سخی ارزگانی
مزارشریف
تجلیل از نوروز 1388 خورشیدی
هر روز تان نوروز نوروز تـان پــیروز
همه نیک آگاه اند که نوروز دارای هزاران سال سابقه عنعنوی نشادانگیز اجتماعی می باشد و در خیلی از کشورهای مسلمان و به خصوص در میهن عزیز ما از آن تجلیل شایان و شکوهمندی به عمل می آید. زمانیکه طالبان در سال 1996 میلادی در افغانستان به قدرت رسیدند یکی از افتخارات فرهنگ منحط و عملکردهای ضد مدنی طالبان این بود که تجلیل از جشن نوروز باستانی را برای نخستین بار در سراسر افغانستان منع قرار دادند و آنرا با برداشت سربستهء قبیلوی خویش ضد اسلامی قلمداد نمودند. خوشبختانه پس از سقوط طالبان در سال 2001 میلادی بود که بار دیگر مراسم تجلیل از جنشواره عنعنوی سال نوروزی در سراسر نقاط کشور ما دوباره ترویج گردیده که امسال برگذاری سال نو در ولایت بلخ شهر مزارشریف از کیفیتی خاص برخوردار بود.
امسال زائرین از اکثر نقاط کشور، نمایندگان سیاسی تاجیکستان و ایران در این مراسم نیز شرکت کردند. گفتنی است که مقامات ولایت بلخ تدابیر تزئینی و امنیتی لازم را اتخاذ نموده بودند که فضل خداوند هیچ کدام واقعه رخ نداد و مردم با آرامش و یک نظم کامل در این مراسم خجسته باستانی شرکت کردند و از آن لذت بردند. ناگفته نماند که اغلبا مردم مرکز شهر مزارشریف و خیلی از زائرین قبل از حلول سال جدید با اشتیاق تمام مشغول زیارت و بازدید از مقر زیارت شاه ولایت مأب بودند که این امر تا چهل روز دیگر نیز ادامه خواهد داشت. مقر و اطراف زیارتگاه مولای متقیان چنان چراغان و تزئین گردیده که برای هر زائر و بیننده نهایت روح افزا و نشاد انگیز می باشد و بر قلوب شیفته زائرین چنگ می زنند که حیرت آور می باشد. وقتی که انسان نزدیک محوطه زیارگاه حضرت علی (ع) و به خصوص داخل آن می شود این مکان مقدس با یک عظمت و جلال ویژه یی جلوه نمایی می کند و تصور نمی گردد که این زیارت گاه مقدس سه دهه جنگ و بحران را پشت سر سپری نموده باشد.
باید افزود که مرکز شهر مزارشریف خیلی مجهز نیز تعمیر و آباد شده و همچنان بسیار پاکیزه و منظم می باشد که زائیرین دچار هیچگونه مشکل نگردیدند و مردم به راحتی در مراسم نوروز شرکت کردند که در گذشته هیچ سابقه نداشت. اکنون شهر مزار شریف به عنوان شهر تجارتی، فرهنگی و اجتماعی جدید مبدل شده که توجه هر انسان تازه وارد را به خوب جلب می نماید که شایان تقدیر می باشد. این شهر با توجه خاص جنرال عطا محمد نور والی ولایت بلخ، تجاران ملی و سایر دست اندرکاران آن منطقه بازسازی و نوسازی گردیده که از داوری منصفانه و عاقلانه به دور نخواهد بود. اگر سایر ولایات عقب نگهداشته شده یی کشور ما و به خصوص ولایات بامیان، غور، بدخشان، دایکندی، نورستان و... مورد توجه مقامات مسؤل قرار گیرند یقینا که آن ولایات نیز مثل بلخ ، ننگرهار، هرات، کابل و... ارتقاء خواهند نمود.
از سوی دیگر جالب این بود که خانمان نیز به صورت گسترده در این مراسم شرکت داشتند که در بعضی از روزها حضور خواهران نسبت به مردان بیشتر بودند و هیچ کسی به شخصی دیگری مزاحمت خلق نمی کردند و همه و همه طواف می نمودند و در پارک ها به صورت آزادانه تا ناوقت شب را گشت وگذار می کردند و احساس مسرت و شادکامی می نمودند.
هرچند قبل از حلول سال نو تعداد کثیری از انتحارگنندگان وارد شهر کابل و به خصوص داخل شهر مزارشریف هم گردیدند که به فضل خداوند توسط نیروهای امنیتی و اردوی ملی برخی از آن دستگیر گردیدند، کشته و فعالیت انتحاری آنان خنثی شدند.
امیدوارم که سال جدید برای همه یی مردم ما یک سال صلح، امنیت، ترقی، خوشی و پر میمنت باشد و دیگر به هیچ صورت خون انسان در این کشور ریختانده نشود و هیچ فردی مورد اذیت و بی عدالتی قرار نگیرد و افغانستان به گلستان انسان دوستی، تمدن پروری، وحدت ملی، دیگر پذیری، محبت نگری، سعادت ورزی، پیشرفت، خردورزی و نظایر آن مبدل گردد و انسان محوری طرازنوین عصر عقلانیت و مدنیت نوین در رأس همه امور اخذ موقع نمایند.
ومن الله توفیق
13 حمل 1388 برابر با 2 اپریل 2009 میلادی/ افغانستان