پوهنمل سرور ماموند

 

مشترکات فکری در راستای منافع ملی

 

بنا بر عوامل گونا گون، مداخلات بیگانه ها و دشواری های سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و غیره گاه گاه باعث بروز شایعات و یا هم اندیشه های نا سالم در راستای خدشه دار شدن وحدت ملی که در چوکات منافع ملی مبتلو راست، میگردد. کشور های مقتدر و متمدن جهان که از بن و بست های تاریخ موفقانه عبور نموده اند اکنون بنا برارز شهای جدید معیار ها ی را برای استحکام وحدت ملی ترویج داده اند و اینکه ما می بینیم  کشور مانند ایالات متحده امریکا از معیار های قرون گذشته که برای وحدت ملی داشت پا فراتر گذاشته و امروز در ذهن عموم اتباع ان کشور معیار های لسانی، نژادی، اتنیکی، قومی، فرهنگی، موقف جنسیتی و اجتماعی برای وحدت ملی دیگر جای نداشته بلکه تنها و تنها منافع ملی آینده انکشور را تعین میکند. محبوبیت و شهرت بارک اوباما یک سیاه پوست، با سابقه مهاجرت و غیره امروز در کمپاین انتخابات  در امریکا برای مردم مطرح است و کسی سابقه نژادی، قومی لسانی و غیره وی را ملا ک قضاوت قرار نمی دهد.

افغانستان که کشور کثیر الملیتی، کثیر اللسانی و با کثرت گرائی فرهنگی است همیشه بنا بر اینکه اختلافات افکار و نظریات ضد وحدت ملی و منافع ملی از بیرون باعث تشتت و پراگندگی شده و از کاروان ترقی به عقب مانده ایم. اکثرأ به مردم تلقین شده که از منافع زودگزر و شخصی پاسداری نمایند و منافع عام شمول کشور را فراموش کنند، در چنین حالات و اوضاع دشمنان صلح و ترقی افغانستان در داخل و خارج از کشور توصل به اقداماتی خصمانه ورزیده اند و آن پلان های که در راستای ترقی و تعالی کشور متصور بود، ناکام ساخته شده است.

انجمن فکری بریشنا که بنا بر ابتکار اهل خبره، افغانان وطن دوست و دلسوز از چندی با این طرف به فعالیت آغاز نموده از همان آغاز خود مسآله وحدت ملی را در روشنایی منافع ملی با کثرت گرائی افکار و اندیشه ها مطرح ساخته است. درین روزهای سر نوشت ساز کشور به این باور است که پلورالیزم نظریات و اندیشه ها که از طریق رسانه های جمعی و یا هم در مجامع و گرد همایی ها مطرح میگردد، نباید در تصادم با منافع ملی و آینده عموم ساکنین کشور واقع شود. اکنون که کشور به طرف دو انتخابات ریاست جمهوری و شورای ملی در حرکت است همهء محافل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی باید در اجندا ها ی فعالیت های شان روی مسایل آینده ساز که منطبق برخواست های مردم است، منهمک شده و منافع ملی را که متضمن وحدت ملی میباشد برجسته ساخته همه کار کردها را مطابق به آن عیار سازند.

متآسفانه طی چند دهه صاحبان اندیشه و تفکر به طور انفرادی و یا هم در چوکات حلقات، احزاب و مجامع ایتلافی منافع آنی وزود گذر را در ترجیحات آورده و منافع ملی را که متضمن وحدت ملی و آینده درخشان این مرزوبوم است قربانی آن ساخته که در فرجام در نتیجه آسیب پذیری شیرازه انکشافات مثبت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی همان منافع زود گزر  را  نیز از دست داده اند. بدبختانه در افغانستان  اکثری اوقات خوشبینی ها و بدبینی ها ناشی از لسان، منشای اتنیکی، سمتی، جناحی، گروهی و غیره بر واقعیت ها ی زمینی غلبه کرده و ما طرف مقابل را با همه خوبی ها و بدی ی یکسان نه تنها رد میکنیم بلکه در صدد ناکامی و نابودی شان میگردیم.

تحکیم وحدت ملی تنها به نفع یک قوم، یک گروه و یک شخص نبوده بلکه در نتیحه آن همه ساکنان اعم از ثروتمند، فقیر و متوسط الحال  بهره مند گردیده و در نتیجه تآمین آن دسایس خصمانه دشمنان خارجی و داخلی ناکام و فرصت برای فعالیت مفید تشبثات و سکتور خصوصی فراهم میگردد. درینجا روش ها و برخورد های منافقانه به نفع هیچکس نیست بلکه از یک طرف عموم شهروندان متضرر و متآثر شده و ستونهای متشکله دولت که خادم ملت است نمیتواند فعال باشند.

تاریخ افغانستان گواه این واقعیت است که دشمنان در طول تاریخ از تفاوت ها و بعضأ اختلافات سطحی که ناشی از لسان، قوم، منطقه و وابستگی گروهی و حزبی بوده است استفاده کرده و اهداف شوم شان را بدست آورده اند. امروز نیز ما می بینیم که در مسایل خطیر مملکتی در روند سیاسی، اقتصادِ ی، اجتماعی و فرهنگی و امنیتِ کنونی منافع موقتی و آنی جای اهداف و برنامه های ملی را گرفته و بغرض تضعیف رقبای سیاسی در برابر منافع ملی که متضمن آینده شگوفان است صف بندی شده است.

درین روز ها که با استفاده از حق آزادی بیان رسانه های مطبوع ، سمعی و تصویری فعال گردیده است متاسفانه همه آنها خط مشی را تعقیب میکنند که نه تنها زمینه نفوذ برای بیگانه ها مساعد میگرداند بلکه مردم را از لحاظ ذهنی مخدور ساخته و بعوض تفاهم فکری تفرقه فکری و اندیشه ای را بوجود میآورد. درینجا صلاح این بود که هر گروه، جناح، ایتلاف، جمعیت و مجمع افغانی که بخاطر کشور و آینده خود میاندیشد باید قبل از فعالیت خود روی چند نکته مهم که مبین منافع عموم مردم، خیر و فلاح جامعه افغانی است نخست تفکر نموده و همان چند نکته را محوری و نقطه ثقل همه فعالیت ها سازند. سعی ورزند که طرف مقابل شان را در راستای پیشرفت، شگوفایی و استحکام وحدت ملی در رقابت آورند  نه  در جهت مغلوبیت و تفرقه جوئی کشور  که خانه و کاشانه عموم افغانها است و اگر درین خانه آتش نفاق و بدبختی برا فروخته میشود زیان و ضرر ان برای آنهای که آ تش راا فروخته اند و آنهای که در طرف مقابل اند و یا هم خاموش هستند یکسان است.

درین مقطع خاص تاریخ کدام موارد در زمره منافع ملی و کشوری قابل غور شده میتواند تا همه حلقات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی باید د راستای ان کوشا  و فعال باشند:

-     طوریکه محور فعالیت انجمن فکری بریشنا در چوکات عموم منافع ملی  امنیت و عدالت برای همه اصل اساسی و مرکزی پنداشته شده است ما به این نظر هستیم که همه رسانه ها و جریانات سیاسی اجتماعی و فرهنگی باید پروگرام های شان را  در روشنای آن عیار ساخته و از آن مواردی حذ ر نمایند که با  این دو اصل در تضاد و تناقض قرار میگیرد.

-     حلقات، گروه ها، احزاب و شخصیت های شامل اداره دولتی در برابر مخالفان سیاسی مرز منافع ملی را که در صورت تخلف از آن وحدمت ملی متضرر میگردد معین سازند و بر عکس در جای که منافع ملی ایجاب میکند نه تنها به وحدت نظر و اندیشه ممد است بلکه برای وحدمت عمل حتمی است.

-   کشور ما از کاروان ترقی به عقب مانده است. کشور عقب مانده بدون اشتراک سرمایه دا ر ان و سکتور خصوصی در چوکات برنامه های دولتی از بحران اقتصادی بر آمده نمی تواند. فعالیت شفاف، سهل و مبتنی بر قانونمندی معاصر سکتور خصوصی از جمله منافع ملی کشور بوده و در واقعیت فرصت های کار برای همه شهروندان بدون تفاوت های لسانی اتنیکی، قومی و موقف اجتماعی فراهم میگردد که این پلی است بطرف وحدت ملی در عمل.

-     اتخاذ موضع و سنگر واحد در برابر دشمنان سوگند خورده کشور، ملت و پیشرفت در برنامه ها و عملکرد ها یکی از منافع عمده ملی است. هر نوع نشرات و ابراز نظر های جمعی که همین اصل را خدشه دار میسازد در واقعیت همکاری با دشمن است.

-     ایجاد شفافیت در امور اداره عامه و تقویت آن یکی از مواردی آساسی است که سرنوشت هر شهروند با ان وابستگی دارد. درینجا حاکم و محکوم مطرح نیست بلکه همه یکسان از ان منفعت می بینید و هم متضرر شده میتوا نند.

-     رسانه های مربوط به حلقات مختلف درین آواخر خط مشی های راتعقیب میکنند که تدریجا اذهان عامه را مشوش ساخته و زمینه ها را مساعد میسازند تا روحیه و روان مردم در جهت منفی تغیر کرده و وحدت ملی خدشه دار گردد.

-     رسانه  لسان و وسیله انتقال افکار است و اگر از آن حکیمانه و منطقی کار گرفته نه شود باعث بحرانات نا مرئی میگردد که مداوا و علاج ان خیلی دشوار میگردد.

-     ایجاد فضای تفاهم و دوستی با دول جهان و استفادۀ موثر و شفاف از مساعدت های بین المللی یک از مواردی است که منافع ملی به آن مربوط است. درین راستا دولت و نهاد های غیر دولتی باید در برابر مردم و مساعدت کننده گان قابلیت و توانمندی حسابدهی را داشته باشند.

-     مبارزه و مجادله با فقر و غربت از وظایف اولیه دولت بوده که با سهم فعال ملت با این معضله میتوان در نتیجه پالیسی های روشن منابع فزیکی و معنوی کشور را هر چه زودتر در همکاری با سکتور خصوصی ملی و بین امللی بکار انداخته و موانع بیروکراتیک و ضد ملی را از راه ان بر داشت.

-     باید از تجارب مثبت یک ولایت در ولایت دیگر استفاده کرد و زمینه را برای رشد متوازن اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در همه کشور اعم از روستاها و شهرها فراهم ساخت.

من آنچه شرط بلاغست با تو می گویم                           تو خواه از سخنم پند گیر و خواه ملال

 

 


بالا
 
بازگشت