نوید روز چاپ مسکو:

سومین بازار شرق در مسکو افتتاح شد

روز جمعه  حوالی ساعت چهار عصر با اشتراک جمع کثیری از ساکنان شهر مسکو  از جمله افغانهای مقیم این شهر،بازار عنعنوی شرق افتتاح گردید.

این سومین بار است که در ظرف یک سال، این بازار در شهر مسکو افتتاح می گردد و مردمان سرزمینهای مختلفی از کشور های شرقی دورهم جمع شده و با فرهنگ ها و هم چنان محصولات  کشورهای همدگر نه تنها این که از نزدیک آشنا می شوند بلکه این محصولات را عرضه نیز می کنند، یکی زا اهداف برگزاری این نمایشگاه هم این است تا شایقین روسی وخارجی محصولات سرزمین های شرق  برعلاوه آشنایی  بتوانند ازاین محصولات استفاده هم بکنند.

بازار شرق که در حقیقت یک  جشنواره و یا فستیوال فرهنگی - تجارتی است به حمایت شاروالی شهر مسکو و انستیتوت شرق شناسی اکادمی علوم فدراتیف روسیه سازماندهی شده که در آن بر علاوه  نماینده گان بیش از سی کشور شرقی برخی از ساکنان مسکو نیز که مصروف تجارت  محصولات این مناطق هستند ،سهم گرفته بودند.

 گفتنی است گه  موزیم دولتی تاریخی روسیه، موزیم دولتی هنرهای ملل مشرق زمین و فوند خیریه «خط زندگی» در شهر مسکو نیز از جمله کمک کننده ها در سازماندهی این فستیوال فرهنگی – تجارتی  هستند که هر کدام به نوبه خود کاری در راستای غنامندی آن انجام داده اند.

درمراسم افتتاح این نمایشگاه  که در یکی از تالار های کارخانه دیزاین«فلاکن»در شهر مسکو تنظیم شده است،  جشنواره فرهنگی ای برپا شد که در آن نماینده گان کشور های محتلف ،از جمله افغانها نیز بر علاوه آن که  سه  غرفه مجلل آثار تولیدی  برای نمایش و فروش دارند،برنامه های ویژه فرهنگی نیز اجرا کردند که سخت مورد دلچسپی حاضرین واقع گردید.

جشنواره و نمایشگاه  یازار شرق با بیانیه محترم غلام محمد جلال رییس مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه آغاز گردید واین خود نوعی علاقمندی مسوولین این نمایشگاه به افغانها و فرهنگ  ایشان است وهم چنان شرکت فعال دیاسپور افغانها در این برنامه فرهنگی –تجارتی می باشد که بیرق افغانستان را بلند کرد.

آقای جلال در صحبت خود با ابراز تشکر از مسوولین و گرداننده گان این بازار گفت که، سازمان دهی بازار شرق  که اینک  ما در سومین جشنواره آن شرکت داریم یک تجربه بسیار عالی و خوبی  در امر نزدیک ساختن تمدن ها و فرهنگ های ملل مختلف است و از دو جهت بسیاز با ارزش می باشد. یکی این که ملل شرقی در میان خود با کلتور وفرهنگ همدگر خضور معرفت بهم می رسانند و از سوی دیگر دسته جمعی در معرض شناخت و آشنایی مردمان سرزمین های ارپایی قرا رمی گیرند.چنانچه تجارب نشان داده است که در این بازار نه تنها مردمان مسکو بلکه ساکنان غیر روسی این شهر از جمله اروپایی ها نیز شکرت می ورزند و با دید وبازدید ها از آن،  اجناس قابل دقت و مورد علاقه خود را خریداری نیز می کنند.وطری که آگاهی دارم با برپا شدن این بازار در مسکو امروز در بسیاری از خانه های اروپایی ها وشهروندان مسکو، یاد گار های یکی نه یکی از این کشور ها زینت بخش گردیده است و مسلمان آثار و محصولات افغانی مانند تولیدات هر کشور و جامعه دیگری از کشور های شرقی،جا ومقام خود را نگه داشته است.

وی در سخنانش تاکید ورزید که گسترش این بازار بر علاوه مسکو به دیگر شهر های عمده روسیه نیز از مفدیت بیشتر هم برا ی مردمان سرزمین های ما و هم برای دیگر شهروندان روسی و خارجی خالی نبوده ابراز امیدواری کرد که ای بازار راهش را در دیگر شهر ها نیز باز نمایدوعلاوه کرد که مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها به مثابه مطمئن ترین نهاد افغانی در فدراتیف روسیه هر آن آماده است که سازماندهنده گان بازار شرق را در انتظامات بیشتر این گونه موارد،بیشترازاین  کمک و یاری رساند.

وی افزود:افغانها ، امروز متاسفانه به زعم برخی از مردم که دولت های شان در جنگ کشور ما سود معین خود را دارا می باشند،ایشان نیز ازمردم ما تصور نادرستی گرفته اند،اما حقیقت درست در سمت مخالف این نظر  وجود دارد و آن این که مردم افغانستان  از فرهنگ عالی برخوردار هستند.کارنامه های فرهنگی ما در طول تاریخ از نظرهیچ کس پوشیده نیست.  در حال حاضر که همه هستی های فرهنگی باستانی ما به تاراج رفته اند،یک مساله از نظر هیچ کس پوشیده نیست که این تاراج با وجود آن که به خود افغانستان ضربات سنگینی را بر جا گذاشته اما این حقیقت را که مردمان جهان را با دیدن این آثار به ژرفای  تاریخی این فرهنگ آشنا بلکه معتقد ساخته اند  گویای این حقیقت است که افغانستان ریشه های ژرف فرهنگی اش را در دل قرون تنیده است.

حضورفعال  مردم افغانستان جنگ زده در وجود (دیاسپور) خود شان که امروز صد ها هموطن ما به دور آن جمع شده اند،در این بازار می رساند که مردم ما علاقه دارند فرهنگ شسته و آراسته شان  را به آشنایی دیگران برسانند و از شناخت فرهنگ دیگران نیز بی بهره نمانند.

آقای جلال در اخیر یک بار دیگر به خاطر توجه ویژه مسوولین  بازار شرق هم به خاطر برگزاری آن وهم به خاطر توجه ویژه به فرهنگ وتولیدات افغانستان ابراز تشکر کرد و سایر نهاد های برگزار کننده را به گسترش هر چه بیشترهمکاری  های متقابل با مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه دعوت نمود وتاکید ورزید که جامعه سراسری افغانی می تواند در بسا موارد توامیت کار همکار نزدیک جوامع بشری دیگر در فدراتیف روسیه باشد.

خبرنگار ما از تالار نمایشگاه  می نویسد که رییس مرکز کاری و جامعه سراسری افغان ها پیش از افتتاح نمایشگاه طی یک کنفرانس مطبوعاتی با تلویزیون میر و دستگاه بزرگ خبری روسیه (ریا نووستی) نیز بر این مساله تاکید کرد که این همه زمینه ها را دولت فدراتیف روسیه و همچنان شاروالی مسکو، به منظور استفاده از فراوان نکات مثبتی که  در فرهنگ های شرق زمین دیده می شود،مساعد می سازند که به سود تمام جوانب اشتراک کننده ها در این نمایشگاه می باشد وبدین وسیله وی از مقامات روسیه به خاطر فراهم آوری چنین یک زمینه ابراز تشکر و امتنان نمود.

پس از آن که یکی دو تن از مسوولین نمایشگاه نیز صحبت و از همه اشتراک  کننده ها ابراز تشکر کردند،اتن ملی افغانی آغاز گر برنامه فرهنگی بازار شرق گردید که در آن جوانان عضو مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها اعم از مسلمان  ها وهندو ها شرکت کرده بودند.اتن در مرتبت سه  مرحله یی اجرا شد و به نسبت ضیقی جای یا ساحه برای آن،فرصت اجرای مراحل بعدی مساعد نبود،سخت مورد توجه بیننده گان واقع گردید. سازماندهنده گان فستیوال به نسبت اجرای  بهتر اتن که در تمرینات قبلی  آن راتماشاه کرده بودند،دیپلوم افتخاری نمایشگاه را نیز به اجرا کننده گان اتن ملی  تقدیم کرد که با چکچک های حاضرین بدرقه شد.

اتن ملی آن قدر جالب و دیدنی بود که در ختم آن صدها بیننده با اعضای  گروه اتن که لباس ملی بر تن داشتند عکس های یادگاری گرفتند و دهها ژورنالیست با ایشان مصاحبه های ویژه ای انجام دادند.

بعد از اجرای مراسم توسط  اعضای مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم فدراتیف روسیه ،نماینده گان مردمان کوریا،ازبکستان،تاجیکستان ،قرغیزستان،چین وغیره نیز نمایشات جالبی را به اجرا گذاشتند که هر کدام از جالبیت خاصی برخوردار بود.

درختم این مراسم فرهنگی  هیات افغانها همراه با یک عده از مسولین نمایشگاه که در راس آن رییس مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم روسیه قرار داشت،از غرفه های اشتراک کننده گان این بازار بازدید به عمل اورد و بدینوسیله با محصولات تولیدی و نماد هایی از فرهنگ های ملت های مختلف اشنایی حاصل کرد و از غرفه های افغانی که در سه بخش تنظیم بودند بازدید مشخص نمود و در ختم به غرفه غذای افغانی رفته ودر آن جا غذا صرف کرد و میهمانان خارجی را نیز تعارف نمود.

غرفه اول افغانی در نمایشگاه  با لباس های ملی وطن مامزین است و خانم رابعه جان یک تن از آگاه زنان افغان  آن را گرداننده گی می کند که بر علاوه فروش این لباس ها،هر کدام را به تماشاه گران توضیح و تشریح نیز می نماید.

غرفه دوم افغانی  سنگ های مرمر و رخام کشور ماست که با دستان توانای کارگران افغان در اشکال مختلف ساخته شده و در آن جا به گرداننده گی احمد ضیا در معرض نمایش قرار دارد و غرفه سوم نمایشگاه غذا های افغانی است که به ابتکار سپوژمی جامی مسوول انجمن زنان  در مرکزکاری و جامعه سراسری افغانها مقیم روسیه  تنظیم گردیده و از سوی خودش گرداننده گی می شود.

آقای سنجر غفاری از جانب مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها در این نمایشگاه موظف نی باشد، به خبرنگار ما گفت که سعی داشتیم تا در کنار دیگر اشتراک  کننده گان، افغانها نیز خوب بدرخشند وبه مثابه  نماد روشن کلتور وفرهنگ افغانستان که سابقه و تاریخ طولانی دارد جا ومقام عالی را از آن خود سازند .شکر خدا  که اینک توجه همه اشتراک کننده گان را در سایر عرصه و بخش های نمایشگان به خود جلب کرده اند.او همچنان گفت که مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها در میان جوامع خارجی های مقیم روسیه  رسما شناخته شده  و هر سه بار در برگزاری این بازار  شکرت و سهم داشته است.

معمولا در این بازار نماینده گان محلات و شهر های فدراتیف روسیه ،اسیای میانه و جنوب،کشور های افغانستان،جاپان،چنین،هندوستان،ویتنام، و کشور های افریقایی،مراکش،مصر،سوریه و غیره شرکت دارند.
 گفتنی است که نمایشگاه تاختم روز یک شنبه دوام دارد و به قول مسوولین آن بر اساس تجارب  گذشته در سه روزبرپایی آن  بیش از بیست هزار تن از شهروندان روسیه و خارجی از آن بازدید خواهند کرد.

یک تن از مسوولین مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها به خبرنگار ما در مسکو گفت که،روز شنبه ویک شنبه بر اثر سازماندهی کمیته فرهنگی مرکز کاری و جامعه سراسری (دیاسپور افغانها)، شمار زیادی از تجار و شخصیت های برجسته افغانی از این نمایشگاه دیدار به عمل آوردند و به ویژه تجار افغانی  وعده دادند که در مراتب بعدی آن فعالانه سهم خواهند گرفت.

گزارش تصویری نمایشگاه

 

 

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت