بیانیه ی مطبوعاتی مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف رو سیه
نزدیک شدن تدریجی افغانستان و فدراتیف روسیه
مسکو-فدراتیف روسیه
فدراتیف روسیه اولین کشوریست که بعد از یازدهم سپتامبر کمک های بشر دوستانه اش را به مردم افغانستان شروع کردو در کمترین وقت توانست یک بخش اعظمی ازکشور ما را تحت پوشش توزیع مواد ارتزاقی و صحی بگیرد که یاد ها وخاطره هایش تا کنون در اذهان مردم ما زنده است و فراموش نمی شود.
شاید این اولین رگه هایی از تامین مناسبات جدید دو کشور بودکه می بایست به ویژه از جانب دولت وقت افغانستان از آن حمایت صورت می گرفت وبرای انکشاف آن زمینه هایی را فراهم می کرد،اما متاسفانه حسن نیت روسیه،ازجانب برخی ها با گرمی آنچنانی ای که می بایست،استقبال نشد.شاید تصور برآن بود که روسیه در براورده شدن اهداف شان در افغانستان مزاحمت می کند. این ها، یا از سیاست های مطرح در کشور نا آگاه بودند یا آنکه معامله ایشان در افغانستان به گونه دیگر رقم خورده بوده و در صدد آن بودند که
غنیمت شمر ای شمع وصل پروانه
که این معامله تا صبحدم نخواهد ماند
اما شرایط ،اوضاع از و سفر های متعدد جناب حامد کرزی رییس جمهوری افغانستان به به مسکووبرجسته ساختن نقش روسیه در امر باز سازی افغانستان وفراهم کردن زمینه های شرکت مستتقیم این کشور در باز سازی افغانستان به مرور زمان به اثبات رساند که روسیه و افغانستان در پیوند های تاریخی شان گره هایی خورده اند که به آسانی و بر بنیاد عقده های سیاسی و غیره نمی توان این دو کشور با هم برادر را از هم جدا کرد و یا در مقابل هم قرار شان داد.
در حال حاضر با وجود حضور بیش از چهل کشور جهان به شمول ایالات متحده در افغانستان،فدراتیف روسیه نیز در ترازوی طلایی سیاست های افغانستان کشور مطرحی است که نقش روز افزون را نه تنها د رمناسباتش با افغانستان به نمایش می گذارد بلکه موضع گیری های این کشور در گزینه های متعدد جهانی به نفع افغانستان نیز موثریت ویژه خود را دارا می باشد ازاین روست که ایالات متحده واتحادیه اروپا پیوند و نقش روسیه در حل بحران افغانستان ومنطقه همگام شده اند.
دیاسپور افغانها (مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه)،یگانه نهادیست که در تامین روابط دو کشور سعی وتلاش به خرج می دهد و معتقد است که فدراتیف روسیه می تواند در بازسازی افغانستان نقش بسیار عمده و اساسی را بازی کند وبیشرینه با اعتقاد بر این امر خدشه ناپذیر سعی و تلاش ما بر آن است که در وهله اول مناسبات سیاسی،فرهنگی و اقتصادی دو کشور بیشتر از پیش استحکام و گسترش هرچه بیشتر پیدا کند.چنانچه دیده می شود فدراتیف روسیه در جریان این روابط یک بخش عمده ای از بازسازی افغانستان را بر عهده گرفته است.ثانیا روسیه،به حیث یک طرف عمده قضایا در مناسبات جهانی،افغانستان، این کشور را که روزی در تمام دنیا نام ونشانی داشت و اما امروز به جز مثلث چند ضلعی کشور های حاضر در افغانستان،از صفحه اول روزنامه های کشور های دیگر جهان زدوده شده دوباره در سطح جهانی مطرح کند ودرپیشگیری راه های پیشرفت، آن را یار و یاور باشد.
ملاقات اخیر آقای ضمیرکابلوف نماینده ویژه رییس جمهور فدراتیف روسیه در امور افغانستان با حامد کرزی رییس جمهور کشورما در هفته گذشته صورت گرفت.این ملاقات از دیدگاه دیاسپور افغانها از سه، جهت بسیار عمده و اساسی شمرده می شود.اما پیش از ورود براصل موضوع ایجاب می کند که اذعان داریم: آقای ضمیر کابلوف، سیاستمدار برجسته و شخصیتی آگاه در امور افغانستان است.او سیاستمداریست که تنها از روی عاطفه بر قضایای افغانستان مکث نمی کند و آن را از این زاویه به مطالعه نمی گیرد، بلکه برای ضمیر کابلوف دورنما ها و سایه روشن های مناسبات بعدی میان دوکشور بیشتر از هر چه حایز اهمیت می باشد.زیرا تجارب کار آقای کابلوف در رابطه به افغانستان نشان می دهد که او بر علاوه دپلومات ورزیده کارآگاه مجرب این عرصه نیز می باشد.
ضمیر کابلوف از روز تقررش به این مقام بر علاوه تسریع مناسبات روسیه وافغانستان در کاهش تنش ها در کشور ما نیز نقش ارزنده ای ایفاکرده است.او برعلاوه زبان های بین الملی روسی و انگلیسی بر زبان های پشتو ودری افغانستان نیز تسلط کامل دارد. دیاسپور افغانها محق است که از انتخاب رییس جمهور مدویدوف مبنی گزینش چنین یک اهل کار در رابطه به کشور ما اظهار سپاس نماید.
آقای کابلوف که قبلا در مقام سفیر فدراتیف روسیه در افغانستان کار کرده است، دپلوماتی است که با خوش نامی تمام بر مبنای واقعیت های عینی والزامات دوستی و حسن همجواری و همکاریهای متقابل میان دوکشور در تامین مناسبات افغانستان وروسیه مصروف بوده و می باشد. مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه از آقای کابلوف و تیم کاری وی قویا حمایت کرده و هم چنان تیم کاری افغانی را که مصروف مطالعه و جستجوی راه های گسترده گی این مناسبات می باشد ،شادباش و تهنیت می گوید.زیرا دیاسپور افغانها (مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم روسیه)که مرکز بزرگ تجارتی سیواستوپول در شهر مسکو را نیز تحت رهبری و انتظام خود دارد ،با تامین وگسترش این مناسبات،خود را در تلاش به خاطر براورده شدن اهداف برنامه یی خود بیشتر از هر وقت دیگر خرسند ومسرور تلقی می کند.
در برگنامه ای که از ریاست جمهوری افغانستان منتشر ویک نقل آن به دفتر مرکز کاری وجامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه مواصلت ورزید آمده است که ضمیر کابلوف نماینده رییس جمهور فدراتیف روسیه در ملاقات با رییس جمهور کشور ما،حمایت کشور متبوعش، از کسب عضویت افغانستان در سازمان شانگهای را به استیذان حامد کرزی رییس جمهور افغانستان رسانید. روسیه از روز ایجاد سازمان شانگهای سعی بر آن داشت تا افغانستان به عضویت اصلی این سازمان در آید. ملاقات ها ودید وبازدید های روسای جمهوردو کشور در آستانه ها و پس منظر های جلسات این سازمان نشاندهنده روشن همسویی دو کشور درمناسبات بین المللی تلقی گردیده و اعضای سازمان شانگهای نیز با اعتقاد بر اهمیت افغانستان در این سازمان بر موقف کشور ما تاکید کرده اند.
شانگهای به مثابه سازمان مدافع در برابر تهاجمات اقتصادی و سایر تهاجماتی که در زیر سایه کمک های اقتصادی با کشور های دارای وضع الجیش با اهمیت صورت می گیرد،در چند سال اخیر جان گرفته و بر پای خود نه تنها این که استوار گردیده بلکه امید ها و آرزومندی ها را نیز شکوفان نموده است.ما باور داریم که متحدین شانگهای در جهان خواهند توانست کاری را در جهت گسترش همکاری های متقابل وبی نیاز سازی کشور های همسو انجام دهند. در این راستا همه کشور های عضو مستفید می گردند، اما افغانستان جنگ زده، بیشتر از هر کشوردیگر می تواند این حرکت را به سود امروز و فردای خود تلقی نماید. امید ها به حمایت روسیه در سازمان شانگهای برای افغانستان نه تنها در حل وکاهش بحران های داخلی سیاسی کشور کمک می کند بلکه دست کشور را در بیلانس هایی در مناسبت با سایر کشور های خارجی نیز یک مقدار بلند ساخته می تواند و این چیزی است که افغانستان در حال حاضر به آن نیاز دارد.
مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها ما نند هر نهاد وطنپرست دیگر،به خاطر بلند بردن نقش کشور های شانگهای در جهت سهم گیری همه جانبه همسایه ها در تامین صلح، حل منازعات بین الکشوری، دریافت پارتنیور های همکاری متقابل و توسعه روابط منطقه یی را حایز اهمیت دانسته و می داند. به همگان معلوم است، که برای اولین بار مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مطابق به اهداف برنامه یی خود مساله عضویت افغانستان در این سازمان را رسما مطرح کرده است.(رجوع شود به اهداف برنامه یی مرکز و مقالاتی در سایت های افغانستان رو آریایی ماه جون 2010).
افغانستان، امروزبیشترازهمه در سکتور های اقتصادی،ترانسپورت ،تولید وانتقال انرژی ،ساختمان وبازسازی زیر بنایی وسرمایه گزاری در بخش های مختلف سخت نیازمند است.کشورهای منطقه در صورت نزدیکی شان به انجام این امور باید حداقل یک گرانتی ای در دست داشته باشند که بتوانند بربنیاد آن اقدامات اولیه شان را انکشاف بدهند.
نیاز مبرم کشورما در حال حاضر اینها و مانند این ها دههای دیگر است که توجه جهانیان را نیازمند می باشد. بدیهی است که برای هر آغاز کار اقتصادی، در قدمه نخست بهتر بودن مناسبات و همکاری های متقابل سیاسی-امنیتی امر ضرور پنداشته می شود.این مساله و پرسش قابل دقتی است که کنفرانس استانبول می تواند بدان پاسخ بدهد. کنفرانسی که هم ما و هم دلت افغانستان بدان چشم امید بسته ایم وفدراتیف روسیه کشوری که می تواند در این کنفرانس در موضع گیری هایش، سرنوشت تصمیم هارا به نفع افغانستان رقم بزند.
نگرانی که مرکز کاری وجامعه سراسری افغانها را در فدراتیف روسیه به پخش این بیانیه ترغیب نموده، این است که کنفرانس استانبول در شرایطی برگزار می گردد که حالات خصوصا یک ماه اخیر، نوعی کش مکش هایی را در میان کشور های منطقه به وجود آورده است.
به گونه مثال بستن پیمان استراتیژیک میان هند و افغانستان ریگ زیر دندان پاکستان را درشت تر کرده وبرغم آن، هم افغانستان و هم هندوستان از مواضع همیشه غیر فیصله کن پاکستان نگران بوده اند. پاکستان ، درحالی که از ریگ زیر دندانش طلا می کشد اما باز هم خود را در میان دو دشمن تلقی می کند. به ویژه نزدیک شدن هند با افغانستان را جبهه جدید در مقابل خود می انگارد. اگر پاکستان از مدتی بدینسو مصروف پاسخ دادن و اعلام موضع در قبال این پیام را بکار گرفته و گاه و بیگاه ولایت کنر افغانستان را مورد حمله قرار می دهد، اما تا کنفرانس استانبول شاید این برایش مقنع نباشد و در آن زمان به خاطر بلند دست نشان دادن خود، سعی خواهد کرد گل های جدید را به آب بدهد.
مورد بحث قرار دادن کنفرانس استانبول در ملاقات آقایون کرزی و ضمیر کابلوف برای افانها، نویدی است، مبنی بر این که فدراتیف روسیه می تواند، دراین کنفرانس، به مثابه یکی از کشورهایی که نقش کلیدی ایفا می کند، در فروکش کردن منازعات و تامین مناسبات منطقه یی تاثیرات بسزایی را برجا بگذارد. حمایت ما از موضع گیری روسیه در قبال مسایل افغانستان از این جهت ابراز می گردد که فدراتیف روسیه در فروکش دادن منازعات منطقه یی و دادن جای آن به روابط منطقه یی ظرفیت بزرگی را دارا می باشد و افغانستان باید حد اکثر تلاش وسعی را بخرج دهد تا بتواند منافع ملی کشورش را در این روابط اولویت بدهد.
مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه از نام هزاران افغان مقیم این کشور اعم از زن ومرد و نهاد های وابسته به خود، چون انجمن زنان افغان در فدراتیف روسیه، انجمن جوانان افغان ویک سلسله نهاد های همسو ومتحد خود، با درک این نکته اساسی که ما در فدراتیف روسیه زندگی می کنیم ،از امکانات و داشته ای این کشور به خوبی آگاهی داریم ،واین را هم از نظر دور نمی داریم که افغانستان نیز برای فدراتیف روسیه دروازه بزرگ خیر وشر شمرده می شود و خیر همدگر را در خیر همدگر مطالعه میکنیم. ما همان گونه که به تامین روابط با دیگر کشور ها اهمیت می دهیم به تامین مناسبات با روسیه نیز اهمیت قایل هستیم و آرزو داریم که این مناسبات در فضای حسن تفاهم و درک عمیق متقابل روز تا روز توسعه یابند.چه این که آقای ضمیر کابلوف مقدار سه هزار تن گندم کمک بلا عوض روسیه را نیز به آقای کرزی وعده داد که عنقریب وارد کشور می شود و این هم با فرا رسیدن زمستان سرد در افغانستان جای ویژه خود را دارا می باشد.
مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه،با تجدید حمایت از گروه های کاری تحت سرپرستی آقای کابلوف و هم چنان گروه کاری افغانی برای تامین مناسبات میان افغانستان وروسیه فدراتیف، آرزو می برد که افغانستان بتواند با استفاده از این امکانات نه تنها بر رفع منازعات منطقوی خود فایق آید، بل بتواند در تامین و گسترش مناسبات و روابط بین المنطقه یی نیز دست آورد های معینی را نصیب گردد.
با احترام
هیات رهبری مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها
مقیم فدراتیف روسیه
مسکو-فدراتیف روسیه
اکتوبر 2011