آيا اوضاع در افغانستان از كنترول خارج مي شود؟

 

 

محتاج

 

 

مايك مولن لوي درستيز امريكا اوضاع افغانستان را در حال وخيم شدن توصيف كرد او  اضافه كرده كه، در پاسخ به اين نا امني ها  اعزام نيروي تازه نفس را امريكا بر نامه ندارد .

از مدت سه ماه به اين سو جنرال مك كريستال مصروف بررسي اوضاع در افغانستان بوده و قرار است در آينده نزديك گزارش از وضعيت ارائه گردد.

برخي رسانه ها در امريكا پيش بين بودند كه، بحران افغانستان در فورم سه سناريو يعني ريسك كم، ريسك متوسط و ريسك بالا ترتيب شده و مبتني بر اين سه      ريسك      اقدامات نظامي آينده امريكا هماهنگ ميگردد.

وضعيت در افغانستان:

368 ولسوالي كه در كشور وجود دارد، در 234 واحد آن امنيت، 125 ولسوالي تقريباً نا امن و هشت ولسوالي در تصرف مخالفان قرار دارد.

در سال 1388 برخي مظاهر نا امني در مناطق ظهور كرد كه، بصورت طبيعي مردم آن طرفدار امنيت و توسعه ثبات بودند. 

روند روز افزون حملات مخالفان با استفاده از تكتيك هاي جديد، يعني حملات كمين و فرار، ماين گذاري در روي جاده ها و هجوم غافلگيرانه به مناطق مزدحم و اداري تازه ترين راهبرد بوده كه تا اكنون مشاهده شده است.

وضعيت نيروهاي امنيتي:

بر مبناي گزارشهاي موثق در سال جاري 60 فيصد عمليات هاي نظامي در مناطق جنگي توسط اردوي ملي، پوليس ملي و 40 فيصد با مساعي مشترك قواي ناتو اجرا شده است.

تفاوت هاي قابل ملاحظه يي كه در جريان سال ظهور كرده كاهش تلفات غير نظاميان  موثريت بهتر عمليات ها بعد از ختم وظايف ميباشد.

اما در اين جريان مشكلات خاصي در امور تشريك مساعي، سوق اداره و تهديد هاي دوامدار در شاهراه ظهور كرده است.

به اضافه اين دشواري تا اكنون در تركيب نيروهاي امنيتي قوتهاي ميكانيزه نيروها ي هواي  و قوتهاي توپچي اضافه نشده، اين كمبود  اثرات منفي در پيشبرد عمليات داشته است.

موقف پاكستان:

پاكستان در جريان يكسال اخير روابط دوستانه با دولت افغانستان داشته و در مناطق سوات، منگوره وزيرستان به شدت مراكز طالبان را تحت تهديد قرار داده است.

بر مبناي آمار و ارقام ارائه شده در جريان جنگ هاي شش ماه اخير بيش از 2000- افراد طالبان پاكستان از صفوف محار به خارج يا كشته شده اند.

كشته شدن بيت الله محسود رهبر تندروان پاكستاني، دستگيري مولانا صوفي محمد و ملا محمد عمر رهبر تندروان پاكستان تازه ترين انكشافاتي اند كه دال بر تشديد همكاري و تشريك مساعي اردوي پاكستان با جامعه جهاني تلقي ميگردد.

موقف كشور هاي اروپايي:

انگلا مركل صدر اعظم پاكستان مي گويد: «ما يك هدف داريم و آن هدف، تأمين امنيت و توسعه ثبات در افغانستان ميباشد.»

از فحواي ديدگاه اراكين آلمان و انگليس اين پيام استنتاج مي شود كه اروپا در افغانستان تا زماني باقي ميماند كه امنيت در اينجا تأمين و خطر بنياد گرايي كاملاً نابود شود.

هر چند تا اكنون در اروپا برخي جريانها چپي در مورد ماموريت نيروهاي خود در افغانستان ديدگاه متباين دارند و فكر ميكنند تا بدست آوردن پيروزي فاصله بسيار داشته و بايد براي تحقق اهداف خود بهاي مغتنمي بپردازند. از نظر آنها آنچه كه منيحث بهاي توسعه و دموكراسي در افغانستان پرداخته ميشود، قابل مقايسه با ارزش هايي نيست كه آنها در مورد بدست آوردن آن تلاش ميكنند. برخي تحليل گران و منتقدين سياسي لزوم افزايش نيروهاي خود را در افغانستان منطقي و موجه ندانسته، و اين حضور را بار ها زير سوال قرار داده اند.

يكي از طرفداران اعزام نيرو به افغانستان سنا تور جان مك كين است آقاي مك كين به اين باور است كه، در صورت اعزام نيرو به افغانستان وضعيت متحول گرديده، و موقف تندروان روز به روز تضعيف ميگردد.

نتيجه:

مشاركت مردم در انتخابات، ناديده گرفتن تهديد هاي امنيتي توسط مردم به معناي خوش بيني مردم به وضعيت و يا بهبود زنده گي در آينده است. سركوب سران  تندروان در پاكستان معني تشريك مساعي پاكستان با جامعه جهاني و جديت امريكا در برابر تندروان معنا دارد .

اما تجهيز تقويت و توجه به ساختار تشكيلاتي اردوي ملي يكي از اولويت هايي است كه بايد در دستور اجرا قرار گيرد.

تجهيز اردوي ملي افغانستان از يكطرف اقتصادي بوده و از جانبي فقط در نهايي ترين عملكرد آنها توانايي رو در روي دوامدار با روان را خواهند داشت.

اما افزايش نيروهاي خارجي از يكسو بر مشروعيت جنگ در افغانستان به نفع تندروان كمك كرده و از جانبي در دراز مدت اين ماموريت  موجب جدايي مردم از دولت ميگردد.

+++++++

 

 

 

               


بالا
 
بازگشت