داکتر یارمحمد  « حیدرزاده »

 

افغانستان چه وقت بخود کفایی تولید گندم می رسد ؟

 

زراعت در جهان  با روش های مدرن زراعت به واسطه تکنولوژی های جدید و زراعت مکانیزه با عث گسترش سطح زیر کشت و توانمند ترشدن زراعت شده و با پشت سر گذاشتن دوره زراعت سنتی قرون اوستایی به مسیر زراعت مدرن و پایدار، خدمات شایانی به توسعه و شکوفایی کشور های جهان انجام داده  است .

زمین افغانستان « زمین های مزروعی ، زمین های تحت غرس نهالها ، علفچرها ، جنگلات زمین های تحت آب وزمین  های غیر مزروعی » میباشد که با تا سف هنوزهم   مردم ما  در سطح  پایین از فقر  در این عصر فناوری  زندگی  می کنند ،  به  سبب  بی کفایتی  وفقدان برنامه  در وزارت زراعت  از روش سنتی  ساده در بخش  زراعت  و کشاورزی  استفاده می شود و در طی  ۱۶ سال  طرحی تخصصی برای  انکشاف  بهتر زراعت  در  وطن ما،  بشکل لازمه  دیده نشده است.

 به نظر کارشناسی باید گفت که :  

 یگانه راه  دست یافتن  خود کفایی  محصولات زراعتی  افراد بی کفایت و بی  برنامه  را  از نهاد های  وزارت  زراعت ، آنرژی و آب  واداره ملی  حفاظت محیط زیست بیرون ساخت  با  جذب متخصصان  آبیاری  ، اکرانوم  و با  پشت سر گذاشتن دوره  زراعت سنتی قرون اوستایی به مسیر زراعت مدرن و پایدار افغانستان به خود کفایی  دست خوا هد یافت.

راه  های  دست یافتن  بخود کفایی  تولید  غلات و میوه جات  در وطن ما ، لازم است تا بر علاوه تدابیر لازم تخصصی به مطالب ذیل توجه لازمه معطوف گردد:

۱ـــ دانش هواشناسی زراعت:

وظیفه اصلی هواشناسی زراعت به منظور تطبیق کلیه عملیات کشاورزی با ویژه گی های شرایط آب هوا ودر نتیجه استفاده از ارقام گرمی و سردی هوا ، رطوبت نسبی هوا به بهترین وجه می باشد. بنآ؛ ضرورت است تا اراضی وطن به ایجاد زون های آب و هوا از لحاظ مسلک زراعت با در نظر گرفتن ارقام عناصر مهم اقلیمی در انتخاب زمان مناسب کاشت تا برداشت محصول ، عمده و اساسی تفسیم شود.

۲ــــ  ایجاد  زون بندی  آب هوا افغانستان از لحاظ زراعت:

زون بندی  به شرایط آب و هوایی یک منطقه  جغرافیایی ،  نظیر ارقام  عناصر مهم  اقلیم  درجه حرارت ، رطوبت ، فشار اتمسفیر ، باد ، بارش  از قبیل برف  و باران  وسایر مشخصه های هواشناسی در مدت زمان نسبتاً طولانی گفته می شود. وظیفه  اصلی  هواشناسی  زراعت ، به منظور تطبق کلیه عملیات  کشاورزی  با ویژه گی های  شرایط  آ ب و هوا  و در نتیجه  استفاده  از ارقام  عناصرمهم اقلیمی  به بهترین   وجه  می  باشد.

۳ ــــ ایجاد سبز خانه محصولات  زراعتی :

  نتایج  تحقیقات  ها  در علم  زراعت و با غباداری   نشان  مید هد  که  کا کشت  انواع  سبزیجات درهرفصل سال  واستفاده آن  در رژیم  غذای  روزانه  انسان  در حد  قابل  ملا حظه ی  جلوی  مرگ و میر را گرفته است ، بنابر همین  ملحوظات  دهقان  ها  می توانند   در هرفصل سال سبزیجات  تازه  باکیفیت بالا و قابل اطمینان از نظربهداشتی تولید  برای  تغذیه  خانواده  و اضافه  آنر  را به بازار عرضه نمایند. 

۴ــــ بلد بودن عملیات اگرو تکینیک آماده سازی زمین برای کشت:

آگاهی به عملیات اگروتکنیک مناسب ترین عمق شخم برای نرم و خرد و زیرو کردن لایه عمق « ۲۵ تا ۳۵ سانتی متر » جهت بر گرداندن و زیر خاک بردن بقایای گیاهی می باشد. برای خرد کردن ونرم کردن کلوخه ها لایه عمیق شخم « ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر » برای آماده سازی بستر بذر توصیه شده است.

۵ــ داشتن شرایط زیست وتغذیه گیاهان:

زمانی میتوان محصول خوب بدست آورد که شرایط زیست و تغذیه گیاه تعادل و سالم باشد و از جانب هم روش کود دادن باید به نحوی انتخاب گردد که مقدار کود بصورت قابل جذب در خاک باقی مانده بماند و ثانیاٌ تلفات کود بصورت شتشو ، تثبیت و تجزیه در حد اقل ممکن باشد.

۶ــ دانش رٰژیم آبیاری:

تامین « ۱۰۰ تا ۷۰ در صد» نیاز آبی گیاه و از توصیه های متنخصصان مهندس آبیاری و هم استفاده از اصول صحیح رژیم آبیاری با در نظر گرفتن ارقام عناصر مهم اقلیمی از استیش های هایدرولوژی موفق به برداشت میزان محصول در فی هکتار می شود.
ضرورت است تا آبیاری بموقع ، در زما ن مناسب و با توجه به نوبته های آبیاری و بخصوص در صورت احتمال وزش باد ها ی گرم و افزایش درجه حرارت در زمان دانه بندی و همچنان بمنظور جلوگری از چروک و لاغر شدن دانه و ضعیف شدن دانه ها تدابیر لازم اتخاز گردد . آبیاری غیر مسلکی و بدون در نظرگرفتن و مراعات درجه حرارت ، رطوبت و بارندگی » باعث کاهش محصول میشود.

۷ـــ  دانش در مورد سیستم های آبیاری مکانیزه زراعت:

در جهان تجربه نشان داده است که با پشت سر گذاشتن سیستم سنتی کهنه آبیاری غرق آبی به سیستم های آبیاری جدید و پیشرفته مانند: « آبیاری بارانی ، آبیاری تحت فشار و موضعی » میتوان محصول خوب و کافی بدست آورد.

۸ــ تهیه ماشین آلات زراعتی برای دهقانا ن و صاحبان زمین با در نظر داشت ساحه زمین قابل زرع شان:

در بسیاری از کشور های توسعه یافته که سیستم زمین داری شان خرده مالکی ا ست ، از ماشین آلات قلبه های موتور دیزل و بنزین سوخت یا از مدل های چرخ فلزی که فشاران رانده قلبه دستی برای کشت زمین های زراعتی کوچک کمتر دست و پاگیر به زمین پلوان شریک کار می گیرند.

پنچه ها یا کج بیل چرخ رانده ابزار کامل فقط برای تبدیل به اندازه کافی برای شکستن خاک لایه برداری برای کشت درست شده است.

هدف استفاده از روش تخصصی و سامان الات جدید از قیبل ماشین خرد موتور دیزل و بنزین و چرخ رانده ابزار درشخم زدن زمین برای کاشت و کود دهی در ضمن آنکه موجب تولید بالای محصول باکیفیت می شود از جانب هم باعث حفظ حاصلخیزی خاک، رطوبت خاک ، حفاظت از فرسایش درایام باران ها و غیره میشود.

 

  منابع  ماخذ :  

۱ــ یادداشت های تحیقیقاتی کشت نباتات دوره  داکتری  من طی سالهای ۱۹۹۱  الی ۱۹۹۵»  وسایت اینترنیتی  جهان درمورد  نیازمردم  جهان  به کشت  سبزیجات.

۲ــــاستفاده از یادداشت های تحقیقات  شخصی  خودم  و سایت اینترنتی  میو جات و  سبزیجات  پروری در شرایط سبز خانه کشور سویدن .

 

داکتر یارمحمد « حیدر زاده »

داکتر علوم محیط زیست در سویدن

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت