حامد عبیدی

 

 

ناتوانی حکومت در جلوگیری از اعمار بلند منزل های غیر قانونی

 

در طول چند سال اخیر اعمار بلند منزل های غیر قانونی و بی کیفیت  در شهر کابل به یک معضله حاد مبدل شده است.

هر چند ازدیاد بلند منزل ها در شهر کابل به زیبایی این شهر افزوده است؛ اما بسیاری از این ساختمان ها به طور غیر قانونی و خلاف نورم های انجینیری ساخته شده اند.

شاروال کابل انجینیر محمد یونس نو اندیش نیز چند هفته قبل در حضور نماینده گان مردم در ولسی جرگه  اعمار بلند منزل ها را در شهر کابل نگران کننده خواند و گفت که 70 در صد از این بلند منزل ها به گونه غیر قانونی اعمار شده اند.

وی پذیرفت که زورمندان و غصب کننده گان زمین به اعمار بلند منزل ها در شهر کابل مبادرت می ورزند و غصب زمین های دولتی یگانه عامل بازدارنده در جهت جلوگیری از اجرای برنامه های شهری است.

هر چند حکومت افغانستان به خصوص شاروالی کابل بارها  خواهان توقف کار بلند منزل های غیر قانونی شده است؛ اما این روند ادامه دارد و صاحبان بلند منزل ها بدون اعتنا به شاروالی کابل به کار شان ادامه می دهند.

در حال حاضر چندین شرکت بزرگ به ساخت و ساز بلند منزل ها در شهر کابل  می پردازند.

نبود هماهنگی خوب بین شاروالی کابل و وزارت شهر سازی با عث افزایش بلند منزل های غیر قانوی در شهر کابل شده است.

حکومت افغانستان مکلف است تا دست این زورمندان را کوتاه نموده و از اعمار بلند منزل های غیر قانونی جلوگیری نماید.

سکوت حکومت افغانستان در برابر مسأله اعمار بلند منزل ها خود سوال برانگیز است.

با آنکه شاروالی کابل بار ها گفته است که اعمار بلند منزل های غیر قانونی مانع تطبیق پلان های شهری می شود؛ اما تا حال حکومت افغانستان جهت توقف اعمار این بلند منزل ها اقدامات جدی را روی دست نگرفته است و این خود بیانگر آن است که حکومت یا توان مقابله با این زورمندان را ندارد و یا هم حلقات کلیدی حکومت در اعمار این بلند منزل ها دست دارند.

سوال این جاست، اگر اعمار این بلند منزل ها مانع تطبیق پلان های شاروالی کابل می شود پس چرا جلو اعمار این گونه بلند منزل ها گرفته نمی شود.

یکتن از مقامات شاروالی کابل چند قبل به هفته نامة جوانان فعال گفته بود که این بلند منزل ها از ده سال بدین طرف از سوی زورمندان ساخته می شود و شاروالی کابل با چند کارمند محدود نمی تواند جلو اعمار این بلند منزل ها را بگیرد.

وی در مصاحبه با این هفته نامه گفته بود: "ساختمان های بلند منزل در ساحات رهایشی و ساختمان های غیر پلانی بدون مجوز به زور اسلحه اعمار می شوند، تمام آنها غیر قانونی اند و کسی نمی تواند جلو آنها را بگیرد."

از گفته های این مقام شاروالی کابل معلوم می شود که حکومت توان  مقابله با این افراد را ندارد.

پس پرسش اینجاست که چرا نام های این زورمندان و اسلحه داران به دسترس رسانه ها قرار نمی گیرد تا مردم بدانند که این افراد خاین کی ها هستند.

فاش نکردن اسم های این افراد خود بیانگر آنست که این افراد در رده های بلند حکومتی قرار دارند و هیچ ارگانی جرأت آن را ندارد تا اسم های این افراد را فاش نماید.

یکی از مشکلات دیگر این بلند منزل های خود سر اینست که اکثریت شان معیاری ساخته نمی شوند و در موقع اعمار این بلند منزل ها از دقت لازم کار گرفته نمی شود.

شماری از مسؤولان شرکت های ساختمانی در کشور نیز به این باور اند که هنوز هم ساختمان ها در شهرکابل به شکل معیاری ساخته نمی شوند و باید در موقع اعمار ساختمان روی کیفیت کاری این ساختمان ها از دقت لازم کار گرفته شود.

موجودیت فساد گسترده در دستگاه های دولتی سبب شده است که یک پروژه ساختمانی چندین دست فروخته شود و بالاخره آن پروژه را یک شرکت بی تجربه با کیفیت بسیار پایین اجرا می کند.

اگر قراردادهای بزرگ ساختمانی به شرکت های بزرگ که از اعتبار خوبی برخوردار هستند داده شود بودن شک تا حد امکان در اعمار ساختمان های غیر استندرد کاهش به عمل می آید.

صاحبان شماری از شرکت های ساختمانی بزرگ می گویند که قراردادهای دست دو و سه برای آنها می رسد. در حالیکه این شرکت ها خواهان اجرای قراردادهای بزرگ ساختمانی و سرک سازی هستند.

 طبق گزارش ها در طول هشت سال اخیر در حدود 4000  شرکت ساختمانی از آیسا (اداره حمایت ازسرمایه گذاری افغانستان) جواز فعالیت اخذ نموده اند و در حال حاضر تنها حدود 1500 شرکت ساختمانی فعالیت دارند.

 

 


بالا
 
بازگشت