داکتر وداد

 

یادداشت ترجمان:

 

اسناد کنونی که از جملهء آخرین مدارک کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. در مورد افغانستان اند، به وضاحت نشان میدهند که تاریخ اکثراً تکرار میشود. بلی، تاریخ تکرار میشود، ولی شوربختانه که ابلهان سیاسی و نظامی اکثراً از آن درس نمیگیرند.

 

در این سندها به روشنی شباهتها را با اوضاع کنونی وطن بلاکشیدهء ما ( بویژه برخورد دوگانهء آنزمان شورویها با رژیم دکتور نجیب الله و برخورد دوگانه و متناقض کنونی امریکاییها با حکومت حامد کرزی) را میتوان دید.

 

در این اسناد ( بویژه سند 9 جولای 1991) که جملات زیاد آن توسط نگارندگان اصلی با تکیه (تأکید) برجسته شده اند، چرخش یکصدو هشتاد درجه یی را در رابطه به دولت دکتور نجیب الله و همچنان مجاهدین میتوان دید. برخلاف اسناد پیشین کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. ازین به بعد در اسناد حزبی ح.ک.ا.ش. نام نجیب الله پیشوند رفیق و یا دکتور را نداشته و دولت آن نیز بنام «رژیم حاکم»  و یا «رژیم موجود» یاد میشود.

از نگاه زمانی نیز این اسناد وقتی تصویب شده اند که دولت دکتور نجیب الله پس از خروج شورویها بیشتر از دو سال در حاکمیت مانده و کودتای شهنوار تنی که با حمایت مستقیم آی.اس. آی. و تایید ضمنی شورویها راه انداخته شده بود، ناکام گردیده و اتحاد شوروی و حزب کمونیست آن الترناتیفهاییی را برای تضعیف و زیر فشار گذاشتن رژیم حزب وطن برهبری دکتور نجیب الله در پیش گرفته اند. چنانچه بازدید رسمی هیأت مجاهدین در سال 1991 از مسکو[1]

( که بدون اطلاع  جمهوری افغانستان صورت گرفته و در واقعیت به حاشیه راندن حکومت کابل بود) و ملاقاتهای گونه گون شورویها با گروههای مختلف مجاهدین در جاها و سطوح متفاوت گواه آن اند.

خاطره انگیز ترین این نوع دید و بازدیدها سفر یک گروه ژورنالیستان شوروی تحت نظر ولادیمیر سنیگروف (که بطور مستقیم از طریق آمودریا به شمال افغانستان صورت گرفت) و ملاقات شان با فرمانده احمد شاه مسعود بود. نگارنده (مترجم) با سنیگیروف از سال 1359 که وی در آنوقت مشاور درفش جوانان ارگان نشراتی سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان بود، آشنایی داشتم. او در سال 1360 خورشیدی طی سفر چند روزه اش به هرات ( که من در آن زمان مسئولیت زون شمالغرب س.د.ج.ا. را داشتم) آمده و در مورد فاضله دوشیزه نوجوان عضو سازمان جوانان که در جریان عملیات جنگی در شهر هرات توسط مجاهدین کشته شده بود، داستانش را بنام «سپیده آگنده با آتش باروت» نوشت. این کتاب نخست بزبان روسی نشر شده و سپس ترجمهء آن (که توسط جنرال گل آقا برگردان شده بود) بزبان دری چاپ شد.

مگر پسانها سنیگیروف به یکی از منتقدان سیستم شوروی و تمجید کنندگان مجاهین افغانستان تبدیل شده و از جملهء نخستین ژورنالیستان و نویسندگان شوروی بود که طور غیر قانونی مرز دولتی افغانستان را عبور کرده، مسعود را شخصاً دیده و از او بمثابهء یک قهرمان افسانوی ستایش کرد.

بهر حال اوضاع کنونی افغانستان به همان آغاز سالهای 90 میماند که اکنون امریکاییها و غربیها در گمراهی و بیم ناشی از شکست بسر برده و پس از دهسال بازهم به مهرهء کهنهء خویش طالبان مراجعه نموده و در صدد بدنامی، تجرید و تضعیف هرچه بیشتر و کلی حکومت دستنشاندهء خویش در کابل اند.

 

داکتر خلیل وداد، هالند مارچ 2012

 

 

پرولترهای همهء کشورها متحد شوید!                                       

 

در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1) است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پروندهء ویژه 

 

 

شمارهء پ. 169/17

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، زایکوف، شواردنادزه، یاکوولیف، یازوف، باکلانوف،

بیله اوسوف ای.، کاتوشیف، سیستسوف، سوخین، بیلیاکوف، فالین و شکاباردین.

 

نقل از پروتوکول شماره 169 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 23 اکتوبر سال 1989

 

 

 

 * پرسش وزارت دفاع اتحادشوروی و وزارتهای صنایع هوایی و روابط اقتصادی خارجی اتحادشوروی.

 

1. با پیشنهادهای ارائه شده در یادداشت رفقا مویسییف، م.آ.، گراشِنکو آ. ان.، سوخین یو. اس. و کاتوشیف ک.ف. مؤرخ 5 اکتوبر سال 1989 در اینمورد موافقه میشود. (پیوست است).

 

2.  مسائل مربوط به تحویلدهی بیشتر هواپیماهای ترانسپورتی ان. 32، هلیکوپترهای می-17  و می-8 ت. در سال 1989 و همچنان گسیل هلیکوپترهای رزمی می-35 در نیمهء یکم سال 1990  به جمهوری افغانستان جهت بررسی به شورای وزیران اتحادشوروی پیشکش شود.

 

 

منشی کمیته مرکزی 

 

*(مترجم: بشکل ریز و ناخوان چاپ شده) 

تذکر:

رفقا، سندِ حاضرِاشدِ محرمِ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش نباید بدون اجازهء خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد  و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضأ نمایند. 

 

21-د.ام.

ن. ب.

 

مربوط بند 17 پروتوکول شماره 169

محرم

 

 

ک. م. ح. ک. ا. ش.

 

پیرامون بررسی درخواستهای رئیس جمهورافغانستان

 

مطابق به سپارشِ داده شده درخواستهای مؤرخ 30 سپتامبر 1989 رئیس جمهور افغانستان نجیب الله در مورد ارسال لاریهای نفتکش ثقیل از حساب پیشبینی شدهء موترهای باربری که باید تحویل داده شوند و تسریع تحویلدهی هواپیماهای ترانسپورتی ان.32. و 12 فروند هلیکوپتر جنگی می 35 بررسی شد.

برای انجام انتقال مواد سوخت از حیرتان به کابل مطابق مصوبهء ک.م. ح.ک.ا.ش. مؤرخ 5 اگست 1989 (پ. 164/37) وزارت دفاع اتحادشوروی از حساب ذخایر خویش برای تحویلدهی به افغانستان در سال 1989 800 عراده کاماز و 200 تانکی نفت نوع  آ. ث. 5،5- 375 ( با گنجایش 5 تُن بالای شاسی موترهای اورال-375) اختصاص داده است. از آن جمله در حال کنونی 372 عراده کاماز  و 40 عراده تانکی موتر تحویل داده شده است. نظر به درخواست جانب افغانی بالای 160 عراده کاماز نصب نگهدارهای های فلزی ار-4 با گنجایش 4 متر مکعب (در هر موتر 2 نگهدار) آغاز شده است.  تحویلدهی موترهای نامبرده تا اکتوبر 1989 به پایان میرسد.

ارسال تانکیهای موتر با حجم 8 تن (ش.ث.- 10- 260) از حساب ذخایر موجود به علت موجودیت ناچیز آن در قوای مسلح اتحادشوروی ( کمتر از 1 درصد ضرورت) ممکن نیست.

نظر به دستور شماره 1650 مؤرخ 20 سپتامبر 1989 شورای وزیران اتحادشوروی به وزارت ترانسپورت موتری و صنایع کشاورزی اتحادشوروی سپارش شده تا در سال 1989 به افغانستان 696 عراده کاماز، با 696 نگهدار- ار- 4 از حساب وزارت دفاع  اتحادشوروی (که به کمک آنوزارت مونتاژ شده اند)، را گسیل نماید. برعلاوه وزارت دفاع اتحادشوروی از حساب ذخایر موجودش 800 نگهدار ار- 4 (در هر موتر نظر به مودل آن 2 تا 3 نگهدار) برای نصب به موترهای فوق را تخصیص داده است.

امکان آن است تا برای تحویلدهی به افغانستان در سال 1989 از طریق وزارت صنایع هوایی اتحادشوروی 10 فروند هواپیمای ان.- 32، 12 فروند هلیکوپتر می-17 و 25 فروند هلیکوپتر می- 8 ت. را ( پس از ترمیم اساسی) پیشنهاد کرد.

در مورد تحویلدهی 800 عراده موتر کاماز ، هواپیماهای ان.- 32 و هلیکوپتر های می- 17 به رئیس جمهور نجیب الله از طریق سفارت شوروی اطلاع داده شده است.

آنچه مربوط به تحویلدهی هلیکوپترهای رزمی می- 35 میشود، میتوان گفت که مسئولیت جانب شوروی براساس تصامیم اتخاذ شده بکلی اجرأ شده (45 هلیکوپتر و منجمله در سال 1989 -13 فروند تحویلداده شده اند).

برای انجام درخواست رئیس جمهور نجیب الله امکانات گسیل 12 فروند هلیکوپتر می-35  در ربع یکم سال 1990 جستجو شده است. وزارتهای روابط اقتصادی خارجی، صنایع هوایی و دفاع اتحادشوروی باید در ظرف 10 روز پیشنهاد مربوط به این مسئله را ارائه کنند.

 

 

م. مویسییف                            آ. گراشِنکو                           ی. سوخین                 ک. کاتوشیف

 

5 اکتوبر 1989

شماره 318/2/01478

 

 22-ای.اِ.

 

 

پرولترهای همهء کشورها متحد شوید!                                       

 

در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1) است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پروندهء ویژه 

 

 

شمارهء پ.171/41

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، کریوچکوف، شواردنادزه،

یاکوولیف، یازوف، پاولوف، آ. فالین و شکاباردین.

 

 

نقل از پروتوکول شماره 171 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش.

 مؤرخ 16 نوامبر سال 1989

 

 

پیرامون  تصویب اسناد مربوط به تدقیق مرزهای دولتی میان اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و  افغانستان

 

پیشنهاد وزارت امور خارجه اتحادشوروی، کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی و وزارت دفاع اتحادشوروی در مورد تدقیق مرزهای دولتی میان اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری افغانستان طور مثبت ارزیابی شده و این مسئله جهت بررسی به شورای وزیران اتحادشوروی پیشکش میشود.

 

منشی کمیته مرکزی

18- چ.و.

گ.د.

 

 

پرولترهای همهء کشورها متحد شوید!                                       

 

در جریان 7 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی

ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1) است.

 

کمیته مرکزی

حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

 

شمارهء پ176/28

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، کریوچکوف، شواردنادزه،

یاکوولیف و فالین.

 

نقل از پروتوکول شماره 176جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش

 مؤرخ10 جنوری سال 1990

 

 

 

پیرامون  پاسخ رفیق گرباچوف به نامهء رئیس جمهور پیشین ایالات متحدهء امریکا  ج. کارتر

 

متن سپارشات به سفیر شوروی در واشنگتن (پیوست) تآیید است.

 

منشی کمیته مرکزی

 

14- ت.و.

 

آ. ای.

 

مربوط بند 28 پروتوکول شماره 176

 

محرم

واشنگتن

به سفیر شوروی

کاپیها به: سفیر شوروی در ادیس ابابا

 

در رابطه به نامهء رئیس جمهور پیشین ایالات متحدهء امریکا ج. کارتر از نام رفیق م. س. گرباچوف مراتب آتی را شفاهاً برسانید.

«در مسکو با رضایت خاطر نشان میسازند که میانجیگری فعال شما تا حد زیادی زمینهء سازماندهی، تدویر و انجام  نتیجه دار مذاکرات میان نمایندگان حکومت ایتوپیا و رهبری اِن. اف. او. ای. را مساعد ساخت. ما میدانیم، تا چه حدی مشکل بود تا جوانب متقابل را دور یک میز نشانده و توافق شان را برای بحث روی چالشهای پروسه یی بدست آورد. اکنون این دشواریهای نخستین سپری شده اند و امکان آن وجود دارد تا ماهیتاً به مسئلهء اریتریا با هدف پایان بخشیدن به جنگ درازمدت خونین پرداخت. در این شرایط ادامهء شرکت شما در پروسهء مذاکرات بحیث رئیس مشترک از نظر ما برای دستیابی به یک حل قابل پذیرش برای جوانب بااهمیت میباشد. ما از سوی خویش نیز در راستای استقرار صلح در شمال ایتوپیا از طریق مذاکرات فعالیت میکنیم.

ما همچنان به گفتهء های شما پیرامون استقرار صلح در کامپوچیا و افغانستان ارزش قایلیم. ما خاطر نشان میسازیم که با توافق هانوی[2] و پنوم پن[3]  تلاش خواهیم کرد، تا زودتر حل مسئلهء کمپوچیا که در این اواخر نشانه های امیدوار کنندهء آن پدید آمده، بدست آید. آنچه مربوط به افغانستان است، باید به واقعیات افغانستان نگریسته و دانست که حل جنگی مسئله ناممکن بوده و دیالوگ صلح آمیز با اشتراک همه نیروهای سیاسی و گروهها ضرور است. »

از اجراآت خویش گذارش دهید.

20-ای. آ.

ز.پ.

 

پروندهء ویژه                                                   

   محرم 

شماره 1                 

معاون اول شورای                             ک.م. ح.ک.ا.ش.

وزیران اتحادشوروی                        21 مارچ 90    0269 او.پ.

                                                             قابل برگشت به شعبه اسناد و ارتباط ک.م. ح.ک.ا.ش   

       21 مارچ  1990

شماره 318/2/0354    

به منشی ک.م. ح.ک.ا.ش.                                                                          کنترول شد

                                                                                                       زایکوف (امضأ)

به رفیق زایکوف ل. ن.

 

محترم لِف نیکولایویچ!

 

مطابق سپارش مؤرخ 15 مارچ سال روان شما در وزارت دفاع اتحادشوروی درخواستهای رئیس جمهور افغانستان  نجیب الله / شمارهء ویژه 346/ در مورد کمک به امر ارتقای قابلیت رزمی تخنیک هوایی و تحویلدهی بعضی وسایل مخابراتی برررسی شد.

در پیشنهادات ارائه شده به ک.م.ح.ک.ا.ش. مؤرخ 17 مارچ سال روان پیشبینی میشود تا در سال 1990، کالاهای ویژه به ارزش کلی تقریباً 1،8 ملیارد روبل منجمله: 23 فروند جِت میگ-21 ب.ای.س.، 2 فروند میگ 21 او.ا.، 24 فروند سو22ام.، 5  فروند ان. 12 ب.پ. – از ذخایر موجود وزارت دفاع اتحادشوروی و 6 بال هلیکوپتر می- 35 از ذخایر صنایع از حساب فوندهای وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحادشوروی به افغانستان تحویل داده شود.

برعلاوه امکانات تحویلدهی 8 موتور هوایی ار-35-300 برای هواپیماهای میگ-21 ب.ای.س. و همچنان مواد و وسایل لازمی دیگر برای حفظ و بهره برداری هواپیماها و منجمله پرزه جات مخابراتی و ....[4]   به ارزش کلی  تقریباً 2 ملیون روبل بررسی گردیه و آنها در ماههای مارچ- اپریل به کابل انتقال داده خواهند شد.

برای کمک به امر احیأ تخنیک ضزز دیدهءهوایی به افغانستان 6 کارشناس مجرب گسیل شده اند. در مدت زمان تا 10 مارچ سال روان 12 فروند هواپیمای میگ-21 ب.ای.س، سو- 22 ام. و ان-12 ترمیم و فعال شده اند.

برای کنترول

به آرشیف سپرده شد.

امضأ (ناخوان)

علاوه براین به اقداماتی در جهت تسریع پروسهء تهیه/ ترمیم و انتقال هواپیماهای آتی دست یازیده شده: در ماه اپریل جمعاً 10 هواپیما از جمله 8 فروند میگ-21 ب.ای.س. 2 فروند آن. 12 ب.پ. / در ماه می-  18 هواپیما/ ازجمله 4 میگ-21 ب.ای.س.، 12 سو-22-ام.، 2 ان. 12 ب.پ./ و در ماه جون سال روان -24 فروند هواپیما/ از جمله 11میگ-21 ب.ای.س. 12 سو-22-ام. و 1 ان. 12 ب.پ./.

با در نظر داشت اینکه با کاهش تخصیصات به امور دفاعی در سال 1990 وزارت دفاع اتحادشوروی نمیتواند بدون  خساره به امر ارتقای قابلیت دفاعی کشور تخنیک هوایی و جنگی دیگر از ذخایر خویش بدون پشتوانه (جبران) لازم  تخصیص دهد،/ در سال 1989 در امر کمک به ج.ا. تقریباً 2،5 ملیارد روبل از ذخایر وزارت دفاع مصرف شده که از جمله 2 ملیارد آن بدون جبران (از منابع بیرونی) بود؛ در سال 1990 1،4 ملیارد روبل منجمله 0،5 ملیارد روبل بدون جبران/ خواهد بود، پیشنهاد میگردد، برای اعطای کمک اضافی به افغانستان / جبران خسارات/  در سال 1990، چنانکه رفیق نجیب الله میخواهد، 17 فروند هواپیما/ 9 میگ-21 ب.ای.س. و 8 سو-22-ام/، پسان پس از تحویلدهی تخنیک هوایی مطابق پیشنهادات ارائه شده در کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. جهت در یافت منابع تمویلی  کمک به ج.ا. در سال 1990 بحث شود.

به امید بررسی تان.

ستر جنرال ام. مویسییف (امضأ)

به آرشیف

امضأ

 

0269

به شمارهء 05357

رفقا لوکیانوف ا. ای، دزاسوخوف آ.اس.، پریماکوف ای. ام.، بیسمیرتنیخ ای.ا. و آ.آ. بولدین و.ای. آشنا شوند.

امضای لوکیانوف آ.

 

 

ک.م.     ح.ک.ا.ش.

 

ک.م. ح.ک.ا.ش.

09 جولای 91

قابل برگشت به شعبهء اسناد و ارتباط ک.م.ح.ک.ا.ش.

در بارهء افغانستان

شعبهء روابط بین المللی ک.م. ح.ک.ا.ش.  یکجا با انستیتوت پرابلمهای اجتماعی معاصر وابسته به ک.م. ح.ک.ا.ش. پژوهش وضعیتی « افغانستان: راههای بیرون رفت از اوضاع بمیان آمده» را انجام دادند.[5]  در اجلاس مربوطه کارشناسان و متخصصان وزارت ام.ور خارجهء اتحادشوروی، کمیتهء امنیت دولتی اتحاد شوروی (ک.گ.ب.)، وزارت دفاع اتحادشوروی، وزارتها و مؤسسات دیگر، انستیتوتها، اکادمی علوم اتحاد شوروی، انستیتوت سیاستهای معاصر (ای. اس. او. پ.) جنبِ ک.م.ح.ک.ا.ش.، اکادمی علوم اجتماعی ( آ. او. ان.) وابسته به کمیته ک.م.  ح.ک.ا.ش. شعبهء روابط بین المللی و شعبهء سیاست ملی ک.م. ح.ک.ا.ش. شرکت نموده بو دند.

نتیجه گیری اصلی شرکت کنندگان اجلاس عبارت است از:  در افغانستان حالت ویژهء عجیبی بمیان آمده، که هیچیک از جوانب درگیر قادر به تثبیت برتری خویش نمیباشند. رژیم حاکم میتواند، دفاع شهر های عمده، میدانهای هوایی و امور اتصالاتی استراتیژیک را فقط  بکمک نظامی، مادی و تخنیکی اتحاد شوروی که تحقق آن روز تا روز برایما مشکل میشود، انجام دهد. حتی در این حالت نیز حکومت افغانستان نمیتواند، ساحهء کنترول و شالودهء اجتماعی اش را بگسترد.

همزمان جانب متقابل صرف نظر از کمک دوامدار ایالات متحده، پاکستان وعربستان سعودی نیز قادر به سرنگونی رژیم نجیب الله نیست. همچنان اپوزیسیون نتوانسته همانند نیروی متشکل نظامی- سیاسی با یک حکومت و فرماندهی واحد عمل نموده و شناسایی بین المللی گسترده را کمایی کند، («گروه پشاور» فقط از سوی مالیزیا، سودان و بحرین برسمیت شناخته شده است).

برخی کارشناسان ابراز میدارند که اوضاع افغانستان را نباید دراماتیزه نمود، چون وضعیت رژیم حاکم در آنجا قطعاً ناامید کننده نیست و (رژیم) توانایی ماندن در قدرت را دارد. گفته شده که در آینده نیز باید به نجیب الله و حزب وطن اتکأ شده و کمک همه جانبه به آن منجمله کمک نظامی ادامه یابد.

همزمان اکثریت کارشناسان به بیهودگی اتکأ یگانه به رژیم کنونی  که از پشتیبانی اکثریت باشندگان افغانستان برخوردار نیست، تأکید کردند. برعلاوه خاطر نشان شد که حرف روی خودداری از حمایت «دوستان قدیمی» و یا عدم ارتباط ما به امور افغانستان نیست. باید از نقطه نظر علاقمندی ما به موجودیت حکومت دوست در افغانستان، که اتحاد شوروی با آن بتواند روابط متقابلاً همسایگی دوستانه را برقرار نماید، عمل کرد.

گفته شد که پس از خروج قطعات شوروی، در رابطه به افغانستان ما فاقد طرح دورنمایی سیاسی بوده و در مسایل افغانستان هنوزهم شاهد تضاد برخوردهای اداری هستیم.

کارشناسان همچنان خاطر نشان ساختند که کمک بطور مؤثر صورت نگرفته و بطور مؤثر توسط جانب افغانی استفاده نمیگردد. عرصه های نظامی عمده ترین بخش در ساختارهای کمکی میباشد که مستقیماً جامعهء بین المللی را به ادامهء جنگ و خونریزی در افغانستان میکشاند.

در بیانات تأکید شد که در سیاست افغانی ما انگیزه های نوین و توانمند، گسست گستردهء ویژه همانندِ تصمیم مبنی بر خروج نیروهای شوروی از افغانستان لازمی اند. در اینمورد اندیشه های آتی بیان شد.

- لازم است که سیاست ما مطابق حقوق بین الملل و همسایگی نیک عنعنوی در قبال افغانستان تا حد اعظم غیر ایدیولوژیکی (دِ ایدئولوژیکی) شود.

- با ادامهء پشتیبانی اخلاقی- سیاسی و مادی به حکومت نجیب الله، لازم است تدریجاً در زودترین زمان نزدیک به کاهش کمک نظامی- تخنیکی وهمزمان تزئید کمکهای بشر دوستانه در صورت عمل مشابه از جانب ایالات متحده دست یازید. با این مرام معقول است تلاشهای مشترک در راستای طرح برخوردهای نوین برای حل معضل افغانستان را بر برنامه های اساساً جدید که عموماً پاسخگوی منافع اپوزیسیون افغانی باشد، تشدید کرد.

- اکثریت کارشناسان تأکید ورزیدند که حکومت نجیب الله بصورت کل اوضاع افغانستان را در کنترول نداشته و در واقعیت (حکومت) گذرا ست. وظیفهء ما اینست که در امر ایجاد دولت آشتی ملی در افغانستان، با استفاده از میکانیزمهای عنعنوی قابل پذیرش برای جوانب گونه گون جهت اتخاذ تصامیم و مصالحه در این کشور تشریک مساعی نماییم. سیاست آشتی ملی در صورتی مؤثر خواهد بود، که عملاً تناسب نیروهای سیاسی در افغانستان را مدنظر داشته باشد.

- در این رابطه اشتراک کنندگان اجلاس بیان داشتند که زمان آن فرا رسیده، تا به برخورد ما در برابر اپوزیسیون آشتی نا پذیر «اتحاد پشاور » با برسمیت شناختن آنها به مثابهء نیروی واقعی سیاسی تجدید نظر کنیم. البته حرف روی برسمیت شناختن دیپلوماتیک نه بلکه شناخت سیاسی آنها بدون در نظر داشت این واقعیت که اپوزیسیون دارای پایه های گسترده بوده و شیوه خودی سربازگیری، تأمینات، اکمال اسلحه، مهمات، آذوقه  و غیره اش  را دارا ست. با آنها سطح متناسب روابط لازم است. اینجا ست که لزوم طرح نوِ مسئله تا حد ایجاد «نمایندگی شوروی برای ارتباط» در پشاور مطرح میشود. 

- برخی کارشناسان میپندارند که ح.ک.ا.ش. باید نقش فعالتری را در امر حل قضیهء افغانستان بازی کند. در پهلوی روابط عنعنوی با حزب وطن، ح.ک.ا.ش. میتواند در کار با سازمانهای اپوزیسیون افغانی در پاکستان، ایران و کشورهای غربی سهم بگیرد.

- تأکید گردید که در سیاست ما در افغانستان باید پروسه هایی را که در جمهوریهای آسیای میانه (منجمله احیای بنیادگرایی اسلامی) بوقوع میپوندند و همچنان منافع روسیه را در نظر بگیریم.

- در اجلاس اندیشهء لزوم محو موانع اداری در طرح و تحقق سیاست افغانی طنین انداخت. پیشنهاد شد، تا ارگان همآهنگ کنندهء  بین الاداری در مورد افغانستان در جنب ریاست جمهوری اتحادشوروی ایجاد شود تا طرح مکمل سیاست ما در این راستا را تنظیم و ترتیب کند.

همچون گذارش معلوماتی ارائه شد.

 

معاون شعبهء روابط بین المللی

ک.م.ح.ک.ا.ش.

 

(موساتوف) امضأ

 

«9 »جولای 1991

شماره 06- ث- 659

 

به آرشیف

امضأ 

91-07-26                                                                                                                     ز. ال. اف.

 

             


[1] -در آنزمان شایع گردید که هیأت مجاهدین بریاست برهان الدین ربانی ازمیدان سرخ منجمله سپاهی گمنام و آرامگاه لنین ( طوریکه با هیأتهای رسمی معمول بود) یازدید کرده و بر مقبرهء لنین گل نیز گذاشته، اما تا کنون هیچ سند و یا عکسی در اینمورد نشر نشده است. (مترجم). 

- هانوی پایتخت ویتنام (مترجم)[2]

- پنوم پن پایتخت کمپوچیا (مترجم)[3]

-        - این جملهء شاملِ وسائل و پرزه جات تخنیکی و مسلکی به دلیل طولانی بودن شان کوتاه ترجمه شدند. (مترجم)[4]

[5]-تکیه ها تماً از متن اصلی کتاب بزبان روسی میباشند. (مترجم)

 

 


بالا
 
بازگشت