نوشته ی: فضل الرحمن فاضل یار.

 

ورسج تفریحگاه طبیعی امروز و بهترین محل توریستی فردا

 

 

        ورسج یکی از ولسوالی های ولایت تخاربوده درقسمت شرقی شهرتالقان به امتداد ولسوالی فرخار موقعیت دارد. موقعیت جغرافیای این ولسوالی و ساختار فزیکی آن به گونه ی بوده که زیبایی حیرت آوری را به پیش روی هربیننده عرضه میدارد، بافتاراین ولسوالی را یک بدنه ی طویل و سه دره بزرگ و خوش منظر قوندوز، میانشهر و ترشت و دره های کوچک دیگری که نقاط مرزی وصل و فصل با ولایات بدخشان، پنجشیر و بغلان می باشد تشکیل میدهد.

 

زیبای ها و تبلور الوان پیکر سبزگینه آن را نمی توان با نوشتن اوراق چند برخوا نندگان این مقاله معرفی نمود، ولی به آنهم می کوشم تا با تحریر سطوری چند، حق قلم را رعایت و شیفتگان زیبای ها را بی اطلاع نگذاشته و پیام طبیعت را برآن ها بازگو نمایم.

به یقین آنچه که زیبایی این دره را دوچندان ساخته و طراوت خاص به آن بخشیده است، همانا دریای خروشان و پرحیه جان آن بوده که از قله های مرتفع و سر به فلک کشیده ی کوه های آن سرچشمه گرفته و با شور و شعف فراوان ن به سان عاشق در پی معشوق با عبور از دل کوهسار و فوران از فراز سنگ های لعل گون و با تبلور لوان لاجوردین، درامتداد پیکری کشیده ی این سر زمین سیلان می نماید.

 

هریک ازدره های این ولسوالی که به سان انگشتان دست نقش بربسته اند مزیت های خاص خویش رادارا بوده و فصول چهارگانه سال را حسب مقتضیات آن پاسخ و پذیرایی  درخور مینمایند. درزممستان که مقتضای طبیعت وزش باد و ریزش برف و باران است بام و در این دیار را در سفید می بارد. بهارکه فصل ذوب شدن یخ ها و رشد و نموی نباتات و اشجاراست لباس عاشقانه برتن میکند و شیپور شادی را به صدا در اورده ازقطرات باران با شگوفه های گل پذیرای می نماید، بلبلان بر شاخسارگل و عندلیبان بر فرازآبشاران نوحه سرایی نموده و به مثابه پزشکان روانی باشندگان آن دیار را نوازش می دهند، اگر مریضی را که تکلیفش ناشی از شرارت های روزگار و افسردگی های روانی باشد، بهترآنست که درب دواخانه بربسته راه این دیار در پیش گرفته و سری به کلینیک طبیعت بزند و روزی چند خویشتن را بستری سازد، اما شرط آن باشد که صداقت و عبادت را پیشه ساخته، صبحگاهان به نوای دلنشین بلبلان گوش فرا داده و رعایت اسالیب آن دیار نمایند.

 

در موسم تابستان که جو زمین را گرمی طاقت فرسا فرا می یرد، در اینجا تعامل طبیعت طور دیگریست، تابستان در گرمی خویش از افراط می پرهیزد و راه تعادل در پیش می گیرد و آنهم به پیمانه یی که نه نظم طبیعت را مختل ساخته و نه باشندگان را شاکی.

آفتاب و گرمایش مناسب آن درختان مثمرآن حدیقه را به ثمرمیرساند، هرکه را بینی کلبه یی دارد و باغی چند و درختان بیشماری بر اطراف. میوه های مختلف النوع نظیر بادام، چهارمغز، زردآلو، آلوبالو، گیلاس، سیب، شفتالو، ناک، انگور، توت و...محصولات باغ داران را تشکیل می دهد. گندم، جو، جواری، لوبیا، کچالو (سیب زمینی)از جمله محصولات زراعتی آن بشمار رفته و سبزیجات مختلف النوع ما یحتاج باشندگان خویش را تأمین می دارد.

 

علی الرغم آنکه دریای خروشان ا زسینه این قطعه خاک میگزرد و زیبایی می بخشد، هیچ نقطه ی را عاری ازآب نگزاشته مطابق جدول خویش سهم و حصه میدهد، اراضی کنار دریا همیشه سبز پوش بوده و شک مروارید گونه از رخسار سبزه ها فرو می ریزد، آب پاک و شفافی که بر بستر دریا جاری آست روستاهای محل را سیر آب ساخته و با جریان حلقوی بر محور خانه ها زیبایی دیگری را به ارمغان می آورد. هنوز این دریا ازسخاوت خویش نمی کاهد و زنگ ستیزه با تاریکی رآ به صدا در آورده و با چرخش توربین های ایستاده بر کنار خویش نور را به درون هرخانه ارمغان می آورد (ارمغانی که دولت سال ها قبل وعده داده بود اما نکرد) پس حبذا بر دل این خاک که هم آب میدهد و هم نور و هم نان.

 

فصل خزان طوری که از نام آن پیدا است، پایان عمرنباتات بوده و برگ های درختان رنگ زرد بر خود گرفته و با رسیدن مشامی از سرمای زمستان رو به افول گزاریده بوسه بر آستان خاک می زنند، که این هم در ذات خویش عاری از رمز و راز نبوده مفهوم ویژه خویش را عرضه می دارد.

 

خلاصه مطلب اینکه، این محدوده ی جغرافیایی با داشتن اقلیم مناسب و مساعد، آب فراوان و میوه های رنگا رنگش یکی از بهترین نواحی تفریحی در صفحات شمال کشور بوده و در صورت که جاده ی واصل آن به مرکزشهر قیر ریزی و اسفالت گردد این منطقه به یکی از سیاحت گاه های پر مشتری و مزدحم در سطح کشور مبدل و یاهم میزبان مهمانان بیرون مرزی خواهد بود. چون با اسفالت شدن جاده واصل امکان آن می رود که زمینه ی همکاری های تخنیکی و تزئینی اشخاص و موءسسات ذیعلاقه مساعد گردیده و با ارائه طرح و پلان تفریحی نوین و عرضه خدمات بهتر، ساحات تفریحی نقاب بهتر از پیش بر چهره کشد.

 

نقطه قابل ذکر اینکه، روزی به منظور حل مشکلات مراجعین حوزه ی کاری خویش به ملاقات جناب زلمی عزیز معین سیاسی وقت وزارت امورخارجه  و سفیر فعلی جمهوری اسلامی افغانستان در فدراتیف روسیه رفتم، چون نخستین ملاقات من با ایشان بود ضمن مصافحه و تبادل کلمات تعارفی دانست که زادگاه من تخار است، رو به جانب نقشه افغانستان که در سمت چپ اش قرار داشت نموده گفت: در یکی از جراید معتبر خاندم که ولسوالی ورسج در ولایت تخار جایی زیبا و دیدنی است، من هم بلا درنگ به ایشان گفتم، بلی! جایی خوبی است و من هم ازهمانجا هستم.

 

 آقای زلمی عزیز بسیار خرسند گردیده و با تبسم که دال بر خوشی وی بود خطاب به من گفت: شما بسیارخوش بخت هستید که از آنجا بوده اید.و با علاقمندی خاص که داشت طالب معلومات بیشترشد.

 

بناءً این موضوع و پرسشهای سایر دوستان و همچنان عشق به زیبایی و بستر سبز طبیعت و مسئولیت بازتاب آن را می توان از دلایل و انگیزه های تحریر این مختصرشمرد.

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت