برنامه ۱۳۳۱ شفیع عیار
آیا میدانستید که انشتاین مسلمان شده بود ؟


برنامه های تازه
جمهوری پنجم : رزاق مامون

عثمان نجیب : برنامه‌ی های گفتاری گذرگاه
اگر ره‌بران طالب، خبر نه دارند، ما خبر شان می‌کنیم

دیپلوماسی روز

احمدشاه راستا
پبرنامه های فیس بوکی و یوتیوب تلویزیونی پندار و گفتارها

بحث های ویدویویی نبی هیکل
بحث های ویدویویی بیشتر

تلويزيون های افغانی
تلويزيون های افغانی
انجمن حقوقدانان افغان در اروپا







Fateh Sami
A Brief Review of the Historical Causes of Afghanistan’s Ongoing Backwardness:  



 مهرالدین مشید
پس لرزه های اختلاف و تکانه های آن بر مخفی گاۀ رهبر طالبان از شایعه تا واقعیت


لوموند دیپلوماتیک
تبعید بی پایان افغان ها


عثمان نجیب
تا زمانی که تاجیکان با خود آشتی نه کنند، هیچ اند


عطأالله عنایت رادمرد
گاچ دوخته شده توسط ادارۀ واشنگتن وتلاش بمنظورطرح مجازات مضاعف  


 اسماعیل فروغی
نتایج زیانبار کنفرانس سویس


هم میهن
زنان در افغانستان؛ یک آپارتاید جنسیتی محض


پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
سیاستمدار اسرائیلی به نقل از هیتلر برای اسکان مجدد غزه استدلال می کند


ایراس
نتیجه برد – برد در مشارکت معدنی ایران و افغانستان


 مهرالدین مشید
تخیل در نماد هنر و مذهب و درهم تنیده گی ادبیات و تاریخ


پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
 فشار برای عادی سازی مربوط به تسلط ایالات متحده است


احمد سعیدی
نشست سوم دوحه ناتوانی های گوترش و دست و پاچه گی خانم رزا اوتونبایوا


عارف عرفان
جنگ آمریکا علیه اروپا


اکادمیسین شرعی جوزجانی
اسرائیل بانسل کشی اهالی غزه، فجایع جنگهای صلیببی  را به حمایت امریکا در فلسطین تکرار میکند


پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
خطرناکه ژوند کولو اوړی


دیپلماسی ایرانی
محمد بن زاید از سراج الدین حقانی چه می‌خواهد؟


عثمان نجیب
تنورهای تفتیده‌ی دنیا در بزن‌گاه خمیرِ ترشیده‌ی افغانستان


عبدالناصر نورزاد
هیبت الله؛ امیر نامریی و تلاش برای بقا


پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
هزینه های « هسته ای جها نی درسال 2023 به ) » 2898 ( دلار در ثانیه افزایش یافت


تور سیدحسام مل
مرگ دلارهای نف ت م یاث بایدن است


رضا عطایی
روایت‌هایی از ستاره شب دیجور




الحاج عبدالواحد سيدی
شعباتی که به سلسله چشتیه مربوط اند: اسلام از سپیده دم تا ایندم:انشعاب در سلسله چشتیه





عتيق شاهد :کارتونهای تازه

 


 

 

 

 

شنبه ۹ سرطان ۱۴۰۳ خورشیدی برابر با  ۲۹ جون ۲۰۲۴ میلادی

 

نماینده پوتین: تعیین خط مشی برای طالبان بی‌نتیجه است

نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان گفت تعیین خط مشی برای طالبان بی‌نتیجه است آنها باید خودشان کشورشان را بسازند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «ضمیر کابلوف» نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان در گفتگو با رسانه هندی اظهار داشت طالبان بهتر است خودشان درباره افغانستان فکر کنند، تعیین خط مشی برای آنها بی‌نتیجه است.

وی درباره چرایی خارج شدن طالبان از فهرست گروههای ممنوعه روسیه اظهار داشت: طالبان واقعیت جامعه افغانستان است. آنها این کشور را اداره می‌کنند، اگر مردم آنها را دوست ندارند بنابراین می‌توانند حاکمیت را تغییر دهند.

کابلوف تصریح کرد با کشورهای زیادی در جهان ارتباط داریم که آنها را دوست نداریم اما آنها را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت می‌شناسیم.

نماینده ویژه روسیه به «تریبون ایندیا» گفت: زمان آن رسیده که روابط با طالبان را عادی سازیم و ارتقا دهیم زیرا به حفظ ثبات همه کشورها به ویزه هند کمک می‌کند.

وی درباره مشروعیت طالبان نیز ادامه داد این مسئله به رئیس جمهور روسیه بستگی دارد البته آنها بخشی از جامعه بین‌الملل هستند و نیز حق دارند کرسی افغانستان در سازمان ملل را پس بگیرند.

«امیرخان متقی» وزیر خارجه طالبان پیش از این بارها اعلام کرده بود سیاست حکومت کنونی افغانستان تعامل و روابط مثبت با تمام کشورهای جهان است.

 

نامه ۱۲ زن سرشناس جهان: حذف زنان افغان از نشست دوحه ظالمانه است

اندپندنت فارسی : دوازده زن سرشناس سیاسی در نامه‌ای به برگزارکنندگان سومین‌ دور نشست دوحه درمورد افغانستان، حذف زنان افغان از این نشست را «اقدامی ظالمانه» توصیف کردند. این نامه را هیلاری کلینتون، وزیرخارجه پیشین آمریکا، هلن کلارک، نخست‌وزیر سابق نیوزیلند، پاتریشیا اسپینوزا، وزیرخارجه سابق مکزیک، ماریا فرناندا اسپینوزا، رییس سابق مجمع عمومی سازمان ملل متحد، جولیا گیلارد، نخست‌وزیر سابق استرالیا، دالیا گریباوسکایته، رییس‌جمهوری سابق لیتوانی، کارلا کوپل، معاون دانشکده خدمات خارجی ادموند آ. والش، سانا مارین، نخست‌وزیر سابق فنلاند، مونیکا مک ویلیامز، عضو سابق مجلس قانون‌گذاری ایرلند شمالی، ویوسا عثمانی، رییس‌جمهوری کوزوو، ملان ورویر، مدیر اجرایی موسسه جرج‌تاون برای زنان، صلح و امنیت، و شهرزاد اکبر، رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، امضا کرده‌اند.

امضاکنندگان این نامه نوشته‌اند: «طرد زنان افغان ازسوی جامعه بین‌المللی ظالمانه است. این اقدام صدای آنان را به حاشیه خواهد برد و حقوق آنان را تضعیف خواهد کرد.»

سومین دور نشست دوحه درمورد افغانستان قرار است روزهای دهم و یازدهم تیرماه با حضور هیئتی از طالبان و نمایندگان سی کشور و با میزبانی معاون دبیرکل سازمان ملل متحد برگزار شود. براساس ادعای وزارت خارجه طالبان، در این نشست قرار است درمورد مبارزه با مواد مخدر، جلب کمک‌های بشردوستانه و رفع تحریم‌های اقتصادی و بانکی رژیم طالبان بحث شود.

قرار است هیئت طالبان متشکل از افرادی از بانک مرکزی، وزارت صنعت و تجارت و وزارت داخله (وزارت کشور)، به سرپرستی ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی این گروه، برای شرکت در سومین دور نشست دوحه به قطر سفر کنند. حذف شدن زنان افغان از سومین دور نشست باعث انتقادهای گسترده سازمان‌های حقوق بشری، فعالان و مدافعان حقوق زنان شد. طالبان در دور نخست نشست دوحه در ماه مه ۲۰۲۳ دعوت نشده بودند، در فوریه امسال در دومین دور نشست دعوت سازمان ملل را به‌دلیل پذیرفته نشدن خواسته‌هایشان رد کردند. در سومین دور نشست که سازمان ملل، به درخواست طالبان، زنان و نمایندگان جامعه مدنی افغانستان را از نشست دوحه حذف کرد، طالبان گفتند که در این نشست شرکت می‌کنند.

در نامه ۱۲ زن سرشناس از سراسر جهان، که به نشانی برگزارکنندگان فرستاده شده، آمده‌ است: «حذف زنان افغان از نشست دوحه با منشور ملل متحد، قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد درمورد زنان، صلح و امنیت و ۹ قطعنامه مرتبط بعدی، و کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان مغایر است. علاوه بر این، این اقدام با موضع جامعه جهانی درمورد حقوق زنان افغان در تضاد است و اعتبار و اثربخشی نشست دوحه را تضعیف می‌کند.»

استفان دوجاریک، سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که جلب کمک‌های بشردوستانه به جمعیت نیازمند در افغانستان، ازجمله بحث‌های اصلی سومین دور نشست دوحه است. رزماری دی‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل نیز، که میزبانی این نشست را برعهده دارد، روز پنج‌شنبه گفت که در کنار تلاش برای جلب کمک‌های بشردوستانه، مسائل زنان و حقوق بشر نیز در دستور کار نشست قرار دارد. با این حال منتقدان نشست دوحه می‌گویند که سازمان ملل متحد و دولت‌هایی که در این نشست شرکت می‌کنند، به‌بهانه کمک‌های بشردوستانه، زمینه به رسمیت شناخته شدن طالبان را فراهم می‌کنند.

در این نامه همچنین آمده‌ است: «کاهش درد و رنج مردم افغانستان ضروری است، اما وضعیت و حقوق زنان اساسا به همه بحث‌ها مرتبط است و نباید مسیری را برای طالبان باز کنیم تا به‌رغم رفتار ظالمانه‌‌شان با زنان بیش از این مشروعیت به دست آورند.»

این زنان خطاب به میزبانان نشست دوحه گفتند: «اجازه دادن به طالبان برای دیکته کردن شروط گفت‌وگوی دوحه، سوء‌استفاده‌های ظالمانه آنها را، که به آپارتاید جنسیتی تبدیل می‌شود، مشروعیت می‌بخشد.»

هم‌زمان با انتشار این نامه، زنان معترض افغان که در سه سال اخیر از ترس بازداشت، سرکوب، شکنجه و زندانی شدن از افغانستان گریخته‌اند و بیشترشان در کشورهای اروپایی ساکن‌اند در بیانیه‌هایی خواستار تحریم نشست دوحه شدند و از افراد دعوت‌شده در این نشست خواستند که به اقدام سازمان ملل اعتراض کنند.

شماری از مخالفان طالبان ازجمله احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی، و محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، در چهارمین دور نشست «روند وین برای افغانستان مردم‌سالار»، که روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در اتریش برگزار شد، از سازمان ملل متحد و دولت‌های جهان خواستند که به جای مشروعیت بخشیدن به رژیم طالبان، با نهادها و احزابی گفت‌وگو کنند که خواستار برقراری دولت مشروع و برمبنای قانون اساسی در افغانستان‌اند.

 

مقام طالبان: جامعه جهانی پذیرفته که طالبان جایگزینی ندارد

وزیر انرژی و آب حکومت طالبان با اشاره به نشست «وین» اظهار داشت جامعه جهانی پذیرفته است که حاکمیت کنونی افغانستان جایگزینی ندارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «عبداللطیف منصور» وزیر انرژی و آب حکومت طالبان در مراسم افتتاح پست برق 500 کیلو ولت «ارغندیم گفت در افغانستان مشکلاتی وجود دارد اما راه حل آن رفتن به کشورهای دیگر نیست.

وی در این مراسم با اشاره به نشست مخالفان طالبان در وین تاکید کرد کشورهای جهان به مخالفان کابل هم گفته‌اند که جایگزینی برای حاکمیت کنونی افغانستان وجود ندارد.

وزیر انرژی و آب حکومت طالبان اظهار داشت: «هیچ کسی از میدان افغانستان سودی نبرد، روس‌ها، آمریکایی‌ها و ناتو سودی نبردند پس چرا آن را خراب می‌کنند؟»

 «امیرخان متقی» وزیر خارجه حکومت طالبان نیز پیش از این با انتقاد از کشورهای غربی گفته بود این کشورها با مسائل تروریسم و حقوق بشر برخورد دوگانه دارند.

«دیمیتری ژیرنف» سفیر روسیه در افغانستان نیز چندی قبل تصریح کرده بود: ما نمی‌توانیم واقعیت را کنار بگذاریم، اکنون طالبان عملاً مسئولین افغانستان هستند؛ هیچ جایگزینی برای طالبان در افغانستان وجود ندارد.

 وزارت خارجه انگلیس نیز پیش‌تر اعلام کرده بود لندن از تغییر سیاسی خشونت‌آمیز در افغانستان حمایت نمی‌کند و هیچ جایگزینی برای تعامل عملی با طالبان نیست.

 

مقام طالبان: نشست دوحه فرصتی برای تبادل‌نظر جهت رفع تحریم‌هاست

مقام وزارت خارجه طالبان اظهار داشت: نشست دوحه ۳ در حقیقت فرصتی‌ برای بحث و تبادل نظر میان حکومت افغانستان و کشورهای غربی در مورد تحریم‌های یکجانبه است.

به گزارش ایسنا، ذاکر جلالی رئیس سوم سیاسی وزارت خارجه امارت اسلامی در شبکه ایکس نوشت: میزان درک سیاسی میان امارت اسلامی افغانستان و کشورهای منطقه رو به افزایش است. در نشست‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای کشورهای منطقه روی پیشرفت‌ها در افغانستان تاکید دارند و خواهان از بین بردن تحریم‌های بانکی علیه افغانستان هستند.

این مقام وزارت خارجه طالبان همچنین نوشت: تحریم‌های مالی و بانکی علیه افغانستان در حقیقت روند توسعه داد و ستد میان افغانستان و منطقه را متأثر ساخته است

وی افزود: در نشست دوحه نیز طوری پیش‌بینی می‌شود که کشورهای منطقه و حکومت افغانستان بحث رفع تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی را مطرح خواهند کرد. دوحه ۳ در حقیقت فرصتی‌ است برای بحث و تبادل نظر میان حکومت افغانستان و کشورهای غربی در مورد تحریم‌های یکجانبه.

ذاکر جلالی اظهار داشت : پیشرفت در این مورد می‌تواند تأثیرات مثبتی روی نشست‌های بعدی داشته باشد. با در نظرداشتن برخی سیگنال‌ها طوری به نظر می رسد که غرب نیز نمی‌خواهد در تعامل با افغانستان از دیگر بازیگران عقب بماند.

 

پرواز هواپیمای بدون سرنشین این بار در آسمان «هرات»

رسانه‌های افغانستان به نقل از منابع محلی اعلام کردند یک هواپیمای بدون سرنشین از روز گذشته در آسمان هرات در حال پرواز است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، منابع محلی در غرب افغانستان گفته‌اند یک هواپیمای بدون سرنشین از روز گذشته در آسمان شهرستان‌های «گذره» و «انجیل» هرات درحال پرواز است.

پیش‌تر برخی رسانه‌های افغانستان از پرواز پهپادهای ناشناس بر فراز ولایت‌های «تخار»، «غزنی» و «بغلان» خبرداده بودند.

هنوز دلیل پرواز پهپادهای ناشناس بر فراز افغانستان مشخص نیست و مقامات حکومت طالبان نیز به روشنی اظهار نظر نکرده‌اند.

«فصیح‌الدین فطرت» رئیس ستاد ارتش حکومت طالبان پیش از این در یک گفتگوی تلویزیونی اعلام کرد هوایپماهای بدون سرنشین آمریکایی هرازگاهی در حریم هوایی کشور گشت‌زنی می‌کنند.

«ملامحمد یعقوب» وزیر دفاع طالبان نیز چندی قبل تاکید کرده بود پهپادهای آمریکایی از طریق پاکستان حریم هوایی افغانستان را نقض می‌کنند، که انکار مقام‌های پاکستانی را در پی داشت.

 

حمید خراسانی: تبعیض امارت پشتونیزم طالبان را نابود می‌کند

عبدالحمید خراسانی از فرماندهان تاجیک‌تبار طالبان می‌گوید رفتار «رهبری امارت» با اعضای غیرپشتون طالبان مانند اسرای جنگی، «غلام و برده» است.

خراسانی گفت: «این امارت اسلامی نه، بلکه امارت قومی قندهاری‌ها و قوم‌های زدران است

به گفته وی، طالبان به مردم، به ویژه زنان «به اندازه یک حیوان هم ارزش قایل نیستند

عبدالحمید خراسانی در پیامی که روز جمعه (۸ سرطان) به افغانستان اینترنشنال ارسال کرده، افزود: در رهبری طالبان دید عادلانه وجود ندارد و «قدرت هم در انحصار یک حلقه خاص است

او می‌گوید مقام‌های طالبان در رسانه‌ها به چشم مردم خاک می‌زنند و در خفا مردم را تمسخر می‌کنند و آن‌ها را «به چشم حقارت می‌نگرند

عبدالحمید خراسانی رفتار طالبان را «احمقانه» خوانده و گفت ادامه این روند سبب نابودی «امارت پشتونیزم خواهد شد

او در توجیه این اظهارات خود گفته که رفتار طالبان را شخصا دیده است.

عبدالحمید خراسانی بر این باور است که حضور نمایندگان تاجیک و اوزبیک طالبان، به شمول قاری فصیح‌الدین، «سمبولیک» است و آن‌ها «بی‌صلاحیت‌اند

این فرمانده تاجیک‌تبار ناراض طالبان مدعی شده که بر اساس اطلاعاتی که دارد، قاری فصیح‌الدین ممنوع‌الخروج است و دستورش در وزارت دفاع قابل اجرا نیست.

به گفته او، آنچه طالب می‌گوید «دین اسلام نیست، جهالت یک جمع جاهل پشتون‌تبار است

این چندمین بار است که عبدالحمید خراسانی طالبان را «قوم‌گرا» دانسته و از این گروه به شدت انتقاد کرده است.

او ماه سرطان ۱۴۰۲ گفته بود: آنقدر که زیر حاکمیت طالبان تحقیر و توهین می‌شوم در حکومت قبلی نمی‌شدم‌.

مقام‌های رسمی طالبان تاکنون واکنشی به این اظهارات عبدالحمید خراسانی نداشته است.

 

جزییات ورود ایران به استخراج معدن غوریان افغانستان

سه کارشناسان معدنی کشور در گفت‌وگو با ایلنا موضوع واگذاری معدن غوریان افغانستان به ایران را بررسی و نقاط ضعف و قوت این پروژه را تشریح کردند.

به گزارش ایلنا، رسانه‌ها از واگذاری معدن غوریان افغانستان به سه کشور خبر داده‌اند و ایران یکی از آنهاست. ایلنا در گفت‌وگو با سه کارشناس ابعاد گوناگون این موضوع را بررسی کرده است

کامران وکیل، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران در گفت‌وگو با ایلنا فعالیت فرامرزی شرکت‌های معدنی ایرانی را به افغانستان محدود ندانست و در این باره گفت: این شرکت‌ها در کشورهای ترکیه، قزاقستان، زیمبابوه، افریقای جنوبی و ارمنستان مشغول هستند و حتی من اطلاع دارم که یک گروه ایرانی در کانادا مشغول به معدنکاری هستند.  

وی افزود: بی‌ثباتی قوانین اصلی‌ترین دلیلی است که سرمایه‌داران ایرانی را به فعالیت به خارج از مرزها سوق می‌دهد و در میان این کشورها افغانستان گزینه مطلوب‌تری به شمار می‌آید زیرا ساختار زمین‌شناسی آن شبیه ایران است و رشته‌کوه‌های آن در امتداد رشته کوه‌های ایران پیش رفته‌اند و زمین‌شناسان و معدنکاران ایرانی با آن ساختار آشنایی کامل دارند

وکیل همچنین اظهار کرد: معادن افغانستان بکر هستند در حالی که ذخایر سطحی ایران شناسایی و برداشت شده‌اند و بنابراین باید به دنبال ذخایر عمیق‌تر بود که برداشت آنها در ایران از نظر اقتصادی به صرفه نیست. علاوه بر اینها نیروی انسانی متخصص و غیرمتخصص در ایران ارزان است و همه اینها روی‌آوری شرکت‌های ایرانی را به ذخایر افغانستان توجیه‌پذیر می‌کند

پروژه غوریان متوقف است 

عباس پاکدل، نخستین معدنکار ایرانی که اقدام به بهره‌برداری از ذخایر معدنی افغانستان کرده و ۱۵ سال است در این کشور به استخراج معادن اشتغال دارد، در گفت‌وگو با ایلنا درباره ذخایر غوریان از یک هلدینگ و یک شرکت ایرانی نام برد که در مناقصه بهره‌برداری از معادن منطقه غوریان برنده شدند.

وی افزود: این دو مجموعه تابلوی خود را نیز برای شروع کار در این منطقه نصب کردند اما چون طرف افغانستانی برای پیشبرد پروژه ضمانت‌نامه پرداخت نقدی مطالبه کرد بر سر این مساله اختلاف پیش آمد و فعلا کار متوقف است

پاکدل در تشریح این معدن گفت: غوریان چهار بلوک دارد که دو بلوک آن در اختیار دو شرکت ایرانی و دو بلوک دیگر در اختیار افغانستانی‌ها قرار گرفته است؛ مختصات کل محدوده ۱۰۰۰ کیلومترمربع است و هر یک از شرکا ۲۵۰ کیلومتر مترمربع را در اختیار دارند.  

این معدنکار خاطرنشان کرد: ایرانی‌ها بنا دارند از اکتشاف تا بهره‌برداری ذخایر سنگ آهن و همچنین فرآوری سنگ‌ها و تولید شمش را در منطقه غوریان پیش ببرند اما نبود زیرساخت در افغانستان سبب شده هر شرکت مجبور باشد حدود ۵میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند تا تنها مراحل اکتشاف و استخراج ذخایر سنگ آهن را پیش ببرد، در نتیجه اینها یک سال از تحویل محدوده به شرکت‌های ایرانی گذشته اما هیچ فعالیتی در آن صورت نگرفته است

پاکدل اظهار کرد: محدوده معدنی سنگ آهن غوریان با مرز ایران ۵۰ کیلومتر فاصله دارد و از دو کشور ترکیه و انگلیس هم متقاضی بهره‌برداری از ذخایر غوریان هستند البته سرمایه‌گذاران انگلیسی و ترکیه‌ای در واقع تاجران افغانستانی ساکن این دو کشور هستند و شامل کنسرسیوم و شرکت نمی‌شوند

وی گفت: علاوه بر غوریان استخراج معدن مس پشتون زرغون افغانستان را هم یک شرکت ایرانی در اختیار دارد و معدن حاجیگک هم در دستور کار شرکت‌های ایرانی قرار دارد، ذخیره حاجیگک حدود ۳میلیارد تن برآورد شده است

افغانستان برق ندارد

فریال مستوفی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز در گفت‌وگو با ایلنا از نبود زیرساخت به عنوان مشکلی جدی در بهره‌برداری از ذخایر معدنی افغانستان یاد کرد و گفت: به طور مثال افغانستان برق ندارد و شرکت‌های ایرانی باید برای تامین برق اقدام به احداث نیروگاه در مناطق نزدیک به مرز مشترک ایران با این کشور بکنند

 

پاکستان: در صورت لزوم در افغانستان عملیات می‌کنیم

وزیر دفاع پاکستان در پی بالا گرفتن تنش‌های کشورش با افغانستان بر سر مسائل امنیتی تاکید کرد اسلام‌آباد در اجرای حملات به مواضع گروه‌های مسلح در خاک افغانستان تردید نخواهد کرد.

به گزارش ایسنا، «خواجه محمد آصف»، وزیر دفاع پاکستان در مصاحبه‌ای که روز جمعه منتشر شد، در پاسخ به اینکه آیا این کشور حملات فرا مرزی برای مقابله با گروه‌های مسلح را مد نظر دارد پاسخ داد: «چنانچه ضرورت ایجاب کند هیچ چیزی مهمتر از حاکمیت پاکستان نخواهد بود

آصف در پاسخ به اینکه آیا انجام حملات فرامرزی قانونی است گفت «پاکستان باید منافع خودش را در اولویت قرار دهد».

او اضافه کرد: «اینکه از خاک افغانستان برای صادر کردن تروریسم استفاده شود و مسئولان این کار در آنجا تحت محافظت و از سوی کسانی در آنجا از پناهگاه‌های ایمن برخوردار شوند نیز نقض هنجارهای بین‌المللی است

به نوشته وبگاه «الجزیره»، وزیر دفاع پاکستان در مصاحبه خود احتمال انجام هر گونه گفت‌وگو با گروه «تحریک طالبان پاکستان» مشهور به طالبان پاکستان را رد کرده و گفت: «هیچ‌گونه احتمال انجام گفت‌وگو با آن‌ها وجود ندارد. صحبت ما این است که باید برای گفت‌وگو با آنها یک زمینه مشترک وجود داشته باشد

اخیرا ارتش پاکستان از عملیات نظامی جدیدی تحت عنوان «عزم استحکام» با هدف مهار روند تشدید خشونت‌ها از بعد از پایان دادن تحریک طالبان پاکستان در نوامبر ۲۰۲۲ به آتش‌بس تاکنون خبر داد.

الجزیره نوشت تحریک طالبان پاکستان یک گروه مسلح افراط‌گرای حامی لغو الحاق مناطق قبیله‌نشین شمال غرب پاکستان با استان خیبر پختونخواه است.

پاکستان گروه‌های مسلح شبه‌نظامی فعال در افغانستان را متهم به دست زدن به حملات علیه خود و جنبش طالبان افغانستان که از اوت ۲۰۲۱ بر این کشور حاکم شد را متهم به تامین پناهگاه امن برای این گروه‌ها کرده است. طالبان ادعاهای اسلام‌آباد علیه خود را رد می‌کند.

در طول ۲ سال گذشته روابط بین این ۲ کشور همسایه وخامت چشمگیری پیدا کرده و گذرگاه‌های مرزی آنها در پی درگیری‌های متعدد مرزی بسته شده‌اند.

پاکستان در مارس سال جاری میلادی دست به حملات هوایی در داخل خاک افغانستان به تلافی کشته شدن هفت سرباز در حمله‌ای در استان خیبر پختونخواه زد.

«اسحاق دار» وزیر امور خارجه پاکستان روز پنجشنبه در سخنرانی در مجلس ملی این کشور گفت اسلام‌آباد قصد اعزام یک هیات به مذاکرات با طالبان افغانستان در دوحه قطر در تاریخ ۳۰ ژوئن را دارد.

اسحاق دار که به عنوان معاون نخست وزیر پاکستان نیز مطرح است اضافه کرد وزارت امور خارجه پاکستان در حال برنامه‌ریزی برای سفر مقام‌های این کشور به کابل است. او خاطر نشان کرد: «افغانستان یک اولویت مهم در دستور کار ما باقی مانده است. اشتباه نکنید، دولت ما افغانستان را نادیده نگرفته است

 

بایدن ناتوان، ترامپ دروغگو و آمریکای متفرق

روزنامه انگلیسی در ارزیابی خود از اولین مناظره مربوط به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا بین «جو بایدن» و «دونالد ترامپ»، نوشت که این مناظره عملکرد ضعیف بایدن در کنار دروغگویی ترامپ را برجسته کرد.

به گزارش ایسنا، اولین مناظره انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا با حضور «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات و «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوری‌خواه بامداد جمعه به میزبانی شبکه سی‌ان‌ان در آتلانتا برگزار شد.

روزنامه «گاردین» انگلیس در تحلیل و ارزیابی خود از این مناظره چهار نکته برجسته آن را عملکرد ضعیف جو بایدن، دروغگویی‌های مکرر دونالد ترامپ، برجسته شدن دوپارگی و شکاف در ایالات متحده آمریکا و پرونده ارتباط غیراخلاقی ترامپ با بازیگر فیلم‌های مستهجن می‌داند.

این روزنامه انگلیسی نوشته است: «جو بایدن که ظاهرا مثل مریض سرماخورده بود، در طول مناظره به تته پته افتاد و نتوانست عملکرد شسته‌رفته‌ای نشان دهد. ترامپ که یک دروغگوی قهار است بارها دروغ گفت و از جواب دادن به سوال‌های سخت طفره رفت

گاردین نوشت که واکنش‌های غالب در آمریکا به این مناظره مبتنی بر سرافکندگی و ناباوری از اینکه این ۲ نامزد، گزینه‌های ۲ حزب اصلی برای رهبری این کشور در یکی از حیاتی‌ترین دوران‌هایش هستند بود و مشخص نیست که این مناظره چگونه می‌تواند رای‌دهندگان مردد را به سمت یکی از این ۲ نامزد سوق دهد.

گاردین درباره عملکرد ضعیف بایدن نوشته است: «رئیس جمهور آمریکا هر چند تئوری‌های توطئه راستگرایانه درباره مصرف کردن داروهای تقویتی قبل از مناظره را به سخره گرفت اما عملکرد او در مناظره همراه با انرژی و لحن صدای پایین و صحبت‌های آشفته و در هم بود و نتوانست نگرانی‌ رای دهندگان حامی او در خصوص سن بالا و شایستگی‌اش برای ریاست جمهوری را کاهش دهد».

روزنامه انگلیسی تصریح کرد: «اگر کسی متن حرف‌های بایدن را بخواند برخی از قسمت‌های آن هوشمندانه و جسورانه به نظر می‌رسند اما نحوه بیان آن‌ها همراه با شکست بود؛ چیزی که برای رسانه‌ای تصویری همچون تلویزیون حیاتی است. او نتوانست دستاورهای انحصاری از خود نظیر طرح زیرساختش را برجسته کند. لحن صدای بایدن از همان ابتدا ناواضح بود و جمله‌های ناتمامی را بیان می‌کرد. او زمانی که می‌خواست به سوابق ترامپ از بابت کاهش‌های مالیاتی و بدهی ملی حمله کند، گاف داد و گفت "ما نهایتا بیمه بهداشت و درمان مِدیکِر را شکست دادیم. ترامپ از فرصت گاف بایدن استفاده کرده و به او پاسخ داد: او قطعا بیمه مِدیکِر را شکست داد و به مرز مرگ رسانده و دارد از بین می‌برد".»

گاردین همچنین اشاره کرد ترامپ به عنوان کسی که در زمان ریاست جمهوری خود دروغ‌های زیادی گفت در این مناظره نیز تلاش کرد دروغ‌های مکرر و حقایق تحریف شده را به خورد رای‌دهندگان آمریکایی بدهد.

او همچنین در مواجهه با برخی پرسش‌های سخت همچون پرسشی درباره شورش ششم ژانویه ۲۰۲۱ در کنگره آمریکا فرافکنی کرده و به سراغ مسائلی که بتواند با آنها به بایدن حمله کند رفت اما مجریان شبکه  سی.ان.ان با وجود ناتوانی از حقیقت‌یابی درباره صحبت‌های ترامپ در زمان پخش زنده اما چند بار با تاکید مجدد، جلوی طفره رفتن او از پاسخ به برخی سوال‌ها را گرفتند.

گاردین نوشته است: «ترامپ به دروغ ادعا کرد دموکرات‌های خواستار سقط جنین تا زمان تولد و بعد از تولد هستند. او بدون سند و مدرک گفت نانسی پلوسی با پیشنهاد او برای استفاده از سربازان گارد ملی علیه شورش ششم ژانویه ۲۰۲۱ به منظور پاسخ به این شورش تحریک شده توسط خودش، مخالفت کرد. او گفت دولتش بهترین آمارهای محیط زیستی را صرف نظر از این که چه معنی می‌دهند، داشته است

به باور روزنامه انگلیسی نکته سومی که مناظره اول انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا برجسته کرد این بود که ترامپ و بایدن به وضوح جامعه دوپاره شده‌ای در آمریکا که در آن زندگی می‌کنند را به نمایش گذاشتند.

ترامپ در این راستا بارها گفت که ایالات متحده آمریکا تا چه حد تبدیل به یک کشور شکست خورده شده، اینکه بایدن بدترین رئیس جمهور تاریخ آمریکاست و جهان چه دیدگاه تیره و تاری درباره آمریکا پیدا کرده است.

رئیس جمهور سابق آمریکا خطاب به بایدن گفت: «جو! کشور ما دارد همین‌طور که من و تو اینجا نشسته‌ایم و وقت زیادی را در این مناظره تلف می‌کنیم نابود می‌شود. این نباید یک مناظره باشد. او بدترین رئیس جمهور است. او این حرف را درباره من زد چون خود من بودم که درباره او گفتم. اما می‌توانید ببینید که خود او است که بدترین رئیس جمهور کشور ما است و کشور ما را از بین برده است

بایدن اما در مخالفت با حرف ترامپ تلاش کرد دیدگاهی خوشبینانه از وضعیت آمریکا در صحنه جهانی ارائه دهد. او گفت: «ما تحسین شده ترین کشور جهان هستیم. ما ایالات متحده آمریکا هستیم. هیچ کسی ظرفیت ما را ندارد. ما مرغوب‌ترین ارتش در تاریخ جهان را داریم. هیچ کس فکر نمی‌کند ما ضعیف هستیم. هیچ کس نمی‌خواهد مایه دردسر ما شود

به نوشته گاردین چهارمین نکته بارز مناظره اخیر، برجسته شدن پرونده ارتباط غیراخلاقی دونالد ترامپ با یک بازیگر فیلم‌های مستهجن بود.

این روزنامه نوشت: «وقتی این مساله سرانجام بروز یافت بایدن به ترامپ به خاطر داشتن رابطه جنسی با استورمی دنیلز، بازیگر فیلم‌های غیراخلاقی در زمانی که همسر خودش باردار بود حمله و به محاکمه ترامپ از بابت پرداخت حق‌السکوت به این بازیگر بر مبنای ۲۴ فقره اتهام اشاره کرد.

بایدن به ترامپ گفت: «تو فردی شدیدا بی‌بندوبار هستی.» ترامپ اما پاسخی به او داد که هرگز در تاریخ مناظرات ریاست جمهوری آمریکا در دهه‌های گذشته سابقه نداشته است. او گفت: «من با یک بازیگر فیلم‌های غیراخلاقی رابطه جنسی نداشتم

 

کریدور شمال-جنوب، انقلابی در تجارت جهانی است

روسیه از طریق کریدور تجاری جدید زغال سنگ به هند فرستاد.

اسپوتنیک: نشریه اکونومیک تایمزهند نوشت که این هفته شرکت ملی راه آهن روسیه در کانال تلگرامی خود گزارش داد: "برای اولین بار، دو قطار با زغال سنگ کوزباس در کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب به سمت هند حرکت کردند. قطارها از منطقه کمروو حرکت کردند. این دو قطار شاخه شرقی کریدور را از طریق قزاقستان و ترکمنستان تا بندرعباس ایران دنبال کردند".

گفتنی است که کریدور حمل و نقل چند وجهی شمال-جنوب (INSTC) شامل شبکه ای از راه آهن، بزرگراه ها و بنادر دریایی است و 7200 کیلومتر از سن پترزبورگ تا بندر بمبئی هند امتداد دارد.

کریدور شمال-جنوب در تجارت هند

توسعه کریدور شمال-جنوب برای تجارت هند اهمیت زیادی دارد. هند ماه گذشته برای اولین بار مدیریت بندر چابهار ایران را با اجاره ده ساله برعهده گرفت. چابهار به یک گره کلیدی در کریدور شمال-جنوب تبدیل می شود. این امر چشم انداز ارتباط و تجارت منطقه ای را با کشورهای فاقد خروج به دریا در آسیای مرکزی و افغانستان تغییر خواهد داد.

کارشناسان تجارت توضیح می‌دهند که کریدور شمال-جنوب، نزدیک شدن شرکت‌های هندی را نه تنها به 11 کشور آسیای مرکزی، بلکه به ایران، روسیه، آذربایجان، بالتیک و شمال اروپا نیز آسان‌تر می ‌کند.

کریدور شمال-جنوب جایگزینی برای مسیر تجاری از طریق کانال سوئز در نظر گرفته می شود. بی بی سی خاطرنشان می کند که روزانه 12 درصد تجارت جهانی، حدود یک میلیون بشکه نفت و حدود 8 درصد گاز طبیعی مایع از این کانال عبور می کند. در عین حال، کانال سوئز همچنان آسیب پذیر است. کارشناسان یادآوری می کنند که این کانال در سال 2021، به مدت شش روز توسط یک کشتی کانتینری که به گل نشسته بود، مسدود شد. Lloyd'sList تخمین می زند که هر روز تاخیر، 9.6 میلیارد دلار هزینه دارد. اخیراً با درگیری اسرائیل و حماس و حملات حوثی‌ها به کشتی‌ها در کانال و راه‌های نزدیک به آن، اهمیت راه‌های جایگزین برای جهان دوباره مطرح شد.

آجی سریواستاوا، یکی از بنیانگذاران GlobalTradeResearchInitiative به اکونومیک تایمز گفت: "چابهار ایران به دروازه ای استراتژیک برای محموله های هند از بنادری مانند کاندلا، جواهر لعل نهرو، بمبئی، مورموگائو، کوچین و مانگالور به آسیای مرکزی شامل ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان و بعد از طریق ایران و روسیه به اروپای شمالی تبدیل خواهد شد. کریدور شمال-جنوب به طور قابل توجهی زمان انتقال را کاهش می دهد (تا 25 روز در مقایسه با 45 روز از طریق کانال سوئز) و هزینه های حمل و نقل را 30 درصد کاهش می دهد".

خانم نیشا تانجا، استاد شورای هند برای تحقیقات روابط اقتصادی بین‌الملل، گفت که بیشترین مزایا در صنایع انرژی، داروسازی، فناوری اطلاعات، مراقبت‌های بهداشتی، کشاورزی، نساجی و جواهرات حاصل می‌شود.

زاویه انرژی

در حالی که هند ظرفیت انرژی تجدیدپذیر خود را افزایش می دهد، انتظار می رود که وابستگی آن به زغال سنگ برای تولید برق در آینده نزدیک افزایش یابد. سنگ آهن و زغال سنگ متالورژی مهمترین مواد برای تولید فولاد هستند. هند نیاز داخلی را از طریق واردات تامین می کند. درگیری در اوکراین، مسکو را مجبور کرد که از تحویلات به اروپا خودداری کند. و اکنون هند خرید زغال سنگ کک و زغال سنگ متالورژی برای تولید فولاد و همچنین زغال سنگ انرژی برای تولید برق را از روسیه افزایش می دهد.

بر اساس یک مطالعه، واردات زغال سنگ متالورژی از روسیه در سه سال گذشته تقریباً سه برابر شده و به نزدیک به 15.1 میلیون تن در سال 2023-24 رسیده است، در حالی که واردات زغال سنگ متالورژی از استرالیا کاهش یافته است. بر اساس گزارش اخیر شرکت تحقیقاتی BigMint، سهم روسیه در واردات زغال سنگ متالورژی هند (73.2 میلیون تن) تا 21 درصد (از حدود 8 درصد در سال 2021-2022) افزایش یافته است. به گفته تحلیلگران BigMint، دلیل اصلی رشد واردات زغال سنگ متالورژی از روسیه، نسبت قیمت به کیفیت است.

کریدور شمال-جنوب همچنین انرژی هند را از کشورهای آسیای مرکزی تامین خواهد کرد. راجان سودش راتنا، معاون مدیر و مقام ارشد کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (ESCAP)، به اکونومیک تایمز گفت: "یکی از معانی کلیدی اقتصادی کریدور شمال-جنوب، ارتباط انرژتیک متقابل است... آسیای مرکزی به دو دلیل می تواند به یک منبع مناسب تبدیل شود - قیمت پایین و ارتباط خوب. اگر بتوانیم واردات ارزان در کریدور شمال-جنوب ایجاد کنیم، این امر موجب صرفه جویی در ارز گرانبها و تولید با صرفه کالاها می شود".

 

 

 

 


Copyright ©ariaye 2002_2024
استفاده از مطالب آريا يی با ذکر ماخذ آزاد است


بالا

آرشيف
صفحة دری
بازگشت