حال و احوال سرزمین ما (مجموعۀ مقالات)
پیشگفتار
گردآوری شماری از مقالات را درین مجموعه بخاطری برگزیدم، تا دستآوردهای تمدنی جامعۀ ما، از زوایای مختلف شناسایی شده وهریک آنبطورمختصر به معرفی گرفته شده بتواند. همچنان عوامل ذینفوذ برگذشته وحال سرزمین ما مورد دقت و ارزیابی قرار گیرند؛ تا علل مداخلات خارجی وکشمکشهای داخلی تشخیص شوند. روی همین منظور درین گزینه، مقالات درردیفهای معین جمعبندی شده وهریک آن با درنظرداشت استقامتهای نگارش شان، درتحت عناوین معین پیش کش میشوند.
این مجموعه با نگاه کوتاه درمورد تاریخ«آریانا» آغاز شده و با نظراندازی روی تمدنهای ما بعد آن، سرانجام، ظهورکشور «افغانستان» را مورد مداقه قرار میدهد. درین ارتباط معلومات پیرامون مفاهیم ملت، هویت ملی، وحدت ملی وتحقق مشی ملی بازتاب مییابد.
دربخش فرهنگی، پیدایش، تکامل ودورنمای زبان دری به بررسی گرفته شده و بخاطرتأثیرتمدن غزنه در پرورش، اعتلا وتوسعۀ زبان دری، به تمدن غزنه ارج گذاری شده است.
سپس به موقعیت حساس جغرافیایی افغانستان توجه شده وتأثیر ”مقدرات جیواستراتیژیک” بر سرنوشت وطن ما مورد بررسی قرار میگیرد.
همچنان «تجدد خواهی» منحیث خواست تاریخی منورین افغان برجسته شده و توجه خوانندگان به تسلسل وادامۀ ”برخورد های علم وجهل”، جلب میگردد.
گرچه چگونگی حاکمیت کسانی که درفاصلۀ بیست سال (ازامارت تا امارت) برمسند قدرت تکیه زده بودند، به هیچ کس پوشیده نیست، اما باز هم عملکرد آنها طی مقالات اختصاصی، انتقاد وبررسی شده است. با ظهوردور دوم امارت طالبان، همه سرگیچه شده وخواهان شناخت عوامل پنهانی به قدرت رسیدن مجدد این گروه شدند. ولی تاهنوز، کدام مدرک و یا دلیل مقنع دردسترس قرارنگرفته است. چه باید کرد؟ غیراز این که تنها به بررسی ظواهر قضیه اکتفا گردد. با بکاربرد چنین شیوه، این قلم نیزچند نوشتۀ را پیرامون اوضاع جاری کشور به نشرسپرده است که با گزینش آنها، انتخاب مقالات برای تهیۀ این مجموعه نیز پایان مییابد. امید است که مطالب مندرج درمتون این مجموعه، مورد پسند خوانندگان ارجمند قرارگیرد.
دراخیرازفرهنگی نستوه جامعۀ ما، محترم قاسم آسمایی و نشرات راه پرچم سپاسگذاری مینمایم. زیراآنها لطف نموده وبا مساعی فراوان، این اثر را بصورت دیجیتال تنظیم و آمادۀ نشرساخته اند.
میرعنایت سادات
کالیفورنیا - اکتوبر 2022
جهت مطالعه این اثرگرانسنگ اینجا کلیک کنید