وضعیت پیچیدهء کشور وضرورت تشکُل واحد نیرو های مترقی که مردم افغانستان به آن امیدوارند
او ضاع کشور روز تا روز پیچیده تر میشود اینک بازی های جدید سیاسی ،از قبل تدوین یافته ،در ابعاد دیگر ولی در امتداد بازی های گذشته ،بدست بازیگران روی صحنه بار دیگر شکل خواهد گرفت وبه خواست اراده مردم پاسخ داوطلبانه داده نخواهد شد.
این پیچیده گی او ضاع در کشور افغانان در حالی است که جهان سرمایه داری نیزاز حیث مشکلات مالی روز تا روز در بحران فرو میرود . پلان گذاران سیاست های جهانی با دست وپا زدن ها درهرگوشه وبیشه ء جهان هنوزتسلط شان را بر جهان حفظ کرده اند،وهنوز به سرنوشت وتقدیر مردم جهان حکم میرانند.
واما آنچه در خور تعمق است این که ،اکنون کدام اولویت هادرجهان در وضعیت بحرانی سیستم سرمایه (از لحاظ مسایل مالی) که سر آغاز ویا علایم رفتن بسوی تعویض یک مرحله تاریخی آنرا میتوان شمرد ، برای سیستم سرمایه داری ، که ناگزیر خواهد بود در مسیر تاریخ در حرکت بیائید مطرح میگردد.
بخاطر اینکه نیروی های مترقی نمیتوانند دنباله رو حوادث باشند ، این نا ملایمات سیاسی را در بحبوحه اوضاع سیاسی کشور افغانان به حیث یک کشور وابسته به جامعهء جهانی به عنوان یکی از مراکز نمادین سیاست گذاری ها در دست جهان یک دست امروز ، باید مورد مطالعه قرار داد.
بیانات رسمی وغیر رسمی دست اندر کاران امور در مورد کشور افغانان ،سر زمینی که آزمایشات فروان سیاسی را پشت سر گذاشته وهنوز به چالشهای از این قبیل مواجه است ، باید به دقت مورد تحلیل قرار گیرد . وموقعیت نیرو های سیاسی در آن تشخیص گردد.
آنچه در چنین یک محتوا مورد بحث این نوشته قرار میگیرد ، این است که :متاسفانه مشکل افغانستان همیشه در ابعاد جنگ مورد بررسی قرار گرفته است . جنگ برای صلحی که با جنگ از بین برده شده است ، جنگ برای شرط گذاری ها، جنگ برای قبولاندن حضور اشخاص وگروه ها ، همیشه مورد استفاده بوده است. با انکه جنگ روی دیگرسکه سیاست است ،اما در افغانستان هر دو روی این سکه جنگ است ، که هیچگاه منبع و ماخذ این جنگ مورد بحث قرار نگرفته است . امروز نیز تمام نیرو وتفکر برای خواسته های جنگی توجیه میگردد . خواسته های اساسی وبنیادی تحت شعاع جنگ قرار داده شده است . واما اینکه چرا جنگ وجود دارد ،وخواست بعد از جنگ چیست؟ این مجهول به ایام مجهول دیگر محول میگردد.
از همینجاست که باید دقت شود نیروی های سیاسی استقلال طلب ،آزادی خواه،عدالتخواه ومترقی در این وضعیت در کدام موقعیت قرار میگیرند . امروز در نتیجهء هفده سال پراگندگی موقف این نیرو ها در حالی مشخص میشود که هنوز شانس بدست آوردن موقعیت شایسته ودر خور خدمتگذاری برای مردم زجر دیدهء ما و سرزمین ویرانهء ما بکلی نابود نشده است.
از طرح های رسمی ،و هم در پلان های گروه ها ی ذیدخل واشخاص انفرادی ذیغرض خوانده میشود، که این نیرو ها( نیرو های مترقی) در محاسابات شان نفی گردیده اند. ویگانه دلیل آن این است که، این نیرو ها پراگنده اند ، وبه ایجاد یک تشکل واحد که مردم افغانستان به آن امیدوار هستند تا هنوز موفق نشده اند.
لذا مسایل ومعضلات در کشور در میان دو طرف ویا دو جنگنده مورد بررسی قرار میگیرد. البته گفته میشود که جنگ مانعی تمام پلانها وتدابیری است، که مردم وکشور به آن نیازمند اند. لیکن نا گفته پیداست که پایان جنگ قهرمانانی را بوجود میاورد ، که سرنوشت آینده مردم بدست آنان رقم میخورد. ختم جنگ یک آرزوی بسیار شریفانه ویک خواست بسیارشرافتمندانه است . اما باید چنان صلحی تامین شود که تمام دلهره ها را ازبین ببرد . ختم جنگ باید به معنی تجمع جنگنده ها نباشد که این قهرمانان قراردی ساکت ساختن جنگ مارهای بدون اُده شوند وبه همه نیش بزنند.
نیرو های سیاسی استقلال طلب ،آزادی خواه،عدالتخواه ومترقی که عمدتأ احزاب وسازمانهای بوجود آمده از یک حزب بزرگ وسراسری اند ، که به دلیل نداشتن باند گروپ ها حضور شان کم رنگ جلوه میکند . چرا که این نیرو ها قوت های جنگی ندارند ودر قاموس مبارزه ء شان جنگ ،ترور وباندتیزم مردود است.
برای اینکه به تمسک های نا موجه قبلأ پاسخ داده باشیم . باید با شاره به یک مرحله تاریخی که نیرو های سیاسی استقلال طلب ،آزادی خواه،عدالتخواه ومترقی در حاکمیت دولتی قرار داشتند گفت که : مشغول شدن به جنگ تحمیلی در حاکمیت آنوقت به منظور دفاع از استقلال ، آزادی ،تمامیت ارضی عدالت اجتماعی ، شرف ،عزت حیثیت ونوامیس مردم ، دفاع از دست آورد های حاکمیت ، دفاع ازتمام ارزش های انسانی که در قوانین نافذه کشور مطرح بود در چوکات ارگانهای رسمی دولت دفاع قانونمند بود که از تهداب با جنگ جاری فرق دارد.
از جانب دیگر نیرو های سیاسی استقلال طلب ،آزادی خواه،عدالتخواه ومترقی هر روز ازوضعیت جاری ومسلط ، به همدیگر هوشیار باش میدهند . در محدودهء نظریات ، طرح هاو اقداماتی که پیرامون وضعیت جاری از مجاری مختلف ابرازمیگردد ،وتدوین میشود ، نقش این نیرو ها محسوس نیست. شاید دلیل عمده آن ،کم بها دادن به اشخاص محوری این پرورگرام ها باشد، که در میان مردم جایگاه وپایگاه ندارند . اما این نیرو های مترقی باید از جهت دیگر هم به این مساله نظر داشته باشند. وآن اینکه :به نسبت عقب نگهداشته گی مردم ،برای تعین سرنوشت خود مردم ،سیاست و جنگ صادر شده از خارج امتعهء با ارزش وبا اعتبار شده است .لذا همانطوریکه یک شخص با یک کلاه ،یک چپن وپیراهن تنبان بالای مردم تحمیل شده توانست البته که هیچ معجزه ای در کار نخواهد بود که چنین ا شخاص میا ن هم در لباس دیگرنیز تعویض گردند.
امروزه دزدان ،قاچاقچیان، جنایتکاران ،خیانتکاران ،جواسیس معلوم کشور های غارتگر که خود هم به شکل گروهی وهم بشکل انفرادی در لست های سیاه به جنایت قلمدادمیباشند وحتی خود به همدیگر شهادت میدهند ودها تن شان بعد از خیانتکاری ها در حکومت خودشان با مصلحت مقامداران موجود از محاکم که دوسیه های شان در دوران است فرار نموده اند وبه کشور های دوم ودایم شان پناه جسته اند.
. اکنون اینان اند که از پراگنده گی نیرو های مترقی خوب استفاده برده اند ومیبرند
گروهی سرو صدا های گویا "کنفرانس بین الافغانی" را براه انداخته اند .این پروگرام طوری است که همه جوانب شامل قضایای افغانستان در پروگرام اینها محکمه میگردند. وبعدأ مشمولین کنفرانس که معلوم نشد چه کسی باقی میماند، اونه دیگه به سرنوشت مردم حاکم میشوند و خیرو خلاص.
نام این گرد همائی کنفرانس بین الافغانی است که همه از طرف چند نفر غندی نشین جعلکار و تفرقه انداز نفی میگردند. اینها عینأ در جائی پای باداران شان قدم میگذارند .جنگ می اندازند، وخاموش میسازند. ارادهء شان این است که افغانان را جمع میکنند ودست و پای بسته به درگاه قدرت های سرمایه میبرند تا پلانهای مشترک شان یاری وکمک گردد.
طرح دیگر که گویا از مجاری سازمان ملل باز خواهد شد .نو ساختن لحاف کنفرانس بن است. بیان این مساله از جانب شخصی بنام وحیدالله وحید یکتن از کارمندان دفتر سازمان ملل متحد در آستانهء انتخابات افغانستان با این ساده گی و از موضع صلاحیت قابل مکث است. هرچند اشخاص متعدد زمانیکه کاندیدی خودر ا به ریاست جمهوری مطرح کرده اند خود را معتمد سیاست سازان خارجی برای افغانستان معرفی نموده اند .اما آقای وحیداله وحید در حالیکه چنین خواستی را مطرح نکرده است بگفته او ،خود پلان ساز برای حل معضله افغانستان است که پیشنهادات سه فقره ای محمد ظاهر، شاه سابق را تدوین نموده و کنفرانس بن را از دست آورد های خویشتن حساب میکند. چهره ایکه برای بسیاری ها نا آشنا است.
به قرار گفتهء آقای وحیدالله وحید کنفرانس بن سه مرحله داشت با وجود آنکه تصامیم مرحله اول(لویه جرگه اضطراری) مطابق به فیصله نامه بن تطبیق نشده است، زمان به اجرا گذاشتن مرحله دوم ( لویه جرگه انتقالی )فرا رسیده است .( لویه جرگه انتقالی) جایگزین انتخابات در پیشرو است . وبا انتخابات (که احتمالأ مدت چهار سال بعداست ) مرحله سوم این پروسه تکمیل میگردد.
همچنان آقای وحیدالله وحید در مورد مداخله پاکستان در امور افغانستان میگوید این پاکستان است که نیرو های جنگی را در طول دوران معضلهء افغانستان تسلیح تجویز وتمویل نموده ومینمائید.لذا طی پلان مطرح خود، این نیرو های جنگی را از طریق سازش بالای مردم افغانستان تحمیل مینماید، وآنانرا در قدرت سهیم میسازد، تا به این طریق دست پاکستان از افغانستان کوتاه گردد.
هرگاه گفته های وحیدالله وحید اززبان یک کارمند رسمی دفتر سازمان ملل متحد که میتواند به این ساده گی سرنوشت یک کشوررا رقم بزند . پس در این صورت همه تصورات باید پاسخ یافته باشد . زیرا درحقیقت انتخاباتی وجود نخواهد داشت.
آقای وحیداله وحید با خود داری ،به این نکته اشاره داشت که ، کنفرانس بن همه شمول نبود. البته حقیقتأ چنین بود. اما در عین حال از تخریب مزارع کوکنار وعدم ارایه بدیل کشت کوکنار ( منبع تمویل نیرو های جنگی ) نیز شاکی بود که این روحیه تلویحأ جواب همه شمول نبودن کنفرانس بن از دیدگاه او را ارایه میدهد. اما در جریان هفته اخیر ماه اکتوبر ۲۰۰۸ آقای جلالی وزیرداخله سابق با صراحت کمبود کنفرانس را عدم شرکت ندادن نمایندگان طالبان به عنوان نیروی بزرگ اعلان کرد. با این حال اضلاع مثلث که سرنوشت آینده کشور را رقم بزند از قبل خط کشی شده است .(ضلع دولت --- ضلع طالبان --- ضلع جامعه جهانی)
با نظر داشت پلانها وتدابیر دست اندر کاران عرصه سیاست کشورافغانان ، نیرو های مترقی باید موقعیت وموقف شانرا دریابند . ما(سازمانهای بوجود آمده از ح د خ ا یا حزب وطن) باید از هر روز درس های خوبی را فرا بگیریم . وضعیت موجود برای نیروهایکه بخاطر منافع علیای کشور مبارزه میکنند، که تا کنون ناخواسته ویا نتوانسته اند گام های استوار تری را در وحدت این نیرو ها بگذارند درس خوبی بایدباشد . ما باید با آینده نگری عملکرد های سیاسی مانرا تنظیم نمایم. باید بیاد داشته باشیم هر روزیکه به عمر این فاصله ها افزوده میشود ،ما همانقدر از هم دور میشویم.
بدون شک همه رفقا وعزیزان ما طرفدار وحدت ویک حزب واحد نیرومند، در حقیقت احیای سرپناه بزرگ دیروزما اند. واینرا همه میدانیم که مشکل ما نام گذاری حزب نیست .احیای حزب بزرگ است .لذا هنوز که نبض خواست وارادهء وحدت خواهی میطپد، بیائید بار دیگر این پروسه را به شدت تمام از سر بگیریم . من با این نوشته از حضور تمام رفقا از جمله رفقای که با قلم وقدم نظریات مجموع رفقا را انعکاس داده اند تقاضا میکنم که پروسه وحدت را با جدیت عام وتام به پیش بگیرند . لذا برای تبارز حسن نیات پیشنهاد میکنم که :
اعلامیه های مربوط به گرد همائی ها ،نشست ها، جلسات ، مارشها ،از جانب سازمانهای رفیق وهم اندیش ، سایتهای رفیق و هم چنان پیام های سازمانها ، سایتها و شخصیت های رفیق در تمام سایت ها به نشر برسد .خواهشمندم مسوولین ورفقا این اعلامیه ها وپیام ها را غرض نشر به سایر سایت های رفیق ارسال نمایند.
اخیرأ سایت اصالت پیام کمیسیون برگذاری بزرگداشت هشتادمین سالروز رفیق ببرک کارمل فرزند صدیق مردم افغانستان ،رهبر زحمتکشان وقاطبهء مردم افغانستان را به نشر سپرد که به سایر سایتها ی رفیق نیز ارسال گردیده است که با استثنائی تار نمائی پندار هیچ سایت رفیق آنرا به نشر نرسانیده است . تقاضا مینمایم رفقا این اعلامیه را در سایت ها ارسال شده به نشر برسانند.
وهمانند آن سایت مشعل اعلامیه های متواتر را غرض تعین سرنوشت کتلهء عظیم ازافغانان بی سرنوشت که طرف توطعه دشمنان آزادی قرار گرفته اند طی یکماه به نشر رسانید که توقوع میرفت سایتهای رفیق با آن همنوائی میکردند مگر به استثنائی سایت اصالت در انعکاس جریانات آن بطور متواتر وسایت پیام وطن با ابراز همبستگی شان سایرسایت ها ی رفیق از جانب خودشان به این موضوع آنطوریکه شاید وباید است نپرداختند .لذا از تمام سایتهای رفیق احترامانه ورفیقانه تقاضا مینمائیم در این پروسه که هنوز نتائیج مطلوب نداده است با تمام احساس وعواطف شان شریک شوند.
ازرفقای که مقالات شان در باره ءوحدت سازمانها، تنها در روی صفحات مشخص انترنتی بنا به تمایلات شخصی ویا هر ملاحظهء دیگر خوانده شده است خواهشمندم که منبعد آنرابا تکثربه سایر سایت های رفقا نیز ارسال بدارند از رفقای سایتها خواهشمندم در این باره از نشر این مقالات بازگیری نکنند.
از مسوولین کمیسیون هماهنگی نیروهای مترقی در اروپا خواهشمندم گزارشات کار وفعالیت این کمیسیون را غرض اگاهی ، امید بخشی تدوام کار در این پروسه، ارزیابی ونظر دهی هر هفته در سایتهای رفقا به نشر برسانند.
قبلأپیشنهاد یک اتاق مباحثه پالتاکی ویک فاروم مباحثه را بطور دایم فعال در یکی از مقالات خود مطرح نمودم که در روی همان صفحه یادگار ماند در حالیکه اگر پیرامون آن نظر پردازی میشد ویا شود بسیار حرف های ناگفته گفته میشد ویا گفته خواهد شد واحتمالأ اشکالاتی هم میداشت ودارد ولی از آنجا که هر کار را باید اول انسان از خود شروع کند ایجاب گذشت های رفیقانه را باید در سر لوحه کار خود قرار داد . از اینرو قابل ذکر میدانم با رفقای که در اینباره در صفحات انترنت قلم زده اند گاهی برخورد سلیقوی صورت گرفته است که در مواردی هم تند بوده است که در مواضع اهداف عمومی و منافع همگانی این شکر رنجی ها جا ندارد .لذا در این یادداشت از رفقای مقاله نویس در صفحات انترنت تقاضا دارم در این پروسهء واحد پیگیری شانرا ادامه دهند.
زنده باد مردم . پیروز باد وحدت خدمتگذاران مردم .
م ی هادی