گفت وشنود فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزاد با آقای بشیر دژم ، پیرامون تاسیس اتحادیه هنرمندان
اندیشه و تاسیس یک چنین اتحادیه می تواند پس منظر هایی داشته باشد که من سالها درین باب اندیشیده بودم ولی زمانی که این موضوع را مطرح کردیم وعام ساختیم دیده شد که تقریباً همه هنرمندان موسیقی موجودیت چنین اتحادیه ویا مرکزی را برای کار های آینده شان ضروری دانستند آنها در طول سال گذشته متوجه شده اند که می توان با همدلی و همرایی و مشوره به کار های بزرگی دسترسی پیدا کنند .
(بشیر دژم)
آقای بشیر دژم سلام ،
من چند سال قبل گفت وشنودی پیرامون کار های هنری تان و موسیقی کشورما داشتم . که اینک پیوست به همان گفت وشنود می خواهم پیرامون تلاشهای شما و همکاران تان در ایجاد و تاسیس اتحادیه هنرمندان و آوازخوانان کشور در خارج از مرز با شما یک مجلس از پرسش و پاسخ داشته باشم؟
دژم - نویسنده ء فرهیخته ،پرکار و پرتلاش آقای فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزاد، من نیز به همین خاطر به کار های شما ارزش استثنایی قایلم وخوشحالم که باز زمینه وموضوعی پیدا و باعث شد که ما وشما برای دوستان وعلاقمندان بحثی داشته باشیم که مسایل جدید در آن مطرح باشد، بلی ؛ من بعد از تفکر زیاد در ماه می سال 2011 و در مشوره با شماری از هنرمندان موسیقی ما باعث شدم تا با استفاده از امکانات تخنیکی انترنت وجال جهانی وخبررسانی فیس بوک و با نظر داشت ضرورتی که ایجاب میکرد نخستین گامهایی را برای ایجاد (اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان)برداشتم واین اقدام خوشبختانه تا این دم به استقبال بی شایبه وگرم جوشی توسط هنرمندان موسیقی کشور که در سراسر دنیا زنده گی می نمایند مواجه شد. ازینرو با کمال میل وعلاقمندی حاضرم به سوالات تان جوابهایی بدهم که بتواندجالب باشد،اما قبل ازطرح سوالات تان باید عاجزانه بگویم که؛ دریکی از نوشته هایم خطاب به هنرمندان موسیقی افغانستان گفته بودم که از کلمه (من) استفاده نخواهم کرد زیرا زمانیکه عده از هنرمندان درین راه همگامم شدند (ما شدیم ) طبعاً می خواهم درینجا از آن کلمه زیبای ( ما) استفاده کنم که تنهایی، صرف خداوند را می زیبد و همچنان به خاطر سهولت در جوابها منبعد تنها بانام (اتحادیه ) که مخفف نام اصلی است یاد خواهیم کرد... بفرمایید در خدمتم؛
رحیم – ممنون شما ، آقای دژم که به انجام این گفت و شنود موافقت نمودید . به عنوان اولین پرسش می خواهم بدانم که آیا شما احصائیه مشخص ودقیق هنرمندان ، آوازخوانان ، نوازنده گان کشورما را که در خارج از مرز اقامت دارند نزد خود دارید ، می شود این احصائیه را با تفکیک آوازخوان و نوازنده و همچنان زنان ومردان ، هنرمندان سابقه دار و تازه کار به خواننده گان معلومات دهید ؟
دژم – باتاسف که احصاییه دقیق ومشخصی را نه تنها ما ، بلکه هیچ ارگانی تا کنون در دسترس ندارد واصلاً باچنین سوالی هیچ کسی مواجه نه شده ازینرو فقط می توانم با مسوولیت بگویم که؛از میان هنرمندان فعال، سابقه دار، نسل جدید ، در داخل وخارج ازمرز های کشور همین حالا (125) تن شان عضویت صفحه اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان را کسب وبا ما رابطه دارند که صد در صد آنها را می شاسیم ودر باره هر یک ازین هنرمندان عزیز ما معلومات کافی داریم و هستند حدود دهها درخواست دهنده گان دیگری که به علت عدم ارایه اسناد ومدارک قناعت بخش برای اثبات هنرمند بودن شان، تا کنون درخواست های آنها مبنی بر پذیرش عضویت شان درین اتحادیه معطل قرار داده شده ودر صفحه حفظ شده ، زیرا ما آنها را نمی شناسیم وتا زمانی که هنرمند موسیقی ما (غیر از شناخته شده ها ) تا حد اقل (سه) اثر هنری خود را برایما معرفی وپیشکش نه کنند اصلاً به عضویت این اتحادیه پذیرفته نمی شوند واما در مورد این تعداد موجوده ما گاهی چنین گزارشی داشتیم ،... ترکیب اتحادیه ما متشکل از (9) تن خانمها و (106) تن مردان هستند.
تعداد هنرمندانی که به شغل آوازخوانی و نوازنده گی یکی از آلات پرده ای موسیقی بلدیت دارند به (87) تن می رسد.
متباقی اعضای اتحادیه صرف مصروف نوازنده گی می باشند که تعداد شان به (28) تن میرسد.
ما درین ا تحادیه(10)تن نوازنده گان آلات تاری از قبیل لیدگیتار، باس گیتار، رباب ، سیتاروگیتار داریم .
نوازنده گان آلات ضربی ازقبیل، جازبند وطبله ودهل وزیربغلی و کانگه . .. به تعداد (13) تن هستند که از جمله فقط (8) تن آنها صرف نوازنده طبله می باشند.
نوازنده گان آلات پرده ای از قبیل آرگن یا کیبورد، هارمونیه ، اکوردیون وآلات همنوع آن ... جمعاً تعداد شان به (7) تن می رسد.
در عین زمان (2) تن اعضای این اتحادیه نوازنده آلات پفی از قبیل ترومپت و سکسفون وفلوت می باشند.
از جمله اعضای موجودما در حدود (5 الی 6 تن ) کلاسیک وغزلخوانی می نمایند که البته بر علاوه عده دیگری هم توانایی آنرا دارند اما به حیث آوازخوانان کلاسيک وغزل شهرت ندارند.
از جمله اعضای اتحادیه ما ( 9 ) تن افتخار لقب استادی ر ا در هنر موسیقی دارند.
در بین اعضای این اتحادیه (3) تن نویسنده گان کتابهای موسیقی هم هستند که آثار شان به چاپ رسیده ومورد استفاده هنرمندان وموسیقی دانان ما قرار گرفته است وهرسه نویسنده آوازخوانی هم کرده اند
در بین اعضای این اتحادیه (2) تن مصروف رهبری آرکسترای بزرگ و (1) تن رهبری بزرگترین انستیتوت موسیقی کشور را عهده دار است.
در بین اعضای این اتحادیه (2) تن شاعر ومصنف برای تهیه اشعار موسیقی هم حضوردارند که آثار شعری شان به چاپ رسیده ودر خدمت مردم قرار دارد.
سرود این اتحادیه توسط محترم رحمت عامر کمپوز وپیشکش شده وبه حیث سرود فعلی اتحادیه برسمیت شناخته شده که تا طرح بعدی (اگر ضرورت بود )همان آهنگ، سرود اتحادیه می باشد
اعضای این اتحادیه از تمام قاره های دنیا گرد هم جمع ویا دعوت شده اند، که در داخل افغانستان وایران ( 11 )عضوداریم.
در سایر کشور های اتحادیهء اروپا مثل ، فرانسه،سویس، روسیه،سویدن، ناروی وآسترالیاً (10) عضو،درهالند ً (10) عضو،انگلستان (5) عضو، آمریکا(13 ) عضو و کانادا به (15) تن می رسد که؛
بیشترین اعضای این اتحادیه در کشور ( آلمان ) بسر می برند چون تعداد شان فعلاً به ( 52 ) تن می رسد وتقریباً می توان گفت حدود (50%) اعضای این اتحادیه در کشور جرمنی زنده گی می نمایند.
عده ای از اعضای شورای مرکزی و
رهبری اتحادیهء هنرمندان موسیقی افغانستان این هنرمندان هستند؛
ــ از داخل افغانستان،
ـ استاد محمد حسن هاشمی(کمپوزیتور ، نوازنده آلات پرده ای ،مسکونه کابل به نماینده گی از اهل خرابات کشور)
ـ محترم انجنیر صدیق قیام( نویسنده وپژوهشگر امور موسیقی و یکی از آوازخوان تعلیم یافته ومسلکی کشور
ـ محترم محمد داوود حنیف (هنرمند آوازخوان)
ـ محترم بشیر احمد کندهاری (مسکونه ولایت کندهار آوازخوان پشتو وسابقه دار کشور)
ـاز کشور هالند
ـمحترم احمد پرویز (آوازخوان سابقه دارومحبوب نسل جوان)
ـ محترم نجیم نیکزاد(آوازخوان سابقه دارومحبوب نسل جوان)
از کشور آمریکا
ـ محترم ویس خبیری (نوازنده آلات ضربی و پرده ای یکی از تعلیم یافته گان لیسه مسلکی موزیک افغانستان مسکونه کشور آمریکا )
ـمحترم عمر شکیب (چهره شناخته شده موسیقی مسکونه کشور آمریکا )
ـ محترمه پریسا مرسل( چهره شناخته شده موسیقی مسکونه کشور آمریکا )
ـ محترم جواد غازی یار (چهره شناخته شده موسیقی مسکونه کشور آمریکا )
از کشور کانادا
ـمحترم رحمت عامر، مسکونه کشور کانادا، آواز خوان، کمپوزیتور، کسی که سرود ولوگوی این اتحادیه را طرح وساخته است و قبلاً استاد لیسه حببییه بود.
از کشور انگلستان
ــ محترم یوسف محمود(هنرمند نوازنده آلات ضربی و در عین زمان آوازخوان، پسر یکی از استادان بزرگ خرابات کشور)
از کشور آسترالیا
ـ محترم استاد ناصر سرمست، داکتر موسیقی، رییس انستیتیوت موسیقی افغانستان مسکونه کابل و کشور آسترالیا.
از کشور سویدن
ـ محترم استاد حسین بخش پسر دومی مرحوم استاد رحیم بخش نماینده ای از خرابات کشور که خود شان نیز با تربیه شاگردانی درین عرصه خدمات زیادی را تا کنون انجام داده اند.
از کشور آلمان (جرمنی )
ـمحترم احمد رشاد فیروز(آوازخوان نسل جوان کشور )
ـ محترم خوشحال سدوزی(آوز خوان سابقه دار ، کمپوزیتور ، استاد در رشته موسیقی به یکی از لیسه های موزیک هامبورگ ودر عین حال برنامه گذار نلویزیونی)
ـ محترم شکیب مصدق(یکی از چهره های نو وجالب موسیقی ما که با سبک وشیوه جدید در تلاش است آهنگهایی را مطرح کند که بیشتر در بیرون از افغانستان وکشور های دیگر ی به آن می پردازند
ــ محترم صابر شیر زوی(یکی ازاعضا ء و بنایانگذاران موسیقی آماتور افغانستان ) آوازخوان وکمپوزیتور
ـ احمد بشیر دژم(آوازخوان آماتور)نویسنده کتاب ستاره های آریانا (نخستین مجموعه تصویری وزنده گی نامه ای هنری هنرمندان موسیقی افغانستان ) قبلاً معاون انجمن موسیقی اتحادیه هنرمندان جمهوری افغانستان.
رحیم - اندیشه ایجاد اتحادیه هنرمندان عرصه موسیقی افغان ، در خارج از مرز چگونه بوجود آمد به شکل انفرادی ویا یک عدهء بصورت مشخص پیشنهاد چنین یک نهاد را نمودند ؟
دژم - اندیشه و تاسیس یک چنین اتحادیه می تواند پس منظر هایی داشته باشد که من سالها درین باب اندیشیده بودم ولی زمانی که این موضوع را مطرح کردیم وعام ساختیم دیده شد که تقریباً همه هنرمندان موسیقی موجودیت چنین اتحادیه ویا مرکزی را برای کار های اینده شان ضروری دانستند آنها در طول سال گذشته متوجه شده اند که می توان با همدلی و همرایی و مشوره به کار های بزرگی دسترسی پیدا کنند که همین حالا مشکلاتی را برایشان ایجاد کرده از جمله به گونه مثال ؛ می توان از پیامی که در مورد آغاز یک برنامه تلویزیونی بنام این اتحادیه برای شان اطلاع دادیم یاد کرد ، آنها با دقت متوجه شدند که مشکل نشر آهنگهای جدید شان بدون درد سر و پرداخت هزینه های اضافی به شکل ساده ای میسرشده است ولی آغاز خود این برنامه هم به پشتیبانی مالی نیاز دارد تا ما بتوانیم از طریق این برنامه موسیقی کاری را برای هنرمندان موسیقی خود انجام دهیم که سایر برنامه ها توان آنرا نه خواهند داشت اما ، این اتحادیه هنوزکدام منبع مالی (حد اقل ) بودیجه را هم در دسترس ندارد که بتوانیم این نشرات را آغاز کنیم شما خود تان (آقای رحیم ) در محفلی به کشور هالند حضور داشتید که مؤسس ورییس تلویزیون زرین اعلان کرد که برنامه یکساعته این اتحادیه را حاضر هستند همه روزه به طور رایگان نشر کنند ولی ما به علت نداشتن بودیجه ابتدایی این برنامه را تا هنوز آغاز کرده
نتوانسته ایم ازینرو معنای تاسیس این اتحادیه خیلی بزرگتر از آنست که ما در نخست به آن می اندیشیدیم .
به همین منوال هرگاه شما اساسنامه این اتحادیه را مطالعه کنید خواهید خواند که مسایل بسیار با اهمیتی در آن درج شده که تا کنون این کمبود ها جداً محسوس بود هرگاه ما با توانایی بیشتری از لحاظ مادی بتوانیم عمل کنیم تمام جامعه فرهنگی ما متوجه خواهند شد که موجودیت چنین اتحادیه ای برای هنرمندان موسیقی کشور نهایت ضروریست اینکه در کابل هم چنین اتحادیه ای وجود دارد ما مطلع هستیم اما در طی دهسال گذشته حتا یک پیام ویک حرکت شان محسوس نبوده است ما لازم دیدیم چنین اتحادیه ای داشته باشیم...
رحیم - از نظر شما آیا ایجاد اتحادیه هنرمندان، یک نیازویا یک ضرورت است موجودیت این اتحادیه چی تاثیر در کار وفعالیت هنری هنرمند افغان در دیار غربت و داخل کشور خواهد داشت ؟
دژم - در جواب این سوال تان می خواهم بخشهایی از مسوده طرح اساسنامه ءاین اتحادیه را نقلاً درینجا بیاورم چون با مطالعه آن به ساده گی می توان به این سوال پاسخ قناعت بخشی داد ...به گونه مثال در بخشی از مقدمه طرح مسوده اساسنامه وشیوه فعالیت این اتحادیه آمده است؛
...جهت حفظ ،پیشرفت وانسجام بهتر وبیشتر فعالیت های موسیقایی خود که یکی از ضرورت های
اساسی برای همزیستی با هم و زنده نگهداشتن فرهنگ کشور است اتحادیه ای را برای هنرمندان موسیقی افغانستان که حد اکثر شان در برون از مرز زنده گی وفعالیت هنری مینمایند طرح، ایجاد وبا پیشکش نمودن این مسوده،آماده، افتتاح وبه اشتراک نظر اکثریت این هنرمندان فعال سازند ،و فعالیت رسمی آنرا بعد از راجستر در مراجع رسمی کشور متحابه رسماً اعلان وبرای رهبری امور آن هیاتی مشتمل از نماینده گان منتخب هنرمندان موسیقی افغانستان را کاندید،تعیین وانتخاب نمایند.
بخشی از هنرمندان و روشنفکران، با احساس چنین مسوؤلیت پیشنهاد کردند تا با رای پرسی همگانی هنرمندان موسیقی از طریق ایجاد یک صفحه فیس بوک و یک ویبلا گ انترنتی موضوعات شامل این محتوا را به رای پرسی همه گانی برسانند و از طریق این اتحادیه انجمن های هنرمندان کمپوزیتوران،آوازخوانان ، نوازنده گان ، استادان ونویسنده گان کتاب های درسی وتاریخی موسیقی، رهبران آرکسترا ها ی موسیقی وسایر دست اندرکاران این عرصه ها را انسجام بخشیده از طریق این اتحادیه در دفاع وپشتیبانی جمعی از حقوق کلیه هنرمندان ووجایب شان که تا کنون به آنها توجهی نه شده بود بپردازند وپیشبردچنین فعالیت های فرهنگی را خود به عهده گرفته در راه جلوگیر ی از نابسامانی های ناشی از جلاوطنی و برای حمایت از هنرمندانیکه حقوق شان در داخل وخارج از کشور پایمال امیال غیر گردیده ومیگردد فعال نمایند.
همچنان ؛ در بخشی دیگری چنین می خوانیم...
ب: اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان وظیفه خود میداند تا با تماس مستقیم ورسمی از شکایات ومشکلات هنرمندان با مراجع رسمی دولت ها ، رادیو ها ،تلویزیونهای دولتی وشخصی وبا تماس با نماینده گی های رسمی کشور از حقوق تلف شده هنرمندان دفاع واز طریق وکیل قانونی ویا نماینده ء رسمی خویش که به همین منظور تعیین میگردد پشتیبانی نماید .
ج : اتحادیه هنرمندان در مراسم خوشی وعزا داری اعضای خود با در نظر داشت ظوابطی که قبلاً تعین میگردد سهم خود را اداء ودر صورت ضرورت برای تامین زنده گی بهتر اعضایش با راه اندازی محافل عایداتی وتبلیغاتی به هر نوع ممکن از سعی وتلاش لازمه دریغ نمی ورزد، اتحادیه در تلاش ایجاد استدیوی ثبت ولبسنگ، تولید سی دی ودی وی دی هاوکلیپ های اعضای خود شده ویا با پرداخت وجوه مالی برای آنعده آهنگهاییکه خود هنرمند(عضو اتحادیه ) توان تولید آنرا ندارد وتوسط کمسیون موظف تثبیت میگردد که آهنگ قابل نشر است سعی وتلاش به خرچ میدهد
همچنان اتحادیه می تواند تمویل کننده گان(اسپانسوران) دایمی وموقتی را برای حمایه مالی خود جلب واسپانسوران را به حیث اعضای (افتخاری) که صرف حق اشتراک در جلسات بزرگ شورای مرکزی را میداشته باشند جلب وبه اساس توافق جانبین در تمام فعالیت های خود منابع تمویلی را مورد پشتیبانی تبلیغاتی و تشویقی قرار دهند.
د:اتحادیه با ارسال طرحها وپیامها ونظرات جمعی هنرمندان با سایر وسایل اطلاعات جمعی داخلی وخارجی افغانستان تلاش می نماید تا در توزیع القاب، مدالها، تقدیر نامه ها (آوارد ها)وسایر امتیازات دیگری که مخصوص هنرمندان موسیقی است نقش تعین کننده را داشته با نظر جمعی حرف آخر هنرمندان موسیقی را به مسولین ارگانهای زیربط برساند ودر تطبیق آن کوشا باشد .
ه :اعضای اتحادیه با صداقت لازم تلاش می نمایند تا برای مسولین وسایل اطلاعات جمعی اعم از سمعی وبصری تفهیم نمایند که رابطه میان ایشان ودستگاه های ایجاد شده نشراتی آنها طوریست که هرگاه هر دوجانب ممد وپشتیبان وهمکار یک دیگر نباشند با نبود اهنگ موسیقی تلویزیون ویا رادیو معنایی ندارد وبدون موجودیت یک وسیله نشراتی وتبلیغاتی امکان پخش فعالیت هنری هنرمندان میسر نیست (تحکیم این رابطه ضروری وایجاد پروتوکولهای همکاری فیمابین هنرمندان (رهبری اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان) ومسوؤلین نشراتی مساله مهمی ایست که تا کنون در کشور ما بین این دو نیرو این مشکلات مطرح ودر روی کاغذ واسناد نیامده است ، بوجود اوردن این فضای همکاری واعتماد یکی دیگر از وظایف عمده این اتحادیه بشمار میرود،تامین این مامول ورفع مشکل دایمی هنرمندان یکی از اهداف عمده ء اتحادیه خواهد بود.
به منظور رسیدن به این اهداف ، اتحادیه در نظر دارد:
1 - با تمام شعرا،روشنفکران، هنرمندان هنرهای هفت گانه، نویسندگان و صاحبان اندیشه وسایر اقشار جامعه در تماس بوده برای برآوردن اهداف خود پروتوکولهای همکاری متقابل را با نهاد ها وسایر مراجعی که همیشه به نوعی با هنرمندان موسیقی افغانستان سروکار دارند امضاء ودر تطبیق مواد پروتوکول شده نکاتی را به نفع هنرمندان موسیقی افغانستان در قرار داد ها به گنجاند
2 ــ از مراسم ، ایام ، جشنها و روز های ملی، فرهنگی و سنتی افغانستان وجهان تجلیل به عمل آورده،به نماینده گی واز جانب هنرمندان موسیقی در مراسم و جشن ها و روز های ملی و سنتی آگاهانه اشتراک نموده در صورت ضرورت با پخش پیامها واشتهارات سهم خود را ادا می نمایند.
فکر میکنم با مطالعه این بخشها خواننده گان محترم شما از آن برداشتی ابتدایی ازین اتحادیه را خواهند داشت .
رحیم - ازآغازین روز های کاری تان در این عرصه بگوید و این که تا حال چی تعداد از عزیزان هنرمند ابراز آماده گی برای عضویت در این اتحادیه نموده اند یعنی کار ایجاد در کدامین مرحله از تاسیس اش قراردارد ؟
دژم - اگر این مصاحبه شما تا تاریخ 31 ماه می سال 2012 انتشار یابد در حقیقت در نخستین روز سالگرد این اتحادیه قرار خواهیم داشت درست مدت یک سال می شود که ما تا هنوز مصروف طی کردن مراحل اولی هستیم واین موضوع قبلاً به همه اعضا اخبار شده بود که این اتحادیه با تفکر جمعی، مشوره، وتبادل نظر و کار جمعی با در نظر داشت انتخابات آزاد وبدون قید وشرط بسوی ایجاد رسمی وفعال در جامعه افغانیی ما باید عرض اندام واعلان موجودیت کند .تجارب سالها و اقدامات همگون گذشته برای ما این درسها را داده است که هرگاه ؛ در چنین کار ها عجله ای صورت گیرد عمر آن اقدام نهایت کوتاه و کار هایش موقتی و بی نتیجه می ماند ولی آنچه ما در نظر داریم هنوز هم زمان طولانیی در کار است که همه درین اتحادیه سیهم شوند وبه آن اعتماد کامل پیدا کنند و برای فعالیتش برزمند و با هنر خود آنرا از لحاظ مادی تقویه کنند تا آنگاه این اتحادیه بتواند از کار های هنری هریک از اعضای خود پشتیبانی وحمایت نماید اعلان موجودیت ما بدون داشتن امکانات مالی هنوز ممکن نیست، قسمیکه در جوابهای بالایی متوجه شدید ما حد اقل در ده کشور جهان پراگنده هستیم
وحتا در قاره های مختلف ، ما اگر بتوانیم با یک نورم معیین در هر کشوری که اعضای این اتحادیه در آن بسر می برند کار های همگونی را انجام دهیم ویا حد اقل در مقابل یک مشکل بزرگ از چندین کشور صدای (همدلی و همنوایی را بکشیم) این خودش بزرگترین گامیست که تا هنوز سابقه نداشته است واین درست مسایلیست که ما هریک درین باب می اندیشیم چگونه می توانیم (طورمثال) برای روسای تلویزیونهای شخصی بگوییم که با سپردن این آوارد های شان از سو استفاده هنرمندان موسیقی ما دست بردارید شما نمی توانید با نشر یک آهنگ لپسنگ شده یک آوازخوان را حمایت کنید بلکه شما باعث می شوید آنهاییکه واقعاً مستحق حمایت هستند دلسرد تر شوند، از جانب دیگر،هیچ نوازنده ای درین برنامه ها حضور ندارند واصلاً نوازنده آلات موسیقی برای آنها ارزشی ندارد (این بزرگترین اشتباه آنهاست که هنوز ادامه دارد )آنها به این شیوه نمی توانند به هنر موسیقی خدمتی کنند این آوارد ها باید با معیار های هنری به هنرمندان داده شود نه از طریق رای انترنتی، هیچ گاهی در جلال آباد آنقدر رای دهنده ای وجود ندارد که برای ا ستاد ایوب رای انترنتی بدهد چگونه می توان حق استاد ایوب را ادا کرد ؟ اگر تشویقی در میان است ! ضمناً گاهی دیده ویا شنیده باشید که کدام نوازنده ای مورد تشویق قرار گرفته باشد (البته در آخرین برنامه تلویزیون آریانا افغانستان حضور محترم سخی جان رباب نواز )را که کاملاً تصادفی بود نباید بسنده دانست و ... دها مشکل دیگر که همه مواردیست قابل توجه، برای هریک ما .
رحیم - از اقدامات تان از نظر اداری و حقوقی برای ثبت و راجستر اتحادیه بگوید که چی شده و در کدام مرحله ازکار قرار دارید ؟
دژم - در بخشی از گزارش کاری ما چنین آمده ؛ برای نوشتن (اساسنامه اتحادیه) باید نظر ومشوره یکی دوتن از قانون دانان ویا وکیل رسمی را انتخاب وتعیین کنیم تا از روی این طرح پیشنهادی اصل (اساسنامه) این اتحادیه را بنویسند تا مطابق نورم های کشورهای اروپایی وداخل کشورتهیه و قوانین نافذه در آن رعایت گردد. بعد از ترجمه اسا سنامه رسمی ما به رای گیری عمومی گذاشته وراجستر می شود)فعلاً خوشبختانه همان طرح اولی ایکه من ارایه کرده بودم مرعی الاجرا وبا رای همگانی مورد قبول واقع شده است، طبعاً زمانی که مراحل انتخابات رییس و معاونین آن تکمیل شد شاید یکی از نخستین کار های رییس جدید ما همانا طی مراحل راجستریشن این اتحادیه در کشور ی باشد که بیشترین اعضا در آن بسر میبرند.
رحیم - در این اتحادیه صرف هنرمندان افغان ، خارج از کشور می توانند عضویت داشته باشند ویا محدودیت در نظرنیست ؟
دژم - این اتحادیه تنها برای هنرمندان موسیقی افغانستان که در داخل و خارج از کشور بسر می برند وفعالیت موسیقایی دارند تاسیس و ایجاد شده است. هرگاه هنرمندی بتواند حد اقل سه اثر هنری خود را به این اتحادیه بفرستند، در باره عضویتش درین جا تصمیم گرفته می شود وبرایشان ابلاغ خواهد گردید.
رحیم - بیشتر از آنچه در پاسخهای تان لطف نموده گفتید حرفی ، سخنی یا پیامی به هنرمندان عزیز ما که هنوز از این اقدام شما آگاه نیستند ، دارید ؟
دژم - من می خواهم به نماینده گی از تمام اعضای این اتحادیه نکاتی چند در مورد مسایل تشکیلاتی و مسایل کاری ما که تا حال انجام شده بگویم وبا استفاده ازین موقع سایر علاقمندان واقعی هنر موسیقی افغانستان را صمیمانه دعوت کنم که با اعلان همکار ی و پشتیبانی مادی و معنوی از این اقدام ما استقبال نمایند سایر اتحادیه ها، انجمن ها ادارات وتجار ملی و هنر دوست ما می توانند اعضای افتخاری ما باشند ودر همه فعالیت های دسته جمعی، مارا حمایت کنند چونکه در عالم مهاجرت نخستین باریست که بیشتر از صد تن هنرمندان موسیقیی ما از مدت یکسال به اینسو در تلاشند راه دقیق ودرستی رابرای پیشکش کردن هنرموسیقی به شکل سالم آن را درجامعه تدارک ببینند (بگونه مثال )ما می خواهیم (کمیسیون ارزیابی) آهنگهای جدید را متشکل از نخبه های هنر موسیقی ایجاد کنیم واز همه نشرات جهانی ما خواهش کنیم که هر آهنگی را که می خواهند نشر کنند لطفاً قبل از نشر از نظر این هییات مسلکی بگذرانند تا جلو نشر آهنگهای پیش پا افتاده و آهنگهای غیر قابل نشر ومبتذل گرفته شود تا در جهان آبروی موسیقی اصیل افغانی ما حفظ گردد ، ما می خواهیم با هنرمندان موسیقی ما به تفاهم برسیم که با استفاده از اشعار زیبا وبا مفاهیم با مشوره با هنرمندان سابقه دار و شناخته شده وامتحان داده کشور در ساختن آهنگها عجله نه کنند ، موسیقی را وسیله تجارت نه سازند. بسیار ی از اعضای این اتحادیه در مورد اصالت آهنگها فکر می کنند نه تصاویر غیر ضروری امروزی با رقص های ساخته گی وشهوانی و غیرمجاز، (رقص هم هنر قابل پسند ی است اما هر نقطه جایی وهر سخن مکانی دارد ) که متاسفانه به علت تجارتی بودن سایر نشرات تلویزیونی ما، هر روزی به آنها افزوده می شود واین پارچه ها با فرهنگ عامیانه ما تطابق نداشته و این راهی نیست که موسیقی ما ازین طریق به جایی برسد . ما در صدد آن هستیم که با هنرمندان موسیقی خود مشوره کنیم که تا حد ممکن در جریان اشتراک به محافل خوشی مردم ما از پخش صدای موسیقی به اندازه معین استفاده شود بسیاری از مردم ما درین زمینه شاکی هستند اما دلایل هنرمندان موسیقی باید از طریق رسانه های جمعی شنیده شود که چرا چنین است و از همین گونه کار های بسیاری درپیش رو داریم که همه وهمه ایجاب وقت وزمان و امکانات مالی و معنوی را دارد ....
تا کنون بخشی ازین کار ها انجام شده ....
بر علاوه ای تهییه دها کمپوز جدید که بر هرکدام آنها تبصره های مسلکی شده و مسایل تشکیلاتی که در بالا از آنها یادی کردیم، با تأسف چهار بار مراسم عزاداری هنرمندانی که به رحمت حق پیوستند دراین صفحه مطرح و از یادوبود مرحوم (عبدالله یوسفی) کیبورد نواز جوانی که در آلمان به اثر حادثه ترافیکی وفات کرد و سه بار هم مراسم یادوبود بخاطر وفات مرحوم( طارق غزنوی) نوازنده طبله و مرحوم (رحیم غمزده) آوازخوان در داخل شهر کابل و وفات نا به هنگام مرحوم هویدا نخستین کاندید ریاست این اتحادیه یاد آور شد ... همچنان تا کنون بیشتر از (92) بارپیامهای تبریکی سالگرد تولد به اعضای این اتحادیه به روز وموقع معینه اش از نام و به نماینده گی از ین اتحادیه تحریر و به صفحه هايی اعضا پست شده است.ظاهراً این پیامها برای ادامه وتامین ارتباط میان ما از اهمیت خاصی برخورداراست ودر عین حال هنرمند احساس برآمدن از (تنهایی ) می کند .
تا کنون(پوستر های تبلیغاتی 6 کنسرت آوازخوانان عضو این اتحادیه) از طریق این اتحادیه تبلیغ وبه معرض دید سایر هنرمندان ما گذاشته و تایید ونشر گردیده است.
همچنان قابل یاد آوریست که ارتباط تیلفونی وانترنتی بین اعضای این اتحادیه هم در طول این مدت، بیشتر صد بار بوده که همه ارتباط ها به خاطر مشوره وبهبود کار صورت گرفته وتبادل نظر شده است این خودش نمایانگر یک تحرک است که در گذشته چنین نه بود
واما انتخاب نهایی هیات رهبری،اساسنامه، وسایر مسایل تا کنون نیم کاره مانده که باید به مرور زمان به آنها پرداخته شود، همچنان باید متذکر شد که این اتحادیه تا کنون از هیچ مدرک ومنبعی هیچ نوع
بودجه ای در اختیار ندارد که این موضوع منبعد نمی تواند دوامدار باشد وباید در جستجوی منابع پولی براییم .
سرپرست اتحادیه بار اول با چند تن اعضای آن در مراسم توزیع آوارد های سینمایی به شهر فرانکفورت سفر، اشتراک وازین اتحادیه نماینده گی کردند که سفر دومی اش ملاقات کاری در رابطه با برنامه ستاره افغان که قرار بود به همکاری این اتحادیه در اروپا دایر گردد با یکی از نماینده گان تلویزیون حهانی طلوع بود که نیز در شهرفرانکفورت صورت گرفت.
بنا بر دعوت رسمی ، یکتین از اعضای اتحادیه محترم خلیل صدیق ازکشور هالند به کشور اوکراین جهت همکاری در چندین کنسرت هنرمندانیکه از کابل آمده بودند به مدت تقریباً بیست روز سفر هنری و عایداتی کرد.
بنا بردعوت رسمی دو تن اعضای این اتحادیه از آلمان وامریکا به کشورهالند سفر کردند و برنده دو آوارد ( جايزه های مطبوعاتی) وتقدیر نامه هایی گردیدند که با تشکر پذیرفته شد.
آماده گی برای اشتراک در فستیوال شهردویسبورگ آلمان جریان دارد ودر ماه می عملی خواهد شد.
برای اعمار وباز سازی قصر های دارالامان، چهلستون وتپه تاج بیگ که از جانب شاروالی کابل اعلان کمک مالی شده بود وعده شده که در ایام بهار بزرگترین کنسرت را این اتحادیه در استدیوم ورزشی کابل براه خواهد انداخت تا از عواید آن برای بازسازی تعمیر های مذکور استفاده شود با شاروالی کابل در تماس هستیم هرگاه زمینه کنسرت مساعد گردد هنرمندان ما برای اجرای این کنسرت ابراز آماده گی کرده اند... و....دهها کار دیگر ....
این بود گزارش فشردهء ساختاری ، احصایوی ومعلوماتیی این اتحادیه که از بدو تاسیس ان تا اخیر ماه جنوری سال 2012 که مدت (8) ماه رادر بر میگیرد.انجام شده
ما درین گزارش از فعالیت های موسیقیایی چیزی نه گفتیم چون حال نوبت ساختار واحصاییه ومعلومات بود ورنه کار های زیاد ی صورت گرفته که منجمله تلاش ما برای آغاز یک برنامه تلویزیونی جریان دارد وببینیم که ما با همت خود درین راستا چه کمک هایی کرده می توانیم؛
در بخش تشکیلاتی نخستین کاندید ما برای احراز پست ریاست این اتحادیه مرحوم ظاهر هویدا بود، در حالی که با ایشان به توافق رسیده بودیم که هر گاه کار تا انتخابات رسید ایشانرا کاندید ورای پرسی میکنیم متاسفانه مریضی های اخیر شان و به حق پیوستن نا به هنگام این هنرمند دوست داشتنی ما باعث شد که ماه ها در صدد و جستجو بودیم که در نتیجه بعداز رای پرسی ونظر سنجی میان دهها شخصیت هنری عدهء از هنرمندان را مورد بحث قرار دادیم که در نتیجه ماستر موسیقی استاد ببرک وسا بیشترین نظر ها را به خود اختصاص داد ولی هنگامیه ایشانرا در جریان گذاشتیم که با پذیرش این مسوولیت به ما افتخار بخشند و برای پست ریاست این اتحادیه اعلان همکاری کنند محترم وسا صاحب نسبت مشغولیتهای نهایت زیاد هنری شان ،دلایل قابل پذيرش را پیشکش کرده از گرفتن این مسوولیت معذرت خواستند وهمه هنرمندان این مشکل را درک کرده وقبول نمودند .حالا در صدد رای پرسی بعدی هستیم و می خواهیم در مورد چند شخصیت هنری دیگری نظر خواهی کنیم .خواه نا خواه قرار داشتن یک رییس نیک نام وهنرمند مشهور بر شخصیت حقوقی ومعنوی این اتحادیه تاثیرات خودرا خواهد داشت ومن تا آنزمان بنا برپیشنهاد هنرمندان ما و رای پرسی ایکه یکسال قبل شده بود صرف ازین اتحادیه وریاست آن سرپرستی مینمایم تا کار های اولی آن وارسی و ادامه داشته باشد ولی تا حد امکان مشوره های ما جریان دارد و امیدواریم به فرصت زود تری به نتایج قابل توجهی دست یابی کنیم
نا گفته نبابد گذاشت به دلیل عدم دستری انترنتی و به خصوص عدم داشتن صفحه فیس بوک عده کثیری از هنرمندان سابقه دار و بزرگان ما ازین جمع به دور مانده اند که این مساله بدان معنا نیست که کسیکه
نامش در ین لیست نیست با ما نخواهد بود بلکه زمانیکه نخستین گرد هم آیی هنرمندان موسیقی ما اعلان شد ایشان هم دعوت میگردند وبا احترام خاصی از آنها پذیرایی خواهیم کرد .
در اخیر کلام،خواهشمندم متباقی سوالات را از دیگران بپرسید وبه این منظور تا جايی که من از شخص شما شناخت چندین ساله ای دارم شما یکی از ژورنالیستان واقعاً آزاد وفعال افغانی ما در برون مرز هستید که بیشترین توجه تان به هنرمندان موسیقی ما بوده وبا بسیار ی ازین هنرمندان ما مصاحبه های جالبی را تهییه دیده اید (من از اعضای این اتحاد یه خواهشمندم تا شما را به حیث (عضو افتخاری) برای مدت زمانیکه خود لازم میدانید به عضویت صفحه این اتحادیه قبول نمایند تا ازینطریق زمینه ارتباط شما با همه هنرمندان موسیقی تامین شود وبا داشتن این امکانات با هریک از اعضای این اتحادیه که حاضر بودند مصاحبه هايی را انجام دهید وبا معرفی آنعده هنرمندانی که کمتر شناخته شده اند ویا به اثر بی توجهی از تبلیغات بدور مانده اند با نشر عکسها وخاطره ها وپیشنهادها ونظريه های شان صفحه های انترنیتی افغانستان را رنگین تر سازید، همزمان هر موضوعی که از نظر ژورنالیستیکی برا ی شما جالب بود در نشر و اشاعه آنها با این اتحادیه همکاری نمایید به خصوص توجه بیشتر تانرا در مورد نوازنده گان می خواهم چون متاسفانه هیچ تلویزیونی تا حال حاضر نه شده در مورد تشویق نوازنده گان ما کاری بکند که بالای آن بتوان حساب کرد .
باتشکر
بشیر دژم (سرپرست اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان) 10.05.2012 کوبلنز .
یک دنیا تشکر آقای بشیر دژم ، که به پرسشهایم با حوصله مندی کامل پاسخ دادید .
فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزاد
10.05.2012