مطلب زیر که در اوایل ماهء اکتوبر سال روان میلادی از طریق صفحهء انترنیتی فیگارو، به زبان فرانسوی به نشر رسیده بود، توجهء مرا به خود جلب نمود. خواستم آنرا به زبان فارسی ترجمه و به آگاهی مردم مظلوم وطنم برسانم.
این موضوع از آن جهت حایز اهمیت است که سرنوشت مردم کشورم بدست سفاکانی رقم میخورد که از آزمایش نان جنون زاء در فرانسه تا زرق سفلیس در گواتمالا، نه تنها بخود توجه نمینمایند، بلکه بیشتر از هر کس دیگری داد دفاع از حقوق بشر را سر میدهند. از جانبی میدانم که افغانستان یگانه کشوریست که همه بدانجا، نه جهت پزوهشات تاریخی، بلکه جهت شکلدهی آن آمده اند و بیم آن است که جنایات بشری ایکه اندک هم نیستند، از دید جهان بشریت همچنان پنهان نگهداشته شوند. مترجم
واشنگتن از گواتمالا عذرخواهی کرد
سایت انترنیتی فیگارو
مترجم : محمد قاسم هاشمی
:
دانشمندان امریکائی، طی سالهای ۱۹۴۶ تا ۱۹۴۸، به منظور شناخت اثرات جانبی پنیسلین، صدها تن از گواتمالائی ها را به امراض ساری جنسی آغشته نموده بودند.
آزمایش علمی با سابقه ای ۶۴ سال، روابط میان اضلاع متحدهء امریکا و گواتمالا را به تیره گی خواهد کشانید. روز جمعه اول اکتوبر سال ۲۰۱۰، واشنگتن از صد ها تن از گواتیمالائی هائیکه بالاثر آزمایشات دانشمندان امریکائی در سالهای اخیر دههء ۴۰، به امراض ساری جنسی مبتلا گردیده اند، عذرخواهی نمود.
يادآوری این مسئله، مقامات گواتمالیائی را که از وقوع چنین امری اظهار بی اطلاعی مینماید، سخت تکان داده است. آقای آلوارو کولوم رئیس جمهوری گواتمالا، ضمن اظهار بی اطلاعی از یک چنین جنایت ضد بشری گفته است که تمام حقوق شکایت را برای حکومتش محفوظ نگهمیدارد.
اساس این افتضاح را یک آزمایش علمی تشکیل داده است. آزمایشی که توسط مقامات امریکائی تمویل گردیده بود و طی آن امید میرفت تا دانشمندان، پس از کشف اثرات پنیسیلین که در سال ۱۹۲۸ کشف گردیده بود، امکانات وقایوی پنیسلین را در جلوگیری از مرض سفلیس آزمایسش نمایند. از اینکه قوانین امریکائی اجازهء چنین آزمایشات بالای آنسانها را نداده است، دکتور جون کوتلر این آزمایش را در گواتمالا انجام داد. محققین، مریض های روانی و انسانهای ناتوان را همچون خوک بچه های هندی برای آزمایشات خویش انتخاب نمودند. تقزیباً ۶۹۶ نفر، بدون آگاهی در این تحقیقات سهیم و کم از کم یکی از اشتراک کنندگان جان خویش را از دست داد، بدون آنکه اقرار شده باشد که علت مرگ موصوف آزمایشات محققین بوده است. آزمایشاتیکه هیچگاهی انتشار نیافت و هیچ نتیجه ای قابل ملاحظه ای از آن حاصل نشد.
قرار دادن انسان در معرض آزمایش
محققین در قدم نخست سفلیس و سوزاک را در وجود روسپی ها زرق و بعداِ انها را گذاشتند تا با عساکر و زندانی ها همبستر شوند. زمانیکه این نوع آزمایش طبیعی سرایت قابل ملاحظه ای را میان افراد به دنبال نداشت، محققین شیوهء کار خویش را تغییر داده، به ابتلای مسقیم عساکر و بیماران روانی توسل جستند. طبق راپور مطالعات، باکتریاهای سفلیس در نقاط صورت، بازو و آلهء تناسلی که خراشیده شده بودند، تجمع کردند.
محققین که برنامهء آنها توسط مقامات امریکائی تمویل گردیده بود، پروژهء خویش را با تفصیل لازم به مسئولین گواتمالیائی توضیح ننموده بودند. سوزن رِیوربی (مؤرخ امریکائی ایکه پرده از وجود چنین آزمایشاتی برداشته و مقامات امریکائی را از آن باخبر نموده است) تائید مینماید که، جهت معالجهء آنعده از افرادیکه تحت آزمایشات قرار گرفته بودند، پنیسیلین توصیه شده بود، بدون آنکه آزمایشات مشخص نموده باشد که پنیسیلین برای معالجهء آنها کافیست.
فصل تاریکی از تاریخ طبابت
()
سوزن ریوربی، طی پژوهش روی آزمایشات علمی، به تخلف تحقیقاتی دیگری بر میخورد که در آن نیز جون کوتلر سهیم است ، وآن آزمایشات علمی ایست که در تسکگی (یکی از شهر های ایالت البامای امریکا) انجام یافت. طی این آزمایشات که در جریان سالهای ۱۹۳۲ الی ۱۹۷۲ انجام پذیرفت، محققین امریکائی ششصد سیاهپوست امریکائی را مورد آزمایش قرار دادند، بدون آنکه آنها را از ابتلای شان به مرض سفلیس آگاه نموده باشند و یا آینکه پیشنهادی از جانب اطبا مبنی بر مداوای شان صورت گرفته باشد.
بنا به گفته فرانسیس کولین که این آزمایشات را فصل تاریکی در تاریخ طبابت میداند، آنچه در گواتمالا اتفاق افتیده است و آنچه همکارش در آنزمان نموده است، یگانه آزمایش از این نوع نیست؛ بلکه بیش از چهل آزمایشات توام با تزریقات طی سالهای دههء چهل در اضلاع متحدهء امریکا انجام شده است.
هیلاری کلنتون وزیر خارجه و کاتلین سیبیلیوس وزیر صحت، تحقیقات انجام شده در گواتمالا را یک امر به وضوح خلاف اخلاق و قابل سرزنش خوانده، هردو وزیر که تحقیقات وسیعی را جهت دانستن آنچه در گواتمالا اتفاق افتاده بود توام با بررسی نظم موجود براه انداخته اند اضافه نمودند : با آنکه بیش از ۶۴ سال از این واقعه میگذرد، چنین آزمایشاتی قابل سرزنش که با صحت عوام بازی نماید، ما را خشمگین نموده است.
بارک اوباما، طی صحبت تیلفونی با همتای گوتمالیائی خویش، مراتب تاسف عمیق خویش را ابراز نموده است. رئیس جمهوری امریکا همچنین بر تعهد جدی اضلاع متحدهء امریکا در قبال معیار های اخلاقی و حقوقی لازم در رابطه به عموم آزمایشاتیکه بالای انسان امروزی انجام میشود، تاکید نمود.
اما برای این سؤال که آیا قربانیان گواتمالیائی میتوانند تقاضای جبران خساره نمایند؟ پاسخ روشنی داده نشده است.
پایان
منبع فرانسوی
www.lefigaro.fr/international/2010/10/02/01003-20101002ARTFIG00344-experimentations experimentations-washington-s-excuse-aupres-du-guatemala.php