سخنی
چند با محترمه مستوره هاشمی متصدی برنامه ی "مادر"
در تلویزون" پیام افغان"
در آستانه ی روز میمون و خجسته ی مادر به قدر دانی ازمقام گرامی مادر با عرض ارادت با سوالات نزد ژورنالست، شاعر، نویسنده وبرنامه ساز موفق پرو گرام مهر انگیز و دلنشین مادر تلویزون "پیام افغان" خانم مستوره هاشمی مراجعه نموده ام تا جواب های شانرا یکجا با خوانندگان عزیز به خوانش میگیریم.
خانم مستوره فرزند کابل است با پسر جوانش در قطار سایر هموطنان مهاجر ما در کشور آلمان زندگی دارد.
خانم مستوره شعر میگوید و داستان نیزمینویسد یک مجموعه از نوشته هایش بنام "از سکوت تا فریاد" در سال 2000 اقبال چاپ یافته و سروده های از این گنجینه بار ها در نشریه های برونمرزی بچاپ رسیده و به گفته خانم مستوره:( سروده "زنی از تبار من" که حکایه از فاجعه ی غم انگیز زن بنام زرمینه که توسط برادر شوهرش در زمان طالبان در غازی استدیوم به قتل رسیده است در محافل مختلف آنرا میخوانند از طرف شنوندگان و وطنداران با مهربانی استقبال میشود.) خانم مستوره در رابطه به داشته های ادبیش می افزاید:
( مجموعه از داستانهای کوتا دارم "بنام یک شب کابل" که حاوی نه داستان است که درنشریه های معتبر نیز به چاپ رسیده است .)
سوال: از چی وقت بدینسو مسؤولیت برنامه ی زیبا و دوستداشتی مادر را عهده دار استید؟
جواب:از پنج سال به این طرف بر نامه "مادر" را تهییه می نمایم لایف به طور زنده پخش نمیشود و آنرا به کمک پسرم علی جان ثبت نموده و بعدآ غرض نشر به کانال جهانی "پیام افغان" می فرستم.
سوال:در تهیه ی مطالب با شما کی ها همکاری میکنند؟
جواب:مطالب آنرا تا اندازه یی یاران همکار برنامه می فرستند و خودم آنرا ترتیب و تهییه می نمایم.
سوال : خانم مستوره جان! قبلآ شمابا دیگر رسانه ها همکاری داشتید؟
جواب: پانزده سال است که در ساحه تلویزون کار می کنم.قبل از برنامه" مادر" برنامه ی بنام "سیمای فرهنگ "را پیش می بردم که در شهر های مختلف المان از طریق کانال نشراتی باس نمایش د اده میشد .
سوال:بنیندگان تلویزون شما در کدام مناطق جهان است ودر کدام روزها و کدام ساعات به وقت کجا بر نامه ی نشراتی شما آغاز به کار می نماید .؟
جواب: بینندگان محترم ما در سراسر جهان برنامه مادر را تماشاه میکنند . قراریکه با تلفون و ایمیل با من در تماس میشوند از این بر نامه رضایت دارند و با علاقمندی آنرا می بینند .
برنامه "مادر"در جمعه ها ساعت نه و نیم به وقت اروپا وساعت دوازد و نیم ظهر به وقت لاس انجلاس از کانال جهانی "پیام افغان"به مدت یک ساعت پخش می شود.
سوال!محترم عمر خطاب مسؤول تلویزیون بین المللی" پیام افغان" با شما چه نوع همکاری دارند؟
جواب: آقای عمر خطاب در مورد پروگرام ما از هر نوع همکاری دریغ نمی نمایند که از اقای خطاب صمیمانه تشکر می نمایم تا این فرصت را برایم میسر ساختند تا ازاین طریق در خدمت هموطنان باشم .
سوال: خانم مستوره!قراریکه ما معلومات داریم شما محافل مختلف را با تنوع موضوعات تدویر داشته ایدانعکاس نظر مردم را در مورد چگونه ارزیابی میکنید ؟
جواب: میخواهم از دو محفل که بهمکاری دوستان برگزار نموده ام و برایم زیادتر افتخار آور است به شما قصه کنم یکی برگزاری کنفرانس شکوهمندی به منظور مطالعهء دورهً سلطنت امان الله خان در آلمان است که در آن جمعیت عظیمی از علاقمندان تاریخ کشور و هوا داران نو آفرینی ، گرد آمده بودند.که بار اول بود با شکوهمندی از خاندان شاه ترقیخواه و محبوب ما طی محفل شانداری یادآوری شد.
این کنفرانس زیر نام «نگاهی به دههء امانی» برگزار گشته بود، سه تنی که از خانوادهً امانی در این جلسه شرکت ورزیده بودند، عبارت بودند از شهزاده احسان الله فرزند شاه امان الله، شاهدخت هندیه دخترش، و لیلا د افغانستان، دختر تواب طرزی،عروس وی.
دوستداران و مخلصان اندیشه و افکار شاه امان الله خان وطنپرست که عبارت اند از دو رسام مستعد کشور ما هر یک محترم اسراییل رویا و فتانه جان بکتاش فوتو های مقبول شاه محبوب شانرا در نهایت زیبایی ترسیم نموده برایم فرستاده بودند که به آقای احسان الله وخانم هندیه جان برسم احترام تهفه دادیم که مورد استقبال آنان قرار گرفت و اسباب رضایت خاطر آنها را فراهم ساخت.
برگزاری محفل شانداری به مناسبت پرده برداشتن از تندیس مرحوم احمد ظاهر هنر مند فقید و نامدار کشور ما بود به اشتراک جمعی کثیری از اربابان هنر و فرهنگ و علاقمندان آواز مرحوم احمد ظاهر به مناسبت گرامیداشت از پنجاه و پنج سالگی آن مرحوم ترتیب داده بودیم . مجسمه و تندیس احمد ظاهر از طرف یکی از استادان نامدار و هنر آفرین نشات آماده گردیده بود به محفل ارمغان دادند.که مورد استقبال حاضران قرار گرفت.
سوال :محترمه هاشمی: قسمیکه دانستم شما مدت زیاد میشود در جرمنی با پسر تان زندگی دارید در رابطه به پسر تان کمی به ما معلومات بدهید آیا او به فرهنگ افغانی بلد است یا خیر ؟
جواب : پسرم علی مهدی هاشمی شانزده سال دارد در آلمان تولد شده است .صنف یازده گمنایزیم درس میخواند و به زبانهای انگسی المانی، فرنسوس و فارسی تسلط کامل دارد. علی ترجمه ی سی پاره قرآن را به زبان المانی خوانده است و چندی قبل که زنی را در افغانستان دژخیمان طالب سنگسار کردند. علی برایم گفت سنگسار کردن زن در قرآن نیست و آنها مخالف دین اسلام و قرآن عمل میکنند و گفت در سوره نسا زنان که عمل ناشایسته اجرا کنند چهار شاهد مسلمان بر عمل آنها شهادت بدهند آنگاه قابل مجازات اند که شرایط بسیار دشوار دارد که هرگز آماده شدن چنین شرایط مساعد نمی گردد. لذا مجازات نیز صورت نمی گیرد. و در آییه 16 سوره ی نسا اگر زنی مرتکب عمل زینا شود و به قباحت ان نمی دانست و بعد از دانستن از گناه باز ایستد ( توبه کند) خداوند انرا می بخشد و در خور مجازات نمی داند.
سوال : چه پیام به بینیندگان و علاقمندان برنامه تان دارید؟
جواب :پیام برنامه "مادر" عشق و آموختن عشق حقیقی است وقتی انسان عشق را شناخت خود را می سناسد و خدا را می شناسد و به اطرافیانش عشق می ورزد . اگر ما عشق بورزیم و معنی انسانی را بدانیم یقینآ زندگی را شاد می یابیم و در خدمت انسان و انسانیت قرار می گیریم بر نامه ی مادر برنامه ی همگانی انسانی و معرفتیست .
خبرنگار: تشکر از شما و برنامه ی خطیری که اجرا می نماید و از اینکه شما هم برنامه ی نشراتی مجله ی زن را زریعه ی تلویزون "پیام افغان" انعکاس میدهیدسپاس گزاریم .
مستوره هاشمی :از شما تقاضا دارم که احتراماتم را به شفیقه جان نورزی که ناشر مجله وزین زن و خاطرات زن است به نمایندگی از من به اوشان تقدیم دارید.
امان معاشر
http://www.molkeafghan.com/