عبدالواحد سیدی
آشی که برای صلح پخته می شود داغ و کامسوز است
تحلیلی از گزارش روز
توسط : عبدالواحد سیدی
خبر آنلاین مشعر بر این است که: :« رئیس جمهور افغانستان در تلاش برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکرات متوسل به دوستان قدیمی و متحدان جدید خود شده است و اما روابط انها با القاعده ممکن است مانع از دستیابی به هر گونه توافق شود. برخی از تحلیلگران پاکستانی و نمایندگان پارلمان افغانستان می گویند پاکستان در تلاش برای ایفای نقش میانجی بین دولت افغانستان و گروه جلال الدین حقانی یکی از رهبران کهنه کار شبه نظامیان طالبان است. جلال الدین حقانی یکی از فرماندهان جنگ با اتحاد جماهیر شوروی سابق بود که روابط نزدیکی نیز با دولت رونالد ریگان رئیس جمهور وقت امریکا داشت.
در حال حاضر ، وی و پسرش سراج الدین فرماندهی صدها و شاید هم هزاران نفر از شبه نظامیانی را که مسئول حملات خونین در کابل و شرق افغانستان هستند ، برعهده دارند. شبکه انها در منطقه قبیله ای وزیرستان شمالی و در امتداد مرز پاکستان با افغانستان مستقر و فعال است.
همچنان خالد پشتون یکی از قانونگذاران منطقه قندهار در جنوب افغانستان در این خصوص می گوید حامد کرزی رئیس جمهور تلاش دارد از دوستی دیرینه خود با جلال الدین حقانی و پسرانش به منظور مشارکت دادن انها در روند صلح افغانستان استفاده کند.» [1]
در مورد تلاش های ریاست جمهوری افغانستان برای صلح که حتی به سرحد کتمان وقایع نیز شاید انجامیده باشد ، این مسأله را روشن میسازد که دولت حامد کرزی تصمیم دارد تا بهر قیمتی که شده است صلح را در بین کشور گسترش دهد .
و از این سبب بقول خبر انلاین دوستان سابق خود، یعنی جلال الدین حقانی و پسرش سراج الدین حقانی را انتخاب کرده است .
او خالد پشتون نیز اذعان دارد که این دوستی دیرینه باعث مشارکت دادن آنها در دولت افغانستان خواهد شد.
در اینجا سوال اینجاست که نزد دولت افغانستان معلوم بوده است آن کسانی که خون صدها نفر را در حمله های پیشمرگانه در شهر کابل و سایر شهر های افغانستان ریختانده است همین گروه پر قدرت جلال الدیم حقانی بوده است که خالد پشتون نیز به آن صحه گذاشته و اشتراک شان را در روند صلح حتمی میدانند ؛ آیا نمیشد در هفت سال قبل یا در شش سال قبل در زمانیکه این گروه در افغانستان نزج نگرفته بود، رئیس جمهور تلاش خود را بخرچ میداد تا آنها به صلح می پیوستند و این همه خرابی و کشتار توسط شان رخ نمیداد . آخر آنها خو نظر به اذعان خبر آنلاین که گفته است : رئیس جمهور افغانستان در تلاش برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکرات متوسل به دوستان قدیمی و متحدان جدید خود شده است؛
اگر مقصد از دوستان" قدیمی و متحدان جدید " همین شبکه حقانی باشد اینطور که در خبر آمده است دو عنصر" دوستان قدیمی و متحدان جدید" این را میرساند که دوستان مقام ریاست جمهوری که از سابق هم با ریاست جمهموری تعاطی داشته اند حالا به متحدان جدید تبدیل شده اند. اگر برداشت من از موضوع درست باشد ، این به مفاد کشور است چه توسط همین دوستان قدیمی که متحدان جدید شمرده میشود صلح حتمی است . اگر این کار واقعاً بطوری که در خبر نیز آمده باشد واقعیت داشته باشد جای دلهره بمردم افغانستان باقی نمی ماند زیرا رئیس جمهور آقای کرزی که توانسته است دوستان قدیمه خود را به متحدین جدید خود در دولت نزدیک بسازد جای تشنج و سوالی برای جنگ در آینده باقی نمی ماند . ما آرزو داریم که خدا کند واقعیت همین چیزی باشد که خبر آنلاین و خالد پشتون توجیه کرده اند .
البته در این صورت این منتفی خواهد بود تا پاکستان به زعم خبر آنلاین بخاطر آوردن حقانی بالای دولت کرزی فشار وارد آورد چرا که به زعم خالد پشتون حقانی از دوستان دیرین آقای کرزی است و بدون ملحوظات پاکستانی ها که سوال انگیز و جنجال بر انداز است میتوانند این موضوع دوستی را فی مابین به اثبات رسانند و از ماحصل تجدید این دوستی در افغانستان صلح بر قرار شود . و اگر اینکار بدون پا در میانی پاکستان صرفاً از طریق همین دوستان دیرینه ریاست جمهوری صورت بگیرد دگر برای مردم سوالی باقی نمیماند. ما فکر میکنیم که دوستی و نزدیکی حقانی با شبکه القاعده نیز نمیتواند خبر ساز و جنجال بر انگیز باشد چرا که القاعده ، مجاهدین و گروه حقانی و امریکا همه با هم دوست بوده و در داخل یک دایره بسته با هم اهداف ملی و بین المللی خویش را بارور ساخته اند که عبارت از ختم جنگ سرد میباشد.
همچنان جناب کرزی به اذعان خبر انلاین کوشیده است تا برخی از سران طالبان را که در باز داشت هستند رهانیده و از طریق سازمان ملل نام بعضی از آنها را که در لست سیاه است حذف نموده و حسابات بانکی آنها را که بسته است فعال ساخته و روا دید سفربرای آنهاییکه منمنوع السفر هستند، برایشان محیا گرداند.
بقول خبر آنلاین که در سایت آریایی انتشار یافته است : ، حامد کرزای در تلاش برای بهبود روابط خود با پاکستان و نزدیک شدن به شبه نظامیان طالبان است. وی ماه گذشته در کنفرانس ملی صلح در کابل برای مذاکره با هر یک از رهبران شبه نظامیان طالبان اعلام امادگی کرد. رئیس جمهور افغانستان به نشانه حسن نیت ، متعهد شد تلاش هایی را برای ازادی بازداشت شدگان و گفتگو با سازمان ملل متحد انجام دهد تا نام برخی از رهبران شبه نظامیان از فهرست سیاه کسانی که حساب های بانکی انها مسدود شده است و اجازه سفر به خارج از کشور را ندارند ، حذف شود. وی همچنین طی هفته جاری حکم عفو و ارائه مشوق های اقتصادی به شبه نظامیانی را که خواستار ترک میادین نبرد هستند را امضا کرد .
این حکم شامل شبه نظامیانی است که قانون اساسی افغانستان را بپذیرند و ارتباط خود را با شبکه القاعده و دیگر گروههای تروریستی قطع کنند.»
تا اینجا موضوع قسمی است که این برنامه از جانب مردم حمایت خواهد شد اما چیزی که جنجال بر انگیزبوده و موجبات نا آرامی و مایه تشویش مردم افغانستان را فراهم میسازد این است که کارشناسان ارتش و سرویس جاسوسی پاکستان بر این باورند که گروه حقانی نیروی مهمی برای حفاظت از منافع پاکستان در افغانستان است.
و اما چیزی که مایه نومیدی و دلسردی مردم افغانستان است، شناخت از گروه حقانی میباشد؛ چنانچه اذعان خبر انلاین با تشویش مردم افغانستان تعاطی دارد، زیرا :« طلعت مسعود ژنرال بازنشسته پاکستانی در این خصوص می گوید کارشناسان ارتش پاکستان بر این باورند آوردن شبه نظامیان از جمله گروه حقانی به داخل دولت افغانستان تنها راه ثبات در این کشور پس از خروج امریکا و متحدان آن است. اما کارشناسان موسسه مطالعات جنگ مستقر در امریکا ، حقانی را سازش ناپذیر می داند. این موسسه طی هفته جاری با انتشار گزارشی اعلام کرد مذاکرات با شبکه وی موجب تقویت شبکه القاعده ، تضعیف ثبات منطقه ای و تهدید امنیت امریکا خواهد شد. در این گزارش به بیانیه ماه اوریل گذشته سراج الدین حقانی اشاره شده است که همکاری با القاعده را در بالاترین سطح توصیف کرده است. در این گزارش امده است گروه حقانی با فهرستی از گروههای تروریستی بین المللی از جمله لشکر طیبه و جهاد اسلامی که در میان انها مبارزان کرد ، ازبک ، اذری ، ترک و المانی فعال هستند ، کار و زندگی می کنند. گفته می شود مقر گروه حقانی در کوهستانهای منطقه قومی وزیرستان شمالی پاکستان است.
امریکا بارها از پاکستان خواسته است عملیات زمینی را در این منطقه انجام دهد اما پاکستان تاکنون با این درخواست ها موافقت نکرده است. ارتش پاکستان که یکصد و بیست هزار سرباز در این منطقه مستقر کرده است از مدتها قبل درگیر نبردهای خونین در امتداد مرز خود با افغانستان است.اسوشیتدپرس از اسلام اباد گزارش داد ، برایان کلودلی یکی از تحلیلگران موسسه کانتری ریسک در این خصوص می گوید کاملا بدیهی است که پاکستان اهرم قدرت در برابر حقانی و دیگر گروههای افراطی را در دست دارد اما روابط نزدیک و تنگاتنگ وی با شبکه القاعده می تواند مانع جدی در برابر موافقت امریکاییها باشد.» [2]
از گذارشات فوق چنین بر می آید آشی که از طرف آقای کرزی برای صلح پخته شده است خوردن آن آنقدر گوارا نبوده و کامسوز میباشد ؛ لذا نباید آقای کرزی بدوستی دیرینه این گروه که سر نخ های در هم پیچیده و کلافه شده ای دارند اعتماد کند . زیرا در تاریخ افغانستان در ظرف سی و پنج سال اخیر ما تجربهای دردناکی از پرداختن بدین گونه دوستی ها و وکم رنگ و بی ارزش شدن آن بوده ایم؛ چنانچه در زمان حکومت حزب دیموکراتیک خلق افغانستان اکثرا کسانیکه در حرب دیکوکراتیک خلق عضو شده بودند ، بخاطر بر آورده ساختن دستورات حزبی حتی پدران ، ماما ها ، کاکا ها و اقوام نزدیک و دوستان صمیمی خود را منحیث کسانیکه به حزب خلق وفادار نبودند و گرایش ضدیت به آنها داشتند در جوخه های اعدام برابر ساختند . حالانکه گروه با اضباط حقانی که خود پیروی از یک ارمان و عقیده معین میکند هر گز در میان ایدیالوژی آن جایی برای سایر ملحوظات باقی نمی ماند .