سخنی اندر باب انتخاب نام این مجموعه

 

 

بعد از آنکه اهتمام کتاب اردو و سیاست را، سرورم جنرال نبی عظیمی که در هالند بود، بر عهده ی این کمینه گذاشت و از انگشتان حمیدجان نور به نگارش کامپیوتری و دیزاین برآمد و از جانب ناشر کتابخانه سبا در پیشاور به زیور چاپ آراسته و منتشر شد و به زودی اقبال تجدید چاپ های دیگر را نیزیافت. موافقان و مخالفان و بی طرفان زیادی از اقصی نقاط جهان در مورد آن، قلم فرسایی کردند و رساله ها و کتابک ها و کتاب ها نوشتند و روزنامه ها و رسانه های بسیار با نشر یکی و دو مضمونی از آنها، به افزایش تیراژ های شان افزودند، برآن شدیم که حتی المقدور، آن بازتاب ها را گردآوری کنیم در یک مجلد، تا از یک جانب بیخی گم و فراموش نشوند و از جانب دیگر باشد که آنهمه مراسلات، پرسش ها و پاسخ ها و آنهمه کنش و کوشش هایی که بیشترینه به هزل و هجو و دشنام و توهین ماند تا مقاله و مضمون و نقد، خوانندگان، دانشمند و فرهیختگان فرزانه را چنان آیینه قدنمایی باشد که خوبتر و آسانتر این مناظره ها را مورد استفاده و مداقه قرار دهند و قلم فرسایانی را که چسان واقعیت ها را تیرباران کرده اند، به خوبی تشخیص دهند و بشناسند.

 باری، خوشبختانه در آن ایام و لیالی که هر که از گوشه ی فرا رفته بودند و گردباد فاجعه، این مخلص را نیز در پیشاور انداخته بود، هرازگاهی به دفتر مجله تعاون که به سر پرستی ورجاوند گرامی استاد حسین فخری منتشر می شد، برای عرض ارادتی رفت و آمدی داشتم، زنده یاد استاد بزرگ و بی بدیل مان واصف باختری نیز دران دفتر پابندی منظمی داشت.

دفتر تعاون از فیض وجود این فرزانگان شده بود پاتوق نویسندگان و شاعران و خردمندان و خسته دلانی که آن جا می آمدند و از فیض حضور استاد، کام تلخ مهجوری وطن را شیرین می ساختند و بر گنجینه های ادبی  شان می افزودند.

بهر روی، وقتی این اوراق پراگنده از اقصی نقاط جهان، مکتوبی یا پستییا فاکسی گردآوری شد و با سردردی ها و شکیبایی های بسیار حمید نور تایپ و دیزاین شده برای ناشر محترم فضل سپرده شد. اما، مدت ها به خاطر نبود یک نامی که بیانگوی آن همه مضامین ضد و نقیض باشد، به تعویق افتاد. زیرا هر نامی که نامزد می شد، یا پسند مؤلف نمی بود و یا به نحوی شایسته به نظر نمی رسید.

 ناگهان چاشت یکی ازان روزان داغ و ملتهب پشه کال یا چسپکان پیشاور بود، استاد حسین فخری که رهنما و کمک کننده ی این مخلص در ارتباط چاپ اردو و سیاست بود و تقریض و مقدمه یی نیز از نام حسین غزنوی بر آن اثر نگاشته بود، برایم تیلفون کرد و گفت که استاد باختری، نامی را برای آن مجموعه انتخاب کرده است: «مناظره ها و محاضره ها»

من که شاید برای نخستین بار این واژه ها را می شنیدم؛ گفتم چگونه نوشته می شود و املای آن چیست؟ گفت بنویس و هجای آن را حرف به حرف برایم نقل داد ...و بدین گونه بود که بالاخره این مجموعه صاحب نامی شد از توجه استاد فخری گرامی که عمرش دراز باشد و زنده یاد استاد بزرگ باختری صاحب که رحمت خدا بر او باد. و این گپ ها را نا گفته نماندم که بر من واجب بود اگر نگفته بودم.

ضرور است تا از گردانندگان ویب سایت راه پرچم و قاسم آسمایی که طرح دیجیتال این مجموعه را همگانی می سازند، اظهار سپاس نمایم.

  بادرود ها اسدالله اسد

 

 

***

جهت مطالعه این اثر اینجا کلیک کنید

 

 


بالا
 
بازگشت