رحمت اله روان
افغانستان موجب استعفای ریيسجمهور آلمان شد
هورست کوهلر رییس جمهور آلمان فدرال، به صورت غيرمنتظره اي استعفا کرد. رییس
جمهور آلمان دليل استعفايش را اظهاراتش درمورد عمليات سربازان آلماني
درافغانستان خوانده است.
هورست کوهلر به روز دوشنبه
۳۱
ماه می دربرلين گفت: «من استعفايم را از پست رياست جمهوري آلمان فدرال اعلام مي
کنم.» رییس جمهور آلمان دليل اين استعفايش را انتقاد از اظهاراتش در ارتباط با
عمليات ارتش فدرال آلمان درافغانستان خوانده است.
کوهلر متن کوتاه استعفايش را از مقر کارش درکاخ بيليفيو صادر کرد. در کنار رییس
جمهور آلمان، خانمش ايوا لويزه ايستاده بود و در هنگام اعلام استعفايش درچشمانش
اشک داشت و آوازش لرزان بود.
کوهلر گفته است: اين اتهام که وي خلاف قانون اساسي، ازتوظيف ارتش فدرال آلمان
براي دفاع ازمنافع اقتصادي، دفاع کرده است، احتیاج به هيچ گونه توجيه ندارد.
چنين چيزي احترام ضروري دربرابر عالي ترين پست دولتي را ازميان برمي دارد.
این تصمیم استعفای رئیس جمهور آلمان پس ازآن اتخاذ گردید که وی درمسافرت نگهانی
و دوساعته خود جهت دیدار نیروهای آلمانی از افغانستان ده روز قبل از مزارشریف
دیدن نمود.
پس از برگشت آقای هورست کوهلر از افغانستان اظهارات وی نسبت به حضور نیروهای آلمانی درافغانستان مورد انتقاد قرارگرفت واین انتقاد ها روز به روز بالا گرفت تا اینکه منجربه استعفای رئیس جمهورآلمان گردید.
آقای هورست کوهلر رئیس جمهورآلمان علت استعفای خود راانتقاد از سخنانی عنوان نمود که وی درموردعملیات وحضور نیروهای آلمانی درافغانستان گفته است.
آقای کوهلر قبل از ظهرروز دوشنبه 31 ماه می تصمیم استعفایش را تلفونی به رواسای شورای فدرال، رئیس پارلمان، صدراعظم، وزیر خارجه و رئیس دیوان عالی کشورآلمان اطلاع داده بود.
اقای هورست کوهلر دوره دوم ریاست جمهوری خود را سال گذشته آغاز نموه بود استعفای رئیس جمهو آلمانی زمانی اعلام شد که این کشوردر شرایط بسیار دشواری قرار دارد و محبوبیت حضور نیروهای آلمانی درافغانستان به پاین ترین میزان تنذیل نموده است وافکارعمومی مردم آلمان در مورد حضور نیروهای این کشور درافغانستان به شدت کاهش یافته، و محبوبیت خانم مرکل صدراعظم آلمان به پاین ترین حد خود رسیده است.
رئیس جمهور آلمان در باز دید از نیروهای آلمانی درافغانستان گفته بود، که نیروهای آلمانی نه تنها برای امنیت بلکه برای منافع اقتصادی و تجارتی آلمان درافغانستان حضور دارند او همچنان گفته است که آلمان کشوری متکی به تجارت و صادرات است و گاهی لازم است برای حفظ منافع اقتصادی کشور نیرو به خارج اعزام گردد.
این درحالیست که قانوان اساسی آلمان پس از جنگ جهانی دوم حضور نیروهای آلمانی را جهت ماموریت نظامی در خارج از آلمان ممنوع قرار داده است به همین دلیل حضور این نیروها در افغانستان همیشه مورد سوال بوده است خصوصآ که دراین اواخر نیروهای نظامی آلمان در یک جنگ تمام عیاربا طالبان مشغول نبرد میباشد و دولت آلمان برای اولین بارماموریت نیروهای آلمانی درافغانستان را ماموریت جنگی اعلام نموده است.
اظهارات رئیس جمهور آلمان اقای هورست کوهلر در مورد افغانستان واکنش های منفی بسیاری از سیاستمداران آلمان خصوصآ احزاب سیاسی این کشور را بدنبال داشته است.
آگاهان سیاسی در تمام بررسی های بعد از ظهر روز دوشنبه گفته اتد که علت اصلی استعفای آقای هورست کوهلر تنها سخنان او در افغانستان نبوده بلکه دلایل دیگری نیز داشته که تا حال افشا نشده است.
ناظران سیاسی میگویند تصمیم استعفای رئیس جمهور آلمان در مورد سخنان اش دربارۀ ماموریت نیروهای آلمانی درافغانستان ناکافی بوده و با این انتقادات رئیس جمهور نباید استعفا میکرد.
اگاهان عدم پشتیبانی کافی خانم مرکل صدراعظم آلمان و گیدووستروله وزیرخارجه ازاقای هورست کوهلریکی ازعوامل مهم استعفای او میدانند.
قانون اساسی آلمان برای تعین رئیس جمهوردر چنین شرایطی یک ماه وقت در نظر گرقته است احزاب سیاسی از حال به رقابت پرداخته و گفتگو ها در باره انتخاب رئیس جمهور آینده آغار شده است.
رئیس جمهور آلمان دربیانیۀ استعفایش گفته است او از مردم آلمان تشکر میکند که به او اعتماد نموده واو را مورد پشتیبانی قرار دادند.
آقای کوهلر درختم سخنان خود گفت برای من جای افتخاراست که به ملت آلمان به عنوان رئیس جمهورخدمت کنم.
آقای کوهلررئیس جمهور آلمان تنها کسی نیست که در مورد حضور نیروهای آلمانی درافغانستان استعفا نموده است قبل از او آقای یوزیف یونگ وزیر دفاع سابق آلمان و چند جنرال ارتش آلمان نیر مجبور به استعفا شده اند.
بي بي سي در اين رابطه مي گويد: اظهارات رئيس جمهور آلمان درباره مأموریتهای
نظامی آلمان باعث شرمساری دولت صدراعظم، آنگلا مرکل شده است. دولت آلمان شدیدا
و به طور گسترده تحت فشار بوده است که عسكرهاي این کشور را از افغانستان خارج
کند.
بیبیسی همچنین افزود: تصمیم شوکآور آقای کوهلر در بدترین شرایط زمانی برای دولت
آلمان اعلام شده است.
نظرسنجیها نشان داده است که میزان محبوبیت دولت مرکل به پایینترین حد خود در 4
سال گذشته تنزل یافته که دلیل اصلی آن نحوه اداره بحران در منطقه یورو بوده است
به گزارش "اشپيگل " در گزارشي با عنوان "جنگ افغانستان حقيقتي پليد " نوشت كه اين موضوع كه آيا بايد نظاميان آلماني افغانستان را ترك كنند يا در اين كشور باقي بمانند روز به روز بيشتر مورد توجه قرار ميگيرد. بر اساس اين گزارش، مردم آلمان پس از تجربه اي تلخ در جنگ جهاني دوم با لغت"جنگ " بيگانه شده بودند و ديگر خواهان قهرمانان نظامي نيستند اما در شرايط كنوني مفاهيمي مانند "مفقودالاثر "، "زناني كه همسران خود ررا در جنگ از دست داده اند "، "سرباز كشته شده در جنگ " عباراتي هستند كه بارديگر در آلمان رايج شده اند و اين در حاليست كه دولت اميدوار است كه مردم به اين موضوع توجه كنند كه افغانستان، همانند سرحدی براي وطن است. اما مردم آلمان به اين مسئله كه جنگ يك حقيقت طبيعي است و بايد بکوشند تا زنده بمانند و اين كه به وسيله جنگ و با كشتن افراد مي توان جهان امن تري ايجاد كند اعتقادي ندارند و در اين مورد بسياري از آلماني ها مخالفت خود را با جنگ افغانستان اعلام كرده اند. اين هفته نامه آلماني در تبيين ريشه هاي حضور نظامي آلمان در جنگ افغانستان نوشت كه اين موضوع از حدود 20 سال پيش و از سال 1991 يعني زمان جنگ عراق (خليج فارس) شروع شد و با مصارف كه آلمان در آن زمان متحمل شد و به دنبال آن حضور طبیبان آلماني در كامبوج و نيز مشاركت در جنگ هاي بالكان و كوزوو، هر بار با عناوين گوناگون، تا حضور نظامي در جنگ افغانستان ادامه يافت و سرانجام كار به جايي رسيد كه هم اكنون "آنگلا مركل " صدراعظم آلمان دليل ادامه حضور نظامي در افغانستان را جلوگيري از دستيابي مجاهدين به سلاح اتمي عنوان مي كند.اما در واقع مشخص است كه او بايد براي اين جنگ 8 ساله كه هيچ دستاوردي نداشته و 140 هزار تن از 43 كشور جهان را براي رويارويي با 25 هزار تن از نيروهاي مجاهدين روانه افغانستان كرده است و علاوه بر اين سالانه بيش از 2 هزار غير نظامي را به كام مرگ كشانده كه اين رقم نيز رو به افزايش است، توجيهي بيابد.
بعد از استعفا کوهلر خانم او رزولا فون کاندید احتمالی برای پست ریاست جمهور کشور المان میباشد،خانم اورزولا فون دير لاين بتاريخ 8 اکتوبر 1958 در بروکسل چشم به جهان کشود. او شش خواهر و برادر دارد. پدرش ارنست آلبرشت زماني نخست وزير ايالت نيدرزاکسن آلمان بود. خانم فون دير لاين نخست در رشتۀ اقتصاد ملي و بعداً در رشتۀ طب تحصيلات خود را به پايان رسانده است. او در سال 1992 با همسرش به ايالات متحدۀ امريکا رفت و چهار سال را در آنجا سپري کرد. او پس از بازگشت به عرصۀ سياست آلمان پا نهاد. اومادر هفت فرزند میباشد
در سال 2003 ميلادي به پارلمان ايالتي نيدرزاکسن راه يافت و در پست وزارت هاي امور اجتماعي، زنان، خانواده و صحت در آن ايالت ايفاي وظيفه کرد. در دسمبر سال 2004 خانم فون دير لاين براي اولين بار عضو هيئت رئيسۀ حزب دموکرات مسيحي شد و در نوامبر سال 2005 به مقام وزارت امور خانوادۀ آلمان رسيد.
در صورتيکه اورزولا فون دير لاين رئيس جمهور جديد آلمان شود، در حقيقت در آخرين پست هاي بلند سياسي اش جانشين کساني شده است که بصورت مستقيم و يا غير مستقيم در رابطه با افغانستان از مقام هاي شان کنار ر فته اند.
در اواخر نوامبر سال گذشتۀ ميلادي فرانس يوزف يونگ وزير کار و امور اجتماعي، که در زمان حملۀ هوايي نيرو هاي بين المللي بر تانکر هاي ربوده شده در ولايت کندز سمت وزارت دفاع آلمان را داشت، در رابطه با همين قضيه از مقامش کنار رفت و خانم اورزولا فون دير لاين وزير امور خانواده به جايش تعيين گرديد.
اکنون که هورست کوهلر، پس از ديدار کوتاهش در دو هفته پيش از افغانستان، بخاطر سخنانش در مورد مأموريت ارتش آلمان در خارج از کشور مورد انتقاد گرفت و در نتيجه بطور غير مترقب از مقام رياست جمهوري کشور استعفاء کرد، باز هم همين خانم سياستمدار از حزب حاکم دموکرات مسيحي کانديد احتمالي و برجستۀ اين مقام است.
اين شايعه که اورزولا فون دير لاين محبوبترين کانديد براي مقام رياست جمهوري آلمان است، روزبروز اوج ميگيرد. خودش در مورد ميگويد:
"گرچه اين هنوز يک شايعه است، اما اکنون تحت فشار زمان بايد يک راه حل خوبي براي اين کشور يافت شود، ازينرو براي من اين مسأله تنها ..."
خانم فون دير لاين در همين جا انگشت به دهن گرفته و سکوت اختيار کرد، اما لبخند مملو از خوشي اش را نتوانست در چهره پنهان کند
. پای
رحمت اله روان