود.  گروپ متذکره  در سازمان دهی کمپاين تبليغاتی با به کاربرد منابع پيدا و پنهان کوچکترين عکس العمل اعضای لويه جرگه را بسيار دشمنانه

گذارش نموده و با استفاده از موقع در افراختن  آتش اختلافات هر آنچه بنزين در ذخاير شان دارند  بالای آتش خاموش شده ميريزند، اين آتش را نه تنها برفراز لويه جرگه بلکه در داخل و خارج کشور افروخته نگهداشته، ميخواهند مردم ما را به پارچه های يکجا نشدنی تقسيم نمايند. جفاهای آشکار و پنهان منابع تبليغاتی و به خصوص مجريان برنامه های تفرقه افگنانهً دشمنان مردم افغانستان را، مردم کشور ما دراين شرايط حساس نخواهد بخشيد.

خلاصه اينکه عوامليکه اثرات منفی بالای روحيه لويه جرگه ميگذارند عبارت اند از:

- مداخله صريع يک تعداد از کشورها و سفرای آنها درکار لويه جرگه.

- تهديد نمايندگان مردم در لويه جرگه به اشکال گوناگون از طريق نمايندگان انتصابی در لويه جرگه.

- تطميع يک تعداد از نمايندگان مردم توسط مداخلات مستقيم کشورهای خارجی و عمال توظيف شده از جانب مقامات اداره انتقالی.

- موجوديت اختلافات که ناشی از خواستهای برحق نمايندگان مردم و اسرار گروپ حاکم بالای طرح پيش نويس ارائه شده و به خصوص نظام رياستی.

- تفاهمات پشت پرده و پنهانی مقامات اداره انتقالی روی اثر گذاری بالای تصاميم لويه جرگه.

عوامل  متذکره که  بيگمان بالای نتايج لويه جرگه اثرات منفی خود را خواهد گذاشت و شايد هم با تعميل  فشارهای  خارجی و داخلی  مواد و مفادی را  که شايد سالهای ديگر حاکميت  فردی و  دکتاتوری را شکل قانونی بخشد تصويب نمايند. در صورتيکه چنين شود از آن جايکه اين قانون انعکاس دهنده خواست اکثريت قاطع مردم نيست،  زيرا اکثريت  قاطع مردم خواستار  تقسيم عادلانه قدرت، تامين دمکراسی و مردم سالاری بوده و درجانب ديگر يک تعداد افراد انگشت شمار و تعدادی ازتفوق طلبان قومی، قبيلوی قانونی ساختن دکتاتوری فردی قرار دارند. بناٌ با درنظرداشت چنين وضع مشروعيت اين قانون زير سوال رفته درپروسه تحقق و تعميل آن حاکميت آينده  دچار پرابلم های جدی  خواهد شد، زيرا بدون شک حاکميت برای تطبيق قانون به زور متوسل ميشود و در اينجاست که حساب مردم از اين حاکميت جدا خواهد شد.

 

   

                                                                                                                                                 محمد اسلم سليم

                                                                                                                                           هالند، 23-12-2003

   e-mail: ma_salim_2@hotmail.com

                                                     



بالا

بعدی * صفحة دری * بازگشت