بومان علی
قاسمی
آغاز عملیات بزرگ نظامی در هلمند
در حدود پانزده هزار نیروی مشترک که متشکل از اردو و پولیس ملی افغانستان ، نیروهای تفنگداران دریائی آمریکائی ، بریتانیائی ، دانمارکی و لتوانیائی مستقر در هلمند بر قسمتی از ولسوالی ناوه بارکزائی این ولایت که به " مارجه " معروف است ، عملیات نظامی شان را آغاز نمودند .
در ظاهر آوازه این عملیات از یک هفته بدینسو از طریق رسانه های همگانی ، دولت افغانستان و نیروهای بین المللی مستقر در افغانستان ، به سمع جهانیان میرسید .
اکنون رسانه های غربی با بوق و کرنای بلند از آغاز این عملیات خبر داده و این عملیات را چنان بزرگ جلوه میدهند که گویا با فتح مارجه سرنوشت جنگ در افغانستان رقم میخورد و بزرگ ترین فتح سیاسی نصیب دولت رئیس جمهور اوباما میگردد.
طبق اظهار مسئولین نیروهای بین المللی مستقر درهلمند ، در شهرک مارجه که آنها بنام شهرمارجه یاد آور میشوند ، بین چهارصد تا یکهزار شبه نظامی طالبان وجود دارند. اما نیروهای مشترک شمار شان به پانزده هزار تن میرسند که با تائید بالا ترین رقم گزارش در مورد نیروهای طالب ، نیروهای مشترک در این عملیات از نگاه نیروی انسانی پانزده برابر نیروی طالبان هستند .
به همین گونه برخوردار از پشتیبانی هواپیماها و هلیکوپتر های نظامی ، تانک ها و نفر بر های زرهی و سلاح های سبک و سنگین مختلف النوع میباشند .
از نگاه موقعیت جغرافیائی مارجه شهرک کوچکی در فاصله کمتر از پنجاه کیلومتر از مرکز ولایت هلمند ، شهر لشکر گاه موقعیت دارد که بین پانزده تا بیست هزار شهروند در این شهرک و حومه آن زنده گی میکنند و رسانه های غربی این شمار را به 125 هزار شهروند گزارش میدهند که بالاتر از آمار شهروندان تمام ولسوالی های ناوه بارکزائی و ناد علی است . موضوع دیگر یاد آوری نام شهر است که آقای جاشوا وینفری یکی از فرماندهان ناتو با خوشحالی اظهار داشته است که اولین هلیکوپتر های ما در داخل شهر مارجه با موفقیت بر زمین نشته است .
آیا به یک بازارکوچکی که آمار تمام دکان های آن به یکصد باب نزسد میتوان شهر گفت ؟
در حالیکه تمام دکان های شهرک مارجه در دو سمت یک جاده به امتداد حدود سه صد متر واقع شده است.
نفوس تمام شهروندان ولایت هلمند طبق آمار کمیسیون مستقل انتخابات که تائید شده از سوی سازمان ملل متحد و یکی از جدید ترین آمار های رسمی در افغانستان است ، پنج صد و چهل و دوهزار شهروند گزارش شده است که بیشتراز یکصدو پنجاه هزاره شهروند در شهر لشکرگاه ، مرکز ولایت هلمند سکونت دارند .
و این ولایت از نگاه تقسیمات اداری به سیزده ولسوالی بزرگ و کوچک تقسیم شده است و ولسوالی ناوه بارکزائی از نگاه اهمیت سیاسی ، ستراتیژیکی ، جغرافیائی اقتصادی و نفوس در ردیف بعد از دهم قرار دارد .
مارجه در بین زمین های زراعتی و هموار واقع شده که تا ده ها کیلو متر اطراف ان هیچ کوهی وجود ندارد .
بنأ نیروهای بین المللی و رسانه های حامی آنان به خاطر با اهمیت جلوه دادن این عملیات به تبلیغات های دروغین بزرگی میپردازند .
از نگاه نظامی یک هفته پیشتر از آغاز عملیات ، تبلیغات وسیع رسانه یی ، خود نشانه اگاه نمودن دشمن است که در این صورت طالبان توانستند از مرکز مارجه فراری شده و به ولسوالی های گرمسیر و دیشو و از آنجا همانند همیش به پاکستان پناه ببرند و هم میتوانند به ولایت های همجوار هلمند مانند قندهار و نیمروز پراکنده شوند .
لذا عملیات به راه انداخته شده توسط نیروهای مشترک در هلمند بیشتر از ان که اهمیت داشته باشد از سوی نیروهای بین المللی و رسانه های حامی انها تبلیغ و بزرگ جلوه داده میشود .
با فتح مارجه ، ولسوالی ناوه بارکزائی و حتی تمام ولایت هلمند و تسلط کامل نیروهای افغان و بین الملل براین ولایت که از محالات به نظر میرسد و اگر این موفقیت هم نصیب این نیروها شود بازهم طالبان شکست نظامی نخورده و بلکه قدرت انان در دیگر ولایت ها بیشتر خواهد شد .
در سال 2005 میلادی طالبان بر بیشتر از پنج ولایت کشور نفوذ نداشتند و دران وقت نیرو های بین المللی نتوانست برای جلوگیری از فعالیت نیروهای محدود طالب کاری را انجام دهند . اما اکنون که فعالیت نیروهای طالبان در تمام ولایت های افغانستان به چشم میخورد و در هیچ ولایتی نیست که به نحوی این نیروها فعالیت نداشته باشند. و منابع خبری و اطلاعاتی کشور های غربی امار ولایت های کاملأ نا امن را از شش ولایت جنوبی به هجده ولایت بالا برده است ایا با مستقر شدن بر یک بازار مارجه سرنوشت جنگ در افغانستان رقم خواهد خورد .
موضوع مهم تر از ان که اینبار نیروهای ناتو در تبلیغات خود سر داده این است که این عملیات به مدیریت و رهبری نیروهای اردوی ملی افغانستان انجام میشود، تا از تلفات غیر نظامیان جلوگیری به عمل آید.
اگر به خبر منتشره در سایت فارسی بی بی سی نظر انداخته شود بخوبی میتوان پی برد که در این عملیات پانزده هزار نفر نظامی شرکت دارند که از نیروهای افغان فقط یک هزار و پنج صد سرباز و افسر سهم دارند و بقیه سیزده هزار و پنج صد تن آنان از نیروهای بین المللی است . همچنین نیروهای هوائی و زرهی هم که مربوط نیروهای ناتو بوده و تحت فرماندهی آنها عمل میکنند، چون پیلوت ها و تانکست های ناتو به زبان های فارسی و پشتو آشنائی ندارند که از فرماندهان افغان دستور مستقیم دریافت کنند و نه در موقع عملیات منتظر ترجمان میمانند . پس در صورت بمباران یک منطقه و کشته شدن مردم غیر نظامی و یا هدف گرفتن انان توسط نیروهای پیاده نظام ائتلاف و ناتو ، تمام مسئولیت به دوش نیروهای اردوی ملی افغان انداخته خواهد شد . و اردوی ملی افغانستان که تاکنون از سوی مردم به نیکی یاد میشد بعد از این عملیات آنها هم به کشتن غیر نظامیان متهم شده و در نزد مردم افغانستان بی اعتبار خواهند شد .
رسانه های کشور های دخیل در قضیه افغانستان عملیات کنونی را بزرگترین و بی سابقه ترین عملیات نظامی ناتو بعد از سال 2001 میلادی جلوه میدهند . در حالیکه جهان و مردم افغانستان شاهد ده ها عملیات بزرگ درولسوالی های موسی قلعه ولایت هلمند در سال 2007 میلادی ، گرمسیر ولایت هلمند درسال 2009 میلادی ارغنداب ولایت قندهار و ولایت های زابل ، پیکتیا ، نورستان ، کنر و غیره بوده اند و هیچ کدام از این عملیات ها به آنگونه که برای آغاز عملیات تبلیغ میشد ، پایان آنها بدون کدام دستاورد با خاموشی تمام همچون نمایش فلم های جنگی در پرده سینما با کلمه " پایان" ختم و از ذهن های مردم فراموش شد ند.
بنأ روش های بکار گرفته شده توسط نیروهای بین المللی و رسانه های تبلیغاتی آنها به جز اینکه خودرا فریب دهند ، با تبلیغات و راه اندازی این عملیات ها هیچ تغییری را در وضعیت نظامی و سیاسی افغانستان به وجود نخواهند آمد و عملیات به اصطلاح بزرگ ناتو همانند دیگر عملیات های بزرگ پیشینش فقط روی صفحات کاغذ خواهند ماند و هیچ کاری را برای بهبود امنیت در افغانستان به پیش نخواهد برد .
منابع
سایت ویکی بیدیا امار نفوس افغانستان در سال 1385 خورشیدی
سایت خبری فارسی بی بی سی عنوان : عملیات بزرگ ناتو در افغانستان .