درنگی بر کابینه احتمالی آقای کرزی
مهلت ده روزه که موعد نهائی برای اعلام برنده دومین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان قرار داده شده بود به ساعات پایانی خود نزدیک شده و درین راستا لست های کابینه های احتمالی آقای کرزی و عبدالله عبدالله در سایت های انترنتی و سایر نشریات چاپی جلوه نمائی میکنند.
همزمان نشر اخبار های مختلف منجمله برکناری پیتر گالبریت، معاون سازمان ملل متحد از سمتش در افغانستان و اظهارات آقای عبدالله عبدالله مبنی بر حمایت کای آیده، فرستاده ویژه سازمان ملل در افغانستان از آقای کرزی در انتخابات، این باور را به شدت تقویت نموده که آقای کرزی بحیث برنده قطعی انتخابات باقی مانده و دور دوم انتخابات برگزار نمیگردد.
مقارن این احوال انتشار لست کابینه احتمالی آقای کرزی در سایت های انترنتی " منجمله ویسا، جاودان و احتمالا بی بی سی " با ترکیب نا متجانس اما تقریبا فراگیر از نظر قومی، مذهبی و سمتی که در عین حال میتواند نشانه و بیانگر نوع نظام و سمت و سوی سیاست آینده آقای کرزی برای رهبری افغانستان باشد، در خور تأمل و دقت است.
در یک نگاه به این لست دیده میشود که چهره های قبلی و جدید به شمول ، چپی ها، مجاهدین، شخصیت های باز گشته از غرب، رهبران مذهبی، متخصصین و نماینده های اقوام مختلف دران ردیف شده اند و در یک کلام شعار مشارکت ملی "مشارکت قومی" را که آقای کرزی در روز های اخیر قبل از انتخابات گل سر سبد کمپاین خود گردانیده بود، طور سمبولیک در آن به وضوح نمودار است.
در بررسی بیشتر میبینیم، شخصیت هائی که در جریان انتخابات جانب آقای کرزی را گرفته و برای پیروزی وی کمپاین نموده بودند درین لست بطور مستقیم و یا غیر مستقیم شامل بوده و پست هائی برای شان در نظر گرفته شده است.
مسائلی از جمله جابجائی وزرا و والیان قبلی نیز زینت بخش لست یاد شده میباشد که بنوبه خود چگونگی سیاست داخلی دولت اینده آقای کرزی در ارتباط به مسائل قومی و سمتی را نشان میدهد.
با این توضیحات میپردازیم به برخی موشگافی ها در مورد کابینه احتمالی آقای کرزی در صورت اعلام پیروزی وی از جانب کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان:
طوریکه دیده میشود فرد شماره یک درین لست آقای همایون فوزی بحیث وزیر دفاع افغانستان است. بدون شک میتوان گفت که حمایت حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان و شخص جنرال دوستم از آقای کرزی در انتخابات دلیل این انتخاب بوده است. آقای کرزی با این انتخاب خود میخواهد با یک تیر دو فاخته بزند. اول اینکه حمایت بخش اعظم اقوام ازبک را که خواسته و یا نخواسته علاقمند جنرال دوستم هستند بدست آورده و ثانیا برای سرکوب مخالفین خود چه از جنس طالب باشند و یا از مجاهدین سابقه با در نظر داشت اشتیاق و سابقه جنرال دوستم در سرکوب مردمان قندهار و جنوب افغانستان در سالهای حاکمیت داکتر نجیب از نیروی شناخته شده وی استفاده اعظمی میکند.
فرد شماره دوم درین لست سید محمد گلابزوی وکیل شورای ملی کنونی و وزیر داخله حکومت کمونستی افغانستان است. انتصاب گلابزوی بحیث وزیر داخله سه هدف عمده را دنبال میکند. اول اینکه اکثریت مطلق افسران خلقی که از تجربه کاری دوران حکومت کمونستی نیز برخوردار هستند و یکتعداد شان در صفوف طالبان نیز حضور دارند دور وی جمع میشوند و ثانیا اینکه اقوام جنوبی پکتیا را که گلابزوی را بحیث وکیل خود در شورای ملی انتخاب نمودند نیز با این انتصاب راضی نگه داشته و ثالثا موازنه قدرت را در برابر وزارت دفاع همایون فوزی که از قوم ازبک و مربوط به جنرال دوستم است ثابت نگه میدارد.
فرد شماره سوم انوارالحق احدی وزیر مالیه قبلی بحیث وزیر خارجه است. آقای احدی از کاندیدی خود برای ریاست جمهوری ضمن توافقی که گفته میشود میان وی و آقای کرزی صورت گرفته در عوض تکیه زدن بر کرسی وزارت خارجه صرف نظر نمود و مسلما حال منتظر پاداش وعده شده میباشد. البته آقای احدی از شخصیت هائی است که بیشتر عمر خود را در خارج سپری نموده و میدانست که در صورت کاندید نمودن خود شانسی برای برنده شدن ندارد بناء داشتن وزارت خارجه را بر نرسیدن به زرد آلوی بلند ترجیح داده است.
به همین ترتیب اگر به سایر نامهای شامل در لست منتشر شده نظر بیندازیم دیده میشود که هر کدام به دلایل و مصلحت های مختلف سمتی، قومی، مذهبی، تخصصی و غیره مشمول این سلسله گردیده و در سیاست گزاری های دولت آینده آقای کرزی نقش بازی خواهند نمود. از جمله میتوان به آقای شاکر کارگر وزیر انرژی، آقای وحید الله شهرانی وزیر تجارت، که ازبک تبار اند، حاجی محمد محقق وزیر ترانسپورت، و تعدادی دیگر در پست های پائین تر از وزارت که از قوم هزاره اند، سید منصور نادری که رهبر فرقه اسماعیلیه و از اهل تشیع میباشد بحیث وزیر معادن و صنایع درین لست آمده اند. اما از تاجک ها که در انتخابات بیشتر جانب آقای عبدالله را گرفته بودند در پست های وزارت خانه های مهم نامی دیده نمیشود. فقط امرالله صالح بحیث رئیس امنیت ملی، اسمعیل خان که شاید نیمه تاجک باشد بحیث رئیس اداره امور، فضل احمد معنوی که تاجک است بحیث رئیس ستره محکمه و ممکن یگان فرد دیگر که بنده نمیشناسم نیز در پست های وزارت های غیر کلیدی مدنظر گرفته شده باشند. معهذا بعضی از متخصصین تاجک تبار مانند احمد شکیب بخشی را به پست هائی مانند ریاست بانک ملی منصوب نموده که آنهم در چارچوب استفاده ابزاری از تخصص و دانش مسلکی تاجک های افغانستان میتواند شمرده شود. سایر وزرا و روسای مستقل تقریبا بصورت مجموعی از قوم پشتون میباشند.
چیز دیگری که درین لست جلوه نمائی میکند نامهای والیان بعضی از ولایات افغانستان میباشد. بدون شک این ولایات نقش برجسته ای در تعین سیاست ها و زدو بند های سیاسی چند دهه اخیر کشور داشته اند و آقای کرزی با تعین والیان به طرز خاصی دران ولایات خواسته به نحوی کنترول خود را بر آنها تقویت نماید. درین رابطه از تعین آقای اسدالله خالد که از قوم پشتون است به حیث والی هرات، عبدالغنی کاظمی که احتمالا از قوم هزاره باشد به حیث والی بلخ، زلمی مجددی که رئیس اداره دهم امنیت ملی و مجددی است بحیث والی کندز، و جالب تر از همه گل پاچا خان که احتمالا از قوم پشتون باشد بحیث والی پنجشیر میتوان نام برد.
اگر این والیان همانطوریکه نویسنده این سطور می اندیشد مربوط به همان اقوامی باشند که در بالا گفته شد، بدون شک این یک بازی نهایت خطرناک سیاسی آقای کرزی برای مهار نمودن ولایات ستراتژیک کشور میباشد که در راستای همان سیاست قدیمی استعماری " تفرقه بینداز و حکومت کن" به نفع آقای کرزی در کشور به پیش برده خواهد شد.
در نهایت از لست منتشر شده کابینه احتمالی آقای کرزی چنین بر می آید که آقای کرزی به نحوی کوشیده نمایندگان اندک بیشتری از اقوام و احزاب مختلف کشور را در کابینه جا دهد تا بدینوسیله به دوام دولت آینده خود مطمئن شده و پاسخی به انتقادات بی شمار مخالفان سیاسی خود و مردم افغانستان داده بتواند.
ع . وطندوست
کابینه
جدید آقای کرزی که از سایت بی بی سی درین اواخر به نشر سپرده شده قرار ذیل است:
کابینۀ پیش بینی شدۀ حکومت آیندۀ آقای کرزی
بعد از اعلان برنده شدن آقای کرزی توسط کمیسیون مستقل انتخابات و کمیتۀ سمع
شکایات انتخابات کابینۀ ذیل عنقریب اعلان خواهد شد.
همایون فوزی وزیر دفاعü
سید محمد گلاب زوی، وزیر داخلهü
انورالحق احدی ، وزیر امور خارجهü
محمد شاکر کارگر، وزیر آب و انرژیü
پرتو نادری وزیر معارفü
فاروق وردکü
وزیر اطلاعات و فرهنگ
حببیب الله رفیع، وزیر تحصیلات عالیü
محمد حنیفü
اتمر، وزیر احیا و انکشاف
نصرالله استانکزی وزیر عدلیهü
محمد آصف رحیمی ،ü
وزیر زراعت و مالداری
شکریه بارکزی ، وزیرامور زنانü
فاطمه گیلانی ، وزیرü
کار و امور اجتماعی شهدا و معلولین
وحید الله شهرانی ، وزیر تجارتü
گل آقاü
شیر زوی ، وزیر مواد مخدر
محمد عمر زاخیل وال ، وزیر مالیهü
سید جمالü
ارسلا، وزیر مخابرات
حاجی محمد محقق ، وزیر ترانسپورت و هوانوردیü
عزیزü
احمد ندیم ، وزیر اقتصاد
نجیب الله مجددی، وزیر صحت عامهü
ملا تره خیلü
کوچی وزیر سرحدات و قبایل
محمد صدیق چکری وزیر حج و اوقافü
انجنیر ابراهیمü
فراهی ، وزیر انکشاف شهری
سید هاشم فولاد وزیر فوا ید عامهü
سید منصورü
نادری وزیر معدن و صنایع
نادرخان کتوازی ، وزیر عودت مهاجرینü
جنرال حسامü
الدین حسام ، رییس ادره امور
عبدالستار سیاف، وزیر پارلمانیü
اسماعیل خانü
رییس ارگانهای محل
الکو لوی حارنوالü
فضل احمد معنوی رییس ستره محکمهü
احمد شکیب بخشی ، رییس بانک ملیü
امرالله صالح رییس عمومی امنیتü
حواü
علم نورستانی ، رییس عمومی سره میاشت
الحاج داکتر محمد سلیم بهره مند سکرترü
جنرال سره میاشت
داکتر عبید الله عبید شاروالü
داودزی رییس دفتر ریاستü
جمهور
وحید عمر سخن گوی ریاست جمهوریü
منیر منگل والی قندهارü
گلü
پادشاه خان والی پنجشیر
حاجی دین محمد والی ننگرهارü
عبدالغنی کاظمی والیü
بلخ
اسد الله خالد، والی هراتü
زلمی مجددی والی کندزü