کرزی،عبدالله، هردویا هیچ  کدام؟

         

لطف الله راشد

 

 

انتخابات افغانستان وعطف توجه بی سابقه ی رسانه های غربی به خصوص رسانه های بریتانیایی به تخطی وتقلب درانتخابات موضوعی است که به تازه گی بیشتر مردم درکشور وجهان را به خود جلب نموده.

سندی تایمز و دیلی تیلگراف دو روزنامه ی معتبر بریتانیایی درتازه ترین شماره های خود نگاشته اند که ایالات متحده امریکا تلاش دارد تا به هرنحو ممکن یک حکومت ائتلافی رادرافغانستان ایجاد نمایند.

دیلی تلگراف آورده است که این تلاشها برای ائتلاف حامد کرزی با داکتر عبدالله عبدالله شدت یافته و به تازه گی کارل  آیکنبیری سفیر ایالات متحده امریکا درکابل درپیوند به این موضوع صحبت جدی وتندی با ریس جمهور کرزی داشته است

هرچندمسوولان کارزار انتخاباتی  داکتر عبدالله عبدالله از این برنامه ابراز بی خبری نموده و هرنوع ائتلاف با کرزی را رد میکنند اما دفتر مبارزات انتخاباتی  ریس جمهور کرزی تاهنوز هیچ نوع اظهارات سریع وروشنی دراین رابطه نداشته است.

این وضعیت درکشور درحالی ایجاد شده که هواداران دو نامزد مطرح درانتخابات ریاست جمهوری یک دیگر را بیشتر به تخطی و تقلب درانتخابات متهم میکنند . درچنین گیرو دار رسانه های غربی ازتقلب گسترده توسط حامیان حامد کرزی درانتخابات 29 اسد درافغانستان گزارشهایی منتشر نموده اند .

هفته ی گذشته نیویارک تایمز از قول یک دیپلومات ارشد امریکایی که نخواسته نامش افشاشود نگاشته بود که هشتصد مرکز رای دهی درانتخابات 29 اسد ایجاد گردیده که آرای آن همه به نفع حامد کرزی ریخته شده است. درکنار این سندی تایمز روزنامه ی معتبر انگلیسی  درشماره ی روز دوشنبه همین هفته ی خوداز موجودیت بیش ازیک ملیون آرای تقلبی به نفع حامد کرزی خبرداده است .

به هرترتیب ازچگونگی برخورد رسانه ها و مقامات غربی درپیوند به انتخابات افغانستان برمی آید که روابط میان ریس جمهور  کرزی و کشورهای مطرح درافغانستان به تیره گی گراییده است.

گفته میشود درست یک روز پس از انتخابات درافغانستان ریچارد هالبروک نماینده ی ویژه ی  ایالات متحده برای افغانستان و پاکستان گفتگوی جدی وباابراز کلمات تند با ریس جمهورکرزی داشته است . به قول دیلی تلگراف این مورد به تازه گی درصحبت های حامد کرزی با سفیر ایالات متحده درافغانستان باردیگر تکرار شده است .دیدار ناگهانی و غیر منتظره ی مارک سیدویل  سفیر بریتانیا از شمال کشور ودیدار  با عطامحمد نور والی سرکش بلخ که کمتر از اوامر حکومت مرکزی اطاعت میکند ویک حامی عمده ی داکتر عبدالله عبدالله رقیب  حامد کرزی است نشانه هایی از دلسردی غرب به خصوص امریکا وانگلیس درقبال حمایت از کرزی را واضح میسازد .

اما دراین طرف قضیه اظهارات ریس جمهورکرزی درجریان هفته ی گذشته با یک رسانه ی فرانسوی درمورد تلاش امریکا برای ایجاد حکومت دست نشانده درافغانستان ودرکنار آن ادعای وی درمورد این که ایالات متحده میخواهد به او وخانواده اش آسیب سیاسی  وارد کند به خوبی نشان میدهد که روابط حکومت کرزی با اوباما بیشتر از هرزمان دیگر تیره تر گردیده است .اما آیا این تیره گی روابط به نفع داکتر عبدالله رقیب حامد کرزی رقم خواهد خورد؟ وآیا ایالات متحده ومتحدین غربی وی درچنین یک مقطع زمانی به عوض کرزی از عبدالله حمایت خواهندکرد؟

این حدس وگمان شاید کمرنگ تر از آنچه واقعیت است باشد. اظهارات تایید ناشده یی مبنی برکمک مالی گروه های مشخص در ایران برای مبارزات انتخاباتی هردو رقیب در محافل سیاسی کشور وجود دارد .هرچند سند ویا مدرکی درمورداین اظهارت تاهنوز به دسترس نیست اما اعلام پیش ازوقت حمایت ایران از نتایج انتخابات 29 اسد وبه نحوی مشروع دانستن این انتخابات درحالی که جامعه ی جهانی به خصوص ایالات متحده و بریتانیا این انتخابات را پر از تقلب و تخطی میداند   حدس و گمانها در پیوند به تحرکات ایران را دراین موضوع بیشتر پررنگ میسازد .روابط گذشته ی دولت ایران با جبهه ی شمال که داکتر عبدالله به عنوان یک فرد مطرح درآن حضور داشت موضوع دیگریست که احتمال حمایت وسرمایه گذاری غرب به خصوص ایالات متحده را بالای این نامزد کمرنگ میسازد.

 

هرچند رسانه ها از تلاش برای ایجادحکومت ائتلافی (کرزی،عبدالله ) توسط امریکا وبریتانیا خبر میدهند و تبصره هایی دراین مورد نیز صورت گرفته است اما بعید نیست که سیاست گذاران کهنه کار غربی وامریکایی درتلاش حرکت دیگر و جدا ازاین همه نباشند. زیرا با توجه به آنچه دربالا گفته شد  امید ایالات متحده ی امریکا برای حمایت از هردونامزد کمرنگ تر از هروقت دیگر است .وشاید استراتیژیست های امریکایی به این باور نباشند  که میتوانند از طریق یکی ازاین دوتن اهداف خود را درافغانستان ومنطقه دنبال کنند وکمتر نظر بدهند که درحالیکه یک حکومت پرخاشگربا امریکا  وخوشبین به ایران درافغانستان حاکم باشد ایالات متحده  و درمجموع غرب روزانه دها سرباز خود را درافغانستان از دست بدهند ، ملیونها دالر هزینه به مصرف برسانند ، وسرنوشت گروه عظیمی از شهروندان خود دراین سرزمین را با خطر مواجه سازند .

      


بالا
 
بازگشت