ذبیح الله میوند نزهت

 

مطلب چند در مورد اوضاع جاری در افغانستان

 

اگر به اوضاع جاری در افغانستان دقت شود، بحران ها و چالش های از هرسو متوجه دولت است از جمله موضوعات امنیتی که خصوصا در ولایات شرقی، که هم از طرف گروه های شورشی متوجه مردم ملکی است و هم از جانب عساکر بین المللی ، تلاشی شب هنگام خانه های اهالی و مردم ملکی توسط نیرو های خارجی شدیدا توسط دولت و مردم عام تقبیح می گردد ، این موضوع باعث توقف امضای پیمان استراتیژیک میان افغانستان و ایالات متحده آمریکا شده است، مقامات ناتو در افغانستان تلاشی شب هنگام و حملات شبانه را در تامین امنیت ولایات جنوبی وشرقی موثر دانسته و اسرار می ورزد که این عملیات باعث ضعف طالبان شده است، اما از جانب دیگر رییس جمهور کرزی با پیشتیابی از بزرگان محل هر چه زود تر توقف عملیات شبانه را که یکی از شروط مورد بحث در لویه جرگه عنعنوی به خاطر امضای پیمان استراتیژیک هم بود، از آمریکا تقاضای نموده است.

این گفتگو ها میان امریکا و افغانستان در مورد امضای پیمان ستراتیژیک آغاز شده است که بر علاوه دیگر مسایل، آینده حضور نیرو های نظامی امریکا را در افغانستان نیز مشخص خواهد ساخت.

جنرال جان الن قوماندان نیروهای بین المللی و آمریکایی در افغانستان گفته است، الی ختم تابستان سال آینده نیرو های افغان مسوولیت امنیتی همهء محلات مسکونی را در آن کشور به عهده خواهند گرفت، اما تا ختم سال 2014 که نیرو های بین المللی از افغانستان خارج خواهند شد به آموزش نیرو های امنیتی افغانستان ادامه می دهند.

قوماندان نیرو های بین المللی و امریکایی در افغانستان گفته است، عملیات های شبانه در گذشته توسط نیرو های امریکایی صورت می گرفت، اما اکنون این عملیات ها در تشریک مساعی با نیرو های کماندوی افغان صورت می گیرد.
 
به گفتهء جنرال جان الن در 90 درصد عملیات های ناتو نیرو های افغان سهیم بوده، رهبری حدود  40  درصد آنها را افغان ها به عهده دارند و در نظر است طوریکه حاکمیت ملی افغانستان ایجاب می کند، رهبری همهء عملیات های نظامی به افغان ها سپرده شود.

قرار است که تعداد نیروهای افغان تا چند مدت دیگری به 352 هزار تن برسد، اما بعضی از چالش های جدی مانند فرار نیروی های امنیتی، موجودیت گسترده فساد اداری و اعتیاد عساکر و نیروهای امنیتی به مواد مخدر و غیره مواردیست که متوجه دولت افغانستان و نیروهای امنیتی بوده میتواند. هم چنان موجودیت اشخاص و افراد مشکوک که به گروه خاص وابسته است، باعث ایجاد فضای بی اعتمادی میان نیروی های بین المللی و افغان شده است، طوریکه کشته شدن نیروی های خارجی توسط نیرویها افغان درین اواخرگویای این حقیقت است.

اما اینکه بعد از سال 2014 مسولیت های امنیتی تمام افغانستان را نیروی های افغان به عهده گرفته میتواند سخنیست که گذشت زمان به آن پاسخ خواهد داد، اما طوریکه دیده میشود در اطراف و اکناف دور دست کشور گروه های شورشی توانسته اند که برای خود حکومت های کوچک  ایجاد کند که حتی از دولت هم باج می گیرد، مردم عام را زیر استثمار خود قرار داده اند مثال این حقیقت در ولایت غور که درین اواخر از طریق رسانه ها به نشر رسید که حتی نمی توانند به دختران و پسران خود بدون اجازه ایشان عروسی کنند، به همین ترتیب در تمام ولایات دور دست قوماندان ها و افراد زور مند تن به دولت نمی دهند و هر چه خواست بدون اینکه قانون اساسی و سایر قوانین کشور را در نظر بگیرند انجام میدهند.

پس وقتیکه در یک جامعه و یک کشور از قانون پیروی نگردد، به قانون به دیده احترام نگریسته نشود، افراد متهم و مجرم بدون تطبیق جزا دوباره آزاد گردد و دولت هم درین موارد یا اینکه بی توجه یا هم زیر نفوس افراد و حلقات زورمند و مافیا قرار داشته باشد و نتواند حکم قوانین نافذه کشور را بالا ایشان تطبیق کند ، چه توقع میتوان از چنین دولتی داشت.

فساد اداری گسترده از پایین ترین اداره دولت شروع الی ریاست جمهوری به اوج خود رسیده ، اداره مبارزه با فساد و ارتشاح که شکل سمبولیک دارد، تا اکنون هیچ نوع اقدامی عملی درین راستا نه نموده که بتوان به آن اشاره کرد.

برخی از اعضای شورای ملی افغانستان می گویند، آن عده از مقامات حکومتی که در فساد اداری دست دارند از سوی حکومت مورد پیگرد قانونی قرار نگرفته اند.

افزایش کشت مواد مخدر که باعث بدنامی افغانستان در جامعه بین المللی گردیده است یکی از چالش های دیگری است، که با عث نگرانی جامعه بین المللی گردیده است، رییس مبارزه با فساد اداری اشاره کرد که گمانه زنی های وجود دارد که مافیای مواد مخدر اقدام به ذخیره این مواد نموده تا بتواند بعد از سال 2014 از آن منفعت خوبی بردارد.

پروسه صلح در قطر که چندین ماه قبل آغاز شده بود، که باعث خرسندی و در عین حال نگرانی بعضی از سیاسیون و اپزیسیون دولت شده است، توسط طالبان توقف داده شد، طالبان خواستار ایجاد یک دفتر در قطر و رهایی پنج طالب از زندان گوانتانامو شده بودند که آمریکا از رهایی آنها ابا ورزیده است، و این تصمیم آمریکا باعث توقف گفتگوی های صلح میان آمریکا و طالبان شده است.

مسالهء گشایش دفتر سیاسی برای طالبان در قطر چندین ماه قبل اعلام شد و حکومت افغانستان و طالبان هم روی آن توافق کردند.

اما به دنبال کشته شدن هفده غیرنظامی توسط یک خورد ضابط امریکایی در ولسوالی پنجوایی کندهار در بیست و یکم ماه حوت پارسال، طالبان در یک اعلامیه، گفتگوهای صلح را با ایالات متحده امریکا به حال تعلیق در آوردند.

آنان گفتند که امریکا موقف روشن را در قبال این گفتگوها ندارد.

اما با این وصف، ویکتوریا نولاند سخنگوی وزارت خارجهء ایالات متحده امریکا گفت که کشورش از پروسهء صلح افغانستان حمایت می کند.

اکنون به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت دفاع ایالات متحدهء امریکا با حکومت قطر در مورد شرایط انتقال زندانیان طالبان صحبت می کند، اما هنوز هیچ توافق درین مورد صورت نگرفته است

 

یکی از انتقاد های اساسی رهبران جبهه ملی و ایتلاف ملی از رییس جمهور کرزی این بود، که گویا آقای کرزی فضای بی اعتمادی را در کشور بوجود آورده است.

                    

 


بالا
 
بازگشت