عبدالبصیر فیروز

 

بن بست در فعالیت های اقتصادی کشور

 

دوره دلهره ،بیم و امید سه ماه انتخابات و نتایج حاصله از آن، در هر صورت به پایان رسید؛ ولی تاثیرات منفی  ناشی از آن، بر زندگی مردم از جمله، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصاد دولت و ملت، اثرات منفی بر جای گذاشته است.که تا هنوز هم تغییر وضعیت، یعنی نظام بعد از انتخاباتt نتوانسته است امید را در زنده گی عادی  مردم و اقتصاد کشور برگرداند.

درسه ماه گذشته اکثر فعالیت های اقتصادی درکشور متوف گردیده و یا در حد اقل فعالیت قرار گرفته بودند تا حدی که حتا دست فروشان و کسبه کاران نیز از گزند آن در امان نماندند، صادرات به آخرین حد کاهش یافته و امیدی برای واردات نیز و جود نداشت، در آمد مالیاتی و گمرکی کشور در حد اقل کاهش یافته و سرمایه گذاری های بزرگ از کشور رو گشتاندند، ولی با این همه اکنون وضعیت اقتصادی کشور بعد از انتخابات در چه حالتی  قرار دارد.

به گفته محمد قربان حقجو رییس هیات عامل اتاق های تجارت و صنایع کشور، تجارت و سرمایه گذاری از هفت سال بدین سو در کشور تحت تاثیر شرایط از جمله امنیت، اداره، حکومت داری و تاثیرات منفی فساد اداری و ... قرار داشت. که در بعضی از عرصه ها دست آورد های داشتیم، اما طی چهار ماه گذشته در جریان کمپاین و در جریان بعداز اعلان نتایج انتخابات، تجارت و معاملات بطی پیش میرود، سرمایه گذاری ها تقریباً متوقف شده، حجم واردات و صادرات پائین آمده، بیکاری و فساد به اوج خود رسید

 حقجو ادامه میدهد که اکنون در بسیاری از عرصه ها تاثیرات مثبت در تجارت بروز کرده است و تا حدودی تشویش سکتور خصوصی برطرف گردیده است؛ ولی اکنون  چالش عمده فساد اداری و ایجاد تشکیل یک کابینه کارا است تا اعتماد مردم و جامعه جهانی را حاصل کرده بتواند.

در همین حال فتح حسین یک تن از عمده فروشان برنج در مندوی کابل میگوید که بازار فروشات ما در گذشته بسیار کند بود، اکنون اندکی کار ما رونق گرفته، و لی به هیچ صورت قناعت بخش نیست. امید میرود که آهسته آهسته بازار ها رونق بیشتر پیدا کنند و فروشات خوب شود، با اعلان نتایج انتخابات در طول چند روز نرخ ها یک اندازه پائین آمده، ولی از مسوولین توقع داریم تا بالای قیمت ها کنترول بیشتر داشته، شرایط بهتر امنیتی را برای تجار، سرمایه گذار و در مجموع مردم افغانستان فراهم نمایند.

حاجی راز محمد وارد کننده مواد ارتزاقی در مندوی کابل می گوید که بی نظمی، عدم اعتماد مردم نسبت به وضع کشور تقریباً 20-30 فیصد قیمت ها را بالا برد، نسبت همین مشکلات کسی مال وارد نمی کرد که هنوز هم مارکیت ها به حالت عادی بر نگشته است، در چند روز گذشته موتر های عامل اموال مادر چهار دروازه کابل توقف داده شده بود که هزینه گزافی را بالای ما تحمیل کرد؛ ولی باز هم وضعیت حدود 15در صد بهبود یافته است.

در حال حاضر مشکلات عمده در مسیر شاهراه هاو در دروازه های کابل بیش از حد است که ترافیک و پولیس به گونه غیر قانونی از ما پول مطالبه می نمایند.

اما به باور پوهندوی سید مسعود استاد اقتصاد در دانشگاه کابل درانتخابات دو ماه گذشته عواید دولت ماهانه به یک ملیارد افغانی پائین آمد، صادرات میوه خشک و تازه تقریباً به 50 فیصد رسید و قیمت ها رو به افزایش بود، تاثیرات منفی بالای اقتصاد کشور بجا گذاشت.

و لی  بعد از اعلام نتایج به نفع کرزی باز هم تعیین ضرب الاجل ها از جانب دولت امریکا، اتحادیه اروپا و ملل متحد به دولت تحت فرمان کرزی مبنی بر ساخت دولتی که در شش ماه فساد را بر چیند، در حقیقت یک نوع ترس میان مردم ایجاد کرد مبنی بر اینکه شاید جهان بعد از شش ماه کمک های خود را قطع کنند از این سبب سرمایه گذار، کار های خود را آهسته آهسته کاهش میدهد تجار به واردات دست نمی زند و از ذخایر قدیمی خود استفاده می کند و کسانی که تلاش میکند که درین شش ماه دست و پاچه خواهد شد و به کار های منفی اقتصادی دست خواهد زد که تاثیرات خود را بالای اقتصاد کشور ببار می آورد.

 استاد مسعود ادامه می دهد که، عدم موجودیت کارگاه های اقتصادی قوی در اطراف آقای کرزی و عدم موجودیت یک طرح افغانی بود که صلاحیت ها به کشور های خارجی سپرده شده بود وخارجی ها پروژه های را روی دست می گرفتند که الویت چندانی نداشتند، اگر ما یک تیم کاری آگاه از اقتصاد دانان کشورتشکیل دهیم، این تیم طرح خود را در عرصه های مختلف با دولت شریک سازد. تا بتواند نقاط کاری خود را در بلند بردن نیروی کار، سطح سرمایه گذاری اقتصادی، منسجم سازیم بدون شک که سطح زندگی ما تغییر وارد می شود.

 

 


بالا
 
بازگشت