استاد عبدالخالق همکار علمی فرهنگستان علوم اوکراین
انتـخابات اوکـراین الگوی شفافیت انتخابات افغانستان الگوی تقلب
هر زمانیکه از انتخابات ریاست جمهور ی اوکراین صحبت میشود، انتخابات مضحک ریاست جمهوری افغانستان در ذهنم تداعی میگردد. پنج سال قبل هم انتخابات ریاست جمهوری اوکراین تقریباً با زمان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تصادف کرد. بنابر اختلافات سیاسی درونی و گرایشات احزاب سیاسی و بویژه مداخلات آشکار و پنهان قدرتهای بزرگ، انتخابات به دور سوم کشیده شد و زیر نام "انقلاب نارنجی" ائتلافی از رئیس جمهور یوشنکو، یولیا تیموشنکو صدرعظم و سایرین" ایجاد گردید و هیاهوی زیادی را در سراسر جهان برپا ساخت. رهبر حزب مخالف که در دور دوم انتخابات خود را برنده اعلام کرده بود، در دور سوم از صحنه برون رفت. اما بحیث رهبر حزب اپوزیسیون قوی در پارلمان باقیماند.
ائتلاف یوشنکو رئیس جمهور اوکراین با تیموشنکو صدراعظم دیری نپائید، محض در نتیجه دفاع ازمنافع خصوصی، از هم پاشید و بمثابه رقبای سرسخت علیه یکدیگر به تبلیغات آغازیدند. در مدت پنجسال اوکراین به چالشهای در سیاست خارجی و داخلی روبروگشت:
· مناسبات اوکراین با روسیه روی مسئله انتقال گاز به اروپای غرب به وخامت گرائید که در نتیجه بعضی از کشورهای اروپای غرب، برای چند هفته در سرمای زمستان بدون گاز بسر بردند. روسیه را بحیث یک همبازی تجارتی نا مطمئن معرفی نمود و کشورهای غرب هم در جستجوی الترناتیف منابع اانرزژیکی شدند.
· طرح مساعی مشترک نیروهای بحری ناتو با نیروهای نظامی اوکراین در دریای سیاه، شدت مخاصمت را با روسیه افزود و طرح مذکور در اثر فشار مردم اوکراین ناکام شد.
· تلاش پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو، نتیجه مثبت نداشت. زمانیکه اوکراین از داشتن سلاح اتمی دست برداشت، غرب آماده کمک های مادی و معنوی به این کشور شد تا در توسعه اقتصادی و تطبیق آن با اقتصاد بازار آزاد به کار گرفته شود. استقبال اروپا از ورود سریع این کشور به ساختار اتحادیه اروپایی نیز برای اوکراینی ها که خود را اروپائی می دانند بسیار جذاب و هیجان انگیز بود.
· بحران اقتصادی اوکراین که تا اندازه ئی از مدیریت ناسالم رهبری دولت و کشیدگیها میان صدراعظم، رئیس جمهور و پارلمان ناشی میگشت.
· بحران اقتصادی جهانی که اثرات مشخص بالای امور حکومت و دولت داشت.
اما مردم اوکراین با صبر و شکیبائی دوره پنحسال ریاست جمهوری یوشنکو را پشت سر گذاشتند و به تاریخ هفدهم ژانویه ی سال جاری 2010 دو باره در پای صندوقهای انتخاباتی ریاست جمهوری قرار گرفتند تا رئیس جمهور خود را انتخاب کنند.
البته باید علاوه کرد که تشابهاتی از نقطه نظر موقعیت جغرافیای سیاسی بین افغانستان و اوکراین موجود است. اگر افغانستان در مرکز قاره آسیا موقعیت دارد، باید گفت که اوکراین نیز در مرکز اروپا قرار گرفته است. همان طوریکه افغانستان از حوادث و رویدادهای سیاسی کشورهای همسایه و جهان متاثر میشود اوکراین نیز از تحولاتی که در کشورهای همسایه و جهان اتفاق می افتد بی بهره نیست. امنیت افغانستان را ساختار قبایل در مرزهای جنوب و شرق که زادگاه افراطی گرائی عقب مانده قبیلوی است، در سراسر تاریخ بمخاطره انداخته و از این ناحیه سخت رنج میبرد، اما اوکراین این مزیت را دارد که با کدام نظام قبیلوی و کشور عقب مانده افراطی گرای مذهبی هم مرز نیست و در واقعیت امر کشورهای که اوکراین را احاطه نموده اند، همه از نگاه ساختار اجتماعی و سیاسی در مراحل پیشرفته تکامل خود نایل آمده اند.
در این شک نیست که بعد از فروپاشی اتحاد شوروی، پذیرش نظام سرمایه داری و پیوستن به جهان رویائی غرب، از آرمانهای بخشی از مردم اوکراین بود. بنابر تحولات که در جهان رخ داد و ناتوانی نظامی سرمایه داری در برابر چالشهای موجود و بخصوص بحران نظام سرمایه داری و مداخلات حکومات در عیارسازی نظام، عطش پیوستن به دنیای سرمایه داری لجام گسیخته را زایل ساخت و بیشتر گرایشات سوسیال دموکراسی را در جامعه و نسل های نو کشور دوباره زنده ساخت.
اگر قرار باشد که به عقب برگردیم و مختصراً بالای نقش انگلیسها در قرن نُزدهم مکث کنیم، خواهیم دریافت که اوکراین مانند افغانستان، نقط تلاقی آزمایشهای نیروهای استعماری انگلیس و روسیه تزاری در قرن نوزدهم بود. همزمان با اینکه امیر دوست محمد به حمایت نیروهای انگلیس در افغانستان بقدرت رسید، جنگهای شدید استعماری سالهای 1853-1856 روی اشغال آبنای مرمر و دردانیل و خاور میانه (بویژه فلسطین«بیت المقدس»)، میان کشورهای ترکیه، اتحاد انگلیس و فرانسه از یک طرف و روسیه ی تزاری از جانب دیگر شعله ور گشت و سرانجام به «صلح پاریس» پایان یافت، بقراریکه مورخین معتقد اند که این "پیمان پاریس" تاثیرات مستقیم بالای حوادث افغانستان آنروز داشت. فقط مذاکره بین سیاست مداران دو کشور یعنی انگلیس و روس پس از همین حادثه صورت گرفت. و مسلما که برای سالهای طولانی در حدود 90 سال ادامه یافت و در نتیجه کشور و مرزهای امروزی افغانستان را تعیین نمودند. این جنگ با تاثیرات که در تاریخ داشته و بنام «مسایل شرق» ثبت تاریخ مانده است. باید گفت که در اثر مساعی مشترک نیروی های انگلیس، فرانسه و ترکیه، و پیروزی آنها در جنگهای کریمیا، روس ها به عقب نشینی مجبور شدند و از پیشروی جانب هند بریتانوی منصرف گشتند. (1)
از اینرو، نباید فراموش کرد که "بازی بزرگ" قرن نوزدهم هنوز هم در منطقه ادامه دارد. امروز هم قدرت های جهانی در یک ترکیب بندی و شکل جدید بین ایالات متحده امریکا، کشورهای اتحادیه اروپا و روسیه در منطقه پیشبرده میشود و تخته ی شطرنج سیاسی را به منظور امتیاز جویی در ابعاد گسترده تری براه انداخته اند. غرب سخت تلاش دارد تا تحولاتی را تحت نامهای انقلابات رنگارنگ ( نارنجی، قرمزی) در کشورهای اوکراین و گرجستان به پیروزی برساند. و گاهی هم در قرغیزستان و یا ایران حوادث را متشنج می سازند.
پس از انکه تغیرات در عرصه سیاست جهانی رونما گردید و دموکراتها تحت رهبری بارک اوباما در ایالات متحده امریکا به پیروزی نایل آمدند، و مناسبات ایالات متحده امریکا و روسیه از حالت تقابل رویارویی در راستای کاهش تشنج و جلوگیری از هرگونه خطرات نظامی انکشاف کرد، اوضاع در اوکراین و جمهوریت های قفقاز نیز به سود روسها تمام شد. ایالات متحده امریکا نخواست بخاطر بهبود مناسبات استراتِژیک خود با روسیه، بیشتر در حمایت و دفاع از گرجستان و اوکراین برآید و موضوع چیچینیا هم آهسته آهسته خاموش شد. برنامه جابجا کردن سپر های دفاعی در خاک چک و لهستان نیز اهمیت خود را از دست داد.
روند انتخابات اوکراین:
دور اول انتخابات ریاست جمهوری اوکراین برخلاف انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در یک سطح بالای دموکراتیک و فرهنگی دایر شد. و مورد ستایش جامعه جهانی بویژه ناظرین بین المللی گردید. در این رابطه رئیس ناظرین اتحادیه اروپا گفت: «انتخابات آخر اوکراین می تواند یک الگویی برای همه ی جهان، حتی اروپا باشد». تقریباً همه ناظرین از اروپا، روسیه، آمریکا، آسیا پیرامون روند انتخاباتی ریاست جمهوری اوکراین نظر مثبت ارایه نمودند.
مانند قانون انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در اوکراین نیز اگر یکی از کاندید ها در دور اول 1+50 آرای مردم را بدست نیاورد، انتخابات بدور دوم می رود و دو کاندیدی که بیشترین آرا را بدست آورده اند، بعد از سه هفته به مصاف یک دیگر میروند.
یک واقعیت مسلم است که برخلاف مردم افغانستان، مردم اوکراین همه از نعمت سواد برخوردارند و طوریکه نتایج انتخابات دور اول نشان داد، اکثریت آگاهانه از سیاست " انقلاب نارنجی" صرف نظر نمودند. رهبران با فرهنگ و باورمند به دموکراسی، حیثیت و آبروی خود و کشور خود را حفظ نموده از تقلب و تزویر اجتناب ورزیدند. در حالیکه در افغانستان رئیس جمهور افغانستان با هزاران دیده درایی و نیرنگ، خود را به اریکه قدرت چسپاند و نه بخود و نه هم به مردم افغانستان آبرو گذاشت. امروز اگرچه آقای ویکتور یوشنکو انتخابات را باخت، باوجودیکه قدرت داشت هرگز به تزویر مبادرت نورزید و نتایج انتخابات را با جبین کشاده پذیرفت و نام نیک را در تاریخ اوکراین کمایی و انتخابات را موفقانه دایر نمود که الگویی برای جهان شد.
در اینجا بعضی از تصاویر را که نمایانگر صداقت و اعتقاد مردم به دموکراسی است غرض ملاحظه علاقمندا ن حوادث اوکراین پیش کش میکنم. (2)
در این فوتو دوشیزه های جوان با شعار های «خود فروش نباش، رای خودرا نفروش و وجدان خود را نفروش» در یکی از مراکز انتخاباتی استاده اند.
جریان رای دهی در یکی از حوزه های رای دهی با چه فضای آرامش و دموکراتیک مردم رای های خودرا در پای صندوق ها میریزند.
با وجود شدت سرما، یکی از قطعات نظامی در حوزه ی انتخاباتی که توسط آژانس رویتر عکاسی شده است.
حتی برای افراد مسن که توان رفتن در حوزه های انتخاباتی را ندارند، در منازل شان شرایط را آماده ساختند.
این نمونه ی دیگر
در اوکراین انتخابات مانند یک جشن است و همه با یک شور و هلهله با اولاد های خود در انتخابات میروند، این یک درس برای نسل های بعدی شان است.
با طلوع اولین نور خورشید با وجود سرمای 15-20 درجه زیر صفر، مردم روانه ی حوزه های انتخاباتی اند.
فضای منظم و آرام در یکی از حوزه های انتخاباتی
رئیس جمهور با اعضای خانواده اش در حال رای دهی
بانو یولیا تیموشینکو با فرزند دخترش، موقع رای دهی در حوزه انتخاباتی زادگاهش، شهر دنیپروپطروفسک
آقای یانوکویچ کاندید پیشتاز دور اول در پای صندوق رای دهی
کمیسیون مرکزی انتخاباتی:
نظر به قانون انتخابات اوکراین، کمیسیون انتخاباتی اوکراین توسط رئیس جمهور پیشنهاد و پارلمان کشور در مورد گزینش رئیس جمهور رای میدهد. کمیسیون موجود انتخاباتی بر اساس همین قانون بوجود آمد و بکار خود شروع کرد. دوازده ساعت بعدا از انکه دور اول انتخابات ریاست جمهوری پایان یافت، کمیسیون انتخابات نتایج را رسما اعلام کرد که شخص رئیس جمهور کمترین رای را بدست آورد و حتی در ردیف سوم و چهارم هم شامل نبود. و هیچ کاندیدی پیرامون نتایج و روند انتخابات انگشت انتقاد نداشت. شفافیت انتخابات در معراج فرهنگی خود قرار داشت. اگر یوشنکو در نظر میداشت که برنده اعلام شود، باید لودین رئیس کمیسیون انتخابات کرزی را با تیم اش برای مدتی نزد خود به اجاره میگرفت. زیرا آنها در مهندسی تقلب انتخابات حد و مرزی را نمی شناسند.
در نخستین انتخابات ریاست جمهوری (2004) افغانستان، جورج بوش مستقیما در تحمیل کرزی که خلاف استحقاق و شایستگی بود، دست رسا داشت. در آنزمان یک منبع کاخ سفید (3)Wegman (Pudgy) Waterhouse که از افشای نام خود، خوداری کرد گفت: " خیلی ها در حقیقت مضحک است که یک بسته از برگه های تقلبی رای دهی بوش به شکلی از شکال ذریعه هواپیما های نظامی بکابل انتقال یافت و در آنجا شامل شمارش آرا گردید. بدون تردید بدون کوچکترین شفافیت، کرزی قادر گشت که انتخابات را برنده شود). اما در دور انتخابات دوم ریاست جمهوری، بیشتر حمایت ایالات متحده از کرزی سوال برانگیز بود. زیرا بر مبنای نارضایتی های آنکشور از دست آورد های کرزی در دور اول ریاست جمهوری، بارک اوباما در جستجوی تغییر رهبری در افغانستان بود تا بتواند منافع ایالات متحده را بدرستی انعکاس بدهد.
رئیس ناظران انتخاباتی اتحادیه اروپا در گفت و گویی اعلام کرد: «انتخابات افغانستان در جایگزینی فرهنگ پایدار دموکراسی شکست خواهد خورد و روند رای گیری کاستی های خواهد داشت». بار دیگر بونینو رئیس ناظران انتخاباتی اتحادیه اروپا درگفت و گو با روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز در باره انتخابات افغانستان گفت: «تصور نمیکنم که این انتخابات زمینه را برای یک شکل قابل تایید از مناظره سیاسی و یک زندگی سالم سیاسی فراهم کند» البته این تبصره در مورد انتخابات نخستین ریاست جمهوری بود.
جای خیلی تاسف به مردم افغانستان است که در دور اول و دوم انتخابات، افراد ضعیف، ناتوان و ناشایسته توسط نیروهای اشغالگر در راس نیروهای اپوزیسیون قرار گرفتند و هردو بار به اراده کسانی که ساده لوحانه در مبارزات انتخاباتی پشت صندوقهای رای رفتند، خیانت ورزیدند.
هموطن گرامی!
در آینه ی قامت نمای انتخابات شفاف و دموکراتیک اوکراین، آن انتخابات محوج و تقلبی افغانستان را به تماشا میگیریم آنگاه چهره های کریه المنظر و هولناک شرف باختگان که اراده ی مردم را به سخریه گرفتند، هویدا میگردد. در اینجا مراد از چهره های کریه المنظر، دو انجام یک رشتۀ بازیست. که چهار اشکال و اندام لاشخواران را تشکیل میدهد. در یک انجام دلالان فعال که چهره های معلوم الحال حکومتی بنام فاسد شهرۀ آفاق شده و مرکب از کرزیی ها و تیم سر به اقتدار قبیلوی را احتوا میکند و دلالان مخنث از اقوام دیگر در انجام دیگر این بازی قرار دارند. که عبارت از عبدالله عبدالله، محقق، دوستم، قانونی، اسماعیل خان، و غیره حواریون شان میتوان نام برد. دو تیم به ظاهر رقیب انتخاباتی وارد عرصۀ جنگ زرگری شدند و همۀ اینها مرکب از مهره های کانفرانس بن در دست بازیگران قدرت مند عقب پرده اند که در تحمیق عوام و انحطاط مسیر مبارزه مردمی و تولید نفاق و تفرقه بین همراهان و همدلان یکراه، مرتکب صدها جفا و جنایت نابخشودنی شدند.
نقش مخرب هردو نوع دلالان در محروم نگهداشتن مردم از حق انتخاب و حضور در عرصه های ملی، فرهنگی و سیاسی یکسان است. این جفت ناپاک جهت دفع مبارزات دادخواهانه و بازدارنده گی ارادۀ مردمی به نحوِ ماهرانه تعبیه شده اند. هرگاه یکی از این دلالان حذف گردد، دیگرش طور طبیعی معدوم و مستحل میگردد.
در انتخابات اخیر و درامۀ جنگ زرگری ایدیالوگهای چسپنده به دلالان مخنث با اشاعه دروغ بار مسئولیت کلیه معامله گری ها و ناکامیها و شکست های خود رابگردن پت کرزیی ها و شوینستها برای گریز از واقعیت و جهت امتناع تفکر و تدابیر پرداختند. اینها ریاکارانه همچو چهل دزدان صحرا و سارقین شهرها به نحوِ انتزاعی، فقط آهنگ بلند تقلب سردادند و واژه تقلب گسترده را محکوم کردند. و با این هیاهوی تسکین آور مردم بیچاره دور از بازی دوران را افسون نمودند. تا اینکه میدان و عرصه را باز گذاشتند تا خود تقلب کار و تیم مستبد تحت حمایه استعمار با طییب خاطر به اریکه قدرت تکیه بزند و در اخیر آن سناریوی مضحک داکتر عبدالله عبدالله با کرنش شرم آور و چشمان اشک آلود با نوشیدن جرعۀ آب سرد به آن خروش و عصیان گرم مردمی ارمغان سردی آورد و بس!
درست! وظایف این مردک در همین جاه ختم شد.
از یاد برده نشود که آقای قانونی در انتخابات گذشته همچو ساحری در نمایشنامه همطراز نقش ظفرمندانه ی را ایفا کرد تا اینکه در پاداش آن نقش افتراق آمیز سمت ریاست شورای ملی را بدست آورد. و همه را ارزان فروخت.
اما روزی فرا خواهد رسید که مردم افغانستان فارغ از هر گونه ترس و دغدغه و مبرا از تطمع و تزویز آگاهانه در پشت صندوق انتخابات رفته و افراد شایستۀ خود را اگاهانه برای رهبری کرسی های دولتی انتخاب کنند. همه باور داریم که اراده مردم زور خداست. هرگاه این دلالان مخنث آن اراده مردم را به بازی نمیگرفتند. ما امروز شاهد تحولات و دگرگونیهای مثبت در جامعه خود می بودیم. چنانچه ما در انتخابات پیشین اوکراین این اراده مردمی را شاهد بودیم. حینیکه پای تقلب و فساد را مردم درک کرد، هزاران هزار نفر در هوای سرد زیر سی درجه در میدان آزادی خیمه برافراشتند و با راه بندی و بستن ادارات دولتی و اعتصابات بر انتخابات تقلبی خط بطلان کشیدند تا آنکه پیروزی را به اتکای اراده خود سجل نمودند.
به باور کارشناسان امور، دور دوم انتخابات اوکراین بین دو کاندید پیشتاز، یعنی یولیو تیموشینکو و ویکتور یانوکوویچ پر از تب و تاب سیاسی خواهد بود و هردو دسته که حامی منافع الیگارشی هستند در مقابل هم قرار خواهند گرفت.
از نظر مطبوعات جهان، هر یکی از این دو کاندید ها اگر برنده انتخابات شود، مناسبات با روسیه دوباره بهبود خواهد یافت و بیشتر کسیکه مانع احیای مناسبات تاریخی بین دو کشور شود، حضور نخواهد داشت. و روابط در پنج سال بعدی بین هردو کشور همسایه که ریشه های مشترک فرهنگی و تاریخی دارند در سطح عالی خود ارتقا خواهد یافت.
نتیجه نهایی کمیسیون مرکزی انتخاباتی دور اول انتخابات:
ویکتور یانوکوویچ – 35,32%
بانو یولیا تیموشینکو - 25,05%
سرگی تیگیپکا - 13,06%
آرسینی یاتسینیوک - 6,96%
ویکتور یوشنکو - 5,45%
پطر سیمانِنکو - 3,55%
ولادیمیر لیتوین - 2,35%
وغیره ....
2,2% اتباع اوکراین مخالف همه رای دادند (4)
مصارف انتخابات اوکراین:
مجموعه مصارف انتخابات هر دو دور ریاست جمهوری به 969 ملیون گرویون میرسد که مصارف دور اول عبارت است از 458 ملیون گریون. از اینجمله:
· مصارف کمیسیون مرکزی 22 ملیون 646 هزار گریون
· مصارف کمیسیونهای ایالتی 20 ملیون و 58 هزار گریون
· مصارف کمیسیونهای حوزه وی 462268 گریون
وزارت مالیه کشور این مبلغ را بحساب کمیسیون انتخابات ریاست جمهوری تخصیص داده است. (5)
ناظرین بین المللی:
سازمان امنیت و همکاری اروپا |
614 |
(ENEMO) شبکه سازمان اروپایی بخاطر نظارت از انتخابات |
|
سازمان اجتماعی بین امللی توسعه تکنولوژی انتخاباتی"بخاطر انتخابات عادلانه" |
|
"CIS-EMO" سازمان خودمختار غیر تجارتی بین المللی برای نظارت انتخابات ها |
|
(CANADEM) سازمان کانادیم |
|
سازمان اجتماعی بین المللی کمونیست های جوان(کمسومول لنینی) |
|
اسامبله پارلمانی اروپایی در بخش امنیتی و همکاری اروپایی |
|
سازمان اجتماعی بین المللی "کانگرس اوکراینی های مقیم آمریکا" |
|
فوندیشن اوکراین - کانادا |
|
اسامبله پارلمانی کشور های مشترک المنافع مستقل |
|
اسامبله مشورتی پارلمان اروپا |
|
انستیتوی بین المللی جمهوری خواهان |
|
اسامبله پارلمانی ناتو |
|
کانگرس جهانی اوکراینی ها |
|
پارلمان اروپا |
|
انستیتوی دموکراتیک ملی روابط بین المللی |
|
سازمان توسعه اقتصادی و دموکراسی کشور های*(GUAM) |
* - سازمان (GUAM) متشکل از 4 کشور مشترک المنافع اسبق، یعنی گرجستان، اوکراین، آذربایجان و ملداویا است که در سال 1997 تاسیس شد. ازبکستان هم قبلاً عضو این نهاد بود(GUUAM). (6)
ناظرین رسمی از کشور های خارجی(7)
لهستان(پولند) |
|
ایالات متحده آمریکا |
|
فدراسیون روسیه |
|
دنمارک |
20 |
آلمان فدرال |
|
هنگری |
|
چک |
|
استونیا |
|
جاپان |
|
ناروی |
3 |
بیلاروس |
|
فرانسه |
|
لیتوانیا |
|
کانادا |
|
قرغزستان |
|
کازاخستان |
حوزه های انتخاباتی
در مجموع 36576763 واجد رائی دهی بودند که در 33456 حوره انتخاباتی در داخل کشور تنظیم گردیدند. و تعداد خوزه های انتخاباتی در خارج- 114 میرسد و یک حوزه انتخاباتی در قطب جنوب (آنترکتیکا) برای دانشمندان اوکراین که مصروف تحقیقات در آنجا هستند، باز شد.
آسترالیا |
1 |
|
جمهوری آذربایجان |
1 |
|
جمهوری الجزایر |
1 |
4 |
جمهوری عربی مصر |
1 |
24 |
جمهوری آرجنتاین |
1 |
5 |
لیبیا |
1 |
|
جمهوری گیوینی |
1 |
|
یونان |
2 |
|
گرجستان |
2 |
|
اسرائیل |
2 |
|
کویت |
1 |
48 |
جمهوری استونی |
1 |
|
آیرلیند |
1 |
30 |
جمهوری اسلامی ایران |
1 |
29 |
پاکستان |
1 |
69 |
ایتالیا |
3 |
|
اردن هاشمی |
1 |
|
کانادا |
2 |
|
قرغزستان |
1 |
42 |
جمهوری مردم چین |
2 |
|
بلژیک |
1 |
6 |
دنمارک |
1 |
|
هسپانیا |
3 |
|
مراکش |
1 |
56 |
نیدرلیند(هالیند) |
1 |
61 |
ناروی |
1 |
67 |
عربستان سعودی |
1 |
85 |
تایلند |
1 |
|
سویدن |
1 |
113 |
لاتویا |
1 |
|
لیوانیا |
1 |
50 |
لبنان |
1 |
|
مالیزی |
1 |
55 |
مکزیک |
1 |
|
عمارات متحده عربی |
1 |
|
آفریقای جنوبی |
1 |
|
پرتگال |
2 |
|
اتریش |
1 |
|
بیلاروس |
2 |
|
بلغاریا |
2 |
|
آرمنستان |
1 |
16 |
هند |
1 |
|
کازاخستان |
2 |
|
قبرس |
1 |
45 |
کوریای جنوبی |
1 |
|
کیوبا |
1 |
|
لایبریا |
1 |
|
مقدونیا |
1 |
54 |
ملداوی |
2 |
|
پیرو |
1 |
|
لهستان(پولند) |
4 |
|
صربستان |
2 |
|
سنگاپور |
1 |
|
سلووینیا |
1 |
92 |
ازبیکستان |
1 |
104 |
جمهوری کروواسی |
1 |
108 |
فدراسیون روسیه |
5 |
|
رومانیا |
2 |
|
جمهوری عربی سوریه |
1 |
88 |
سلوواکی |
2 |
|
ویتنام |
1 |
|
آیرلیند شمالی |
2 |
|
ایالات متحده آمریکا |
4 |
|
تونس |
1 |
|
ترکیه |
2 |
|
ترکمنستان |
1 |
|
هنگری |
2 |
|
آلمان |
5 |
|
برازیل |
2 |
|
نایجریا |
1 |
|
فنللاند |
1 |
105 |
جمهوری فرانسه |
2 |
|
جمهوری چِک |
2 |
|
مونته گوری(چِرناگوری) |
1 |
111 |
سویس |
1 |
|
جاپان |
1 |
114 |
اما بد بختانه در کشور ما ملیونها افغان که در کشورهای همسایه و جهان در حالت مهاجرت بسر میبرند از حق رای دهی در سرنوشت کشور شان بی بهره ماندند. زمانیکه از رئیس کمیسیون انتخابا ت علت محروم ساختن افغانها در خارج کشور پرسان میشود، دلیل آنرا نبودن بودجه انتخاباتی بیان میکند. بعد ها همین رئیس کمیسیون انتخاباتی با بی حیایی ابراز میدارد که مبلغ 70 ملیون دالر از بابت انتخابات در حساب خود دارند. در حالیکه با این مبلغ میشد انتخابات را در سراسر جهان برای افغانها براه انداخت. در اینجا می بینینم که زمامداران اوکراین حتی برای قطب جنوب هم حوزه انتخاباتی را براه انداختند و نخواستند که فردی از شهروندان این کشور از حق انتخاب کردن محروم گردد.
آخر کلام!
با درد و دریغ فراوان از اثر عوامل فقر فرهنگی، بی بضاعتی فکری، عدم خود آگاهی ملی و سنتگرائی که عمدتا محصول به میراث مانده رژیم های قبیله یی است و همچنان نبود و یا ضعیف بودن جریانها و سازمانهای ملی و متحد که قافله تحولات سیاسی و قیام ها و مبارزات آزادیخواهانه و تحول طلبانه ملی را رهبری کند. از سوی دیگر سبب گردیده که مردم نتواند در عرصه سیاسی و تعین مقدرات و تعیین زعامت ملی به موفقیت دست یابند. با این توضیحات کسی را به آشوبگری و خشونت ترغیب نمیکنم. اما مقاومت و ایستاده گی مدنی در برابر بی عدالتی ها و استبداد حق مسلم مردم است. و نیز اگر هموطن روشنفکر کشور ما این معامله گریها و خیانت بزرگ را نفهمد، خود قربانی رقت انگیز آن شده است و چه بسا که ناخودآگاه همدست و همداستان این خیانت شده اند.
آینده ی کشور ما در گروِ یک هم گرائی فراگیر است. که در آن همه گرایشهای فکری و سیاسی حضور داشته باشد. طوریکه ما از نبض جامعه خود آگاه ایم، جنبش اعتراضی و اجتماعی فعلی کشور ما بسی فراتر از بیانیه ها و موضعگیری های یک تن و دوتن است. در هر اقدام که در آن زنان و جوانان چپ و راست، داخل و خارج کشور طبق حقوق شهروندی حضور نداشته باشند راه را بجای نخواهد برد. بلکه فقط کوچکی از جمعی از دلادلان مخنث مردم را بلاگردان خود ساخته از آن سود میبرند.
دیدیم که در جوامع متمدن هر انسان یک رای و هر رای یک ارزش حیاتی دارد و بزرگترین ریاست جمهوری ها در برابر همان یک رای سر خم میکنند. حالآنکه مردم در کشور ما مانند گوسفندان به نحوِ رمه یی مورد داد و ستد قرار میگیرد. والسلام. پیروز باشید.
کیف 24 ژانویۀ 2010 ترسایی
پاورقی ها
1. دانشنامۀ اتحاد شوروی از سال 1990 ص. ص. 251، 981
2. عکس ها از http://korrespondent.net/ukraine/politics/1039091
3. http://www.thespoof.com/news/spoof.cfm?headline=s2i6858
4. http://www.cvk.gov.ua/vp2010/wp0011.html
5. http://www.cvk.gov.ua/vp2010/wp0011.html
6. http://www.cvk.gov.ua/vp2010/wp0011.html
7. http://www.cvk.gov.ua/vp2010/wp0011.html