شریف بها
زمان به نفع مبارزه علیه مواد مخدر در افغانستان نیست
نوشته : شریف بها
مورخ /1390.12.14
تولید مواد مخدر در افغانستان در سال ۲۰۱۱ میلادی ۶۰ درصد فزایش یافته بود وحتی حلقاتی داخلی وخارجی که در قاچاق این پدیده دخیل هستند برای افزایش این تجارت پر در امد به طالبان مسلح نیز سهم قایل شوند .
این پدیده ازطی سالیان متمادی در شماری از مناطق کشور زرع گردیده که بالاخره دامنه ان با گذشت زمان گسترش نموده وامروز به یک دردسر جهانی مبدل شده است . اما با ایجاد اداره موقت تاکنون بر مبارزه با مواد مخدر تاکید شده و نیز جامعه جهانی در این راستا حکومت افغانستان را یاری میرساند .
چون در کشت تولید وقاچاق مواد مخدر حلقاتی داخلی وخارجی دست دارند ونیز یک مبنع خوب درامد برای مخالفان دولت محسوب میشود تلاش های وجود دارد تا تولید این پدیده در مناطق دور دست کشور بیشتر گردید.
بنابر گزارش سازمان ملل در سال 2011 افغانستان در صدر فهرست کشورهای تولید کننده مواد مخدر جهان قرار داشته و این کشور به تنهایی بیش از نود درصد مواد مخدر جهان را تولید می کند.
درعین حال سروی های صورت گرفته است که شمار معتادین در منطقه به حدود ۹ میلیون نفر رسیده است که همزمان بها وتولید ان مواد مخدر درافغانستان نیز افزایش یافته است .
گزارش جدید سازمان ملل متحد افزایش چشمگیر در بها و تولید مواد مخدر در افغانستان را در سال ۲۰۱۱ نشان میدهد. براساس این گزارش درآمد دهاقین از کشت خشخاش در افغانستان در سال گذشته میلادی ۴/ ۱ میلیارد دالر بوده که ۱۰ درصد ِ تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. به این ترتیب درآمد حاصل از کشت خشخاش در افغانستان نسبت به سال ۲۰۱۰ میلادی ۱۳۳ درصد افزایش داشته است.
براساس آمار سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۱۱ حدود ۱۳۱ هزار هکتار زمین در این کشور خشخاش کشت گردیده که نسبت به سال قبل ، هفت درصد افزایش را نشان داده ونیز میزان تولید تریاک در افغانستان در سال ۲۰۱۱ حدود ۶۱ درصد افزایش داشته است که از ۳۶۰۰ تن در سال ۲۰۱۰ به ۵۸۰۰ تن در سال ۲۰۱۱ بلند رفته است .
همچنان در این راستا نگرانی که وجود دارد عبارت تقویه بنیه مالی مخالفان با افزایش کشت وکوکنار در کشور میباشد ونیز کشور های منطقه چون روسیه همواره از این بابت ابراز نگرانی کرده است ومقامات انکشور مدعی اند مبارزه که در برعلیه مواد مخدر لازم است نه ازسوی حکومت افغانستان ونه از سوی نیروهای خارجی مستقر دراین کشور صورت میگرد. تاحدی که بانکی مون سرمنشی سازمان ملل در نشست بین المللی مبارزه علیه مواد مخدر که در وین پایتخت اتریش برگذار شده بود از خود نگرانی نشان داد که تولید تریاک در افغانستان در سال گذشته 61 درصد افزایش داشت که این مسئله نشاندهنده آن است که زمان به نفع مبارزه با مواد مخدر در افغانستان حرکت نمیکند.
اقای مون تاکید کرد که مشکل مواد مخدر تنها به استفاده از این مواد منحصر نیست بلکه فراتر از آن است و در ضمن خود افغانستان را نیز تهدید میکند.
اکنون مساله مهم واساسی اغاز بهار است که چند روز بیش نمانده ودهاقین تلاش دارند تا برای زراعت شان اماده گی های لازم را بگیرند . چون در مقابل مواد مخدر مبارزه ادامه دارد اما طوریکه دیده میشود این مبارزه طی ده سال اخیر موثریتی نداشته زیرا برنامه های اساسی دراین راستا رویدست گرفته نشده که به صورت اساسی وبنیادی بتواند مورد قناعت دهاقین قرار گرفته ونیز دست های که دراین راستا تلاش دارند کوتاه سازد.
گزارش ها از شماری ولایات کشور میرساند که دهاقین تهدید کرده اند درصورتیکه دولت برای انان زمینه مناسب زراعت را فراهم نه نمایند ، انان دست به کشت مجدد کوکنار خواهند زد . دراین جا دو موضوع مورد بحث است انهم مافیای داخلی ومافیایی منطقوی که تلاش دارند تا با استفاده از ضعف نهاد های مسوول در زمینه استفاده نموده و دهاقین را با پول پیشپرداخت تشویق نمایند تا دست به کشت مجدد کوکنار بزند . بااین حال نیاز است تا نهاد های مسوول وجامعه جهانی که دراین راستا کمک میکند باید به تلاش های شان تشدید بخشند تا بتوانند از پیشرفت ان جلوگیری صورت گیرد . چون در شماری از ولایات گرمسیر کشت نبات اغاز شده و قرار است تا چند روز اینده نیز در سایر مناطق اغاز گردد ودراین راستا باید تدابیری که لازم است از سوی نهاد های مسوول رویدست گرفته شود .
راه بیرون رفت :
معیشت بدیل در کشور نشد که جای کشت این تریاک را بگیرد زیرا این برنامه طوریکه لازم بود عملی نشد و نیز وجود فساد اداری نیز باعث عدم تطبیق این برنامه گردید .
چون ضعف حکومت در مناطق دور دست کشور روند کشت مواد مخدر راکمک می کند، بنابر اين بايد راه حلی جستجو شود که همزمان هم توسعه امنيت ، نقش قانون وبهبود وضع اقتصاد را در پی داشته باشد .
تنها محو کشت کوکنار نمي تواند ترافیک وقاچاق مواد مخدر را در کشور کاهش دهد ، پس برای پايان دادن به اين معضل ، علاوه بر توجه به وضعیت معیشتی دهاقین حکومت افغانستان بايد روی توسعه سکتور زراعت بیشتر توجه کند تا از شر کشت ترياک رهایی یابد .