پژواک غوری

 

ضرورت ایجاد مکانیزم حقیقت یاب جهت برسی ثروت بازیگران  کلیدی سه دهه اخیردر افغانستان

میخواهم توجه خواننده گان را به چند سطرکوتاه جلب نمایم وازحاشیه روی وتفصیل جهت سهولت به خواننده گان عزیز جلوگیری نمایم.  روشن است که  تخلفات که د رطول سه دهه اخیر صورت گرفته ؛ یک بخش آن مربوط به مسائل جنگی وبخش دیگر آن مربوط به مسائل مالی میشود. رسیده گی به هردومورد بر ای تامین ثبات آینده کشور حیاتی میباشد. اما در این جا به نحوه ای رسیده گی به تخلفات مالی اشاره میگردد.

خلص موضوع:

آقای کرزی، رهبران جهادی و رهبران چپی باید به مردم افغانستان بگویند، ثروت هنگفت که خود واقاربشان دراختیاردارند ازکجا پیداکردند، مردم کشور میخواهند ازمنبع مشروع دارای رهبران جهادی و اقای کرزی ورهبران چپی با خبرشوندو هم شفافیت ثروت بازیگران بعدی دراین زمینه مهم است.

چرا حقیقت یابی:

به منظور تامین عدالت ، حقیقت وتضمین اداره سالم ، عبرت برای دیگران وپاسخ دهی روشن به نسل آینده کشور بایددارای و ثروت رهبران جهادی و چپی، اقای کرزی ومنصوبین کلیدی حکومت  اش واقارب شان ازاداره موقت تا به حال به صورت جدی مورد برسی قرار گیردومتخلفین به پنجه قانون سپرده شود.

1)    حامد کرزی:

طوریکه هم میهنان عزیز ما میدانند اززمان سقوط رژیم طالبان وایجاد اداره موقت تا به حال ملیونها دالر به خاطر به وجود آمدند شفافیت وجلوگیری ازفساداداری  توسط  رهبری بی کفایت کنونی در کشوربه مصرف رسیده است اما نه تنها انیکه کوچکترین اثر در قسمت کاهش فساد در اداره ای افغانستان نداشته است بلکه فساد اداری به شکل  وحشتناک وبی سابقه آن  در همه بخش های اداره کنونی در حال گسترش است. اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد بدون شک که افغانستان شاهد  اداره سالم، شفافیت،رشد وانکشاف نخواهد بود.

آقای کرزی و گروپ کاری اش  علی رغم تعهدات قانونی واخلاقی که به مردم افغانستان در روند ایجاد یک اداره سالم و کاهش فساد وتسریع پروسه بازسازی و نوسازی به مردم کشورنمودند، خودشان به شکل مستقیم وغیر مستقیم د رافزایش فساد نقش اساسی داشتن به جای بازسازی کشور به بازسازی ثروت شخصی خود توجه اساسی نموده وفساد را درکشور ترویج کردند............

 

2)    رهبران جهادی:

 مردم افغانستان از یک بخش مبارزه رهبران جهادی که برضد تجاوز بی شرمانه اتحاد شوروی سابق که خلاف تمام موازین بین المللی به کشور صورت گرفت، قابل ستایش وتقدیر است. اما صفحه دیگر از عملکردرهبران جهادی که ازاحساسات پاک مردم، ازارزشهای دینی واعتقادی مردم به عنوان یک ابزار در مسیر تحقق اهداف شوم خود استفاده کرده ، بخش ازکشور را تخریب،هزارها تن ازهم وطنان عزیز مارا به خاک خون کشانده اند وبرای خود ثروت کسب نمودند، زمینه ظهور طالبان را مساعد ساختند ......قابل قبول نیست................

3)    چپی ها :

بازی گران چپی در حقیقت مسبب اصلی ویرانی کشوروکشتار یکونیم ملیون شهید وبی جا شدند ملیون های نفر شدندو یک بخش عمده جنایات را در فغانستان مرتکب شدند وباید به چنگ قانون تسلیم شوند....................

چی باید کرد؟

همانطوریکه یک مقوله مشهور در بستری فرهنگی وتاریخی این خط ای باستانی شکل گرفته بیان میدارد" اگرسرچشمه گل آلود باشد آب تاپایان گل آلود خواهد بود" حال ودرشرائط کنونی بسیار مفیدخواهد بود که همین منبع را در وجود بازی گران سه دهه اخیرافغانستان  مورد تحقیق منصفانه، بی طرفانه وحقیقی  قرار دهیم ومنبع فساد را پیدانمایم.

 ضروت  است که مردم افغانستان به خاطر نجات کشورازبحران کنونی وجلوگیری ازبحران و جنگ های احتمالی در اینده وتحقق عدالت، شفافیت ، اداره سالم ، رشد وترقی در کشورباید به همین منبع تمرکزنمود، پیداکرد و مورد برسی دقیق قرارداد.

میکانیزم حقیقت یابی:

1)  این میکانیزم تحت نظر سازمان ملل متحد بااشتراک جانب افغانی وبین المللی وکشورهای که در این قسمت تجربه دارند باظرفیت عالی وکمیت مناسب به ماهیت کاملا بی طرفانه به وجود بیاید.

2)  مدت سه سال دراین رابطه تحقیقات کمی وکیفی را با توجه به امکانات موجود به انجام برساند، متخلفین را شناسای نمایدو میزان ثروت شان را در درطول سه دهه اخیر تا حال مورد مورد برسی ومنابع که این ثروت بدست آمده  را شناسای نمایند.

3)  نتایج تحقیقات  بدست آمده بعد ازمستند سازی و تحلیل باید در یک محکمه ملی یا داد  گاه بین المللی لاهه مورد برسی قرارگیرد، درصورتی مجرم شناخته شدند افراد تحت پوشش بایددوکارصورت بگیرد:

·   افراد مجرم در داخل کشور به زندان انداخته شود که جزای عملکرد خودرا تجربه نمایند .

·  دولت برسراقتدارافغانستان به کمک نیروی های حافظ صلح موظف شود که میزان دارای های که برساس حکم دادگاه غیرمشروع تلقی گردیده ، ازمجرمین گرفته به حضور ملت به طوری کاملا شفاف به بیت المال تسلیم شود.

چالش ها:

1)  روشن است که در طول  بیشتری سه دهه اخیر یک سیستم شفاف وسالم در کشور حاکم نبوده واصلا افغانستان ازفقدان یک سیستم  و تغیر رژیم های حاکم به صورت  غیر قانونی ومتواتر رنج برد ه وتا فعلا حکومت ازتشتت وپراکنده گی نجات نیافته است؛ درچنین وضعیت   ومحیط کاری جمع آوری اسناد و مستند سازی بسیار دشوار خواهد بود.

2)  روشن است  بسبیاری ازبازیگران که ازاغاز سه دهه اخیر بازی را در عرصه سیاست  افغانستان آغاز کردند تا به حال به یک شکل از اشکال در قدرت سهیم هستندو به اشکا ل مختلف مردم را در اسارت دارند. بنابراین اگر همکاری فکتور بین المللی وامنیت مطئین در کشور حاکم نباشد مردم به خاطر متضرر شدند در مورد افشا سازی دارای این افراد سکوت و خواهان محاکمه آنها نخواهد شد.

3)    نبود اداره سالم در کشورکه در تسهیل این روند کمک نماید.

4)    نبود امنیت مطئین در کشور.

5)    کمبود ظرفیت .

6)    پی چیده بودند ساختار اجتماعی وجغرافیای افغانستان.

ریسک:

1)    تهدید به مرگ ویا خطر مرگ به آنهای در این مورد کارویا همکاری میکنند.

2)    جاری بودند جنگ در بخشهای افغانستان.

3)  پی چیده ترشدند ا وضاع د رکشور.با توجه به اینکه برخی ازاین بازیگران در بخش از کشور تسلط کامل ویا نسبی دارند.

روشن است که بازگران متعدد کنونی در حقیقت همان جنایت کاران جنگی سابق وبازیگران مستقیم ویا غیر مستقیم گذشته هستند که کشور را به خاطر تامین منافع خود به خطرجدی مواجه ساخته اند،به منظور تحقق منافع شخصی وگروهی خود ازهرابزار ممکن استفاده میکنند بنابر این فرزندان اصیل وباشهامت این سرزمین باید به خاطر نجات کشور در این مقطع حساس تاریخی که افغانستان به چالش های عمده وخطرات جدی مواجه  است ،اماده  فداکاری وتحمل هر نوع خطر باشند وبه صورت منظم پیرامون به محاکمه کشاندند جنایت کاران جنگی، اختلاس گران وقاچاقبران موادمخدر مبارزه نمایند وابزارهای نامشروع قدرت را در هم بکوبند ودر به وجود آمدند یک  میکانیزم شفاف وپاسخ گوو متعهد به حاکمیت قانون در کشور که باعث  ایجاد اداره سالم میگردد،و کشور رابه سوی یک آینده بهتر سوق میدهدتلاش نمایند. درنتیجه امیدوارم جهت تقویت این موضوع  نظرات سازنده هموطنان عزیز خورارا داشته باشم.

پژواک غوری

 

 


بالا
 
بازگشت