علی قاسمی

نگاهی بر تحولات سیاسی اخیر در کشور

 

افغانستان با شروع سال روان میلادی ،  دچار چالش های بزرگ سیاسی گردیده است که  میتوان گفت  حرکت سیاسی این کشور در سردرگمی کامل به پیش میرود.

بروز اختلافات شدید  بین قوه های  مقننه و اجرائی  دولت افغانستان ، واکنش های تند رئیس جمهور کرزی علیه  غرب و  عمل کرد  نماینده گان پارلمان کشور ،  بیانات  اپوزسیون  به رهبری دکتر عبدالله  علیه  رئیس جمهور ، ورود نماینده گان حزب اسلامی حکمت یار به کابل و اعلام  مذاکرات با دولت  اقای کرزی ، بازداشت شماری از رهبران گروه طالبان توسط پاکستان  و اتهامات بی جا و توهین های بی اساس  پیتر گالبریت  معاون  اسبق نماینده سازمان ملل در افغانستان همگی   از اتفاقات مهمی است که  در سال جدید میلادی   بوقوع پیوسته است .

در اواخر مسیر حرکت سیاسی کشور  رو به تغییر به نظر میرسد ،  در این میدان هرکه به فکر پیش قدمی  و در صدد گرفتن نمره  یا  به اصلاح  روز به دست  آوردن  کریدت   هستند .

رئیس جمهور کرزی  بعد از اینکه به هدف نهائی  خود یعنی  انتخاب دوباره  به مقام ریاست جمهوری، رسید.  وی میداند که طبق قانون اساسی کشور این آخرین  مرحله از زمامداری او است . اکنون میخواهد که  گناهان هشت ساله را در نزد مردم  افغانستان  تکانده و خود را غیر جانبدار تلقی و  به حیث یک زمامدار مبتکر ، با صلاحیت  و غیر وابسته جلوه دهد .

از جانب دیگر رئیس جمهور  در نظر دارد که  در پارلمان آینده کشور نفوذ کامل داشته باشد و پارلمان آینده در افغانستان  یک پارلمان مطیع  و همنوا با دولت باشد .

تغییر قانون انتخابات و افغانی ساختن این کمیسیون  یکی از خواسته های مهم رئیس جمهور به نظر میرسد ،  که با اجرای این طرح  آقای کرزی میتواند با علاقه و میل خود کمیسیون مستقل انتخابات را وابسته به  دولت ساخته  و راه های رسیدن به اهداف آینده را از همین مبدا  برایش هموار سازد .

کرزی مذاکره با حزب اسلامی حکمت یار  را  ابتکاری برای خودش میداند ، در حالیکه  حزب اسلامی حکمت یار هیچ گونه  قدرت قابل ملاحظه را  در جبهه  کنونی  مخالفین دولت ند اشته است  .

حزب اسلامی  از آغاز حکومت  موقت و انتقالی و همچنان حکومت  انتخابی  2004  با دولت  بوده  که موجودیت مهره های مهم  همانند  فاروق وردک ، کریم خرم ، جبار ثابت ، عمر داود زی و غیره  خود نمایانگر همکاری این حزب با دولت های آقای کرزی بود . و در دولت کنونی  که  آقای عبدالهادی ارغندیوال  به حیث وزیر اقتصاد حضور دارد  در ظاهر رهبر حزب اسلامی  منشعب از حکمت یار ولی در حقیقت  فرد  مهم و روابط  بین دولت و حکمت یار به شمار می آید .  طبق گزارش های دقیق  و اعتراف شماری از نماینده گان پارلمان ،  حزب اسلامی اکنون  سی در صد در دولت اقای کرزی سهیم میباشد و اعضای این حزب در ولایت ها نیز کرسی های مهمی را در اختیار دارند.

جنگ های خونین بین نیروهای مسلح حزب اسلامی و نیروهای طالبان در اواخر سال 1388 خورشیدی در ولایت بغلان  شاهد وفا داری  این حزب  به دولت به رهبری حامد کرزی  است .

موضوع مهم تر اینکه  جبهه قدرت مند مخالفین دولت  همان  طالبان به شمار میروند  که در تمام ولایت های کشور فعالیت گسترده دارند و تمام منافع  کشور های غربی و آمریکا را  تهدید میکنند در حالیکه  حزب اسلامی  به جز در دو یا سه ولایت  که آنهم به قسم جزئی  دیگر فعالیت وسیع نظامی ندارد  و از هشدار اخیر حکمت یار  که به غربی ها داده است  واضح میگردد که تمام فعالیت های نظامی این حزب محدود میشود به بمب گذاری در کنار جاده ها و این فعالیت  از نگاه نظامی یک قدرت نبوده بلکه  ناتوانی طرف را در مقابل مخالفین   قدرتمند ترش نشان میدهد.

بنا بر همین دلیل بود که امریکا نیز  مذاکره و نشست با اعضا و نماینده گان این حزب را در ظاهر بی اهمیت خوانده و  حاضر به  صحبت با آنان نشدند.

پارلمان کشور که در میان آن شمار زیادی از افراد خود خواه ، سود جو  و وابسته به بیگانه  وجود دارد،  این دسته   اکثریت قاطع را در میان اعضای پارلمان تشکیل میدهند بنأ  این ها  مجال سخن گفتن و رسیدن به آرمانهای مردم  را از چهره های سیاسی حقیقی و نماینده گان دلسوز مردم  سلب نموده اند.

این دسته از نماینده گان به خوبی میدانند که دیگر زمان کمی دارند و با  انتخابات پارلمانی  شانس برگشت به این مقام را ندارند . لذا  دست پاچه شده و میخواهند که  به گونه های مختلف  به اهداف شان دسترسی پیداکنند .

این اهداف شامل خوش خدمتی به با داران  بیرونی ، جمع آوری ثروت و املاک ، دست یابی به مقام های بلند دولتی در آینده و نجات از پنجه های مقتدر محکمه در آینده  به خاطر جنایت های شان علیه مردم افغانستان  که  در ذهن های شان همیشه منسجم است ، میباشند .

همین نماینده گان پارلمان  که  امروز در رویا روئی با  کرزی  قرار گرفته اند ، در چهار سال گذشته  همیش   به خاطر پیشبرد کارهای  کوچکی بارها تقاضای ملاقات با او را میکردند و در مقابل کرزی دست به سینه  می ایستادند.

من به یاد دارم که شماری از این نماینده گان خود خواه  چگونه از درب های ورودی  ارگ با غرور کاذب و فخر فروشی بر کارمندان و نیروهای امنیتی ارگ  وارد قصر گلخانه میشدند و  بعد چگونه در مقابل کرزی  با استفاده  از القاب  جدید  که نثار او میکردند ،  به خاطر بدست آوردن خواسته های  شخصی شان  ثنا خوان او میشدند.

معرفی اعضای کابینه  دولت  یکی از پر عاید ترین پروسه  برای  همچون نماینده گان بشمار می آمد ،  در معرفی کابینه سال 2006  میلادی  هتل سرینا  و دیگر رستوران های مجلل و زیبای شهر کابل  تا مدت  یکماه  شاهد دعوت های  پر هزینه  ده ها هزار دلاری  اعضای کابینه برای جلب رضایت  نماینده گان پارلمان بود. شمار زیادی از نماینده گان سود جو در این  دعوت ها  تحفه ها  و وعده های چربی را از سوی وزرای جدید  به دست  می آوردند . بر علاوه  بدست اوردن پول نقد شمار زیا دی از  نماینده گان  صاحب  موتر ها لکس  و چندین نمره زمین در شهر کابل شدند.

اما در معرفی کابینه سال 2010  دیگر نه  دعوت ها  زیاد مجلل بود و نه تحفه ها   ان قدر چشم گیر ، که  جلب رضایت  شماری از نماینده گان  سود جو و خود غرض  را نماید . بلکه شماری از اعضای کابینه معرفی شده  اصلا حضور نداشتند و شمار دیگر توان  پرداخت هزینه همچون  دعوت ها و تحفه ها را نداشتند . لذا  کابینه معرفی شده  با خشم  جبهه سود جویان پارلمان مواجه شد و شمار زیادی از آنان  رای موفقیت را بدست آورده نتوانستند.

جبهه اپوزسیون  دولت  که  در راس آن اقای دکتر عبدالله قرار دارد  حرف های  کرزی علیه غرب و متهم ساختن غرب به دخالت در امور افغانستان را  بی اثاث  تلقی و  بیانات کرزی را  سیاست های موسمی رئیس جمهور خوانده و  تمام موضع گیری های کرزی را خود سرانه و خلاف  منافع مردم و کشور افغانستان خواند .

در این گفته های خود دکتر عبدالله بر کشور های غربی انتقاد کرد گه چرا  بر مهره یی همچون کرزی  که ناسپاس است سرمایه گزاری کرده اند ،  و از گفته  رهبر اپوزسیون واضح  این نتیجه بدست می آید که  دکتر عبدالله  اماده است  تا غرب  از پشتیبانی کرزی دست برداشته و از همین اکنون  به فکر سرمایه گزاری  بر سر مهره دیگری باشند که شخص دکتر عبدالله  در خدمت  آنان میباشد !

دکتر عبدالله  بخوبی میداند که  غربی ها بر او اعتماد ندارد  و در چشم غرب  عبدالله یک مهره  بزرگ  روسیه ، هند و ایران بشمار میرود .

اطرافیان  دکتر عبدالله را بیشتر چهره های  سابقه دار دسته دوم احزاب  مجاهدین  که بیشتر انها متهم  به  جنگ و خونریزی در کشور هستند  یا  افراد تحصیل کرده در  روسیه که  اعضای سابقه دار  احزاب خلق و پرچم سابق  بوده اند و یا  چهره های تازه وارد  از تحصیل کرده های  ایران  تشکیل میدهند .

اما غرب که در راس آن امریکا قرار دارد  گاهی هم بر همچون تیمی اعتماد نخواهد کرد  که  رهبری و اعضای مهم  آن  شام را بر سر سفره  روسها و صبحانه را بر سر سفره ایرانی ها  نوش  میفرمایند.

آقای عبدالله با  واکنش تند و داغ خود علیه  بیانات کرزی  چراغ  سبزی را  به غربی ها نشان داده و  به آنان امیدواری میدهد  که من  میتوانم مهره خوبی برای شما هم باشم .

فعالیت  گسترده پاکستان  بعد از سالها   و به یکباره بازداشت چند تن از رهبران طالبان  به ظاهر فعالیت  مهم علیه تروریزم بشمار  می رود اما در اصل  پاکستان  آن دسته از رهبران طالبان را بازداشت و از صحنه سیاسی این گروه  حذف نمود که  طرفدار مذاکره و صلح با دولت  افغانستان بودند .   البته که این افراد  بدون  در نظر داشت  توصیه ها و طرح های پاکستان  بر گرد میز صلح روان بودند که این عمل آنها باعث  خشم ارباب  و در نتیجه  بازداشت  آنها شد .

واکنش های تند و داغ  کرزی بعد از رد قانون تازه طرح شده  انتخابات  توسط پارلمان  و متهم ساختن غربی ها به  دخالت در امور افغانستان  به  بوق امبولانسی  می ماند که  بعد از مرگ  مریض در خیابان ها  به صدا  در آید .

اما دراین میان  پیتر گالبریت  معاون اسبق نماینده سازمان ملل در افغانستان که  توسط رئیس خود به حکم رئیس جمهور کرزی  به  اتهام  دست داشتن در تقلب ، در انتخابات ریاست جمهوری  با رسوایی از افغانستان اخراج شد .

این آقای گالبریت  از چالش پیش آمده  کرزی با غرب  استفاده نموده  و اتهامات بی اساس را علیه رئیس جمهور افغانستان  اظهار داشت  که هیچ کدام  با حقیقت نزدیکی نداشت  بلکه  حرف های او  همانند  پارس حیوانی میماند  که از پشت خانه صاحبش  بر فقیری پارس  کند  و از ترس  چوب دست  که در نزد فقیر است  به او نزدیک شده نتواند .

آقای گالبریت باید بداند  که توهین  به کرزی توهین به  نیمی از  مردم افغانستان است  که به  او رای داده اند و او را به حیث رئیس جمهور بر مقام پیروزی رسانده اند .  و از حرف های  گالبریت  واضح به نظر میرسد  که اشخاصی که  بنام  متخصص و  دانشمند  از خارج  زیر پوشش سازمان ملل و موسسات غیر دولتی  خارجی  وارد افغانستان میشوند  نه تنها تخصصی در کدام رشته ندارند  بلکه بیشتر آنها روانی هستند  و هیچ گونه آگاهی  از قوانین دیپلماتیک ندارند .

من بیاد دارم  که  همانند همین افراد  یکی از  شهروندان امریکایی در سال 2005  در یکی از ادارات  مهم دولتی افغانستان  به عنوان متخصص و مشاور رئیس معرفی شده بود  .

این آقا نه تنها  که هیچ کار بلد نبود  و روز تا شام فقط در کمپیوترش  با بازی  های مختلف خودرا سرگرم میکرد بلکه  روزانه  از صبح تا عصر بیش از نیم کارتن  کوکا کولا نوش میکرد . و ما حیران بودیم که این خانه خراب چطور معده اش  سوراخ نمیشود  که بعد از مدتی او را  اخراج کردند  و ما بعد ها دانستیم که او متخصص نه بلکه روانی بوده .

نمونه دیگر بازداشت  سه تن از بریتانیائی های  کارمند یک شفا خانه در  شهر لشکرگاه  که به ظاهر قصد ترور گلاب منگل والی این ولایت را داشتند  نشانگر این است که  اشخاصی که بنام داکتر و متخصص می آیند  تا  مریض ویا تروریست هستند و غربی ها بالخصوص انگلیس هیچ گاهی  به نفع مردم افغانستان گام بر نمیدارد  بلکه  انگلیس و پاکستان از دو سمت  یک جاده  برای رسیدن به هدف مشترک در حرکت هستند .

بنا شرایط کنونی کشور و بروز چالش های  بی موقع  نه تنها  هیچ گونه سودی ندارد بلکه  خسارت اصلی را مردم افغانستان  متقبل خواهند شد و دیگران هر کدام به فکر  روشن کردن چراغ خانه های خود هستند .   

 

 منابع 

سایت خبری بی بی سی 

سایت خبری شبکه اطلاع رسانی افغان

سایت خبری دویچه ویله  المان

 

 

 


بالا
 
بازگشت