هیات رهبری مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها در مسکو

شمه ای از واقعیت های هوتل سیواستوپول

 در شهر مسکو

بعد از آمدن مجاهدین به کابل و  در گیری های تنظیمی   ،  مستولی شدن فضای ترور و اختناق ،دزدی ، غارت وادم ربایی  از جانب افراد خودسر ویاغی،در افغانستان، به ویژه در کابل، یک عده ی زیاد روشنفکران افغان مجبور به ترک وطن شده و هر کس مطابق به امکاناتش از دیر ودیار خود برید وباغریبانگی ها پیوست . از این شمار یک عده ازکادر های اسبق دولتی ،روشنفکران و چیز فهمان، به روسیه ی فدراتیف آمدند تا بتوانند از این طریق به غرب راه یابند.

در آن زمان که روسیه بر سبب فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به مثابه یک کشور مستقل داشت هویتش را تثبیت می کرد و در حالت گذار قرار داشت،زمینه های این که افغانها به مثابه تخته خیز به طرف غرب از آن استفاده کنند وجود داشت.

با وجود یک اصل پذیرفته شده درمیان ما افغانها که می گویند اتفاق کرده ایم که اتفاق نکنیم، تشکل سازی نیز یک رکن برجسته زندگی مان را تشکیل می دهد.گهی این تشکلات نیز از فرط بی اتفاقی ها ساخته می شوند و در رقابت های ناسلم با هم در کله یکدگر می زنند.از این جهت ما افغانها ، درهر جایی که هستیم به نحوی تلاش داریم تا یک هسته ویک تشکلی را چه خورد یا بزرگ به وجود آریم و به نحوی در ان بتوانیم درد دل مان را  راحت سازیم.

درابتدای سال های  93 و 94 رقم قابل ملاحظه ای از افغانها درمسکو بحضور داشتند،در ابتدای کار در این جا، مرکز فرهنگی افغانها ایجاد شد که عده ای از روشنفکران و آفرینشگران در آن متشکل شدند.در این راستا کار های داکتر لطیف بهاند،عبدالله شادان،رهنورد زریاب،زرین انحور،افضل تکور،احمدتکل وسپس تلاش ها و زحمات ،مرحوم محمد انور نومیالی، فاروق فردا، عبدالله مهربان و یک عده ی دیگر د رخور ستیاش است.  به همت این مرکز ،محافل ادبی دایر می شد، سیمینار ها و کنفرانس هایی  در عرصه های مختلف فرهنگ راه  انداز ی می گردیدند. به تاریخ 15 جوزای سال 1995 به همت فاروق فردا جریده «نوید» با قطع و صحافت زیبا به نشر رسید که تا امروز ادامه دارد و به حیث روزنامه، همه روزه در خدمت هموطنان می باشد وبه حق می توان گفت که یگانه روزنامه افغانهای مهاجر در سراسر دنیا است که با این سابقه طولانی نشر می شده به دسترس علاقمندان و خواننده گان می رسد.

در سال 1996 افغانها از کار در بازار ها و تک فروشی ها خسته شدند و مقداری پول برای ادامه کار پیدا کردند به هوتل سیواتوپول آمده و در این جا به همت آقای داکتر داوود راووش و انجینر محمد حسن، مرکز تجارتی افغانها ساخته شد،این مرکز در تشکل امور تجارتی افغانها نقش معینی را ایفا کرد اما پس ار فتن راوش به افغانستان ، مرکز، یک مقدار دست خوش حوادثی ناشی از عدم درک متقابل  رهبری اش گردیده،خلاصه از هم پاشید. در این زمان به همت فاروق فردا  مرکز خدمات فرهنگی فردوسی در هوتل سیواستوپول بنیاد نهاده شد.این مرکز دونشریه  به نام های «نوای صبح»  ومجله  شیرآغا(مجله طنزی)هم نشر می کرد .مرکز خدمات فرهنگی فردوسی، برای اولین بار در شهر مسکو نمایشگاه بزرگ کتاب را برگزار کرد که سخت مورد توجه افغانها،ایرانی ها و هم چنان مقمات دولتی فدراتیف روسیه به ویژه حلقات فرهنگی این کشور واقع گردید.

افغانها ابتدا در یک ساختمان هوتل جابجا شده بودند و بعدا ساحتمان دیگر را نیز اجاره کردند واین شد 32 طبقه که در هر طبقه بیش از 37 اتاق می باشد واین شد یک  مرکز عمده تجارتی افغانها.

 در اوایل سال 1997 نماینده های افغانها از دهلیز ها  برگزیده شدند و در حدود دو صد تن از این نماینده گان به منظور ایجاد یک تشکل جدید اجتماعی – اقتصادی افغانها  در رستوانت «تاوریه» درهوتل سیواستوپول دور هم گرد آمدند.

در این جلسه توافق صورت گرفت که نهادی به نام مرکز کاری افغانها بنا نهاده شود وبرای هیات رهبری و رییس آن انتخابات آزاد و دموکراتیک صورت بگیرد. در همین جلسه 4 تن از جمله حاضرین،هریک غلام محمد جلال،اینجینر محمد حسن، داکترحمید ومحمد انور پویان برای پست  ریاست این مرکز کاندید شدند. که درنتیجه انجینیر محمد حسن با کسب 27در صد آراء ،داکتر حمید  با کسب 16 در صد آراء و انور پویان با کسب 5 در صد اراء  میدان رقابت ازاد را به غلام محمد جلال که 53 در صد آراء را به دست آورد رها کردند.غلاممحمد جلال بدین وسیله با گرفتن اکثریت آرآء به حیث رییس  مرکزکاری افغانها برگزیده شد.

مرکز تحت رهبری وی به کارش ادامه داد و سایر افغانهای مقیم هوتل سیواستو پول و برون از آن را به دور خود متشکل ساخت. مرکز یک هیات رهبری و یک شورای مرکزی برای خودش برگزید.سایر امور افغانها درفراتیف روسیه را  رهبری و منسجم  می ساخت.

به همت و تلاش غلام محمد جلال ،ادارات ملل متحد،موسسات خیریه،پارلمان فدراتیف روسیه و سایرنهادهای این کشور،موجودیت این مرکز را برای انسجام امور افغانها در مسکو بسیار جدی تلقی کرده و به آن اهمیت قایل شدند.

در این میان اتحادیه ها وفوند های دیگری نیز جهت کمک به افغانهاایجادگردیدند. مثلا اتحادیه افغانهای مهاجر به  ریاست مرحوم حبیب الله فریدون،ارگان منطقوی  کمک به مهاجرین افغان به ریاست اصل میر پتنگ،اتحادیه منطقوی دیگری به ریاست شخصی به تخلص روستایی، اتحادیه افغانها به ریاست داکتر حمید(به گفته برخی ازاعضای هیات رهبری آن،رییس این اتحادیه انتخابی نبود و داکتر حمید آن را در غیاب  هیات رهبری به نام خود راجستر کرده بود) ایجاد شد و اما  مرکز کاری افغانها که نام ونشان وهویتی برای خودش کسب کرده ،به خاطر کمک به تمام این اتحادیه ها از سهمدران  ساختمان مرکز تجارتی افغانها خواست که به ایشان دفاتر رایگان بدهد وهرکدام از مسوولین این تحادیه ها اگر این مطلب را می خوانند ،شاهدی خواهند داد که هر یک شان چندین سال  بدون پرداخت حبه ودینار دو دو اتاق را در اختیار داشتند وبرعلاوه از مصارف برق وتلفون نیز معاف بودند.

مرکز کاری افغانها نشریه ای برای خودش به نام  (اتحاد اوعمل) پیدا کرد که هر هفته به مدیریت محمد یوسف هیواد دوست به نشر می رسید.اتحاد او عمل ارگان نشراتی مرکز کاری  افغانها به زبان های پشتو ودری  چاپ وتوزیع می گردید.با رفتن هیواد دوست این نشریه هم از بین رفت و بعد یکی از شخصیت های دیگر فرهنگی به نام بسم الله اکبری وارد مسکو شد ومرکز دوباره نشریه دیگری را به نام (کابل ) اساس گذاری کرد و مسوولیت آن را به آقای اکبری سپرد.او هم دیر نپایید و رفت و پس از ان (کابل) چند شماره دیگری را بر خود افزود و از این دنیا رخت سفر بست.

گفتنی است که در این میان نشریههای دیگری از قبیل هندوکش به مدیریت فیض ساویز،پرستوبه مدیریت حضرت وهریز،هفت روز به مدیریت مرحوم شهید داکتر ذکراله پاهنگ ومعاونیت امرالله صالح،مجله،ایثار به مدیریت روستایی بود که هرکدام آن را  مرکز کاری افغانها دفاتری داده بود،رایگان و بدون پرداخت  هزینه یی.چه نشریه ها یدیگری نیز بودند چون مهاجر ژوندون، به مدیریت بشیر کارورز،زمانه به مندیریت داکتر بهاند،وحدت واتحاد به مدیرت یاسین صادقی وموسی ومسافر به مدیریت اعظم اخگر که نظر به امکانات خود شان در مناطق دیگر مسکو نشر می شدند و امامحل توزیع این نشریه ها نیز سیواستوپول یعنی مرکز تجارتی افغانها بود.

مرکز کاری افغانها آهسته آهسته به مرکز تشکل جامعه افغانی در فدراتیف روسیه مبدل شد و اتحادیه های دیگر متاسفانه نتوانستند دیر بپایند زیرااهداف وبرنامه مشخصی برای ادامه کار نداشتند این نهاد ها از بی برنامه گی  عزلت گزیده و به تحلیل رفتند.اما مرکز کاری افغانها روز تاروز تقویت می یافت و باتلاش و سعی همکاران وهیات رهبری آن،در ادارات دولتی فدراتیف روسیه و هم چنان  نهادها وسازمان های بین المللی هویتش را مشخص کرد.در آن زمان هوتل سیواستوپول  محل کار تجارتی برای بیش از دههزار نفر مساعد بود ودرکنار آن نزدیک به یک یکهزار نفر دیگر نیز به مثابه کارگر حمل ونقل کننده اموال و تاکسی کار می کردند.رفت وآمد افغانهای دیگر که در بازار ها دست فروشی می کردند باید اموال شان را ازهمین محل تهیه می کردند وتازمانی که  اکثریت افغانها به برون از روسیه نرفته بودند، این مرکز روزانه محل رفت آمد دههاهزار افغان بود.چه، وقتی یک افغان تازه وارد و یاهم روس های افغانستان دیده به این محل می آمدند فکر نمی کردند که درروسیه هستند بلکه خود را درکابل می یافتند.به ویژه وقتی نانوایی افغانی، قصابی افغانی ورستورانت افغانی را مشاهده می کردند.برخی ها شان با شوخی اظهار می داشتند که پولی هم برای تان برگزیند،شما افغانستان کوچک ساخته اید.مرکز کاری  افغانها در آن زمان به کمک  شرکت سهمداران هوتل جهت فراهم نمودن سهولت ها به افغانها ،فراوان کار هایی را انجام داد.با در نظر داشت شرایط و اوضاع آن روز،هر افغانی که می خواست  اتاقی اجاره کند بدون داشتن شرکت تجارتی،اسناد ویزه و راجستر و اجازه نامه کار می توانست اتاقی را به کرایه بگیرد و به هر نحوی که دلش می خواهد کار کند.ادارات پولیس نیز در آن وقت جز ویزه وارجستر با چیز های دیگر کمتر آشنا بودند.مرکز کاری افغانها با استفاده از کیس مهاجرت ،ساختمان های تجاارتی را اجاره کرده  وبه افغانها با اصل قیمت به اجاره می داد.تا افغانها بتوانند با خاطر آرام در این محل کار وتجارت نمایند.

تجارت نیز رونق داشت وهرکس پی لقمه نانی بود که آن را به خوبی دریافت کرده می توانست.بناء نه از مافیا نامی برده می شد ونه از خورد وبرد وغیره حرفها . چنانچه مثل حالا چنین چیزی وجود هم نداشت. به منظور نگه داشت رونق مرکز تجارتی افغانها، یک عده ازماها بنابر  این که در ادارت دولتی گذشته  کسانی بودند ، بناء به نام محترمین از امتیازات ویژه ای برخوردار گشتند.مرکز کاری به خاطر احترام به مشران این کار را می کرد.در کرایه های این اشختص تخفیف قابل ملاحظه وجود داشت ویک عده هم به انحاء دیگر از مزایای این گونه امتیازات سود می بردند.اما متاسفانه که یک عده از این مشران یا محترم هامشری شان را حفظ کرده نتوانستند تا وقتی که منافع شان تامین بود هم مرکز راگان بسیار عالی بود وهم غلام محمد جلال آدم خوبی بود. نه باندتیزم بود ونه هم اصطلاحات بی انصافانه دیگری به کار می رفت.اما وقتی با تغییر شرایط و امکانات  این امتیازات محدود گردید،طبق عادات معمول ما این اصطلاحات وارد قاموس بی انصاف ها شد.تا یک مدت دیگر از گرفتن نام های این افراد خوددرای می کنیم اما وقتی مجبور شدیم مستند خواهیم گفت که کی، ها چی ها برده اند.

افغانها بدون داشتن حد اقل اسناد لازم در هوتل سیواستوپول مصروف کار و تجارت بودند و مرکز سرپوش این همه کار وبار بود.

به هر حال با در نظرداشت تغییر شرایط در روسیه  و دگر گونی اوضاع در این کشور ،مرکز کاری افغانها نیز به خاطر تامین  منافع افغانها در این کشور،از مرکز کاری به مرکز تجارتی تغییر نام کرد. یک مدت تحت این نام درخدمت افغانها بود.ولی طوری که میدانیم روسیه بعد از فروپاشی  کمونیزم و شکست یک نظام هفتاد ساله به زودی توانست خود را از حالت  گذار برون سازد وراه های رشد سرمایه داری را در پیش گیرد،اما کیس ما افغانها در روسیه به گونه مهاجر که بود باقی ماند. در این وقت نظر به مقرره ها و ایجاد قوانین جدید برای خارجی  ها وغیره، دیده شد که باید به هر نحوی که هست،منافع افغانهای مهاجر ضربه نخورد.از این جهت مرکز تجارتی به مرکز تجارتی وطن تغییر نام کرد و کلمه وطن نیز بدان خاطربود  که هیات رهبری مرکز موفق شود تا به خاطر جلو گیری از زیان های مالی و تامین مالیات برعایدات افغانها جلو گیری نماید ودولت روسیه را معتقد سازد که افغانها تاجر نیستند صرف برای امرار معاش به این سرزمین آمده وبر اثر جنگ ازوطن شان گریخته اند.

سه سال قبل بنا بر شرایط  واوضاع جاری در  فدراتیف روسیه و تحکیم قانونیت در سایر عرصه های زندگی دولت و مردم روسیه، تصمیم بر آن شد که باید یک مرکزی با پایه های وسیعی از نام افغانها در فدراتیف روسیه ایجاد شود تا بتواند امور افغانها را از تجارت و مهاجرت گرفته تا سایر عرصه ها جهت خدمت گذاری تحت پوشش داشته باشد. بدین گونه  اساسنامه چنین یک مرکز را به نام مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها  ترتیب و جهت راجستر به ادارت مربوطه روسیه در شهر مسکو تقدیم نمودند.این پروسه بیش از یک سال را در بر گرفت و نزدیک به  دوسال پیش، پس از دریافت  اسناد معین،مرکز رسما افتتاح  ومحترم غلام محمد جلال به اتفاق آراء به حیث رییس  مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها برگزیده شد و مرکز در خدمت افغانها قرار گرفت.

 

خدمات مرکز از ابتدا تا کنون یعنی ازمرکز کاری  تا جامعه سراسری در یک نقطه، یعنی همین نهادی کا ما امروز شاهد کار آن هستیم خلاصه شده است.

 خدماتی را که این مرکز  به همت غلام محمد جلال انجام داده نه تنها این که از نظر ها پوشیده مانده نمی تواند بلکه اظهر من الشمس است و نه تنها در فدراتیف روسیه بلکه در داخل کشور نیز  کسانی که از کحص.ل زحمات افغانهای مصروف کار د ر هوتل سیواستو پول  کمک می شوند معلوم می باشد.برخی ها انتقاد می کنند که ما حق نداریم این گپ را بزنیم زیرا مردمی از زحمت خود به خانه یا اقارب خود مقداری پول ارسال می کنند نشق مرکز کاری در آن چه است؟ شما یک نفر جوالی را درنظر بگیرید که هیچ گونه سندی ندارد ومطابق به قوانین روسیه هرخارجی ای که بدون اجازه نامهکار در جریان کار دیده شود مبلغ 400 هزار روبل که معادل 12000 دالر می شود جریمه می گردد و هرکسی که برای او کار داده باشد مبلغ 80 هزار روبل جریمه می شود.اما مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مسوولیت بیش از صد تن جوالی را که هیچ نوع اسناد ندارد گرفته است وسعی دارد که هیچ گاهی خدای ناخواسته چنین حالتی واقع نشود که او مجبور به پرداخت 400 هزار روبل شود.این مسوولیت را در قدم اول غلام محمد جلال  وبعد تیم کاری او که متاسفانه خارچشم تنگ نظرها می باشند،بر خود متقبل شده اند. واما اگر نیت بد این همه بی انصافی های برخی ها ادامه یابد شاید آن روز برسد که ما همه آواره شویم وآنگاه، گناه کبیره این همه جوالی و غیره بر دوش کسانی خواهد بود که از نیت شوم شان خراب خواهد شد شهر روم.

این کار که مرکز ساختمان ها را اجاره کرد و سند داد و دوباره به افغانها به همان قیمت  قرار داد بست،شاید برای یک عده کار سهل وساده به نظر برسد و اما  گرفتن مسوولیت  کتلوی آنهم مسوولیت ما افغانها را که هر کدام مان به آزادی های خود بیشتر از هر چیز دیگر اهمیت می دهیم  و در قید وقیود آمدن را چندان خوب نمی بینبم ،امر ساده ای نبود.اما غلام محمد جلال این مسوولیت را پذیرت وبرای تامین منافع مهاجرین افغان شانه داد. که امروز از برکت آن بسیاری از افغانهای مصروف کار دراین جا صاحب یک آب ونان چربی شده اند و وابسته های شان در افغانستان نیز از کمک های ایشان به وجه احسن برخور دارد می گردند.

 

پس از ان که کار های تجارتی افغان ها رنگ ورونقی گرفت و رفتن ها به چین آغاز شد، زندگی ما افغانها در فدراتیف روسیه هم تغییر کرد.وامروز در مقایسه با تمام مهاجرین افغان  در دنیا به وضاحت دیده می شود،که مهاجرین ما در دنیا در سطح پایین تر از سطح زندگی مردم بومی کشور ها ی مقیم قرار دارند،اما در روسیه افغانها در سطح بلند تری واقع هستند.در سال 1996 برعلاوه امتیازاتی که به یک عده افراد محترم گرفته بودیم اداره هوتل از ما خواست تا لیستی از این گونه افرادی را که موتر دارند تهیه کنیم که وسایط نقلیه شان  با داشتن کارت دخول به ساحه هوتل با سهولت داخل شوند.درمیان همه افغانها صرف یک تن یک عراده موتر روسی ژیگولی داشت.اما امرزو به فضل خداوند واز برکت هوتل سیواستوپول که بی انصاف ها به هرنامی که می خواهند یادش کنند آخرین مودل های موتر از افغانها است که داخل ساحه می شوند.خوبی دیگر این که، مهاجرین افغان نه بر شانه های ادارات ملل متحد و نه هم بر شانه های دولت و مردم روسیه زندگی دارند. این ها بر پا های خود ایستاده اند و این زحمت کشی مردم ما برای دولت و مردم فدراتیف روسیه نیز مورد توجه واقع شده است.بی جا نبود که چند سال قبل وزیر امور داخله فدراتیف روسیه از طریق تلویزیون  گفت که یگانه کتله ای از خارجی ها که دولت روسیه با ایشان مشکلی ندارد کتله افغانی است که از برکت موجودیت هوتل سیواستوپول  ومرکز کاری آنان می باشد.

مرکز، اولین کاری را که کرد ،به  خاطر اجرای مراسم اسلامی و دینی مان سه محل را برای نماز های مسلمانان از اداره دریافت کرد وبدون پرداخت کرایه دراخیتار افغانها قرار داد.در دوساختمان یک یک اتاق را به مساحت چهل متر مربع و هم چنان یک محل دیگر را به مساحت 300 متر مربع برای  نماز های جمعه و اعیاد. در مساجد خورد نماز های روزانه  برپا می شدند و در مسجد بزرگ نماز های جمعه و اعیاد.

افغانها تا پیش از آن، جهت برگزاری مراسم فاتحه ، نهایت سرگردانی می کشیدند اما وقتی مسجد بزرگ مشخص شد دیگر نیازی نیافتید که به مساحد دیگر مسکو سرگردانی کشیده شود.

طوری که می دانید هر کشور قوانین خود را دارد وبرای  ارگان های حراست از قانون، مهم نیست که در کشور های دیگر چه می گذرد.مهم این است که قوانین خود شان رعایت گردد.اما صد ها خانواده افغان که توسط قاچاقبران  به روسیه آورده می شدند و سیواستوپول را برای شان مدینه فاضله معرفی کرده بودند که با رسیدن بدان مشکلات تان مرفوع میگردد، یکی از دشواری دیگر کار این مرکز بود که همه روزه با آن مواجه می گردید.

روز ها شده که افغانی  همراه با خانواده اش آمده و درملاقات با مسوولین مرکز کاری، ابتدا کلی خانه  را خواسته  وگفته است روی مسایل بعدی پسان گپ می زنیم.و قتی دیده که قاچاقبر رهش را به ترکستان  کشیده ناامید دست ودامن مرکز را گرفته و خواهان کمک شده است.ماه ها ماه ها، برخلاف تمام نورم های زیست انسان در فدراتیف روسیه ،بر اثر تلاش و سعی مرکز ، دهها خانواده بی بضاعت افغان در همین مسجد بزرگ زندگی می کردند و بار مسوولیت امنیتی،حفظ الصحه محیطی  وغیره آن را مرکز کاری بدوش کشیده است.در روسیه قانون است که شخصی باید از نام یک ارگان مسولیت را متقبل شود و آن هم جز  ریاست مرکز کسی دیگر نمی توانست این کار را بکند.

  بر اثر توجه مرکز با وجود فشار های بعضا قابل پذیرش و بعضا هم مواجه بامقاومت های بی مورد خود افغانها ،این نهاد توانست که دراین روند،امور تجارتی افغانها را با قوانین فدراتیف روسیه عیار سازد.امروز خوشبختانه در مرکز تجارتی افغانها در هوتل سیواستو پول جز جوالی ها،دیگر تمام شرکت های تجارتی ،ارگان های راجستر شده و مالیه ده هستند و مطابق به قوانین این کشور فعالیت می کنند

بی جهت نیست که هر بازار در روسیه و مسکو وقتا فوقتا مورد کنترول اسنادی واقع می گردند وبنابر تخلفات یا جریمه می شوند و یا مسدود می گردند اما به فضل خداو ندج مرکز تجارتی سیواستوپول، از گزند این گونه بررسی ها در امان است.

اما مشکل اساسی ای که افغانها دارند این است که هنور تجار افغانی به محصول کردن قانونی اموال شان عادت نکرده اند.با وجود تلاش های فراوان  مرکز، این نقیصه هنوز وجود دارد و زیان هایی نیز از این بابت  به افغان ها می رسد که  برخی از مغرضین ،مرکز را ملامت میکنند اما ،بار این مسوولیت بدوش خود تجار می باشد.زیرا مرکز و یا شخصی از رهبری مرکز در محصول کردن گمرکی  هیچ نوع دخل وغرضی نداردو هیچگاهی هم به کسی دستور نداده است که اموال تا را به کی بدهید وبه کی ندهید صرف مرکز تقاضا کرده است که سعی کنید مطابق به قوانین روسیه محصول کنید.

مساله ممرکات از مسایل عادی  جامعه ی روسیه نیست نمی باشد. دولت این کشور تا حال قادر نشده که سیستم منظم گمرکی را ایجاد کند ،چندی قبل حتی رییس جمهور  این کشور نیز با صراحت از آن نالید.گرچه به ما افغانهااین امکان وجود دارد که اموال مان را قانونی محصول کنیم اما عادت های مان اجازه نمی دهند . در فدراتیف روسیه کسی که کار قانونی می کند کمتر می پردازد نظر به کسی که غیر قانونی کار می کند. اما چه کنیم؟ ما همین طور هستیم.

مرکز بر علاوه مسجد و اجرای  مراسم دینی،یک تلویزیون کیبلی هم دارد که روزانه ده ساعت نشرات می کند و افغانها بدون پرداخت هیچ اجرتی از برنامه های ان مستفید می گردند..در عین زمان  بر اثر همت بیروی مطبوعاتی ، مرکز توانست تلویزیون «آرزو» را که از مزار شریف نشر می شود هم با یک مصرفی که انجام داد ،طوری عیار نماید که افغانهای مصروف کار در مرکز تجارتی سیواستوپول می توانند بدون داشتن دیش آنتن بدان دسترسی داشته باشند.

مرکز کاری افغانها برای مدت بیش از هشت سال مکتبی را در منزل سیزده یکی از ساحتمان ها برای کودکان افغان ایجاد نمود.این در شرایطی بود که رفتن اطفال افغانی بنا بر مشکلاات اسنادی در مکاتب روسیه دشواری های ی داشت.بیش از20 معلم و هیات اداری مصروف کار در این مکتب بودند.برا ی کودکان یونیفرم و دو وقت غذا نیز به طور رایگان داده می شد.معاش معلمین را نیز مرکز می  پرداخت.

وقتی شرایط برای شمول اطفال افغانی در مکاتب روسیه مساعد گردید مکتب ما نیز خانمه یافت اما مرکز کاری برای دوصد کودک افغان جهت ادامه بهتر  آموزش و کم کردن بار از شانه های والدین ماهانه  بیست دالر امریکایی که ماهانه جمعا 4هزار دالر امریکایی می شد،کمک می کرد،این روند نیز 6 سال تمام ادامه داشت.

از سال 1997 بدینسو روز های گرامیدات ار میلاد حضرت نبی اکرم ص و گرامیداشت از عاشورا به طور منظم برگزار شده و صد ها تن افغان از گوشه های مختلف شهر مسکو در آن ها شرکت کرده اند.امسال نیز شاهد برگزاری این براسم به گونه جدید آن بودیم.

روز های ملی و بین المللی افغانستان از قبیل روز استقلال،روز های عید و غیره نیز تجلیل شده و همچنان تجلیل می گردند.دهها محفل هرهنگی برگزار شده  و سیمینار های ادبی و فرهنگی را اندازی گردیده اند.

برعلاوه آن برا ی زلزله زده گان تخار،بی جا شده گان و اواره گان در افغانستان کمک های نقدی جمع آوری و ارسال شده است.

به مناسبت های مختلف پیام ها،اعلامیه ها و بیانیه های مرکزکاری و جامعه سراسری افغانها صادر شده و مواضع آن در قبال مسایل ملی و بین المللی  روشن گردیده است.

افغانهای مقیم روسیه مصروف کار و زحمت کشی ها ی خود می باشند واز اثر همین زمینه های کاری و توجهات مرکز بوده که امروز به فضل خداوند کریم نماد های فساد اخلاقی در میان افغانهای مقیم روسیه مشاهده نمی شود،تگدی درمیان افغانهای مقیم روسیه و به ویژه  افغانهای مقیم مسکو مشاهده نشده است.درحالی که فراوان کسان دیگر از انباع خارجی به این کار دست می زنند.غریب ترین افغان ما از فضل خداوند صاحب یک لقمه نان آبرومند و حلال می باشد.

درمقایسه با شمار افغانها،یک تعداد ناچیز یعنی 17 تن  افغان در روسیه زندانی اند که عمدتا  راثر ساختن اسناد جعلی دستگیر شده اند .باندتیزم،آدمکشی،دزدی ،غارت  ، قاچاق و تجارت مواد مخدر پدیده هایی است که از افغانها فرسنگ ها فاصله دارند ودست هیچ افغان در این چنین موارد آلوده نمی باشد.

مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها یک طبقه  از منازل یک ساختمان را جهت پیشبرد خدمات به افغانها اجاره کرده است وشعبات و کمیته هایش در آن مصروف خدمت به مردم هستند.رییس مرکز دو معاون دارد که یک آن محمد عمر ننگیار  امور داخلی  ودیگرش (اجمل کوشا) امور خارجی مرکز را رهبری و انسجام می بخشد. مرکز دارای کمیته های ذیل می باشد

.

1-      بیرو مطبوعاتی

بیروی مطبوعاتی امور نشراتی و طبعاتی مرکز را انسجام می دهد.در ابتدا نشریه ای به نام «ساحل» در حد جریده نشر می کرد و از این ماه به بعد آن را به حیث مجله شر میکند . کار بر اولین شماره مجله جریان دارد که هرماه در 32 صفحه نشر خواهد.مسوولیت بیروی مطبوعاتی و نشراتی بدوش فاروق فردا است.

بیروی مطبوعاتی همچنان گزارشها وخبرهای مرکز را نیز از شعبات گردواوری کرده و در روزنامه نوید روز و مجله ساحل به نشر می رساند.

این بیرو دوسایت را به نام های «نوید روز» و «افغان –دیاسپور .رو»رگرداننده گی می کند که  خفته یک بار مطالب آن تجدید می گردند.

2-      کمیته امور فرهنگی

مسوولیت این کمیته بدوش عمر ننگیار است.

این کمیته در ظرف یک سال نیم توانسته است که چندین محفل فرهنگی را تدویر کند.با اتحادیه نویسنده گان روسیه رابطه برقرار شده و چند محفل شب شعر روسیه و افغانستان دایر گردیده است.سه تن از فرهنگیان کشورهریک غلام محمد جلال ،فاروق فردا و عمر ننگیار به خاطر کار های مثمر در جهت شناسایی ادبیات افغانستان در فدراتیف روسیه وهم چنان معرفی ادبیات روسیه در میان افغانها،  به اخذ مدال های انتوان چیخوف نایل شدند. این کمیته در جهت معرفی باری جهانی شاعر افغانستان به مقامات اتحادیه نویسنده گان  و ترجمه اشعار وی کارهای زیادی را انجام داد.اتحادیه نویسنده گان روسیه به سبب تقدیر از جهانی مدال «گاوریلوف» را که به نویسسنده گان بزرگ داده می شود اهدا کرد.

این کمیته برنامه ها یوسیع دیگری را رویدست دارد که با تبیق آن مطمئنا کار های بزرگ فرهنگی انجام خواهند شد.

3 کمیته  حل مشکلات

این شعبه به  مسایلی توجه دارد که میان افغانها در عرصه های مختلف کشیده گی هایی ایجاد شود.شعبه به کمک اعای خود جرگه های افغانی را تدویر می کند وکدورت ها را مرفوع می سازد.

3-      کمیته  اسناد وارتباط خارجی

این کمیته مسایل اسنادی و پروتوکول ها را سازماندهی می کند و دید وادید ها و ارتباطات با نهاد های غیر افغانی را سازماندهی می کند.

مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها به همت این شعبه   سه بار در تدویر بازار شرق که یک نمایشگاه فرهنگ یاقتصادی مردمان شرق بود سهم فعال گرفته و غرفه افغانی در آن که بازگوینده فرهنگ و محصولات افغانی بود خوب درخشیده است.

امسال این بازار با بیانیه محترم غلام محمد جلال رییس مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها افتتاح گردید که برای همه اشتراک کننده گان جالب واقع شد.مجهت معرفی محصولات  افغانی سعی وتلاش فراوانی را بخرج داده است، مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها  درکمیته ارتباط خارجی با ادارات ملل متحد و چندین سازمان همگون را برقرار ساخته است.واین روند ادامه دارد.

این کمیته با ارگان هایذیربط دولتی و سازمان های اجتماعی و تحقیقاانی وعلمی  راوبط کرده وبرنامه های  مشترکی را رویدست  دارد.

ههمین کمیته است که نشرات دیاسپور را به این ادارت می رساند.

کمیته به  نهاد های همگون در کشورهای شوروی سابق . افغانهایی که در کشور های اروپایی زندگی می کنند تامین روابط نموده است.

4-      کمیته مارکیتنگ وبازار ها

این  کمیته به ایجاد شعبات و فلیال های مرکز مکلف است.جلب وجذب اعضای جدید را سازماندهی می کند.تا کنون بر اثر تلاش های این کمیته صد ها تن از افغانها عضویت دیاسپور را حاصل کرده اند. اهداف دیاسپور در میان افغانها توضیح شده است.همچنان ایجاد  کمیته های ولایتی در دیگر نقاط روسیه نیز از وظایف این کمیته است و قرار معلوم بر علاوه این که در برخی از بازار های مسکو که افغانها در آنها مصروف کار اند در سان پترزبورگ و چندین شهر دیگر نیز فلیال های  دیاسپور افغانها ایجاد شده اند.

5-      کمیته حقوقی

این کمیته به مسایل حقوقی افغانها می پردازد و همه ساله خبر گیری از زندانی افغان را به مناسبت اعیاد نیز سازمانده ی  واجرامی کند.

مرکز همه ساله  در اعیاد یک مقدار تحفه ها،مواد خوراکه و ادویه جات ضروری را خریداری کرده و به در فاصله 12 صد کیلومتر دور تر از مسکو به زندان (مردوویه) که زندان مرکز روسیه است توسط همین کمیته ارسال  و برای زندانی های افغان توزیع می کند.این کار دیگر به عتعه تیدل شده  است . نقش کمک های مادی تجار افغانی نیز در آن برجسته  می باشد.

6-       انجمن زنان

انجمن زنان یکی از نهاد های با اهمیت مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها مقیم روسیه است که همزمان باایجاد مرکز بنا نهاده شد.این انجمن تا کنون بیش از 150 خانم را به دور خود جمع کرده و در جهت براورده شدن حقوق زن و رسانیدن آگاهی ها برا ی ایشان کار می کند.

انجمن زنان هر روز شنبه نشست های ویژه ای را با خانم ها دارد وروی مسایل مهم باهم صحبت می کنند.

انجمن زنان با سازمان های بین المللی زنان جهان در روسیه و دیگر کشور ها ارتباط دارد و پیوسته دید وبازدید ها میان انان صورت می گیرد.

انجمن زنان برای مادران برنامه های ویژه تربیت اطفال  را برگزار می کند و همچنان رهنمای خانواده گی را نیز با استفاده خانم دکتور های  افغانی و روسی  طیق برنامه های منظم  اجرا می نماید.

انجمن  بر علاوه این کارها، روز زن را با شکوه تجلیل می کند،در روز مادر به زنان رسیده گی می نماید و روز کودک را هم گرامی می دارد.

بر علاوه این کار انجمن زنان  کورس آموزش زبان  روسی و انگلیسی برای مادران ایجاد کرده تاخانم های افغان بتوانند با استفاده از اموزش در این کورس ها مشکلات یومیه شان را حل کنند.

کورس های اموزش زبان های دری و پشتو از جمله کارهای دیگر این انجمن است که برای اطفال افغانی دایر می گردیده اند.وهم چنان کورس آموزش قرآن کریم که توسط ملای مسجد جامع ما پیش برده می شود.

گفتنی است که این همه کارهای برای افغانها مجانی و عندالله و عتد الرسول می باشد.ازهیچ کس به خاطار این امکانات وجوهی دریافت نمی گردد.

7-      کمیته امور تجارتی

این کمیته نیز یکی از با اهمیت ترین کمیته  های مرکز کاری و جامعه سراسری افغانها در فدراتیف روسیه است که در امر بهبودی امور تجارتی افغانها کار میکند همواره مشوره های تجارتی را تهیه وبه دسترس تجار قرار می دهد.

دوستان گرامی! اینک ما از یک آدرس مشخص نوشتیم، هر گاه هر نوع انتقادی از آدرس مشخصی بر ما باشد حاضریم وارد بحث شویم، الی حرف خود را عرض کردیم و از مواجهه با مطالبی که با  نام های مستعار نشر می شود ویا دو حرف غیر مسوولانه را ذکر می کنند معذوریم.از سایت وزین افغان پییپر نیز متمی ایم که صرف مطلبی را در این زمینه نشر کنند که از آدرس مشخص  ارشال شده می باشند. تا باشد که مسایل به گونه واقعی آن گره گشایی شوند.

بااحترام

 

 


بالا
 
بازگشت