لطف الله راشد

 

 

آیا امریکا دربرابر ملاعمر تمکین خواهد کرد؟

 

 

به تازه گی دولت افغانستان اعلام نمودکه تلاش دارند تا نام ملاعمر رهبر طالبان را از فهرست افراد تحت تعقیب ایالات متحده ی امریکا بیرون سازند. بدنبال حملات یازدهم سپتامبر سال 2001 میلادی ملاعمر رهبر طالبان ، برخی ازسران القاعده به شمول اسامه بن لادن رهبر این شبکه درفهرست سیاه شورای امنیت سازمان ملل متحد شامل شدند وحتی ایالات متحده برای زنده و یامرده ی ملاعمر رهبر طالبان پنج ملیون دالر انعام نیز تعیین نموده است

 

طماع بدست آوردن این پول پای  بسیاری از تروریستان  وگروه های خصوصی مافیایی را که برای چنین مواردی فعالیت میکنند به افغانستان کشاند تا آنان بتوانند با تلاش خود رد پای ملاعمر ، اسامه  ، الظواهری ودیگر افراد تحت تعقیب را دریابند .جان ادیما شهروند امریکایی که ظاهرا برای جستجوی مقامات القاعده وارد افغانستان شده ودرسال 2005 بعد از آن که هویت وزندان شخصی اش درشهر کابل افشا شد به دام نیروهای امنیتی افغان افتاد نمونه ی بارزی از تلاشهای افراد ، وگروه های مختلف برای بدست آوردن این هدف است.

 

ملاعمر رهبر طالبان که بارها و به تکرار مسوول کشته شدن مردم بی گناه دربسیاری موارد از سوی دولت افغانستان خوانده شده است عمده ترین مخالف دولت است که تاحال با وجود درخواست های مکرر ریس جمهور افغانستان نخواسته با دولت کنار آید وبه نحوی به جنگ درکشو رخاتمه دهد

 

به تازه گی  تاکید سخنگوی ریس جمهور کرزی مبنی به این که آنان درکنفرانس لندن که تا چند روز آینده دربریتانیا برگزار میشود عمده ترین درخواست شان اخراج نام ملا عمر از فهرست افراد تحت تعقیب ایالات متحده خواهد بود بی سابقه ترین حرکت دولت درقبال درواقع امتیاز دهی به این رهبر طالبان است .

 

اما ملاعمر درتعیین سرنوشت جنگ درافغانستان تا چی حد میتواند موثر باشد و حضور و یا عدم حضور وی درتعیین پیروزی یا عدم پیروزی طالبان چه تاثیری خواهد داشت ؟

تاهنوز هیچ تصویرمشخصی از این رهبر تند رو که بیشتر مردم از حضور فزیکی وی انکار میکنند دردست نیست . گروه های مختلف رده های طالبان از وی به عنوان مرد یک چشم با قامت بلند وریش انبوه که اکنون 51 سال عمر دارد و با قاطعیت وبعضا خشونت فرمان های خود را به کرسی مینشانند یاد میکنند اما درواقع تاهنوز جهان از وی به عنوان مرد مشخص ومستقلی شناسایی ندارد. یافته های سازمان های استخباراتی  نشان میدهد که وی کمتر قادر به حرکت مستقلانه وخود ارادیت درقبال جنگ درافغانستان است .

 

بدنبال هجوم نیروهای ائتلاف به رهبری امریکا به افغانستان وفرار طالبان وبه آنسوی دیورند طالبان توانستند  با شکل گیری جدیدی که بیشتر گفته میشود ابتکار جنرال حمید گل رهبر به ظاهر بازنشته ی سازمان استخباراتی پاکستان است منسجم شوند . ایجاد شورا های مختلفی به نام شورای کویته ، شورای پشاور، شورای میرامشاه و به تازه گی شورای جدیدی درکراچی که رهبری آنرا خود ملاعمر به عهده دارد از فعالیت هایی است که نشان میدهد ملاعمر درسطح رهبر یک گروه باقی مانده است وبیشترین نقش دراین میان را سازمان استخباراتی پاکستان وگروه القاعده به عهده دارد. دراواخر اکتوبر سال  2009 میلادی سازمان استخباراتی امریکا اعلام کرد که ملاعمر رهبرطالبان به دلیل مصوون ماندن از حملات هواپیماهای بی پیلوت امریکایی به شهر کراچی پاکستان انتقال داده شده واستخبارات پاکستان درانتقال وی دست داشته است. این اعتراف سیا به خوبی نشا ن میدهد که ملاعمر رهبرطالبان تاچی حد درمحاصره ی سازمان استخباراتی پاکستان قرار دارد و ایالات متحده نیزبا تمام جزئیات از این موضوع آگاهی دارد .

 

پارچه شدن طالبان به شوراهای مختلف و رهبری جداگانه ی آنها ازسوی سازمان استخباراتی پاکستان بعد ازسال 2001  تکرار تجربه ی جنرال اختر عبدالرحمان ریس سازمان ای اس آی در دوران حاکمیت  جنرال ضیا الحق رهبر سابق پاکستان دردهه هشتاد میلادی  درقبال احزاب جهادی است. وی نیز با چنین شیوه یی توانست احزاب مختلف را درافغانستان ایجاد نموده و با نوازش برخی ها و کوته نگری به دیگران آتش نفرت وجنگ را درافغانستان برای سالهای بعد شعله ورسازد.

 

به هرترتیب آنچه بیشتر جالب و درخورتامل است این که آیا دولت افغانستان خواهد توانست نام ملاعمر را از فهرست سیاه شورای امنیت خارج سازد ؟ جامعه ی جهانی به خصوص ایالات متحده ی امریکا آیاخواهد توانست  با وجود هشت سال نبرد مسلحانه با طالبان  به نحوی دربرابر رهبر آنان  تمکین نموده و هشت سال ادعا درمورد تروریست بودن ملاعمر را پس بگیرد ؟

 

بالفرض ایالات متحده وجامعه ی جهانی این درخواست ریس جمهور کرزی را بپذیرند . ایا آقای کرزی درآینده خواهد توانست ملاعمررا با تفکر تند رو طالبان درکنار خود با تکنوکراتهای  غرب ، رهبران جهادی وگروه های مختلفی که به تعبیر طالبان هیچ یک از آنها به شریعت اراسته نیستند !؟ داشته باشد ؟

 

شاید تنها دلیل عمده ی دولت افغانستان درقبال خارج نمودن ملاعمر از فهرست افراد تحت تعقیب گامی به سوی آرامش وصلح درکشور باشد اما آیا این وضعیت میتواند  القاعده را  از طالبان با شوراهای متفاوت و عملکرهای جداگانه ی آن مجزا  سازد وتمام طالبان که ظاهرا تحت فرمان ملاعمر خوانده میشوند از جنگ دست بکشند ؟

 

آنچه تجارب گذشته و مدارک بدست آمده از وضعیت افغانستان نشان  میدهد این که  دولت افغانستان وجامعه ی جهانی تنها با وارد نمودن فشار بالای سازمان استخباراتی پاکستان برای دست کشیدن از تمویل و تجهیز طالبان خواهد توانست ابتدا ریشه های تمویل آنان را بخشکاند وبدنبال آن بازنمودن باب مذاکره و مفاهمه وبذل وبخشش را برای آنها مساعد نماید زیرا طالبان که درحال حاضر نه خودرا کمتر از دولت وجامعه ی جهانی میدانند  ممکن است اخراج احتمالی نام ملاعمر از لست سیاه ایالات متحده را نیز به هیچ تحویل بگیرند وهمچنان به نبرد خود ادامه دهند

 

         


بالا
 
بازگشت