پوهنتون نوبنیاد غزنی، دستاوردها و چالش ها

 

 

خپلواك - غزني

تعلیم و تربیه اساس یک جامعه را می سازد، هر کشور و جامعه یی که از لحاظ کیفیت و کمیت تعلیمی در سطح بالایی قرار داشته باشد، بدون شک دستاوردهای گسترده و وسیعی در دیگر عرصه ها نیز می داشته باشد. یکی از مسایل چالش آفرین افغانستان که باعث ادامۀ بحران چندین دهه در کشور گردیده است، همین مسأله فقر سواد یا به اصطلاح معمول، مشکل بیسوادی و پایین بودن کیفیت سطح تعلیمی در کشور است. به صورت مجموعی، این مشکل، یک مشکل فراگیر است که کم و بیش همه ولایت های کشور موج های چالشزای آنرا احساس می نماید، اما ولایت غزنی یکی از ولایت هایی است که از یک سوی با چالش های گستردۀ امنیتی مواجه بوده و از سوی دیگر، توجه به معارف و تعلیم در آن کمتر دیده می شود. با این وجود، در این اواخر، جهت پویایی و شگوفایی روند تعلیم و تربیه تلاش های گسترده و همه گیری به راه افتاده است، که ما می توانیم، از تاسیس پوهنتون غزنی و چندین دارالمعلمین در این ولایت سخن گفت، هر چند این نهادهای تحصیلی و تعلیمی نوپا بوده، اما در مدت کمی با برخورداری از رهبری و مدیریت خوبی، دستاوردهای خوبی داشته که کم از کم توانسته پاسخگوی نیازمندی های اهل علم و دانش باشد. ما در این گزارش کوتاه خود که برمبنای سخنان و گفته های پوهندوي احمد شاه رفیقی رییس پوهنتون غزنی ترتیب یافته، کوشش خواهیم کرد، وضعیت، دستاوردها و چالش های پیشروی این نهاد تحصیلی نوبنیاد در این ولایت را به بررسی و پژوهش بگیریم:

پوهنتون غزنی که زمانی در پارک حضرت حکیم سنایی مستقر بود، از دو سال به اینسو به صورت رسمی در شهر غزنی فعالیت داشته هم اکنون در یک ساختمان شخصی جابه جاست و در مدت کمی توانسته است، پیشرفت های خوبی داشته باشد؛ چنانکه ما می توانیم در این راستا، از تاسیس یک کتابخانۀ بزرگ با داشتن 30 هزار جلد کتاب و در جریان تدریس استفاده از سیستم پروجکتور را به طور نمونه یادآوری نماییم؛ چیزی که تا هنوز در پوهنتون های دیگر کشور یا وجود ندارد و یا هم به سطح محدود از آن استفاده می شود.

آقای رفیقی رییس این پوهنتون در مورد فرایند تاسیس این نهاد و چگونگی روند تحصیلی در آن، می گوید: "پوهنتون غزنی در 5 جوزای سال 1387 خورشیدی به فعالیت آغاز کرد و هم اکنون با داشتن دو فاکولته ( تعلیم و تربیه{ رشته های تاریخ، دری، پشتو، بیولوژی، عربی و کمپیوتر ساینس} و زراعت {رشته های اگرانومی و هارتیکلچر ) در حدود 700 شاگرد را با داشتن 25 تن زیر پوشش آموزش های مسلکی قرار داده است. " هر چند کمبود کادر علمی یکی از مشکلات اساسی همه نهادهای تحصیلی کشور است و روی این منظور، اکثر پوهنتون های کشور از پایین بودن کیفیت علمی رنج می برد، بنابراین، پوهنتون نوبنیاد غزنی را نیز نمی توان از این امر مستثنی دانست، اما رفیقی در این خصوص جذب استادان بیشتر با داشتن تجارب و مهارت های علمی بیشتر را راهکار بنیادین حل این مشکل می داند و می افزاید: "شمار استادان در این پوهنتون هنوز هم کم است، ما در پی جذب استادان جدیدی هستیم که از تجارب و مهارت های بهتر علمی بهره مند باشند؛ طی سال روان، 8 تن از استادان در این پوهنتون مقرر خواهند شد، روند تشکیلاتی استادان جدید التقرر تکمیل گردیده و در آیندۀ نزدیک روند تقرر شان سپری می گردد."

اما اینکه روند امور این نهاد هم به گونۀ نهادهای دیگر علمی کشور به کندی به پیش می رود ویا در بستر پیشرفت ها و دستاوردهای تازه گام بر می دارد، رییس پوهنتون غزنی در این خصوص خاطر نشان می کند: " از بدو تاسیس این پوهنتون، به اثر سعی و تلاش دست اندرکاران این نهاد، در مدت کمی، دستاوردهای خوبی داشته ایم که شمه یی از آن قرار زیر است:

1. تاسیس یک باب کتابخانه با داشتن 30 هزار جلد در پوهنتون.

2. آغاز کار روی ساختمان جدید پوهنتون که در فاصلۀ پنج کیلومتری شهر غزنی در منطقۀ قلعۀ جوز، در حدود 500 جریب زمین اعمار می گردد. سند ملکیت زمین آن نیز گرفته شده است؛ البته به شمول دیوارهای احاطه، کار اعمار آن، 30 درصد پیشرفته و امسال قرار است، دو بلاک آن به بهره برداری سپرده شود.

3. به خاطر انکشاف و بلند بردن سویۀ علمی استادان، به همکاری موسسۀ HEP  ایجاد مرکز IDT و تدویر سیمینارها و ورکشاپ های علمی. طی این برنامه که در ولایت های مختلف از جمله کابل، بامیان، پکتیا و غزنی راه اندازی گردید، استادان با میتود و روش های جدید تدریس آشنا ساخته شدند.

4. ایجاد مرکز IT و انترنت که با نصب 25 پایۀ کمپیوتر و استفاده از شبکۀ انترنت، این پوهنتون با تمام پوهنتون های وصل گردید. چنانکه اکنون استادان و محصلان می توانند، با استفاده از انترنت از مواد درسی و علمی پوهنتون های جهان استفاده نمایند. 

5. ایجاد مرکز خاص کمپیوتر، برای آموزش محصلان، قسمی که محصلان در ساعات درسی کمپیوتر با استفاده از همین مرکز که در آن چندین پایه کمپیوتر نصب می باشد، به آموزش عملی کمپیوتر می پردازند.

6. استفاده از سیستم پروجکتور به وسیلۀ استادان در اثنای تدریس؛ این سیستم که یک سیستم جدید تدریسی است، در اکثر پوهنتون های کشور هنوز به کار گرفته نشده است، اما در پوهنتون غزنی در هر ساعت درسی از آن استفاده می شود.

7. لابراتوارهای تجزیۀ آب و خاک داریم، اما نسبت کمبود جای هنوز غیرفعال می باشد، با اعمار و تکمیل شدن ساختمان جدید پوهنتون، این لابراتورهای نیز فعال خواهد شد.

چالش ها و مشكلات:

باید گفت پوهنتون غزنی با این همه دستاوردها و کارکرده گی ها، با چالش و مشکلاتی نیز رو به رو می باشد که هنوز لاینحل باقی مانده و به گفتۀ مسوولان این پوهنتون تلاش هایی در جریان است، تا این مشکلات از مسیر راه برداشته شود. آقای رفیقی با بر شمردن این چالش ها و مشکلات می گوید: " ما مشکلاتی هم داریم، هم اکنون پوهنتون غزنی ساختمان ندارد، در تعمیری که شعبات این پوهنتون مستقر است، یک تعمیر شخصی می باشد که به کرایه گرفته شده است. ما در تلاش هستیم، تا اواخر این سال با افتتاح ساختمان جدید پوهنتون غزنی که کار روی آن جریان دارد، این مشکل رفع شود." وی می افزاید که بر پایۀ این مشکل، محصلان لیلیه ندارند، و همۀ شان بدل اعاشه هستند.

مسألۀ دیگری که در این راستا مطرح و به عنوان یک چالش، دامنگیر همه نهادهای تحصیلی کشور است، کمبود استادان مجرب با داشتن مدرک تحصیلی ماستری و دوکتوراست. رییس پوهنتون غزنی در این مورد می گوید: " هم اکنون ما در بخش انگلیسی، تاریخ و جغرافیه و بعضی مضامین دیگر با کمبود استاد رو به رو هستیم، در سال جاری بست های جدیدی پیشنهاد کرده ایم، امید با تکمیل مراحل اداری آن، این مشکل هم برطرف شود."

اما اینکه، مسوولان پوهنتون برای بهبود و انکشاف بهتر و بیشتر روند تحصیلی چه برنامه هایی را زیر دست دارند، آقای رفیقی در جواب این پاسخ ابراز می دارد: هر چند تقاضاها برای ایجاد فاکولته های مختلف از قبیل ادبیات، ژورنالیزم و غیره در این پوهنتون وجود دارد، اما عجالتا ما در نظر داریم، تا طی سال های آینده، روی ایجاد فاکولته های شرعیات و حقوق کار نماییم و با تکمیل این روند، بر رونق و رشد این نهاد علمی بیفزاییم.     

 

 


بالا
 
بازگشت