لطف الله راشد

 

امریکا واظهارات بدون عمل دربرابر القاعده و طالبان

 

درجریان کمتر از یک هفته اظهارت پیهم دومقام ارشد امریکایی مبنی به موجودیت مراکز القاعده در آنسوی دیورند جالب و درخورتامل است . در آغاز هفته ی گذشته جنرال دیوید پتریوس فرمانده عمومی قوای امریکایی درمنطقه درمصاحبه با  تلویزیون امریکایی (fox news) گفت که مراکز عمده ی القاعده درآنسوی دیورند فعال است و رهبران القاعده درحال حاضر درافغانستان حضور ندارند اما عمال آنها دراین کشور فعالیت دارند .

 در آواخر هفته آقای کارل ایکنبیری سفیر ایالات متحده درافغانستان نیز درجریان یک کنفرانس خبری درکابل اظهارات مشابهی را بیان نمود وافزودکه درحال حاضر قوای پاکستانی درحال نبرد با شورشیان وگروه های القاعده است . وی افزود که ایالات متحده از این حملات حمایت میکند اما واضح نساخت که چگونه .

 حدود یک سال است که مقامات امریکایی اظهار مینمایند که سران القاعده درآنسوی دیورند مراکز و پناهگاه هایی ایجاد نموده اند و جنگ درافغانستان از همین مناطق تمویل ، تجهیز و سازماندهی میشود .

گزارشهای منتشر شده از سوی سازمان های استخباراتی افغان و امریکایی نشان میدهد که درحال حاضر سران القاعده و طالب در آنسوی دیورند به خصوص درمناطق مرزی جابه جاشده اند پخش اعترافات بازداشت شده های طالبان از سوی نیروهای امنیت ملی در رابطه به حضور ملاعمر رهبر طالبان درشهر کویته پاکستان و اظهارات مقامات این اداره درمورد فعالیت سران طالبان به نام شورای کویته ،شورای پشاور و دیگر شوراها که تمام آنها درآنسوی دیورند فعالیت دارند از یک سو ونتایج تحقیقات یک پوهنتون امریکایی درکالفرنیا درمورد حضور اسامه بن لادن رهبرالقاعده درشهرک پاره چنار درکرم اجنسی از سوی دیگر به خوبی نشان میدهد بیشتر رهبران طالبان و القاعده در آنسوی دیورند مشغول فعالیت اند.

اما چرا با این همه شواهد و مدارک ایالات متحده ی امریکا و قوای بین المللی که برای مبارزه با تروریزم درافغانستان حضور دارند مراکز مخالفین را درآنسوی دیورند درمحراق توجه نظامی قرار نمیدهند ؟. درسال 2001 و بدنبال حوادث یازدهم سپتامبر درایالات متحده  که طالبان موردخشم امریکا و جامعه ی جهانی قرار گرفتند حمله منسجم ، نیرومند و برق آسا بالای مراکز عمد ه ی آنان  صورت گرفت که نتایج آن سرنگونی رژیم طالبان وبرچیده شدن آنها از سراسر افغانستان بود اما حال که مراکز عمده ی شورشیان و القاعده درآنسوی دیورند شناسایی شده است چرا امریکا و جامعه ی جهانی حمله ی مشابهی را درخاک پاکستان انجام نمیدهند ؟

ازیک سال است که پنتاگون تنها با حمله ی هواپیماهای بی پیلوت به آنسوی دیورند مراکز تروریستان را هدف قرارداده است .هرچنداین حملات دستاورد چشم گیری با خودداشت اما نه آنچنانیکه انتظار میرفت.

به تازه گی نیروهای ارتش پاکستان بعد از آتش بس ومعامله  با مقامات محلی طالبان و امتیاز دهی به آنها زمانی که با هشدار ها ونارضایتی های غرب مواجه شدند به نقض این آتش بس وظاهرا حمله بالای مراکز طالبان درسوات  پرداختند و خواستند عنوان همکارنزدیک باامریکا درمبارزه با تروریزم را همچنان با خود داشته باشند اما با توجه به کارکردهای ارتش و استخبارات پاکستان درگذشته درچنین موارد به خوبی واضح است که هرچند این حملات سنگین معرفی میشود و با موجی از تبلیغات رسانه یی همراه است اما درواقع  این عملیات وحملات مشابهی از این دست  درنفس خود آسیبی به شورشیان و القاعده نمیرساند. درجریان هفته ی گذشته وزیرداخله ی پاکستان ازکشته شدن 700 شورشی درحمله بالای مناطق دیر و بونیر درسوات حرف زد درحالیکه نیوریارک تایمز وسایت  انترنتی سی ان ان درآستانه ی آغاز این حمله ازقول جنرال اطهر عباس سخنگوی ارتش پاکستان خبرداده بودندکه نزدیک به 300 شورشی دراین مناطق جابه جاشده اند و برای نبرد آماده گی میگیرند .

 باتوجه به این وضعیت به خوبی مشخص است که پاکستان همچنان با جنگ و گریز با شورشیان والقاعده درکنار این که میخواهد نقش یک مبارز جدی با تروریزم را به خوبی بازی کند تلاش دارد تا حضور شورشیان و تهدید امریکا و غرب را ازاین ناحیه ازبین نبرد زیرا این موقعیت یگانه وبهترین چانس برای بدست آوردن هزینه های باد آورده وهنگفتی است که تنها پاکستان میتواند از آن استفاده کند . هرزمانی که جنگ درپاکستان راه اندازی شد جامعه ی جهانی با  پرداخت هزینه های کلان وحیرت انگیز توانسته خواسته این کشور را ظاهرا دربرابر مبارزه با تروریزم کمک نماید اما درواقع به این کشور باج داده اند تا نگذارند تروریستان آرامش آنها را ازبین ببرند .

به هرحال با توجه به گفته های سفیرامریکا درافغانستان درمورد این که پاکستان با تروریستان درحال نبرد است و  اکتفا نمودن به این حرکت پاکستان  دربرابر تروریستان وجدی تحویل گرفتن این کشور از سوی ایالات متحده ی امریکا وجامعه ی جهانی  درمبارزه با تروریزم  خود حرکت هشدار دهنده و درعین حال خطرناک است . زیرا به خوبی واضح است که حضور تروریستان درخاک پاکستان که بیشتر به زمینه سازی حکومت این کشور صورت گرفته به منبع پرعاید برای این کشورمبدل شده ومنطقی هم نیست که جهان انتظار داشته باشد  که حکام پاکستانی به دست خود این منبع را ازبین ببرند .

 

 


بالا
 
بازگشت