داکتر جلیله سلیمی
مجلس نماینده گان یا میدان رقابت های سیاسی و قومی؟
درست چندین هفته از افتتاح پارلمان میگذرد ولی متاسفانه هنوز پارلمان نتوانسته است رییس مجلس را انتخاب کند . این آغازمیتواند چگونگی کار نمایندهگان را درآینده واضح بیان نماید" میگویند سال خوب را از بهارش پیداست."
بن بست ها و زد و بند های مختلف که آغازگر کار پارلمان شده است میتواند مفکوره هاینماینده گان را که فقط با شعار خدمت به مردم فقیر ، نیازمند و شدیدا محتاج افغانستان به پارلمان راه یافته اند معرفی کند
از این بن بست ها چنین برداشت میشود که عوامل مختلف سبب گردیده است تا نماینده گان نتوانند به اکثریت آرا برای انتخاب ریس پارلمان موفق شوند تصور میشود که بیشتر این عوامل میتواند وابستگی های سیاسی ، قومی و منطقوی باشد . ولی اگر روال کار ولسی جرگه به همین منوال ادامه یابد سرنوشت تصامیم بعدی جلسات پارلمان بسیار تاسف آور خواهد بود وبیم ان میرود که نمایندهگان در اینده نتوانند تصامیم بعدی پارلمان را در طول هفته ها و یا ماه ها بگیرند و یا هم ممکن است که بسیاری از تصامیم مهم که به نفع منافع ملی مردم افغانستان باشد فدای اختلافات سیاسی ، گروهی و شخصی نماینده گان پارلمان شود.
متاسفانه طبق که دیده میشود پارلمان در آغازین روز های کاری اش به عوض اینکه به گروه های کاری تقسیم شود بر عکس به گروه های قومی ، زبانی ، قبیلوی، منطقوی ، سیاسی و حزبی تقسیم گردیده است وطبق که دیده میشود تصامیم نمایندهگان در انتخاب ریس مجلس هم وابسته به چگونگی خواست ها و توقعات مردم نه بلکه به اساس وابستگی های سیاسی وقومی اتخاذ میگردد.
اگرچه با توجه به کارکرد های پارلمان قبلی مردم توقع چندان به کار پارلمان ندارند ولی باز هم مردم که تا حال نتوانسته اند مشکل از مشکلات خود را حل نمایند باز هم در حالت نهایت نا امیدی و یاس روزنه کوچی را آنطرف باز میبینند تا میشود که کمی نور از میان اینهمه تاریکی بتابد ولی حالت که حالا در پارلمان جریان دارد میشود گفت آن روزنه را هم به روی مردم بسته میسازد.
در کشور که برای باز سازی بنیادی و انکشاف ساختار قانونی و اجتماعی اش یک لحظه غفلت گناه است تاخیر در کار پارلمان میتواند بسیار زیان آور وحتی تاسف آور باشد و این حرکت نمایندهگان بی توجهی انهارا به خواست ها و توقعات بیشمار مردم که انها را به پارلمان فرستاده اند نشان میدهد. مردم که شدیدا نیازمند برای انکشاف ، ترقی و قانونمند سازی کشورشان هستند بااین حرکت پارلمان نهایت متاسف خواهند شد. مردم نماینده انتخاب نکرده اند تا در داخل پارلمان فرقه بندی ها ، قومی سازی هاو رقابت بازی های سیاسی را تشکیل بدهند . مردم از شما کار میخواهند . مردم منتظر تحقق وعده های هستند که در جریان مبارزات انتخاباتی تان به مردم داده اید .
اگرچه انتخاب رییس نماینده گان در چنین پارلمان که زد و بند های قومی و سیاسی به حد آخر است کار اسان نیست ولی نمایندهگان باید بدانند در تمام دنیا پارلمان ها متشکل از احزاب و اقوام مختلف است ولی برای صلاح مردم خود همدیگر خود را با تمام مخالفت های سیاسی و قومی میپذیرند و نمیخواهند لحظات سرنوشت ساز کشور و مردم شان را با اختلافات سیاسی و قومی خود به بازی بگیرند.
نمایندهگان که با شعار خدمت به ملت و مردم افغانستان داخل پارلمان شده اند باید بدانند که مردم افغانستان هر حرکت شما را نظاره گر هستند و هرآن رفتار و حرکت شما که منجربه ضعف و ناتوانی شما در اتخاذ تصامیم تان میگردد باور مردم را به کارو توانایی هایتان و وعده های که به مردم داده اید بیرنگ میسازد .
نمایندهگان محترم باید بدانند که پارلمان تریبیون برای تبلیغ و گسترش اهداف حزبی و قبیلوی و منطقوی نیست آنجا محل برای رسیدگی به حل مشکلات مردم است . حالا وقت آن است که شما به مشکلات اساسی مردم فقیر و نیازمند افغانستان که شدیدا به فیصله های دولت و پارلمان چشم دوخته اند رسیدگی کنید نه اینکه بخاطر اختلافات سیاسی و قومی و قبیلوی و منطقوی ماه ها وقت پارلمان را مصرف نمایید و کارهای اساسی پارلمان را به بن بست مواجه بسازید.
نپذیرفتن یکدیگر نمایندهگان پارلمان در زیر یک سقف که متعلق به همه مردم افغانستان و تحت یک قانون اساسی وبرای یک کشور واحد کار میکنند برای مردم تاسف اور خواهد بود.
از دید و تحلیل یک ناظر بیرونی این حرکت نمایندگان مجلس یک نوع عقده گشایی ها و ضد کاری ها و کوبیدن کاری های همدیگر شمرده میشود
این حالت میتواند در کشور حساس مانند افغانستان بسیار زیان آور و بحران زا باشد.