شاهین شهی

 

محمد نعیم شهی رادمردی از خراسان زمین

زنده یاد محمد نعیم شهی فرزند موسی خان در سال هزاروسیصدو هژده ی خورشیدی در روستای میانشهرِ فرمانداری کشم استانِ بدخشان در یک خانواده ی دانشدوست زاده شد. تحصیلات نخستین را را در زادگاه-اش به پایان رسانید و در سال 1337 خورشیدی از دارالمعلمین عالی کابل به درجه ی عالی فارغ گردید. پس از فراغت به حیث آموزگار در مکتب متوسطه ی کِشم ایفای وظیفه نمود و بعد ها در ریاست انکشافِ دهات در استان های بدخشان، پروان و ننگرهار به کار گماشته شد.

او به علت مخالفت با شوُنیزم قومی در زمان حاکمیت سردار داود به زندان رفت و در زمان حاکمیت حزب دموکراتیک خلق به گناه ِ دیگراندیشی به استان پکتیکا تبعید شد . محمد نعیم شهی در سال هزارو سیصدوشصت وشش خورشیدی در انتخابات پارلمانی خود-اش را کاندیدا کرد و با وجود مخالفت گسترده ی حزب دموکراتیک خلق به حیث وکیل مردم کشم به مجلس نماینده گان وقت راه یافت.اواز نخستین کسانی است که شوُنیزم قومی و نبود عدالت اجتماعی در جامعه ی افعانستان را با شجاعت بی نظیر و به گونه ای رسمی در پارلمان افغانستان مطرح ساخت و در بیانیه های رسمی-اش در زمان نخست وزیری داکتر محمد حسن شرق وریاست جمهوری داکتر نجیب الله بار ها از شوُنیزم قومی وزورگویی حزب دموکراتیک خلق انتقاد کرد. محمد نعیم شهی با بیان این مسایل و دفاع از حقوق ملیت های مظلوم، به شهرت و محبوبیت زیادی نه تنها در افغانستان بل خارج از مرز های افغانستان نیز رسید.

: او به داکتر نجیب الله ریس جمهور وقت گفته بود

""این چگونه است که از مادران جنوب جنرال زاده میشود ولی مادران شمال و نواحی مرکزی افغانستان سرباز میزایند و در خطاب به سلیمان لایق وزیر سرحدات و اقوام و قبایل وقت گفته بود: چرا به دفاع آن مناطقی که به گفته ی شما بیش از دوملیون پشتون اصیل تنها در ساحه ی جنوبشرق زنده گی میکنند، کسی به سربازی نمیرود و باید برای دفاع آن ها از بدخشان، تخار ، بامیان... سربازجلب گردد. بدخشان و استان های شمالی و مرکزی گدام های سربازنیستند. بگذار خدمت زیر بیرق برای همهه ی شهروندان کشور یکسان باشد و اگر قانون وجود دارد که چنین امری را حکم میکند، پس باید فرزندان جنوب و شرق نیز به صفت سرباز به شمال کشور اعزام شوند. امتیازجنرال شدن ، والی و مقامات بلندپایه دیگر نباید تنها و تنها منحصر به فرزندان جنوب باشد.

" هر کس کوچه ی خود را پاک کند، شهر در مجموع پاک میشود"

: محمد نعیم شهی به دوکتور نجیب الله ریس جمهور وقت چنین گفته بود

"اگر پدری فرزندان خود را به یک چشم نبیند و عدالت اجتماعی را در میان فرزندان-اش یکسان تطبیق نکند، در میان آنها جنگ، کشتار و جدایی به وقوع خواهد پیوست." او تنها نماینده ی است که به نخست وزیری فضل الحق خالقیار نخست وزیرپیشین افغانستان رای اعتماد نداد و علت رای ندان-اش را چنین گفته بود:

"اگر کسی بخواهد به عنوان یک پیاده در یکی از دوایر دولتی مقرر گردد، باید تمامی ناحیه های شهر کابل تندرستی او را تصدیق کنند.پس چگونه میتوان به یک آدمی که معیوب است رای اعتماد داد؟""

با پیروزی مجاهدان و دولت اسلامی، محمد نعیم شهی همچنان به انتقاد های-اش ادامه داد و ازکشتار شهروندان بی گناه، چور و چپاول و ویرانی سراسسری جامعه ی افغانستان در زمان جنگ های داخلی سخن گفت و از جانب تفنگداران جهادی و رهبران آنها بار ها مورد پیگرد و آزارو اذیت قرار گرفت.

زنده یاد محمد نعیم شهی یکی از نخبه گان و شخصیت های ملی کشور ماست که سر به آستان هیچ مستبد و زورگویی ننهاده است و در راه دفاع از حقوق ملیت های مظلوم و برابری شهروندان افغانستان تا پای جان مبارزه کرده است.او در اردیبهشت ماهِ سال هزارو سیصدو هفتادوپنج خورشیدی در کشور تاجکستان در یک دسیسه به گونه ای مرموزی به شهادت رسید.

از شعر های مورد پسند آن زنده یاد شعری ست از علامه اسماعیل بلخی:

ما تن به فنا دادیم تا زنده شما باشید

بر خاک مزار ما دستی به دعا باشید

: و ما هم چنین خواهیم گفت

. نام چو جاوید شد مردن-اش آسان کجاست

نیاز به یادآوری است که بیانیه های او در بایگانی مجلس نماینده گان و رادیو تلویزیون افغانستان موجود اند.

روحش شاد و یادش گرامی باد

 

 


بالا
 
بازگشت