بومان علی قاسمی
جنگ تریاک
افغانستان بعد از دهه نود میلادی میدان جنگ ها و رقابت های گروه های مختلف جرایم پیشه در جهان قرار گرفته است .
این کشور از نگاه جغرافیایی موقعیت خاصی را دارد و راه ارتباط مناسب بین شمال با جنوب و شرق با غرب آسیا میباشد .
بعد از سقوط حکومت داکتر نجیب الله و تشکیل حکومت های مجاهدین قوماندانان محلی مجاهدین توسط گروه های مختلف مافیای بین المللی خریداری شده و در صدد جمع اوری پول و سرمایه گردیدند .
مردم خطه جنوبی افغانستان و مهم تر از همه ولایت هلمند در عصر حاکمیت های شاهی و داود خانی نیز به کشت تریاک علاقه داشتند و کوکنار در ولسوالی های کجکی ، نوزاد و موسی قلعه این ولایت کاشته میشد اما بسیار محدود و حاصلات تریاک ان توسط شماری از قاچاق بران افغانی وبلوچ های ایرانی به خارج ار افغانستان قاچاق میگردید .
بعد از روی کار امدن حکومت های مجاهدین در دهه نود میلادی کشت کوکنار در این خطه افزایش یافت که تجارت تریاک ان شهرت جهانی یافت و زمین داران ولایت های ننگرهار، بدخشان ، بلخ و قندهار نیز متوجه این عاید بزرگ شده و کشت کوکنار را جایگزین کشت پنبه و مواد خوراکه نمودند .
کارخانجات تولید روغن که بیشتر از پنبه دانه استفاده مینمودند در ولایت های کندز و هلمند بنام های سپین زر و تصدی بست درب های شان بسته شد و وسایط ان توسط قوماندانان محلی یا دزدان مسلح تخریب و به پاکستان انتقال یافته و در جمع آهن پاره بفروش رسانیده شد .
کارخانجات تولید هیروئین در ولایت های بدخشان ، ننگرهار و هلمند ساخته شده و به حدی فعالیت کسترده و پیشرفته را اغاز کردند که بازار کارخانه های هیروئین سازی دره و افریدی هارا در مناطق مختلف ایالت سرحد پاکستان سرد نمود و مافیای جهان را متوجه افغانستان ساخت .
درهلمند حکومت محلی تحت رهبری ملا رسول اخند زاده تشکیل و با فشار مافیای بین المللی خانو یکی از فرماندهان بدنام و خونخوار سابقه دار وابسته به حزب دموکراتیک خلق سهیم قدرت شده و از طریق خانو مافیا توانست ریشه ریشه هلمند و حتی جنوب افغانستان را مطالعه و فرماندهان مشهور مانند گل اغا شیرزی و خان محمد در قندهار و جان محمد در ارزگان را باخود یکجا نمایند . که با مرگ ملا رسول ، شیرمحمد اخند زاده فرزند ملارسول نیز از شمار افرادی بود که توسط مافیا گماشته شده بود.
با روی کار امدن گروه طالبان فعالیت این افراد دراین ناحیه ضعیف تر شد و رهبران محلی طالبان در ابتدا دلسردی به این کار نشان دادند . اما بعد از ورود نیروهای عرب تبار و خارجی درافغانستان در ضمن اینکه افغانستان به پایگاه اصلی ترورزم تبدیل شد ، رهبران احزاب ترورستی تندروان اسلامی تریاک را بزرگ ترین راه عاید شمرده و طالبان را قناعت دادند تا کشت کوکنار را در افغانستان رونق و افزایش دهند .
طالبان با رونق دادن کشت کوکنار از محصولات ان مالیات میگرفت و تریاک توسط فرماندهان گروه های ترورستی تند روان اسلامی ، سازماندهی شده جمع اوری و برای مافیای بین المللی مواد مخدر بفروش میرسید .
ترورستان با معامله چند ساله تریاک در افغانستان قدرت قابل ملاحظه یی را در جهان کسب نمودند و حتی در بدل معامله مواد مخدردر افغانستان از همکاری های خوب اعضای مافیا بهره برداری نموده و توانستند در قلب کشور های غربی نفوذ نمایند .
با وقوع سانحه 11 سبتامبر وتغیرسیاست جهان در سال 2001 میلادی حاکمیت ترورستان بین المللی تحت حمایت طالبان از افغانستان برچیده شد .
با تشکیل کنفرانس بن در ماه دسمبر سال 2001 میلادی چهره ناشناخته و غیر مشهوری بنام حامد کرزی که یک دهه قبل بحیث آمر اطلاعات حزب جبهه ملی نجات افغانستان به رهبری صبغت الله مجددی در پشاور کار میکرد، بحیث رئیس حکومت موقت در افغانستان معرفی گردید .
با تشکیل حکومت موقت مافیای بین المللی دوباره متوجه عاید بزرگ تریاک دراین خطه شده و افراد سرشناس این باند درافغانستان سازمان دهی شده وارد حلقه صاحبان قدرت سیاسی و اداری کشور شدند .
با تقرر والیان مافیایی مانند شیرمحمد اخند زاده در هلمند ، گل اغا شیرزی درقندهار و جان محمد در ارزگان ولایت های جنوبی کشور کاملا در اختیار مافیای بین المللی قرار گرفت و این افراد با رونق دادن کشت کوکنار و تجارت تریاک ان به زودی صاحب ثروت و سرمایه های هنگفتی شدند .
مافیا توانست که درخانواده رهبری سیاسی افغانستا ن نفوذ نماید و احمدولی کرزی برادر رئیس جمهور را به همکاری وادار کنند که بیشترین تلاش را دراین راه شیرمحمد اخند زاده والی اسبق هلمند به علت قرابت خانواده گی و گل اغا شیرزی انجام دادند .
در لویه جرگه اضطراری و تعین دوباره حامد کرزی بحیث رئیس حکومت انتقالی پول و نقش مافیای بین المللی برازنده تر از همه بود و دراین جرگه شمار زیادی از افراد سرشناس و قوماندانان مشهورمناطق شمال و شرق افغانستان نیز وعده همکاری را با مافیای بین المللی دادند .
در عصر حکومت انتقالی مافیا از نفوذ قابل ملاحظه یی در دولت کرزی برخوردار گردید و شمار زیادی از وزرای دولت و والیان ولایت ها به خاطر کسب عاید نهایت بالا و باقی ماندن بر اریکه قدرت به عضویت مافیا درامدند .
درولایت کندز جنرال داود ، دربلخ قوماندان عطا محمد نور، در ننگرهار حضرت علی و حاجی دین محمد ، در غزنی اسدالله خالد ، از والیان و قوماندانان مشهوری بودند که در حصه افزایش کشت کوکنار فعالیت فوق العاده را انجام دادند .
در انتخابات ریاست جمهوری سال 2004 تمام مصارف کمباین انتخاباتی حامد کرزی از طرف اعضای همن باند تامین میگردید و در اغاز مرحله انتخابات تنها گل اغا شیرزی که دران وقت وزیر فواید عامه بود ده ملیون دلار را برای مصارف کمباین انتخابات حامد کرزی به فاروق وردگ رئیس کمباین انتخابات وی داده بود .
پس ازتشکیل حکومت انتخابی به رهبری حامد کرزی جامعه جهانی جهت جلوگیری از کشت کوکنار بالای حکومت افغانستان فشار اورد و اقای کرزی وزارتی را بنام وزارت مبارزه علیه مواد مخدر در فهرست کابینه و وزارت خانه ها ی افغانستان افزود . اما وزیر این وزارت خانه یکی از اعضای همین باند بنام حبیب الله قادری معرفی گردید .
درسال 2005 برای اولین بار اقای علی احمد جلالی وزیرداخله حکومت حامدکرزی موضوع دست داشتن شماری از افراد رده بالای حکومت را در قاچاق مواد مخدر یاد اور گردید و اظهار داشت که به زود ترین فرصت فهرست این افراد را دردسترس رسانه های همگانی قرار خواهند داد اما این موضوع باعث گردید تا اقای جلالی را وادار به استعفی از مقام وزارت داخله کشور نمود .
در مدت سه سال وزارت حبیب الله قادری وزارت مبارزه علیه مواد مخدر نه تنها اینکه هیچ گونه دستاوردی نداشت و نتوانست که از کشت کوکنار بکاهد بلکه در سال اخیر وزارت اقای قادری بالاتر از 90 درصد کوکنار جهان در افغانستان کشت و تولید گردید و وزارت مبارزه علیه مواد مخدر به وزارت تقویه مواد مخدر شهرت یافت .
بالارفتن این رقم به حد سرسام اور درحالیکه توجه جهانیان را به خود جلب نمود ، وادار به استعفای اقای قادری از پست وزارتش گردید و اقای کرزی به پاداش زحمات خستگی ناپذیر وی در راه رشد و ترقی کشت کوکنار بالخصوص در ولایت های جنوبی کشور و قرار دادن خانواده کرزی را در فهرست ملیاردر های جهان ، حبیب الله قادری را بحیث سفیر افغانستان در کانادا مقرر نمود و درست یکسال بعدش پست وزارت ترانسپورت را به برادرش حمید الله قادری بخشید.
ولایت هلمند بزگترین تولید کننده تریاک و مهم ترین دروازه تجارتی از افغانستان به جهان غرب بشمار می اید .
انگلیس ها درضمن اینکه بودجه وزارت مبارزه علیه مواد مخدر را تامین میکنند بنام جلوگیری از قاچاق مواد مخدر ولایت هلمند را مرکز خود انتخاب نمودند .
انگلیسی ها با این کار شان سود خوب و عاید بزرگی را نصیب شدند که بزرگترین سود را بعد از امریکایی ها انگلیسی ها از افغانستان میبرند .
درشرایط کنونی دو منبع بزرگ است که سود قابل ملاحظه یی را درافغانستان دارد .
منبع اول استخراج معدن های یورانیوم در نورستان و کنر است که توسط امریکایی ها انجام میشود و بجر مقامات ارشد افغانستان هیچ منبعی از این قضیه اگاهی ندارند .
استقرار نیروهای امریکایی در ولایت های کنر و نورستان و با وصف حملات سنگین گماشته گان آی اس آی که قبلا ازاین معدن استفاده مینمودند و در دهه نود میلادی مقدار قابل ملاحظه یی یورانیوم توسط کارشناسان آی اس آی استخراج و به پاکستان انتقال داده شده بود ، امریکائیها این دومرکز را نگه داشته و بنام مبارزه با ترورستان به فعالیت استخراج معادن دراین مناطق ادامه میدهند .
منبع دوم عاید ملیارد دلاری تریاک و سهم گرفتن ان در بازار تجارت جهانی تریاک است که این بازار نصیب انگلیس ها شده است .
انگلیس ها با وصفیکه بیش از دوهزار نیرو را در هلمند جابجا نموده هیچ دست اوردی را از نگاه امنیتی برای مردم هلمند ندارند .
در هفته گذشته صمد روحانی یکتن از خبرنگاران بی بی سی در شهر لشکرگاه مرکز ولایت هلمند توسط افراد ناشناس ربوده و بعدا به قتل رسید . دولت افغانستان مانند دیگر عملیات ها وقتل ها مسئولیت قتل صمد روحانی را نیز به گروه تند رو طالبان نسبت داد اما طالبان این مسئولیت را نپذیرفت .
از قراین چنان اشکار میگردد که صمد روحانی از جزئیات موضوع نهایت مهمی اطلاع بدست اورده بود و به خاطر فاش نشدن این قضیه افراد همین گروه که هم در بین دولت و هم دربین طالبان فعالیت دارند روحانی را به قتل رساندند .
دراغازسال روان میلادی دوتن از کارکنان سیاسی انگلیسی به اتهام مذاکرات با طالبان از افغانستان اخراج گردیدند . این نشان دهنده دست داشتن انگلیس ها در تقویه گشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر در افغانستان است .
انگلیس ها میخواستند که با برقرار ی ارتباط شان با طالبان مستقیمأ وارد میدان شده و نقش باند افرادی همچون احمد ولی کرزی و امثالش را کمرنگ تر سازد اما این عمل شان باعث حساسیت افراد رده بالای این باند شده و در مورد اخراج این دیپلومات ها تصمیم نهایی را به حکم رئیس جمهور اعلان نمودند .
در سال روان وزیر جدید وزارت مبارزه علیه مواد مخدر اقای جنرال خداداد نیز اظهار داشت که فهرستی از افراد رده بالای دولت را که در قاچاق مواد مخدر دست دارند به رئیس جمهور کشور تقدیم میکند . اما این موضوع به زودی خوابید و اگر فهرست به رئیس جمهور کرزی هم ارایه شده باشد شاید توسط افراد با نفوذ این باند در داخل ارگ که بیشتر انها در شورای امنیت ملی گردهم جمع امده اند و در زیر سایه داکتر زلمی رسول که فرد بی خبر از عالم است فعالیت کسترده را براه انداخته اند، به زباله دانی های ارگ انداخته شده باشد .
یکی از مراکز عمده فعالیت اعضای باند مافیای مواد مخدر درافغانستان شورای امنیت ملی است که تمام افسران و قوماندانان و حتی والیها که به اتهامی در مقامش بدنام میشوند ، به حکم رئیس جمهور دراین شورای مسئولیت برایشان داده میشود .
جنگ ها و عملیات خونین در هلمند و قندهار و حتی شرق کشور بیشتر ازاینکه جنبه مذهبی و عقیدتی داشته باشد ، نشان دهنده فعالیت باند مافیا است که برای برقراری و حتی افزایش کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر انجام میشود.
در هفته گذشته درحدود 260 تن حشیش توسط نیروهای امنیتی افغان و نیروهای بریتانیایی در ولایت قندهار کشف و نابود گردید .
موضوع قابل مکث اول اینکه نیروهای بریتانیایی میتوانند این محموله چرس را در گودالهای اطراف ولایت قندهار که نیروهای کشور کانادا دران ولایت مستقر هستند کشف و نابود نماید . اما همین بریتانیایی ها قادر به دست گیری و یا کشف هیچ محموله تریاک در ولایت هلمند که تحت کنترول نیروهای خود شان است نمیشوند .
درحالیکه به گفته معاون وزارت داخله افغانستان بیش از 60 درصد تریاک افغانستان در هلمند تولید میشود .
دلیل دوم ظاهرأ فعالیت نیروهای این کشور را در راه مبارزه علیه مواد مخدر نشان میدهد که با کشف و از بین بردن یک محموله به ارزش 400 ملیون دلارچرس ، چشم جهانیان را بسته و به دنبال ان محموله های تریاک را که ارزش انها به ملیارد ها دالر باشد از افغانستان قاچاق نمایند .
قدرت مندی طالبان در این خطه به حدی افزایش یافته است که دیگر ولایت های جنوب کشور را میتوان یک قدرت جداگانه شمرد .
روز گذشته چهل طالب مسلح با موتر مملو از مواد منفجره و راکت انداز بالای زندان قندهار که در قسمت غربی شهر قندهار قار دارد حمله نموده و بعد از کشتن نگهبانان زندان و انفجار در ان ، تمام زندانیانی را که مربوط گروه طالبان و یا مافیای مواد مخدر بودند از زندان ازاد ساخته و باخود برده اند.
بنأ چنین به نظر میرسد که نیروهای کشور های امریکا و برتانیا مستقر درافغانستان به دنبال منافع خود هستند ، نه تامین امنیت و استقرار صلح در افغانستان .
و موضوع دیگر اینکه نا امن بودن ولایت های جنوبی و شرقی کشور باعث افزایش کشت و تولیدمواد مخدردرافغانستان بوده و با نا امنی این مناطق زمینه قاچاق ان از افغانستان بسیار اسان است .
و جنگ های خونینی که درافغانستان به راه انداخته میشود نه جنگ و مبارزه علیه ترورزم است و نه جنگ به خاطر تامین امنیت افغانستان و وبهبود زندگی مردمان این سرزمین ، بلکه همگی به خواطرتامین منافع این کشور ها و باند ها در سهم قاچاق تریاک است .
اوضاع کشور در سال روان نشان دهنده این است که افغانستان با هر سالی که پیش رو دارد وضع امنیتی ، اقتصادی و سیاسی اش بد تر شده و مردم ان در محاصره مصائب بزگتر قرار میگیرند .
و مردم افغانستان برای منافع دیگران کشته میشوند و کشاورزان ان برای منافع دیگران میکارند .
و شاعر دراین مورد می سراید که :
خدا ان ملتی را سروری داد که تقدیرش به دست خویش بنوشت
بدان ملت سرو کاری ندارد که دهقانش برای دیگری کشت
منابع :
سایت فارسی بی بی سی
سایت اردوی بی بی سی
کتاب افغانستان طالبان و تشکل مراکز ترورستی از قاسم شاه سکندروف
افغانستان پس از طلوع جمهوریت صاحب قلم