دکتورمحمدشعیب مجددی
27 سپتامبر 2009
فساد اداری مادر زاینده انتخابات تقلبی
راه نجات چیست؟
میگویند : علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد . از ادارهء که تا گلو در لجنزار فساد اداری غرق است؛ توقع انتخابات شفاف و صادقانه ،خواب وخیالی بیش نمیباشد . رسانه های گروهی راپور بیش از دوهزار تقلب خورد وبزرگ در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی افغانستان را پخش نموده اند . بی بی سی به تاریخ 9 سپتمبر 2009 اعلامیه (EU EOM) گروه نظارتی اتحادیه اروپا بر انتخابات افغانستان که متشکل ازهفتاد وپنج ناظر و تحلیل گر از بیست وپنج مملکت میباشد ؛ چنین ثبت نموده است «صد ها هزار رای به شکل غیر قانونی به صندوقها ریخته شده است کمیسیون انتخابات افغانستان در شمارش آرا این گونه آرا را نیز شامل کرده و آنرا به مجموع آرای انتخابات افزوده است. از آرای مجموع 18877 مرکز رای دهی که به تاریخ شش سپتامبرشمار شده بود در 2451 مرکز رای دهی آرای که به یک نامزد مشخص داده شده بود بیش از 90 فیصد را تشکیل میداد . آرای استفاده شده در 214 مرکز رای دهی بیشتر از تعداد رای دهندگان درین مراکز بوده است» دیمیترا لوانو معاون گروه نظارتی اتحادیه اروپا به بی بی سی گفت :« از مجموع یک ونیم ملیون آرای که در مورد آن شک وتردید وجود دارد 1.1 ملیون آن به نفع حامد کرزی به صندوقها ریخته شده است .سه صد هزار رای دیگر به نفع داکتر عبدالله عبدالله رقیب اصلی آقای کرزی و 92 هزار رای دیگر نیز به نفع رمضان بشر دوست که در جایگاه سوم قرار دارد به صندوقها ریخته شده است . در مورد سلامت آرائی که در دوهزار و پنجصد محل رای دهی به صندوقها ریخته شده تردید وجود دارد .»
برخی رسانه ها منجمله شبکه ABC نیوز امریکا ازقول مقامات غربی گزارش کرده اند « احتمال دارد تعداد مجموع آرائی که به اشکال غیر قانونی به صندوقها ریخته شده است بیش از یک ونیم ملیون رای باشد »
برعلاوه راپورهای تقلب در انتخابات افغانستان ازطریق مؤسسات ورسانه های بین المللی ، چشمدید های تقلب در انتخابات توسط مردم ما از سراسر افغانستان نیز شفافیت انتخابات را با پرده های تاریک پیچیده و مشروعیت آنرا زیر سوال قرار میدهد . به نمونه های به اصطلاح « مشت نمونه خروار» توجه میکنیم.
حاجی محمد بریز از سران پنجاه هزارقوم بریز ساکن ولسوالی شورآبک ولایت قندهاربه تلویزیون فارسی بی بی سی گفت: « در روز انتخابات هیچ کس از ولسوالی شورآبک به مراکز رای دهی نرفت. هیچ صندوقی هم به این مراکز آورده نشد. آنها خودشان صندوق ها را پر کردند. تا جایی که من اطلاع دارم 29823 برگه رای در صندوق ها ریخته شد. آنها خودشان این کار را کردند. هیچ کس از ولسوالی ما از این کار خبرندارد.ما چیزی را که می گویم می توانیم ثابت کنیم. ولسوالی موجود است، مردم موجود است، کارت های رای دهی مردم در دست شان است. هرکسی که بخواهد می تواند به آنجا رفته و تحقیق کند. اگر کسی رای می داد کارت شرکت در انتخابات او (مطابق دستورالعمل انتخاباتی ) باید سوراخ می شد. از طرف دیگر شماره کارت ها را می شود با شماره روی برگه ها مطابقت داد. بالاخره میشود فهمید که برگه ها توسط چه کسانی علامت گذاری شده. ثبوت(سند) بسیاری در دست است.»
در تازه ترین راپورهای تقلب در انتخابات افغانستان یک رهبر قومی ولسوالی زازی آریوب در ولایت شرقی پکتیا به گزارشگر بی بی سی گفت : « در نشانه گذاری 900 برگه رای به نفع حامد کرزی کمک کرده است. این رهبر قومی همچنین گفته است که در یک روستای همجوار ، برادرزاده او دریک مرکزرای دهی مردی را دیده که 2000 برگه رای دهی را به نفع آقای کرزی نشانه گذاری کرده » کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی افغانستان، که مورد حمایت سازمان ملل متحد قرار دارد، گفته است که وجود تقلب در برخی حوزه های رای گیری بارز و مشخص بوده است.سازمان ملل متحدازمسئولان انتخاباتی درافغانستان درخواست کرده که در بررسی ادعاهای تقلب ودستکاری درانتخابات ریاست جمهوری افغانستان ازدقت بیشتری کار گیرند.
کای آیدی، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان می گوید اگر ادعای تقلب در حوزه رای گیری ثابت می شود، مسئولان کمیسیون انتخابات و کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، باید آرای این قبیل حوزه ها را از مجموع آرای شمارش شده حذف کنند.تقلب در انتخابات باعث گردید که سفیر امریکا در کابل ویک مقام ارشد سازمان ملل متجد با حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان دیدار و پیرامون نگرانی های موجود در باره نحوه انتخابات با اوگفتگو نمایند. یکی از موارد دیگری که نشان میدهدانتخابات افغانستان به نگرانی های جدی بین المللی تبدیل شده است ؛ دیدار تنش آلود حامد کرزی با ریچارد هولبروک نماینده مخصوص اوباما در امور افغانستان و پاکستان میباشد . برعلاوه وزرای خارجه اروپادرکنفرانسی که درسویدن برگزار شده بود به لزوم شفافیت و بررسی تخلفات انتخابات افغانستان تاکید کردند . برنارد کوشنر وزیر خارجه فرانسه درین کنفرانس گفت : « تا زمانیکه مقامهای افغانستان به ادعاهای مبنی بر تقلب در انتخابات رسیدگی نکرده اند ، کمک دهندگان بین المللی افغانستان از جمله اتحادیه اروپا برای تعهد پول بیشتر به این کشورجنگ زده ملاحظه خواهد داشت.» با درنظرداشت صحبتهای رهبران جهان خصوصا اروپانیان پیرامون طریق برگزاری و تقلب در انتجابات افغانستان تاثیر مستقیم بر کمک های اقتصادی بین المللی دارد که مستقیم وغیر مستقیم ضرر آنرا مردم افغانستان میچشند.
با این حال، حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان با انتشار اعلامیه ای از نتایج ابتدایی انتخابات استقبال کرده و از کمیسیون انتخابات افغانستان به خاطر حفظ «بی طرفی» در اجرای کارش قدردانی کرده است. همچنان داکترعبدالله عبدالله میگوید : «این (کمیسیون مستقل انتخابات) اصلا مستقل نیست، از رئیس جمهور کرزی جانبداری می کند.» او افزود: «این (کمیسیون) فاسد بوده است و بدرفتاری های آن حالا زیاد شده. من فکر می کنم که این به سود کشور نیست که کسی که به تقلب گسترده دست زده، کشور را برای پنج سال دیگر رهبری کند.»
فساد گسترده وتقلبات بزرگ در انتخابات افغانستان بدون شک توسط قدرتمندان اداری ، منطقوی ، خارجی ومامورین کمیته مستقل انتخابات صورت گرفته است . حالا که بوی وتعفن لجنزار فساد اداری در دفتر کمیته مستقل انتخابات دماغ مردم افغانستان و جهانیان را آزارمیدهد وسرصداهاازچهاراطراف افغانستان وجهان بلند است ؛ سوال درین است که این همه تقلب را چه کسانی انجام داده اند؟ آیا رئیس ، معاونین ، منشی دارالانشا و مامورین بلند رتبه کمیته مستقل انتخابات در آن تقلب ها دست داشتند وشریک میباشند ؟ ویا از جهان تقلب که در زیر ریش آنها صورت گرفته است بی خبر و در خواب بودند ؟ سوال مهمتر اینست که شخص رئیس جمهور که این مامورین عالیرتبه کمیته مستقل انتخابات را انتصاب نموده است همچنان کاندیدان دیگر که در مناطقی از قدرت فوق العاده برخوردار میباشند ؛ درین تقلبات انتخابات مستقیما شریک میباشد یا خیر ؟ درین نوشتار واقعا هدف کوبیدن ویا تائید کاندیدی نمیباشد که آنرا درجای وزمان و نوشته دیگری بحث خواهیم کرد ؛ بلکه هدف بیان حقایق انتخابات ونتایج آن است که به سرنوشت مردم ما مستقیما ارتباط دارد .برای اینکه اعتراض نشود که یکطرفه از یک کاندید نام برده شده است در حالیکه صحبت راجع به همه کاندیدان بحث را به درازا میکشاند ؛ راجع به رقیب درجه اول حامد کرزی ، داکتر عبدالله عبدالله نیز این سوال را باید مطرح ساخت. در مناطقی که عین تقلب ها به نفع داکترعبدالله عبدالله صورت گرفته است آیا ایشان ویا دست اندرکاران اداری طرفدار ایشان در آن مناطق نقشی بازی نموده اند یا خیر؟ آیا ایشان ازین تقلب ها به نفعشان خبر دارند ویا شریک میباشند ؟ حالا که مثل روز روشن است که این تقلبات را مرغان هوا انجام ندادند بلکه اشخاصی که موطف شده بودند صادقانه به وطن ومردم خدمت نمایند. با رای مردم احترام قایل شوند و به سرنوشت آینده مرم رنجکشیده ما بازی نکنند و دروازه بزرک بدبختی هاومصائیب که شاید دامنگر خودشان وخانواده هایشان نیزگردد ؛ باز ننمایند . تأسف ... تأسف ... وبازهم تأسف که در پیشبرد این وظیفه مهم ناکام وناکام عرض اندام نمودند. اگر با اعلان نتیجه انتخابات فریادهای صادقانه مردم بلند گردید و این فریاد ها به حرکت ومبارزات خیابانی انجامید و خدای ناخواسته ،خدای ناخواسته خاک بر زبانم در ودیوار وطن عزیز ما یکبار دیگر به خون بی گناه وبا گناه رنگین گردید . آیا کمیته مستقل انتخابات و کاندیدان که درین تقلب کاری شریک بودند و مربیان داخلی و خارجی شان مسئول آن نخواهند بود ؟ برعلاوه نتیجه انتخابات زاده تقلب آیا رئیس جمهور متقلب را حکمفرما نمی سازد؟ و اگر چنین روز سیاهی بر وطن ما حمکفرما شود چه خواهد شد .
نتیجه چه خواهد شد؟
با در نظرداشت هفت سال گذشته که نسبی رنیس جمهور در یک انتخابات کم تقلب پنج سال پیش بر اریکه قدرت نشت نتیجه را می بینیم که امنیت روز بروز خرابتر میشود . فساد اداری به اوج خود رسیده و با ریختن صدها ملیارد دالراز جیب دوست ودشمن ، اروپا وامریکا ، عرب وعجم در وطن عزیزما ، هنوز ملیونها انسان نان خوردن راندارند وصدها هزارمعیوب ،بیوه زن ویتیم در انتهای بدبختی زنده گی را دنبال مینمایند صدها هزارطفل و نوجوان وطن یا از نعمت کسب تحصیل محروم ویا در زیر اشعه آفتاب سوزان در فضای آزاد روی خاکزار های صحن مکتب درس میخوانند اگر از هزاران بدبختی دیکر یادکنیم از اصل موضوع بیرون خواهیم شد . عادلانه نخواهد بود اگر از خدمات وفعالیتهای که شده چشم پوشی نمائیم به یقین میتوان از خدمات وفعالیتهای زیادی از جمله رسانه های گروهی نام برد .
با درنظرداشت حقایق ثبت شده ، در لجنزار فساد اداری و تقلبات گسترده در انتخابات نتیجه چنان خواهد بود که رئیس جمهوری تقلبی این یا آن بر اریکه قدرت بنشیند. پنج سال بعد مردم و وطن ما در چه حالتی و در کجا خواهند بود ؟ تصور آن از تحمل خارج است . حالا که کمیته مستقل انتخابات که زاده فساد اداری هفت سال گذشته میباشد چنین گلی را به آب داد منتظر نتایخ منفی وناگوار آن نشستن معقول نخواهد بود کاندیدان این دور انتخاباتی نیز یکبار عمیقتر به عمق فاجعه وسرنوشت افغانستان بنگرند و نفع مردم و وطن را بر نفع شخصی و فامیلی ترجیح دهند . دستهای خارجی نیر اگر شمه انسانیت درسرها و دلهای شان موجود است سی سال خون ریزی وبدبختی های مردم افغانستان را مد نظر گرفته عقیده نصب اشخاص مورد نظر خود را در اریکه قدرت از سر بدر نمایند واز شکست انگلیس و اتحاد جماهر شوری در افغانستان دزس عبرت بگیرند . مردم مؤمن وغیورافغانستان با خون دوملیون شهید، پنج ملیون مهاجر، صدها هزار ینیم ، بیوه زن، معیوب وویرانی وطن پوزه کرملین نشینان را به خاک مالیدندو امپراتوری ارتش سرخ را سرنگون نمودند در نتیجه رقیب پر قدرت امریکا یعنی اتحاد جماهیر شوروی ،توسط مردم افغانستان به زباله دادن تاریخ فرستاده شد . با شکست روس ترس ووحشت از خواب شیرین قصر سفید نشینان رخت سفر بست وسود و نقع بی حد واندازه نصیب امریکا و اروپا گردید. امروز وظیفه امریکا واروپا میباشد که فقط وفقط دََین خود را در مقابل مردم افغانستان ادا سازند و اجازه دهند تا مردم آزادمنش و ترقی خواه افغانستان زعیم ورهبر خود را آزادانه انتخاب نمایند ودر زیر سقف صلح ، اتحادوامنیت نفسی به راحتی بکشند.
به عبارت اول این نوشته بر میگردیم «علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد» حالاکه همه میدانند تقلب درانتخابات افغانستان آنقدر وسعت دارد که به هیچ عنوانی نمیتوان توقع انتخابات شفاف وصادقانه را آرزو داشت ؛ به یقین هیچیک از کاندیدان به هر عنوانی که بر اریکه قدرت نشانده شوند موفق نخواهند بود واوضاع مملکت وخیمتر خواهد شد . سناریوی دیگرحکومت ائتلافی (کرزی-عبدالله) میباشد که روزنامه های معتبر بریتانیائی سندی تایمز ودیلی تلگراف مرتب ار خوشبینی و تلاش امریکا وبریتانیا نسبت به این ائتلاف خبر میدهند .حکومت ائتلافی هم در گذشته نتیجه مثبت نداشت در آینده هم چشم امید به آن دوختن به جز تاریکی مژدهء نخواهد داشت. سناریوی دیگرکه هرگاه انتخابات به دوردوم برود نتیجه چه خواهد بود؟ میگویند:« آزموده را آزمودن خطا است » ازین انتخابات در زیرسقف فساد اداری و تقلبات گسترده چه نتیجه مثب بدست آمد که به دوردوم تجربه شود . آنچه گمان میتوان زد بعد از اعلان نتایج نهائی انتخابات در کوتاه مدت یا دراز مدت ، جنگ ، خونریزی ، فساد اداری ، ناامنی ،فقر و صد ها بدبختی دیگر سایه شوم خود را بر سقف خانه های مردم وطن عزیز ما پهن خواهد کرد ومهمتر از آن با اندکی بی اعتنائی و بی توجهی باز بگویم «خدای ناخواسته ،خاک بر زبانم» دوری اقوام ومناطق افغانستان جدی تر از گذشته خواهد گردید. من به هموطنان عزیزمردم شریف افغانستان اطمینان دارم که به هیچ وجهی هیچ نیروی را اجازه نمیدهند که وطن عزیز ما را پارچه پارچه وتجزیه نماید اما این خطر از حقیقت دور نیست که افغانستان با همین شکل جغرافیائی وتشکیلات باقی بماند اما اقوام ومناطق افغانستان زیر سقف همین نقشه امروزی در جدائی ودوری حیات بسر ببرند . مثل اعضای یک خانواده که باهم قهر باشند . وطن عزیزما افغانستان با گلهای از اقوام ، مناطق وزبانهای متنوع ، زیباترین باغ قشنگ ومقبول در روی زمین میباشد . وظیفه همه مردم افغانستان است تابرای دفاع ،سربلندی ،آزادی ، آبادی ،اتحاد ،اتفاق ،امنیت ، ترقی و تمدن وطن عزیزافغانستان از دل وجان کوشیده و به دستهای خارجی و داخلی مستقیم وغیر مستقیم اجازه ندهند تا با سرنوشت مردم وتمامیت ارضی آن بازی نمایند . حالا که صحبت ار تقلب در انتخابات و نتایج بعد از آن در میان است به یقین هر یک از مردم افغانستان نظری در بیرون رفت ازین معظله دارند من هم منحیث یک فرد که از دل وجان افغانستان ومردم شریف هموظنان خود را دوست دارم نظری ارائه میدارم .
راه بیرون رفت از فساد اداری وتقلب انتخابات
نتایج این انتخابات که زاده فساد اداری و تقلبات گسترده است به نفع افغانستان نمیباشد . همه کاندیدان ریاست جمهوری بواسطه خدمت به وطن ومردم و جلو گیری از جنگها وبدبختی ها بهتر خواهد بود از صحنه کنار بروند وبه زندگی عادی خود ادامه دهند و درین شرایط استثنائی بهتر این خواهد بود که شورای ملی افغانستان (ولسی جرگه) و(مشرانو جرگه) با (شورا های ولایتی) به شمول تعدادی از بزرگان افغانستان که شامل این مراکز نمیباشند ؛ درحقیقت (لوی جرگه) را تشکیل داده وازبین مردم متقی ،مؤمن ، صادق ،وطندوست ، عالم وخیرخواه افغانستان رنیس جمهور ، وزرا، والیان و دیگر مقامهای کلیدی را برای یک دوره موقت بیشتر از یک سال انتصاب نمایند تا امور را به پیش ببرند. درین مدت همچنان که روی بعضی مواد قانون اساسی غور وبررسی ضرورت است ؛ اساس سیستم حکومتی واداری معقول که برای همه مردم افغانستان قابل قبول و عاری از فساداداری وتقلب باشد طرح و عملی نمایند.افغانستان سرزمین مردم غیور ،شجاع ،جانفدا وفداکار میباشد درین مملکت قطع الرجال نیست وهزازان شخصیت عالی در داخل وخارج مملکت وجود دارند که میتوانند این کشنی شکسته را به ساحل خوشبختی برسانند . امیدوارم اهل خبره وطن عزیز راه های بهتری را اگر سراغ دارند تجویز نمایند تا مردم شریف ،نجیب و مصیب دیده افغانستان ازین لجن زاز فساد اداری وتقلبات انتخاباتی نجات یافته در روشنی روز جدید نفسی به راحتی کشیده و روزگار را در زیر سقف سعادت ، کامرانی ،آزاردی ،آبادی ،غرور ، سربلندی ، اتحاد،اتفاق ،امنیت ،توانمندی دنبال نمایند . در اخیر برای قدرتهای خارجی که 36 کشور بیش ازهفتاد هزار نیرو درافغانستان دارند و ملیارد ها دالر را ماهانه اکثرا خرج نطامی وجنگ میکنند و جوانان شان هر روز در افغانستان کشته میشوند مژده بد اینست که در گذشته هیچ نیروی نطامی مردم افغانستان را شکست داده نتوانسته است به اطمینان میگویم در آینده نیز ممکن نیست تکرار احسن است که از انگلس وروس درس عبرت گرفته شود. اما مژده نیک اینست که مردم افغانستان مهمان نواز و عاشق ترقی و تمدن میباشند شما به پاس اینکه دَین خود را ادا کرده باشید به عوض بمباردمان خانه های گلی مردم افغانستان و کشتار اطفال وزنان و دست آورد وبهانه دادن به نیروهای تجاوز گر دیگری که بنام دوست عین اعمال را انجام میدهند ؛تغیر پالسی داده ؛ اولاً مبارزات و فعالیتهای که خلاف عقاید دینی ، ملی ، فرهنگی وعنعنوی مردم افغانستان میباشد ؛ حتی به فکر وذهن خود راه ندهید چه رسید به اینکه تلاش عملی نمودن آنردر سر بپرورانید. این یک موضوع حساس میباشد و تاریخ ثابت میسازد که مردم افغانستان تا آخرین فرد جان خود را به دفاع از دین نوامیس وافتخارات ملی فدا مینمایند. ثانیاً به عوض مصارف بیجای نظامی که نتیجه آن شکست خواهدبود در بازسازی افغانستان نیرو اقتصادی وانرژی معنوی خود را صرف نموده مکتب ، شفاخانه، سرک ، فابریکه، خانه، پل وده ها تاسیسات خیرالمنفعه دیگر آباد نمائید تا از یک طرف افغانستان آباد شود ومردم آن مصروف تحصیل وکار گردیده به آرامی زندگی کنند از سوی دیگر شما از دوستی ومهمان نوازی مردم افغانستان خاطرات نیکی ثبت تاریخ خود خواهید نمود . امید است دانشمندان واهل خبره با نطریات نیک بر غنای این نوشته افزوده ومردم ما ازبین نظریات بهترین را انتخاب و به شاه راه سعادت وموفقیت رهنمون گردند.