نوشته ی : فروغی
آیا زمان برکناری آقای کرزی فرا رسیده است ؟
سخنان تنش افزا و انتقادات و اعتراضات غضب آلود اخیر حامد کرزی رییس جمهور افغانستان علیه دخالتهای صریح غربیان در امور داخلی افغانستان ، بازتاب گسترده یی در میان حکومات و مردمان مختلف جهان داشته است . این سخنان که لبه ی تیز آن متوجه ایالات متحده ی امریکا بود ، بسیاری مقامات غربی و امریکایی را به حیرت در آورده و بیم آن وجود دارد تا سبب بازنگری در سیاستهای این کشورها در مورد افغانستان و در مورد ادامه ی کار مشترک با آقای رییس جمهور گردد .
این سخنان صریح آقای کرزی که گفته است ادامه ی دخالتهای ویرانگر امریکاییان و غربیان میتواند همکاری را به اشغال و بغاوت را به قیام ملی مبدل ساخته و حتی سبب پیوستن رییس جمهور به صفوف طالبان گردد ، بویژه در بین امریکاییان انعکاس خاص و حیران کننده داشته ، اسباب نگرانیهای بیشتری را برای آنان فراهم نموده است .
چنانچه رابرت گیبز سخنگوی قصرسفید ، سخنان آقای کرزی را " نگران کننده " و " گیچ کننده " توصیف نموده ، اظهار داشته است که : " هرگاه سخنان ضد غربی و ضد امریکایی آقای کرزی ادامه یابد ، دیدار ماه آینده ی او با بارک اوباما لغو خواهد شد . "
لحن تند و ضد امریکایی حامد کرزی اگر هم بخاطر انحراف بخشیدن افکارعامه ی افغانستان وجهان از قضایای اصلی بوده باشد ، در لحظات کنونی میتواند برای تمام غربیان بخصوص برای امریکاییان مشکل آفرین و دردسرساز نیز باشد . طوریکه معلوم است حامیان غربی حامد کرزی که اکثرا زیر فشار شدید افکارعامه ی کشور هایشان ، به حمایت نظامی و مادی دولت افغانستان میپردازند ، با ایجاد چنین تنش " نگران کننده " ، زیر فشار بیشتر مردمان شان قرار خواهند گرفت و درنتیجه سبب کاهش میزان کمکها و حتا قطع کمکهای آنان به افغانستان خواهد شد .
بارک اوباما رییس جمهور امریکا نیزبعنوان بزرگترین حامی حکومت افغانستان به حمایت مردم و کنگره ی کشورش نیازمند است . او نیز در انتخابات کنگرس امریکا که طی ماههای آینده برگزار خواهد شد برای ادامه ی جنگ پرهزینه ی افغانستان و به پیروزی رساندن استراتژی جدید جنگ ، محتاج پشتیبانیست . ولی آنگونه که دیده میشود سخنان تنش افزای آقای کرزی از همین اکنون مایه ی نگرانی برای حامیان ادامه ی کمک برای افغانستان گردیده و ترس از آن وجود دارد که اینگونه سخنان بر انتخابات آینده ی کنگرس سایه افگنده ، باعث پیروزی آنانی گردد که خواهان ادامه ی جنگ و ادامه ی کمک در افغانستان نیستند . در آن صورت معلوم نیست که سرنوشت کشور ما چگونه رقم خواهد خورد .
آنگونه که آشکار است ، بارک اوباما رییس جمهور امریکا ، با طرح و تطبیق استراتژی جدید جنگ در افغانستان ، بدنبال این هدف است تا ناتو و ایالات متحده ی امریکا ، در افغانستان برنده شده ، پلانهای کلان سودجویانه ی آنان در منطقه به تحقق برسد . هرگاه کسی و یا کسانی با این استراتژی موافق نباشند ، یا باید خود از سر راه دور بروند و یا با نیرنگ و زور از سر راه دور خواهند شد .
اکنون ، هرگاه رییس جمهور افغانستان از سر نا فرمانی به چنین اعتراضات تنش افزا پرداخته است ، باید تاوان آنرا بپردازد : یا باید آماده ی گوشمالی باشد و یا خود از سرراه دور برود . بویژه در چنین شرایطی که ایشان تاهنوز هیچ اقدامی برای مبارزه علیه فساد انجام نداده و از فرصت شش ماهه ییکه بارک اوباما برایشان معین نموده بودند ، زیاد باقی نمانده است .
ناظران مسایل افغانستان به این باور اند که ، هرگاه برخورد خشمآلود حامد کرزی در برابر امریکاییان و اروپاییان خارج از سناریوی حامیان خارجی اش بوده باشد ؛ برخوردی شخصی ، احساساتی و ساده انگارانه بوده است . این برخورد همراه با عصبانیت وی ، قبل ازهمه تنها بودن رییس جمهور و سردرگمی و بحران در سیاست خارجی افغانستان را به نمایش گذاشته است . این برخورد نشان میدهد که وزارت خارجه ی افغانستان تا کنون توان تنظیم روابط میان افغانستان و جهان را نداشته و استعداد و قابلیت برخورد مناسب با مسایل منطقوی و بین المللی را تاهنوز کسب ننموده است . و بالاخره این برخورد رییس جمهور کرزی مهر تأییدی بود بر تمام ناکامیها و رسوایی های هشت ساله ی حکومت و حامیان خارجی شان .
از جانب دیگر ، چنین برخورد شخصی و نمایشی رییس جمهور ، ناخواسته و نا آگاهانه این حقیقت را نیز برملا ساخت که مردم افغانستان از سیاستهای سودجویانه ، ریاکارانه و دو روی غربیان بخصوص امریکاییان به تنگ آمده اند . مردم از بیعدالتی و فساد گسترده ، از فقر و نا امنی پایان ناپذیر بیزار شده و به فغان آمده اند . مردم خواهان آزادی و عدالت واقعی ، خواهان پایان بخشیدن به جنگ و سیطره ی مافیایی قطاع الطریقان و تکنوکراتان چپاولگر میباشند .
درست در جو چونین حالت تنش آلود است که شایعاتی در مورد توافقات پنهانی امریکا و پاکستان درباره ی مسایل مختلف افغانستان از جمله گزینش جانشینی برای رییس جمهور کرزی نیز بگوش میرسد . باساس این توافقات ، هر دو کشور خواهان جابجایی مصطفی ظاهر نواسه ی محمد ظاهر ، شاه سابق بعوض حامد کرزی بوده ، توقع دارند تا هرچه زودتر به این آرزوی شان جامه ی عمل بپوشانند .
با در نظرداشت این حقیقت که تاهنوز شاه سابق بر اقوام وقبایل شرق ، جنوبشرق و بویژه جنوب افغانستان ، از نفوذ جادویی برخوردار است ؛ پیوند نزدیک مصطفی ظاهر با بابای ملت !، برگ برنده یییست که میتواند او را یاری جادویی برساند . همچنان رابطه ی تنگاتنگ مصطفی ظاهر با جبهه ی ملی میتواند کارت خوبی برای وی بحساب آید .
بهرحال ، هرگاه از شایعه به حقیقت گذر کنیم ؛ برخورد احساساتی آقای کرزی علیه غربیان بخصوص امریکاییان ، اگر آگاهانه بود یا ناآگاهانه ، اینبار تنش افزاتر ونگران کننده تر ازهرزمان دیگر بود ــ هم برای دول و حکومات غربی و هم برای مردمان آن کشورها بعنوان حامیان مادی و نظامی حکومت آقای کرزی . به یقین اینبار امریکاییان و اروپاییان مجدانه تراز پیش از جناب رییس جمهور هم درباره ی اظهارات تند ضد امریکایی و ضد غربی شان و هم درمورد کارکرد های مشخص و قاطع شان علیه فساد و بیکفایتی های مزمن در دستگاه دولت خواهند پرسید . هرگاه جناب ایشان پاسخ روشن و قناعت بخش برای حامیان خارجی شان نداشته باشند ؛ بدون شک مورد بی مهری قرار خواهند گرفت و اولین نشانه ی بی مهری همان خواهد بود که به گفته ی رابرت گیبز دیدار ماه آینده ی شان با بارک اوباما لغو خواهد شد .
حقایق نشان داده است که بارک اوباما رییس جمهور کنونی امریکا و تیم کاری او با دید متفاوت تر از جورج والتربوش رییس جمهور پیشین امریکا به قضایای افغانستان و شخص حامد کرزی نگاه میکنند . بدون شک جورج بوش جمهوریخواه و دولتمردان هم پیمانش روابط صمیمانه تر و رازهای سر به مهرتر با آقای کرزی و یاران نزدیکش داشته اند که بگمان اغلب آن صمیمیت و همخوانی تاهنوز میان تمام تیم کاری اوبامای دموکرات و حامد کرزی بنظر نرسیده است .
برخورد های تند و انتقادی جوبایدن معاون رییس جمهور امریکا ، ریچارد هالبروک نماینده ی پرقدرت امریکا درامور افغانستان و پاکستان و حتا سخنان تند و آشکار آیکن بیری سفیر کبیر ایالات متحده ی امریکا در افغانستان ، که باری رییس جمهور کرزی را شریک نا مطمینی برای امریکا گزارش داده بود ، گواه این حقیقت است که دولت کنونی امریکا ، حامد کرزی را نه به آن نگاه صمیمانه میبیند که دولت جورج بوش به آن میدید . بویژه طی ماههای اخیر این شک وتردیدهای سیاسی میان طرفین افزایش و صراحت بیشتر یافته ، امکانات برخورد جدی تر با مسأله ی شخص آقای کرزی را از سوی امریکاییان فراوان تر کرده است .
روزها و هفته های آینده نشان خواهد داد که ، آیا حامد کرزی و حامیان امریکایی و انگلیسی شان صادقانه بدنبال اصلاح اشتباهات هشت ساله ی شان هستند ویا همه باهم ، با براه انداختن درامه ی انتقاد و اعتراض بازهم مردم افغانستان و مردم جهانرا فریب میدهند . همچنان روزها و هفته های آینده نشان خواهد داد که توافقات پشت پرده ی دولتهای امریکا ، انگلستان و پاکستان بازهم همانند سی و اند سال گذشته ، چه گلها و یا بهتر است بنویسم چه خارهای تازه یی را برای ما خواهند کشت و چگونه آنها را آبیاری خواهند کرد !؟
پایان