لطف الله راشد

 

آیا امریکا از افغانستان خارج میشود؟

                                                      

خروج سربازان امریکایی ازافغانستان به تازه گی به داغ ترین موضوع رسانه یی درداخل وخارج کشور مبدل شده است . دیوید پتریوس فرمانده عمومی نیروهای ناتو وامریکایی درافغانستان ضمن پر چالش بودن این طرح گفته است که وی میتواند از حق مخالفت خود با این طرح استفاده کند.

درجریان کنفرانس کابل در ماه جولای گذشته درپایتخت افغانستان هیلاری کلنتون وزیر خارجه ی ایالات متحده ی امریکا با قاطعیت از طرح کاخ سفید درپیوند به خروج سربازان امریکایی ازافغانستان حرف زد و آغاز این برنامه را جولای سال 2011 اعلام کرد. به اساس این طرح سربازان افغان باید تا چهار سال آینده کنترول کامل اوضاع برکشورشان را بدست گیرند .

بدنبال این موضوع مقامات نظامی امریکایی که پیش ازاین از پروسه ی آموزش نظامی سربازان ارتش افغانستان ابراز رضایت داشتند به یکباره گی از ناتوانی اردوی ملی حرف زدند تا حدی که مک کالدول جنرال سه ستاره ی امریکایی که پروسه ی آموزش نظامیان اردوی ملی افغانستان را نظارت میکند درصحبت با مجله ی اکونومیست گفته است پروسه ی آموزش سربازان افغان نا کارا است وباید سر ازنو برنامه ریزی شود.

وی دلایل متعددی را دراین مورد ارائه  نموده  اما آنچه جالب و حیرت انگیز است این که پنتاگون بعد از9 سال تلاش برای آموزش سربازان افغان ومصرف سالانه 6 ملیارد دالر برای این مهم ظاهرا تازه متوجه شده است که این پروسه نا کارا است.

پیش از این نیز درجریان سال 2007 میلادی وزارت دفاع ایالات متحده اعلام کرد اسلحه یی که برای ارتش ملی افغانستان خریداری گردیده فاقد توانایی های محاربوی است. بدنبال این اعلام وزارت خارجه ی ایالات متحده قرار داد 300 ملیون دالری خرید اسلحه از یک بازرگان روس را به هم زد . اما میتوان پذیرفت که وزارت دفاع ایالات متحده و بخشهای استخبارات نظامی امریکا  بعد از شش سال خرید اسلحه ونظارت از استفاده ی آن درافغانستان و کشته شدن صدها سرباز افغان به دلیل ناتوانی این سلاح دربرابر جنگ افزار های مخالفین  متوجه نا کارا بودن آن میشوند ؟ 

به هرترتیب آنچه امروز به بحث داغ رسانه یی ومحافل سیاسی مبدل شده است خروج سربازان امریکایی ، سرنوشت افغانستان وبقای حکومت دراین کشور است . آیا نظامیان امریکایی واقعا از افغانستان خارج میشوند ؟

شکی نیست که درمیعاد تعیین شده یعنی جولای سال 2011 شماری از سربازان امریکایی ازافغانستان خارج خواهد شد اما این به معنای پایان کار نخواهد بود

بعد از جنگ سرد چندین ساله ی امریکا  با اتحاد شوروی سابق نبرد طولانی غیر مستقیم ایالات متحده با شوروی دراین جغرافیاو بدنبال حادثه ی یازدهم سپتامبر که به آسانی  منجر به دست یافتن امریکا به افغانستان شد تصور ساده یی خواهد بود که ایالات متحده به چنین ساده گی این موقعیت را ازدست بدهد .

موقعیت استراتیژیک افغانستان که درواقع تخته ی خیز، ومحل مناسبی  برای نشانه گرفتن  اهداف بزرگ امریکا درهمسایه گی های این کشور است ازرشمندی این جغرافیا را بیش از هرزمان دیگر برای ایالات متحده بیان میکند . ایران ، چین ، آسیای میانه و... نقاط  مهمی است که تنها میتواند ازاین موقعیت تهدید شوند .

هدف قرارگرفتن کاروانهای اکمالاتی ناتو توسط تند روان طالب درشهر پشاور وگذرگاه خیبر درشرق افغانستان درسالهای2006_2008 و به ساده گی تغیر مسیر اکمالاتی و استفاده از پل جدیدی که چند سال پیش امریکایی ها آنرا به هزینه ی شش ملیون دالراحداث نموده که ازبکستان را به شمال افغانستان وصل مینماید به خوبی واضح نمود که استراتیژیست های جنگ درپنتاگون سالها پیش برای بن بست های احتمالی دراین منطقه راه های برون رفت را دریافته اند .

گذشته از آن ایجاد سه پایگاه بزرگ نظامی توسط امریکا درافغانستان که درماه جاری میلادی از آن حرف زده شد خود نمایانگر حضور دراز مدت امریکا درافغانستان است . درحالیکه کاخ سفید از خروج ازافغانستان حرف میزند پنتاگون مصرف هزینه ی صدها ملیون دالری را برای چه منظوری برای ایجاد پایگاه های نظامی درافغانستان اعلام میکند ؟

آنچه واضح است این که ایالات متحده مصرف هزینه های کلان وملیارددالری ، با حضور هشت ساله وکشته شدن صدها سرباز امریکایی دراین منطقه را به رایگان برباد نخواهد داد. واین حرکت لااقل درخصوص امریکا وبریتانیا به این زودی ها عملی نخواهد شد.هرچند دوسال پیش  جنرال دیوید ریچاردز لوی درستیز ارتش  انگلیس درآنزمان  درصحبت با روزنامه ی معتبر گاردین گفته بود که بریتانیا تا پنجاه سال آینده از افغانستان خارج نخواهد شد اگرچه این گفته چندان به واقعیت نزدیک معلوم نمیشود امابه جرئت میتوان گفت که  اظهارات مقامات امریکایی درخصوص خارج شدن از افغانستان درسال آینده  نیز دور از واقعیت است.

 

 

 


بالا
 
بازگشت