حامد عبیدی

 

پست های کلیدی نهاد های اقتصادی در دست خارجی هاست

 

در طول هشت سال اخیر یکی از دستاورد های بزرگ حکومت افغانستان رشد و توسعه سکتور خصوصی است  که نمونه خوب آن فعالیت گسترده 5 شرکت مخابراتی در سراسر کشور ، فعالیت ده ها بانک  خصوصی و صد ها کمپنی های بزرگ دیگر میباشد.

حکومت افغانستان با حمایت سیستم بازار آزاد زمینه رقابت سالم و آزاد را بین تمام نهاد های اقتصادی ای که در کشور فعالیت میکنند فراهم ساخته است.

بدون شک رشد نهاد های و رقابت بین این آنها سهولت های فراوانی را برای مردم افغانستان به بار آورده است .

طور مثال رقابت بین شرکت های مخابراتی و بانک های خصوصی در کشور با عث آن شده است که با گذشت هر روز این کمپنی ها خدمات خود توسعه دهند و سهولت های بیشری برای مردم ایجاد کنند.

اما آنچه که  درین ارگان های  اقتصادی مایه  نگرانی است ، انجام دادن تمام امور ادرای به زبان انگلیسی ،عام شدن زبان انگلیسی در بین کارمندان این نهاد ها و قرار داشتن اتباع خارجی د ر پوست های کلیدی نهاد های اقتصادی میباشد.

اگر به بانگ های خصوصی ،شرکت های مخابراتی و صد ها نهاد های اقتصادی دیگر مراجعه شود ،دیده میشود که تمام امور اداری این نهاد ها به اساس کاربرد زبان انگلیسی استوار است و حتا در بسیاری از موارد کارمندان افغانی این نهاد ها به زبان انگلیسی تکلم میکنند. از جانب دیگر در پوست های کلیدی این نهاد ها حد اکثر اتباع خارجی مصروف کار هستند.

کاربرد زبان انکلیسی درین نهاد ها باعت آن شده است که بسیاری از جوانان نسبت داشتن مشکلات اقتصادی بجای ادامه دادن به  تحصیل به مجرد فارغ شدن از مکتب تلاش میکنند  تا با آموختن زبان انگلیسی به یکی از نهاد های اقتصادی جذ ب شوند و مشکلات اقتصادی خود را مرفوع سازند.

 در ضمن پایین بودن ظرفیت جذب پوهنتون های دولتی جوانان را نا گزیر ساخته است تا با فرا گیری زبان انگلیسی در یکی از موسسات غیر دولتی رو بیاورند و برای خانواده خود رزق حلال پیدا کنند.

جوانان با امید فراوان برای جذب شدن به موسسات تحصیلات عالی دولتی در امتحان سراسری کانکور اشتراک میورزند اما هر سال حدود 50 درصد آنها از امکان شامل شدن در موسسات تحصیلات عالی کشور راه  نمی یابند.

جوانانیکه در امتحان کانکور بی نتیجه میشوند از یکطرف زمینه فرا گرفتن آموزش های حرفوی و مسلکی برای شان مهیا نیست و از طرف دیگر نظر به مشکلات اقتصادی که دارند نمی توانند که درموسسا ت تحصیلات عالی خصوصی به تحصیل ادامه دهند. این بخش ازجوانان برای دریافت شغل مجبور میشوند تا زبان انگلیسی را فرا گیرند.

کارشناسان امور زبان شناسی به این باورند که عدم جذب بسیاری از جوانان به موسسات تحصیلات عالی ، نبود زمینه کار های حرفوی و مسلکی برای جوانان ، مشکلات اقتصادی و قایل شدن امتیازات خوب موسسات خارجی برای جوانانی که به زبان انگلیسی بلد یت دارند سبب شده است تا بسیاری از جوانان به آموختن زبان انگلیسی رو آورند.

 بسیاری از جوانانی که تحصیلات عالی خود را به پایه اکمال رسانیده اند برای دریافت شغل وامتیازات خوب نیزمجبور میشوند که زبان انگلیسی بیاموزند، زیرا بدون یاد نداشتن انگلیسی پیدا کردن کار خوب با امتیازات عالی محال است.

عام شدن زبان انگلیسی در کشور بالای یک تعدادی از جوانان تاثیر سوء گذاشته است ،حتا درگفتار روزمره خود کلمات انگلیسی  را بکار میبرند و این  وضعیت سبب شده است که این تعداد از جوانان از قواعد و اصول زبان های رسمی کشور دورشوند .

با گذشت هر روز دیده میشود که در بسیاری از دفاتر آهسته آهسته زبان انگلیسی جایگاه زبان های رسمی کشور ر ا میگیرد و این خود خطر بزرگ است به زبان های رسمی افغانستان.

درضمن با آنکه جوانان افغان از استعداد و توانایی های خوبی بر خوردار هستند ، اما با تاسف که در بسیاری از نهاد های اقتصادی خصوصی اتباع خارجی که  نسبت به افغان ها توانایی های کمتری دارند در راس بخش های عمده این نهاد ها قرار دارند.

بسیاری از این خارجی ها از یک طرف نسبت به افغان ها از توانایی بیشتر بر خوردار نیستند و ازجانب دیگر به فکر مردم و ملت افغانستان نیستد و صرف برای منافع شخصی خود فکر میکنند.

با آنکه اطفال و جوانان در کشور با مشکلات زیاد مواجه هستند ولی تا حال دیده نشده است که یکی از این نهاد های اقتصادی که امکانات خوبی اقتصادی در اختیار دارند  دوشا دوش حکومت جهت رفع مشکلات این دو قشر گام بر دارند.بی دریغ می توان گفت چون در راس این نهاد ها اتباع خارجی قرار دارند بنآ صرف به منافع شخصی خود می اندیشند نه به مردم و ملت رنج دیده افغانستان.

قابل یاد آوریست که  اگردولت افغاننستان برای غنا مندی زبان های رسمی کشور گام های موثر بر ندارد و جلو عام شدن زبان انگلیسی را در بین جوانان و بسیاری از دفاتر غیرحکومتی و حتا بعضا حکومتی را نگیرد تاثیرات منفی ای بالای زبان های اصیل افغانی خواهد گذاشت.

این وظیفه حکومت افغانستان است که بالای نهاد های غیر حکومتی فشار وارد کند تا  در امور روزمره شان به جای کاربرد زبان انگلیسی ،زبان های رسمی افغانستان را بکارببرند .

 

 

 


بالا
 
بازگشت