سراج الدین اديب

 

آرشیف نمبر (۱۰۴)

رویا و تصور، لوتركينگ در وجود اوباما امکان پذیر خواهد شد

 

سخنان رسا و بیان پر حرارت ، بارک اوباما برای اخذ چوکی ریاست جمهوری امریکا سال ۲۰۰۹،   در ذهن رویداد سال ۱۹۶۴ میلادی راتداعی میکند که در آن سالها زنده یاد « مارتين  لوتر كينگ * » یکی از رهبر پرنفوذ جنبش حقوق مدنی جهان واز چهره هاي درخشان مبارز سياه پوست امريكا ، با صدای فصیح و شمرده در میان هزاران هزار انسان رنج دیده سخن می‌گفت .

   راه ‌پیمایی‌های « لوترکینگ »  برای بسیج سیاه پوستان جهت دفاع از حقوق مدنی شان، و حق رأی و دستمزد برابر، باعث بسیج و به حرکت در آوردن میلیونها سیاه پوست امریکائی شد، چنانچه لایحه حقوق شهروندی سال ۱۹۶۴میلادی و لایحه حق رأی سال ۱۹۶۵میلادی از دل همین راه پیمائی‌ها بیرون آمد، و وارد قانون اساسی ایالات متحده گردید .

   سال ۱۹۶۵ سال آغاز اوج گیری جنبش ضد جنگ ویتنام بود و«لوترکینگ» در برابر سیاست جنگی دولت وقت این کشورمقاومت کرد، و سخنرانی ۴ اپریل سال ۱۹۶۷میلادی او در زمینهء بمباران کاخ سفید در اوج پروازطیارات غول پیکر ب ۵۲ امریکا برای بمباران ویتنام شمالی بود،« لوترکینگ » فریاد کرد که امریکا می‌خواهد ویتنام را مستعمره خود کند، امریکا بزرگ ‌ترین مروج خشونت در جهان شده است. « لوتر کینگ»  کلام را از این مرز نیز گذراند و اعلام داشت:« به زودی یک انقلاب حقیقی در ارزش‌ها برای تقابل شدید فقر و ثروت الزامی است، سرمایه‌داران پول زیادی در آسیا، آفریقا و امریکای جنوبی سرمایه‌گذاری کرده‌اند تنها برای این که سود فراوان از این طریق بدست آورند؛ بدون آن که کاری به بهبود اجتماعی کشورها داشته باشند « لوترکینگ »  خواهان  تغییراتی ریشه ای در نظام سیاسی امریکا شده بود .

در سال ۱۹۶۸ میلادی  لوترکینگ تظاهرات و راهپیمائی بزرگ ” مردمان فقیر” را برای نشان دادن وضعیت نامناسب عدالت اقتصادی برگزار کرد، آنها خواهان کمک به محرومان ایالات متحده بودند، او می‌رفت تا رهبری یک انقلاب  اجتماعی را در امریکا برعهده بگیرد واین بزرگترین زنگ خطر برای سرمایه داری امریکا بود . البته این صدای دلنشین از دهان کشیشی بلند شده بود که بسیار پرقدرت تر و جذاب تر از رهبران وقت امریکا سخن می‌گفت و کلامش میلیون‌ها امریکائی را به حرکت در می‌آورد، بناأ ساعت  ۶ و یک دقیقه بعدازظهر ۴ اپریل سال ۱۹۶۸میلادی این دهان را برای همیش از سرب پر کردند و بستند، « لوترکینگ » در حالی که خود را برای یک راهپیمائی طولانی آماده می‌کرد به دست يك سفيد پوست نژاد پرست ترور شد .لوترکنگ زمانی ترور شد که از روی  بالکن یک هوتل  با چند تن از همراهان خود گفت و شنود می کرد و آماده شرکت در یک سخنرانی بود، این سخنان تاریخی او که اکنون در متن یک موزیک بسیار هیجان انگیز در میلیون‌ها نسخه در سراسر جهان پخش شده خواندنی است، که گفته بود :

 « من رؤیایی دارم**» روزی این ملت برخواهد خاست و به معنای حقیقی زندگی خواهد کرد.

       از سخنان دکتر« لوترکینگ » اینطور به نظر میآید که نطق هاوسخنرانی های او برای زمان کنونی نوشته شده است زیرا، سناتور« باراک اوباما ***»  در اولین کتاب خود بنام «رویاهائی از پدرم؛ روایاتی از نژاد و میراث» که اولین بار در سال ۱۹۹۵ به چاپ رسید، در بیان تمایز ظاهری میان والدینش پدر خود را به سیاهی شبق و مادرش را به « سفیدی برف » توصیف کرده است »

     به قول  سر دبیر ” پیک نت “« ..شاه بیت سخنان او وحدت ملی، راه یافتن احزاب کوچک به پارلمان، با هدف تقویت وحدت ملی، تقویت بیمه ها و کمک های دولتی به مردم بود. یعنی نوعی سوسیالیسم کمرنگ اجتماعی. مشابه این وعده های اجتماعی را اوباما در امریکا و خطاب به میلیون ها مردم در انتظار تحولات این کشور داد.»

   طی مبارزات انتخاباتی سناتور« باراک اوباما » توام بود با سخنان و طرح های که قلوب میلیونها شنونده را در سراسر جهان جذب می کرد و بر دل هر شنونده مهر تایید می گذاشت ، وی برعلاوه شعار ( امید و تغییر ) در سیاست خارجی مسایلی چون :

ــ پایان دادن به جنگ عراق و خروج نظامیان امریکایی از عراق طی ۱۶ ماه .

ــ تشدید جنگ علیه تروریزم در افغانستان .

ــ جلوگیری از دست یابی جمهوری اسلامی. ا . به سلاح های کشتار جمعی و بم اتمی از راه فشار های دیپلوماتیک و گسترش تحریم ها .

ــ دگر گونی به فرهنگ سیاسی و اشنگتن .

ــ کاستن از مالیات ها .

بارک اوباما علاوه داشته که: زمان ما فرا رسیده است ، جنبش ما واقعی  است و دگرگونی در امریکا در راه است .

   در این راهزنی ها که بعد از۲۱ ماه تلاش تبلیغاتی گسترده و حدود ۷۵۰ میلیون دالر مصرف، توانست رقیبای خیلی سرسخت کاندیدا را از صحنه کنار بزند ، و درصبح پنجم نومبر سال ۲۰۰۸  پس از۲۳۲سال و ۴۳ رئیس جمهوری سفیدپوست، یک جوان رنگین پوست ، بعنوان امید ملت آمریکا برای بازگرداندن موقعیت داخلی و جهانی امریکا خود را برای رفتن به کاخ سفید بعنوان چهل و چهارمین رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در جهان آماده کرد.

   اما متأسفانه طبعیت بار دگرمسئولیت بزرگ تاریخی ومشکلاتی عظیم  را در دستان رنگین پوست دیگر بنام « بارک اوباما » گذاشت تا خرابی های ناشی از دوران بوش را ترمیم و به زخم های نا سور مردم خودش و جهان رسیدگی کند البته که در این زمینه تشویش ها تا آنجا بالا گرفته که ستاره شناسان هندی نیز تکرارکرده و مدعی شده اند که: ممکن است او ترورشود!.

    اما علیرغم همه سختیها که در برابر” اوباما ” قرار دارد ، چانس خوبی که دارد اینست که چوکی های دو مجلس (سنا و نمایندگان) درکنگره امریکا نیز ازسوی رفقای خودش یعنی دموکراتها قبضه شده است. که  امیدواری مردم امریکا را تا حدودی جوابگو خواهد بود.

   پرزیدنت اوباما درجشن بزرگ پیروزی خود درمیدان «گراند» شیکاگو، مهمترین حرفی را که  تکرارکرده و گفت، « تغییر به آمریکا خواهد آمد».

مردمان جهان از جمله بسیاری از افغانها در وجود بارک اوما صلح را تمنا دارند حالانکه به قول « ايرنا: خبرنگار سابق مجله تايم و كارشناس مسايل آمريكا  که گفت: باراك اوباما، كبوتر صلحي كه همه انتظار و تصور آن را دارند، نخواهد بود. »  و یا به قول « جوردن بن فانتي كه حدود ۳۰سال با نشريه تايم همكاري كرده است، افزوده است که : تمجيد اوباما از اقدامات امريكا در افغانستان و همچنين جورج بوش (پدر) در عراق نشان‌دهنده آن است كه وي خيلي هم صلح طلب نبوده و برخي مناقشات نظامي توسط آمريكا را تاييد مي‌كند. اين كارشناس مسايل آمريكا كه اخيرا از سمت خود در تايم بازنشسته شده است، همچنين اظهار داشت: چنانچه برخي از سخنان” اوباما ” را در بعد سياست خارجي كنار هم قرار دهيم به اين نتيجه مي‌رسيم كه وي ديدگاه جنگ ‌طلبانه اي هم دارد

علاوه باید کرد که مردمان جهان نباید انتظار بیش از حد از اقای اوبا داشته باشند زیرا او روی موج عظیم نارضائی مردم از وضع بد اقتصادی امریکا، فقر، نگرانی عمومی مردم از آینده نا معلوم و دهها مسئله عمومی و  نگرانی آوری که به زندگی روزانه و معیشت امریکائی ها باز میگردد رئیس جمهور شد ودر چنین شرایطی از قبل پیش بینی بود که سفید پوستی  کارکشته مانند “جان مک‌كين” شانه هایش خالی از بردن چنین مسئولیتی بود.

   باوصف تئوری های شرین و با مزه وعده های داده شده « بارک اوباما » بمناسبت پیروزی انتخاباتی خطاب بمردم امریکا و جهان گفت :

ــ  اگر هستند کسانی در جهان که هنوز تردید دارند که امریکا سر زمین هر نوع رویدادها و امکا ن است و تردید دارند در زنده بودن رویای بنیان گذاران امریکا و در قدرت دموکراسی امریکا، شما مردم با رای خود به آنان امشب پاسخ دادید .

موصوف علاوه میکند که: این پاسخ مشترک همه است ، جوان وپیر، غنی وفقیر، سیاه وسفید، هسپانیایی تبار و آسیایی تبار ها و شهروندان بومی امریکا ، معلولین و غیر معلولین همه امریکائیان برای جهان این پیام را دادند که ما هرگز تـنها یک مجموعه ء از افراد نبوده ایم و یا از مجموعهء از ایالات های سرخ و آبی ما از اکنون و همیشه ایالات متحده امریکا هستیم .

     آقای اوباما با بیانات پر حرارت ، زیبا و انسانی که ارائه داشته اند، باید دید که در سیاست خارجی واز جمله در مورد افغانستان و مردم عزیز ما چه نوع عمل خواهد کرد،  و آیا رویای، لوتر کینک در وجود اوباما تحق خواهد یافت، و ایا واقعأ ناجی بی بضاعت و ناتوانان  در جهان خواهند بود و یا نه،  در حالیکه تاریخ ثابت نموده که اریکهء قدرت انسان را تعویض میدارد و عملکرد دیگری را در زندگی رقم خواهد زد و یا صحنه آرایی چنان است که مشکلات و مسئولیت عظیم غم باده جهانی زمان بوش را باید رنگین پوستی مثل آقای اوباما بر عهده بگیرد ./

– – – – –

پیوند ها :

*« لوترکینگ » در۱۵ جنوری سال ۱۹۲۹میلادی در” اتلانتا” به دنیا آمد، دیپلوم خود را در رشته جامعه‌شناسی از پوهنتون” مورهاوس” اخذ کرد، درخواست وی برای ادامه تحصیل در مدرسه” الهیات ییل” پذیرفته نشد و به همین دلیل به” چستر پنسیلوانیا ” رفت تا در مدرسه دین‌شناسی ” کروزر” الهیات بخواند، در سال ۱۹۵۱میلادی سند فراغت تحصیلی خود را در رشته” الهیات” دریافت کرد، در سال ۱۹۵۵میلادی با درجه دکترای” دین شناسی” از دانشگاه ” بوستون ” فارغ‌التحصیل شد.

** سخنان « لوتر گینگ» :  « من رؤیایی دارم؛ روزی این ملت برخواهد خاست و به معنای حقیقی زندگی خواهد کرد.  ـ  ما این حقایق را آشکار خواهیم کرد: که همه انسان‌ها برابر خلق شده‌اند.

من رؤیایی دارم؛ روزی بر روی تپه‌های سرخ”جورجیا” فرزندان برده‌های پیشین و فرزندان برده‌داران پیشین با یکدیگر پشت میزهای برادری خواهند نشست.

من رؤیایی دارم؛ روزی ایالت “میسی‌سیپی “، ایالتی” بیابانی ” خسته از گرمای سوزان ظلم و بی‌عدالتی، به سبزه‌زار آزادی و عدالت بدل خواهد شد.

من رؤیایی دارم؛ چهار کودک من روزی در سرزمینی زندگی خواهند کرد که با رنگ پوست‌شان قضاوت نشوند بلکه با ظرفیت شخصیت‌شان سنجیده شوند. ـ با این ایمان می‌توانیم از کوه یاس، سنگ امید استخراج کنیم ـ با این ایمان می‌توانیم با هم کار کنیم، با هم نیایش کنیم ـ با هم تلاش کنیم، با هم به زندان برویم  ـ با هم برای آزادی قد علم کنیم… با یقین به روزی که آزاد خواهیم شد. »

***  باراک اوباما در ۴ اگست سال ۱۹۶۱ در هونولولو، مرکز ایالت هاوائی، به دنيا آمد. پدرش دانشجوی سیاهپوست کنیائی در دوران تحصيل در دانشگاه هاوايی با مادر باراک که دانشجوی سفید پوستی از اهالی کانزاس آمریکا بود آشنا شده بود.  مادر و پدر باراک اوباما بعد از دو سال متارکه کردند و پدر ابتدا به دانشگاه هاروارد رفت و سپس به کنیا بازگشت.  قبل از فوت پدر در یک تصادف رانندگی در سال ۱۹۸۲، پدر و پسر یکبار و آن هم به مدت یکماه با يکديگر ديدار کردند.

« دانهام » مادر باراک مجددا در سال ۱۹۶۷ با دانشجوئی از اهالی اندونزی بنام « لولو سوئته رو» ازدواج کرد و باراک نیز تا ده سالگی در یکی مدارس ابتدائی در جاکارتای اندونزی تحصیل کرد.

اوباما بعد از بازگشت از اندونزی با پدر بزرگ و مادر بزرگ مادری خود در هاوائی زندگی کرد و بعد از گرفتن لیسانس از دانشگاه کلمبیا، در سال ۱۹۸۸ به شيکاگو رفت و به عنوان سازمانده انجمن های محلی در محلات فقیر نشین اين شهر بزرگ کار کرد. پس از سه سال کار با مردم حاشيه نشين و سازمان دادن آنان به منظور رسيدن به خواسته های بر حق خود، باراک در امتحان ورودی دانشکده حقوق دانشگاه هاروارد شرکت کرد و قبول شد.  پس از گذراندن سال اول، بر مبنای نمرات و ارزشیابی از نوشته هايش، به سمت ویراستار نشریه حقوقی دانشگاه هاروارد که از معتبرترين نشريات حقوقی آمريکاست برگزیده شد، و در سال ۱۹۹۰ به رياست نشريه رسيد.

باراک اوباما پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه هاروارد و در سال ۱۹۹۶ در انتخابات سنای ایالتی ایالت ایلینویز، و در سال ۲۰۰۴ در انتخابات سنای ایالات متحده به پیروزی رسید. در تابستان سال ۲۰۰۴ و در جریان کنوانسیون حزب دموکرات دربوستون (ماساچوست) که به انتخاب رسمی جان کری به عنوان نامزد آن حزب در انتخابات ریاست جمهوری انجامید، از باراک اوباما خواسته شد سخنرانی کلیدی آن کنوانسیون را نوشته و ارائه دهد.

اوباما دراین سخنرانی از ضرورت در پیشگیری راه و رسم جدیدی برای حزب دموکرات سخن گفت. شیوائی اجرای آن سخنرانی باعث شد تنها سناتور سیاه پوست آمریکائی در آن زمان بشدت طرف توجه دستگاه های ارتباط جمعی قرار گیرد.

سناتور اوباما در فبروری سال ۲۰۰۷ با اعلام نامزدی خود برای ریاست جمهوری این کشور از حزب دموکرات مبارزات انتخاباتی را با دو شعار زیر بنائی « امید » و « تغییر»  آغاز کرد

با استفاده از منابع ذیل :

۱ـ  نبشته س. ادیب تحت عنوان ( مارتین لوتر کینگ مبارز، راه مقاومت، آزادی وعدالت )

۲ـ  رادیو فردا     ۳ ـ پیک نیت       ۴  ـ م . الف ، تحلیلکر مسایل منطقه   ۵ ـ ا. پرس نیوز

 

 


بالا
 
بازگشت