تمدیدماموریت ناتو ومشکلات موجوده
درعملکردنیروهای
خارجی
نوشته : شریف بها
مورخ \۱۳۸۸،۷،۲۱
اخیراشورای امنیت سازمان ملل متحد ماموریت فرماندهی نیروهای ناتو را به مدت یکسال دیګرتمدید کرد ،این درحالیست که دراین اواخر ازاستراتیژی جدید اوبا ما درمورد افغانستان نیزبحث های به میان می آید که باعث خوشبینی محافل سیاسی درافغانستان شده است .
برعلاوه اهمیت موضوع درایین است که برای اولین بار به صورت اساسی زمینه منابع وآموزش نظامی را برای افغانها مهیا میسازد تا بتوانند نیرو های افغانی را قوی سازند تا توانمندی مقابله را با مخالفان دولت داشته باشند ،ولی اکنون سوال اینجاست که نیروهای نظامی افغانستان تا هنوز به حد کافی انکشاف نیافته است وتاکنون رشته عملیات های خارجی نیز بدست خارجی ها جریان داشته ومساله مهم جلوگیری ازتلفات ملکی وحاصل نمودن رضایت مردم است که چگونه نتیجه بدست خواهدآمد .
واقعیت این است که تربیه و تجهیز نیرو های افغان یک پروژه کوتاه و طویل مدت است. مهمتر از آن، درطرحهای پیشنهادی جنرال کریستال تاکید برتامین امنیت مردم عام بیشتر شده وابرازداشته که که روحیه شان توسط دهشت افگنان تضعیف شده است.
نه تنها اعمال دهشت افگنان و مخالفان دولت ،بلکه عملیات های نیروهای خارجی نیز باعث ضعف روحیه مردم ملکی گردیده است ،جلوگیری ازبمباردمان های نیروهای ائتلاف که باعث کشتار مرد مان ملکی میگردد یک مساله عمده وجدی است که باید توجه بیشتر شود . برای این مساله باید دیدگاه نیروهای خارجی درقبال مردم مثبت باشد که متاسفانه تا کنون اصلا اعتمادی میان مردم ونیروهای خارجی بوجود نیامده همواره نیروهای خارجی به مردم افغانستان به دیده شک نگریسته است ودراین مقطع زمانی بدست گرفتن عملیات ها توسط نیروهای افغان یک مساله اساسی ومهم است وباید توجه بیشتر به موثریت آن گردد که تاچه حدمیتواند نیروهای افغان درعملیات ها موثر واقع میشود.
دراین شکی نیست که امکانات لوژستیکی بدون همکاری نیروهای بین المللی امکان پذیر نیست ولی درجریان عملیات های نسبت به اینکه نیروهای خارجی وارد عمل باشند بهتر خواهد بود که شکل حمایوی را اختیار نمایند که دراین حالت میشود که ازتلفات ملکی کاسته شود. براساس گزارش سازمان ملل متحد که انتشار یافت، از ماه جنوری تا ماه اگست سال روان 2009 یک هزار و 500 ملکی در افغانستان کشته شده اند، بر اساس این گزارش سه بر چهار حصه افراد ملکی در حملات طالبان در نقاط مختلف این کشور جان شان را از دست داده اند و مقامات ناتو می گویند در سال 2008 میلادی 237 غیر نظامی در اثر حملات آنها کشته شده اند.
نیروهای خارجی مستقر در افغانستان مدعی اندکه مخالفین مسلح از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می کنندکه دراین شکی نیست ولی ازجانب نیروهای خارجی باید دقت جدی صورت گیرد .
علاوه بر این تعداد زیادی از غیرنظامیان در بمبگذاری های کنار جاده ای، حملات انتحاری و حملات مسلحانه گروه های مسلح مخالف دولت افغانستان کشته شده اند.
براساس گزارش سازمان ملل متحد، در سال 2008 در افغانستان بیش از دو هزار غیرنظامی کشته شده اند که این تعداد در مقایسه با سال 2007 میلادی که در آن بیش از یک هزار و پانصد غیرنظامی کشته شده بودند، چهل درصد افزایش را نشان می دهد.
مسئولین سازمان ملل متحد می گویند این گزارش را براساس گفتگو با مردم و جمع آوری اسناد و مدارک، تهیه کرده اند.
چنانچه که نیلاب مبارز، از سخنگویان دفتر سیاسی سازمان ملل (یوناما) در کابل به رسانه هاگفته بود که حدود 39 درصد غیرنظامیان در سال 2008 میلادی در اثر حملات هوایی نیروهای خارجی و بیش از 55 درصد دیگر در نتیجه حملات شورشیان کشته شده اند.
جنرال مک کریستال درنخستین اظهارات خود تاکیدکرد که ضرور است تا مردم را به خود نزدیک سازند.
جنرال مذکور در سخنرانی اش در لندن بیشتر از هرچه بر دو نکته تاکید داشت: حفاظت مردم از شورشیان و بازداشتن طالبان از بازگشت به قدرت.
نامبرده برای بهبود اوضاع و رفع بحران پیشنهادات تازه اش را در چهار زمینه متمرکز کرده است:
اول،
تقویت همکاری موثر با ارتش و پلیس افغانستان از راه افزایش تعداد و امکانات آن
تا حدی که بتواندرهبری عملیات رابدست گیرد. دوم، اولویت دادن به حکومت داری
شفاف و جوابده در هیأت و روش های رسمی و سنتی آن. سوم، بدست گیری ابتکار عمل از
شورشیان و متوقف کردن جریان توسعه یابنده آنها.
چهارم، استقرار نیروی کافی در مناطق آسیب پذیر برای حفاظت مردم.
دراین شکی نیست که درتامین امنیت مردم نقش مهمتر ازافزایش نیرو را دارند چنانچه آقای کریستال خواستار افزایش نیرو درافغانستان شده است ونظربه اظهارات ایشان درغیر آن امریکا درجنگ ناکام خواهند ماند.
ولی کارشناسان امور به این عقیده اند که افزایش نیروچندان تاثیر درتامین امنیت نخواهد داشت وباعث خواهدشد تا حساسیت ها را بیشتر سازد وبهتر خواهد بود که نیروهای امنیتی افغان ازلحاظ کمیت وکیفیت تجهیز شوند موثریت ان بیشتر ازان است که نیروهای خارجی افزایش یابد .
مساله مهم که جنرال کریستال نیز به آن اشاره کرده به ستوه آمدن مردم ازاعمال نیروهای خارجی بوده که باعث عدم همکاری لازم آنهاگردیده است،همچنان اطلاعات نادرست محلی باعث شده تا جوانان مابدون مدارک جرمی درزندانهای امریکایی پوسیده شوند واین امرمشوق اصلی پیوستن جوانان به صفوف مخالفان بوده وعلت اساسی افزایش فعالیت های مخالفان دولت درمناطق مختلف همین است ودرپهلوی آن مخالفان دولت ازاین کاستی هاومشکلات استفاده اعظمی کرده و توانسته اند تا درمیان مردم درولایات دوردست کارکنند وحساسیت ها را علیه موجودیت نیروهای خارجی بیشترسازند.
باوجود مشکلات فوق اکنون سوال این جاست که ایا طرحهای قوماندان جدید نیروهای امریکایی درافغانستان که به قصرسفید ارائه داشته خواهدعملی خواهت شد ؟ آیا خواهد توانست که ازتلفات بیشمار که توسط عملیات های هوایی وزمینی نیروهای ائتلاف صورت میگرد جلوگیری شود،آیا مردم مناطق دوردست وآسیب پذیر خواهند توانست با فکر ارام به کارهای روزمره شان رسیدگی نمایند وازهمه مهمتر آیا استراتیزی جدید قصر سفید وطرحهای جنرال مذکور باعث خواهد شد تا اعتمادمردم بالای نیروهای خارجی دوباره بدست آید . باوجودیکه نیاز اساسی مردم افغانستان حمایت مالی ونظامی کشورهای متحداست،اکنون مردم مانیاز به حفاظت با درنظرداشت حفظ کلتوروعنعنات ملی واسلامی دارند.
پس مردم افغانستان توقع دارند که درقسمت همکاری های نظامی ومالی کشورهای دوست باید توجه جدی را بخرچ داده تا فوائید آن بیشتر ازصدمات آن باشد وامیدواراند تا استراتیژی جدید که رویدست است به افغانی شدن عملیات ها،تقویه نیروهای امنیتی افغان ، جلوگیری ازتلفات ملکی ،افغانی شدن زندان ها بیشترتوجه شود ،زیرا درجریان هشت سال بیشتر صدمه به غیر نظامیان وارد امده وامروزبه یک مساله داغ مبدل شده که باعث افرایش تنش گردیده است وتوقع برده میشود تا به موضوعات فوق بیشتر توجه مبذول گردد.