مقام زن در اسلام نقش زنان در تاریخ افغانستان

                    

مساله زن در عرصه  های مختلف زندگی : در گذر گاه تاریخ مورد بحث وبر رسی  که :  درین زمینه نظریات گوناگون بیان گردیده اما آنچه مسلم است تمام ادیان ومکاتب با مبانی و اصول مربوط برای زن و مرد حدود وحقوقی قائل بوده اند .

          طو ر مثا ل در یو نان باستان با اینکه به مر حله پیشر فتهای از مد نیت رسیده بود و در عین حال ازد واج را و سیله تو لید نسل تلقی میکرده اند . زن در نزد یو نانیان موجود بی ارزش بود .  وقتی بودا رسالت خویش را آغاز میکند .  درآ غاز کار در با ره  زنان سکوت میکند  وچون گروهی  از پیروانش از او میخواهند  تا نظر ش را ابراز کند . پس از مد تی ترد ید بالاخره تصمیم میگیرد که زنان  را نیز برای ورود به مذ هب دعو ت نماید .  

 تمام ادیان الهی در رابطه به زند گی بشر اعم از  " زن و مرد "  حقوق عادلا نه و انسا نی برایشا ن قا ئل بوده و هدف خدا وند ازبعثت انبیا  هدا یت و اگاهی دادن جامعه بشری برای جامعه ایکه  دران صلح . امنیت و تامین عدالت  بر قرار  گرد یده بود ه است . اما متاسفانه ادیان  الهی بعد از زمان و مرحله ای در اثر افزون و خود خواهی که دو خصوصیت بسیار زشت است در انسا ن ها تو سط سه گروه  خاص  جامعه  " زور . زر و تزویر "  بخا طر منافع شخصی و گرو هی به انحراف کشانیده شده  است .  به اساس  شواهد  تاریخ جامعه بشری امت واحد بو ده و همه انسانها  اعم از زن و مرد  زندگی عادلا نه داشتند  قران کریم می فرماید " ای مردم ما همه شما را بدو ن استثنا از  مرد و زن  پدر و مادر  تان افرید یم انگاه  شما در شا خه ها و تیر ه های تجمع یافتید این مجمع طا یفه و قبیله .  قیبله شد ن و سیله است  برای ارتقا و معر فت  تفا وت های  قو می  .قبیلو ی . نزادی در دید گاه تو حیدی ارزشی ندارد .  فقط انکه متقی تر است نز د خداوند گرامی تر است .در دین اسلام  تبعیض نز ادی و طبقاتی . لسانی وجود ند ارد . در مراسم حج که یکی از فرایض اسلا می  است این ادعا بخو بی دیده میشود . دین اسلام  جدا  مخالف هر نوع تبعیض و تما یز میبا شد .علل عقب ما ند ه گی اجتماعی زن عمد تا به عملکرد نظا م های مختلف اجتماعی  که در مسیر  تاریخی یکی پی دیگر ی شکل گر فته  اند صورت گرفته است قبل از اسلام به جرم زن بودن زنده به گور میگردیدند . و زمانی هم کنیز و برده بودند. دین مقدس اسلام  چهارده قرن قبل برای هدایت و اگاهی  مردمان جهان  بنیاد گذ اشته شد . حضرت محمد ( ص ) سعی میکند تا حقوق و شخصیتی را که د ین مقد س اسلا م برای زن قایل شده است بوی بدهد  زنان ما نند مردان  بعیت میکنند و زنان را همچو ن مردان در صف اصحاب خو یش جای مید هد و سعی تلاش ان پیغمبر گرامی سبب  شد که مرحله  نو ینی در تاریخ حیات  "زن "  آ غاز گردد . و نمو نه های بزرگ از  زنانرا  در تاریخ اسلا م و در تاریخ افغانستان میتوان  یافت مانند : حضرات بی بی خد یجه  - بی بی کبرا – بی بی ام سلمه – بی بی عایشه –بی بی فاطمه – بی بی ز هرا – بی بی زینب – بی بی سوده – بی بی صفیه – بی بی حبیبه –که هر کدام  نمو نه های از ایمان – عقید ه- تقوا –علم و معر فت بودند . در تاریخ افغانستان نمو نه های چو ن گو هر شاد بیگم – جها ن ملکه دختر محمود غزنوی –نازوانا – سلطان رضیه –عا یشه درانی-زرغونه انا – رابعه  بلخی- ملالی – فا طمه بلخی  - گو هر ی کابلی – محبوبه  هروی – ریب النسا مخفی – ملکه ثریا  روح افزا طرزی ملکه حمیرا – زینب  داود – اناهیتا راتب زاد  و دیگران  که در تاریخ افغانستان  صد ها و هزار ها زن عالم – شاعر ه – نو یسند ه – مبارز و سیاستمدار – مصدر  خد مات  بزرگ  به جامعه خو د شده اند که قابل تذ کر اند . 

  و ضعیت زنان در عصر  ویدی آ ریانا :   زن در انو قت در امور  خانه مصروف بود . آریا یی ها همسر خود را بصورت آزادانه انتخاب میکردند .و زن ارزش و آزادی  زیادی  در فامیل و جامعه داشت  و لی با انهم  تابع مرد قرار داد ه شده بود . در کتاب  دهم یگویدا  در یک سرود یکه راجع به مراسم عروسی است  داماد به نو عروس میگوید :خالق معتال  برای من و تو  کودکانی  اعطا فرماید وما را تا سنین پیری  باهم یکجا و متحد نگهدارد . ای عروس در کمال سعادت و مبارکی قدم در خانه شوهرت بگذار  و به مردمان و موای ما برکت بیاور . به خسر وخشویت اعمال نفوذ کن ای عروس و چون یک ملکه  باش برای خواهران و برادران شو هرات . دران عصر نداشتن اولا د و بخصو ص پسر یکنو ع  بد بختی و افلا س شمرده  میشد . و میراث هم به پسر تعلق  میگر فت . از جمله خدایان  عصر ویدی و روشا س  الهه  بود  خیلی محبوب و بشکل یک زن خیلی زیبا تصور  می شد و خدای سپیده دم  بود . مهمترین و اعلی ترین ارزش "زن "  از نظر اسلا م در قران کریم سوره النسا  نازل شده است  که درا ین سوره مبارکه بسیار دقیق مسایل حقوق زن بیان گردیده است .  همچنان  سوره (19) بنام حضرت مریم مادر حضرت عیسی (ع ) که یک زن است و از نگاه ارزش  انسا نی  زن ومرد یکی بوده  لازم و ملزوم  (مکمل ) یگد یگر اند و دارای کرامت و ارزش های مساوی  انسا نی می باشند . در افغانستان هم طی پنجاه سال اخیر  زنان همدوش مردان بیشتر از پیش در تام عرصه های  زندگی – سیاسی – اقتصادی و اجتماعی  سهم فعال  گرفتند. زنان  درامور  زراعت در افغانستان  پهلوی مردان قرار  دارند – جمع اوری  حاصلات  . جمع اوری مواد سوخت  تولید انواع لبنیات  دامپروری و پرورش تربیه پرنده گان  خانگی- و از همه مهمتر به تربیه و پرورش اطفال و اولاد های شان می پردازند . هزاران  زن افغان به شغل مقدس معلمی  - کارمند ی – داکتری و نرس – انجینری - ژونالیستی  و هزان شغل دیگر مصروف بودند .و هنوز هم هستند  صرف یک دوره تاریک  بود  که زنان  ما از همه امورات اجتماعی  سیاسی و حتی از  زندگی که حق مسلم هر انسان است  از زنان افغانستان گر فته  شده بود که بعدا  در مورد  بحث خواهم کرد .

                              باحرمت و احترام

                          داکتر  راضیه هو تکی

 

 

 


بالا
 
بازگشت