محمد محسن نظری

 

سفر اخیر مقامات بلند پایه دولت به واشنگتن آخرین امید نظام

 

هیات بلندپایه افغانی،به منظورشرکت دراجلاس بازبینی استراتیژی آمریکا در مورد افغانستان در حالی به واشنگتن سفر کرده اند که هفت سال تمام انتقادات بیشماری از جانب حلقات سیاسی فعال درکشور و برخی از رسانه  های داخلی و خارجی، به استراتیژی جنگی امریکا و ناتو وارد بوده است.

بارک اوباما رییس جمهور امریکا که قبل از این نیز، حتا در زمان کمپاین انتخابات ریاست جمهوری امریکا، از افغانستان به عنوان الویت های سیاست خارجی اش نام می برد . با برگزاری اجلاس باز نگری جنگ در افغانستان  که به اشتراک هیات بلند پایه دولت در واشنگتن  بر گزار گردیده است، بر آن مهر صحت گذاشت، به این معنی که امریکا حتی در صورت حضور  بوش درکاخ سفید ،به منظور جلب حمایت بیشتر متحدان غربی اش، ناگذیر به تغییر استراتیژی جنگ در کشور بود.

چندی قبل دولت امریکا از بخش دیگری از پالیسی های جدیدش یعنی ،اعزام هفده هزارسرباز تازه نفس به افغانستان خبر داد که این اقدام امریکا به هیچ  صورت با آنچه دولت افغانستان عنوان می نماید. همخوانی ندارد. در دو ماه اخیر بیشتر تاکید رییس جمهور حامد کرزی بر جلوگیری از تلفات غیر نظامیان در حملات ناتو و امریکا بوده است. در حالیکه اوباما از روش های دیگر علاوه بر روش های نظامی، برای حل مساله افغانستان نام می برد که احتما لأ برخی از این روش هادر بر گیرنده تغییرات در اداره دولت افغانستان در انتخابات سال آینده خواهد بود.

ولی در حال حاضر با آنکه جزئیات موضوعات مورد بحث در اجلاس بازبینی استراتژی آمریکا در واشنگتن روشن نیست؛ اما احتمال می رود این بار ، چگونگی برخورد با مساله افغانستان و گروه های مسلح مخالف دولت  به بحث گرفته شود.

اینکه هیات افغانی از واشنگتن با چه دست آوردی برخواهدگشت، بدون شک که نتیجه این نشست ها بیشتر از  آنچه که در تماس های تیلیفونی بین رییس جمهور کشور و اوباما مطرح گردیده است و یا  پیام  اوباما از طریق نماینده وی در امور  افغانستان و پاکستان که چندی قبل به  رییس جمهور کشور ارائه شد نخواهد بود.

 از یک نگاه رهبری هیات اعزامی را رنگین دادفر سپنتا، ظاهرأ وزیر خارجه کشور بدوش دارد. که یقینأ هرتوافقی  ازجانب وی با ایالات متحد امریکا برسر مساله افغانستان ولو مثبت هم باشد، جنجال برانگیز است ؛زیرا زمانی که  وی در ثور 1386 از جانب پارلمان کشور سلب اعتماد گردید، اکثر نماینده گان و حتی رییس پارلمان اقای محمد یونس قانونی اعلام کردکه آقای سپنتا بعد از این تاریخ دیگر  وزیر خار جه افغانستان نیست و هر توافق ماهده و یا قرار داد از جانب وی قانونی پنداشته نمی شود و اخیرأ به تاکید  بر اظهارات قبلی گفت که هر گونه توافق ویا تعهد از جانب سپنتا برای مردم و دولت  افغانستان اعتبار قانونی ندارد .

هیات افغانی( عبدالرحیم وردک، وزیر دفاع، محمد حنیف اتمر، وزیر داخله ، امرالله صالح، رییس امنیت ملی و زلمی رسول، مشاور امنیتی رییس جمهور) در جریان سفر چهار روزه شان به امریکا ، با مشاورین ارشد اوباما و مقامات دولتی آنکشور از جمله وزرای دفاع و خارجه آمریکا دیدار و گفتگو کرده اند.

اینکه آیا هیات افغانی با طرح ویژه و متفاوت از دفعات قبلی به امریکا سفر کرده اند و یا اینکه طبق معمول طرح پیشنهادی را رد و یا تائید خواهندکرد.مقامات دولت، سفر اخیر هیات بلند رتبه دولت را صفحه جدید در روابط افغانستان و آمریکا عنوان نموده، امیدوارند از این وضعیت، به سود امنیت و ثبات در کشور استفاده شود .

یک مقام و زارت خارجه کشور گفت که هیات افغانی از دولت امریکا خواهند خواست تا در اجلاس بازبینی استراتژی آمریکا ،همزمان با جنگ، به کمک های اقتصادی و توسعه وی دیگر نیز توجه صورت گیرد و از جانب دیگر به تدریح پروسه  افغانی سازی تمامی پروژه ها از جمله جنگ، به پیش برده شود.

در حالیکه از اولین روز های ورود اوباما در قصر سفید و حتا قبل از آن کارآیی و توانمندی اداره تحت فرمان حامد

کرزی با موجی از ناامنی ،فساد گسترده و موارد مشابه دیگر برای اداره جدید امریکا غیر قابل تحمل بود، آیا با  نشست چهار روزه  هیات افغانی به واشنگتن به پایان خواهد رسید؟

بدون شک که این بازی ها نه از طرف کرزی، بلکه از جانب اداره جدید اوباما به منظور ایجاد حس اعتماد وبر طرف کردن فضای شک و تردید که اخیرأ در مناسبات دوکشور به وجود آمده است طرح ریزی گردیده است.

این در حالیست که در آغاز هفته روان صدها نفر در اعتراض به عملیات نیروهای آمریکایی در ولایت لوگر ، دست به تظاهرات زدند. مقام های محلی در ولایت لوگرگفته اند که نظامیان آمریکایی، شام  دوم حوت بدون تماس با  قوت های داخلی طور خود سرانه به عملیات پرداخته و در نتیجه یک فرد را در این ولایت کشته و پنج تن دیگر را دستگیر نمودند.

گذشته از رویداد تازه مبنی بر عملیات خود سرانه  قوت های امریکایی و ناتو در ولایت لوگر، اخیرأ سازمان ملل متحد گزارش داده است که تلفات غیرنظامیان درکشور به مقایسه سال قبل ، چهل درصد افزایش یافته است.

باتوجه به افزایش خشونت هاوکشتارغیر نظامیان در هفت سال گذشته، آیا موضعیگیری آقای کرزی در برابر قوت های خارجی و به خصوص امریکا در رابطه به جلوگیری از تلفات غیر نظامیان بجا است و آیا کرزی باید پس از هفت سال به این منظور روابط اش را  به غرب متشنج می ساخت یا اینکه کرزی فرصت خواهد داشت تا هر نوع طرح سازنده ی مبنی  بر جلوگیری از تلفات غیر نظامیان و موارد دیگر  را  عملی سازد، بدون شک که اقدامات  اخیرمقامات دولت افغانستان،سمبولیک و نمایشی  بوده و درست در آستانه بر گزاری انتخابات ریاست جمهوری که قرار  است در سال آینده بر گزار گردد صورت می گیرد.

 بدیهی است که اداره  جدید  امریکا ،برای پیاده نمودن استراتیزی جدیدش در افغانستان و منطقه ، نیاز به ایجاد تغییر در اداره ی کشور دارد تا همه ناکامی های امریکا درکشور را به دوش بوش و هم پیمانانش،چون رئیس جمهور کرزی،و دیگر اعضای وفادار در کابینه وی انداخته و درنتیجه نشست های را برای رهبری دولت افغانستان که گویا اوباما به خواسته های دولت افغانستان گوش می دهد. را زمینه سازی نماید.
در حال حاضر تنها تلفات غیر نظامیان از موارد اصلی تنش میان امریکا و کرزی شمرده نمی شود؛  بلکه افزایش ناامنی، فساد اداری، تولید و قاچاق مواد مخدر ، حضور  امریکا در کشور را برای مردم  افغانستان و جهان غیر قابل تحمل ساخته است که در چنین وضعیتی  امریکا  به بهانه  وارد شدن  بارک اوباما به قصر سفید در این شیوه تغییر وارد نماید. در حالیکه ادامه چنین وضعیتی در افغانستان برای بوش نیز غیر قابل تحمل بوده هم پیمانان اش وی را وادار به تغییرات در کشور می ساخت.
ولی در حال حاضر کرزی  جز تلفات  غیر نظامیان،  حربه دیگری  برای جلب رضایت مرد م در دست نداشت؛ زیرا او در هفت سال گذشته  اداره فاسدی  را رهبری می کرد که اکثر مهره  های  اساسی آن را خود وی بر گزیده و همه کاستی  های آنها را نادیده گرفته است.

پس  با توجه  به موارد  فوق  به این نتیجه می رسیم که بحران بی اعتمادی سیاسی، گسترش فقر، ایجاد فاجعه و تراژیدی خارج از کنترول، وضعیت امنیتی ،ضعف  اقتصادی و عدم اعتماد مردم علیه دولت فعلی در هر صورت تغییراتی را در پی دارد. به این معنی که اعزام  هیات بلند پایه افغانی به واشنگتن به منظور تغییر استراتیژی و یا موثریت ماموریت  امریکا  در افغانستان نتایج مشابه به ده ها نشست دیگر،در داخل و خارج از کشور را در پی خواهد داشت؛ زیرا تغییرات در استراتیزی امریکا در افغانستان این بار تا حد امکان مطابق به خواست مردم با در نظر داشت حساسیت های حاکم  در جامعه حتمی است ولو اگر این شرایط از جانب دولت افغانستان نیز عنوان  نشود.

 

 

 


بالا
 
بازگشت