محمد محسن نظری
حفظ قدرت یا نماینده گی از مردم
هفته نامه آگاه
در حالیکه بیشتر از 15 روز به بر
گزاری انتخابات ریاست جمهوری و شورا های و لا یتی باقی نمانده است.
نشست هاو جلسات عمومی پارلمان کشور به دلیل عدم حضور وکلا و تکمیل نصاب تا بعد
از ختم انتخابات
تعطیل گردید .
این در حالیست که حضور نماینده گان در جلسات عمومی پارلمان، یا لا اقل وجود
آنها در یگانه مرجع قانون گذاری کشور( پارلمان )به خاطر جستجو و راه حل های
برای بر گزاری انتخابات شفاف و عادلانه که در این اوخر نگرانی های را بین
نامزدان ریاست جمهوری و مردم به بار آورده است بیشتر از هر وقت دیگر احساس می
شود.
در این حال گفته می شود که اکثریت نماینده گان مردم در پارلمان کشور به
نحوی ا ز انحا مشغو ل فعالیت های سیاسی و یا کمپاین به نفع فرد مورد نظر شان
در انتخابات ریاست جمهوری بوده ویا خود در ردیف معاونین نامزدان ریاست جمهوری
هستند.
محمد یونس قانونی رییس پارلمان
اوایل همین هفته،
به استناد پیشنهاد کمیته اعضا و فیصله اعضای حاضر گفت که وکلا قوانینی را که
در اولویت قرار دارند عجالتأ در کمیسیون ها به بحث خواهند گرفت. ولی تعدادی از
نماینده گان این حکم را غیر قانونی خوانده اظهار نمودند تا زمان تکمیل نصاب
جلسات هر فیصله ی غیر قانونی خواهد بود.
گل پادشاه مجيدي نماينده مردم پکتیا در مجلس نماینده گان در حالیکه تعطيل پارلمان را رد می کند می گوید که در حال حاضر تنها جلسات عمومی پارلمان تعطيل است؛ ولي كار در كميسون ها جريان دارد، به باور مجیدی كار اساسي پارلمان کار در كميسون ها ست که هم اکنون جریان دارد.
اینکه گفته می شود که تعدادی از وكلا در كمپاين نامزان مورد نظر شان مصروف اندآقای مجیدی با تائید این مورد گفت که مشکل اصلی مصروفیت تعدادی از نماینده گان در كارهاي شخصي ، تجارت و سفرهاي خارجي شخصي است که بارها اين مساله از جانب برخی از نماینده تكرار گردیده است. این موضوع همیشه مشکل کمبود نصاب در جلسات پارلمان را ببار آروده است.و لی یک مورد دیگر را هم باید در نظر داشت که اگر نماینده گان به یک نواخت به پارلمان حضور داشته باشند ممکن نیست آنان با موکلین به تماس شده و به مشکل آنها رسیده گی نمایند
آقای مجیدی در حین حال هیات رهبری پارلمان را طرف خوانده گفت که اخلاقاً و قانوناً باید هیات رهبری مجلس بی طرفی خود را حفظ نمایند که چنین نیست و به همین نسبت مسوولیت های شان را به شکل درست ادا نمی نمایند .
اما احمد بهزاد نماينده مردم هرات در مجلس نماینده گان می گوید که متاسفانه فعالیت های پارلمان کشور از مدتي به این طرف به رکود مواجه گردیده است به خصوص در بخش نظارت بر دستگاه حكومتي، پارلمان عملاً زمين گير شده و دلیل اصلی نفوذ دولت در داخل پارلمان است که تعدادی از نماینده گان را متعهد به دولت ساخته است و به همین دلیل پارلمان در بخش قانون گذاری و نظارت از اعمال حكومت كنار زده شده است با آنکه در نظر بود قبل از رخصتی ،پارلمان گروپ قوی برای نظارت از انتخابات تشکیل دهد ولی در زمان رخصتي تعداد از وكلا را آقاي كرزي با پرداخت سفريه هاي گزاف به ولايات اعزام و مسوول كمپاين تعیین کرد که عملاً به كمپاين پرداخته و وظایف اصلی شان را از یاد بردند .
آقای بهزاد اضافه کرد که اخلال در تکمیل نشدن نصاب پارلمان برنامه قبلأ طرح ریزی شده دولت بود تا نماینده گان نتوانند تشکیل جمعیت داده و موارد و تخطی ها را بر جسته سازد ؛زیرا کرزی تصور می نماید که وقتي نظارتي وجود نداشته باشد او می تواند به خاطر آرام كاري را که می خواهد انجام دهد .
فرهاد نجرابي محصل دانشگاه كابل می گوید که مساله غیابت نماینده گان در پارلمان نه تنها در حال حاضر بلکه از شروع کار پارلمان یک مشکل اساسی بوده و حال فکر می كنم كه اين تصميم دست حكومت است.
اما اینکه قانونأ نماینده گان مجلس می توانند در زمانیکه عضویت پارلمان را به عنوان نماینده مردم در یگانه نهاد قانوگذاری کشور دارند. به فعالیت های سیاسی و کار های دیگر مشغول باشند. به باور نجيب محمود استاد حقوق در دانشگاه کابل، وكلا پيش ازينكه متوجه اموركاري پارلمان باشند بیشتر براي يكي از كانديداني كه مورد نظرشان است در روند انتخابات كمپاين مي كنند. به نظر من اكثريت نماينده هاي محترم فعلاً مصروف كمپاين و مصروف كارهاي سياسي براي انتخابات مي باشند وحد اکثر مجازات در همچو موارد برا ی نماینده گان کسر معاش است که آنها به آن نیاز ندارند. به هیمن دلیل اهمیتی چندانی به غیابت شان در پارلمان نمی دهند.