پایان ترفند ها
درمزارشریف مرا به حمام نمی گذاشتند ، زیرا از لباسهای که به پلاستیک دستی ام داشتم می ترسیدند تا انتحاری نباشم
شریف حبیبی
تحولات موجود درکشور ، گرایشهای گوناگون به ترفندهای مختلف ، بازگشت ارتجاع باظواهر آراسته وروآوری به ترفندهای پیرومرید واستاد ، از جمله افعالی از جانب سردمداران این مملکت است که درهرزمان به هرشکلی که صلاح ببینند جامه می پوشند وبه هراصولی که پیشروی خود ببینند بدون کدام ملاحظه رو می آورند ودراجرای افعال غیر خود باورانه وبدون اعتقاد به آن ، بدون کدام وقفه ازخود تمایل نشان می دهند.
دراین میان عدۀ از این پیرومرید وخلیفه ها ، گام فراتر نهاده، با اعتقادات مردم ، با باورهای عمیق دینی مردم وبا اصول وگرایشات مذهبی آنها درپی بدست آوردن باج ها ، نام ونشانها ومقامهای کلیشۀ برآمده وخواست مردم را بهانه برای تعقیب خواست خویش قرارداده وباپوشش حیله گرایانه به عزت ، نام ونشان وعظمت کتله های قومی ، بازی های جبران ناپذیر انجام می دهند ، بازیهای که آن را تاریخ با چال ونیرنگ وفریب ارتجاعگونه پیوندمی دهد.
این نمونه ها درکشور ما به کثرت چندین برابر از دانه های شترنج می رسد که در هرعصر، لای خواست های درونی افراد چرخ می زند وبه شکلی از اشکال تبارز می یابد.
نمونه اینگونه بازیگران درکشورما ، شیخ مدرسه نخوانده وملای مسجد ندیده ، رییس جمهور حامد کرزی است . بازی های شترنج گونه این رئیس جمهور کشور که دراین روزها آخرین ایام زندگی در ارگ را می گذراند ، آدم را به یاد مداری های کنار کوچه وبازار می اندازد، مداری های که اکثراً مارهای سیاه وخالدار را نیز زیر آستین دارند.
بررسی یک دوره از حاکمیت رئیس جمهور کرزی فلم سینمایی بود که پرده های گوناگون را در لابلای خود داشت ، این پرده ها هر کدام به رنگهای متنوع بیانگر تمثیل های نوع نوع است که بدبختانه در زمینی به وسعت افغانستان وتحت پوشش ونام قومی به مظلومیت پشتون ها ریکارد شده وبه نمایش گذاشته می شود. مظلومیت پشتون را از زبان همسفر پشتو زبانم در سفری از قندهار به کابل گرفتم که به گلایه می گفت : درمزارشریف مرا به حمام نمی گذاشتند ، زیرا از لباسهای که به پلاستیک دستی ام داشتم می ترسیدند تا انتحاری نباشم .
کرزی درگذشته :
وقتی می گوییم کرزی درگذشته ، منظور ما از دوران حاکمیت وریاست جمهوری ، می باشد که دوره است گره خورده با سرنوشت مردم افغانستان .
این شخص در ابتدا برای تمام مردم افغانستان قابل پذیرش بود. صحبت ها ، عملکردها وتصمیمگیری هایش با درنظرداشت منافع مردم صورت می گرفت وقدرت را نیز طی یک رقابت سالم از دست دیگر رقبایش به آسانی ربود، اما متأسفانه روند کار به این گونه باقی نماند ودراین راستا ایده های دیگری از رییس جمهور حامد کرزی سرباز زد :
روند مبارزه با تروریزم والقاعده درکشور به کندی گرایید:
دلایل کندی درمبارزه با تروریزم والقاعده چند چیز می توانست باشد که در راس آن مبارزه با القاعده هم درکشور وهم در بیرون از کشور به گوشه جداگانه سپرده شد ومبارزه با طالبان در افغانستان تقسیمات خاص خود را پیدا نمود . مشکل اساسی که این تقسیمات ایجاد کرد سردرگمی مبارزه با طالب بود ، طالبی که فهمیده نمی شدند ازکدام گروه اند ، گروه تند رو ویا میانه رو؟
حامد کرزی برای سرپوش نهادن وقانونی جلوه دادن این دسته بندی، از وجه شخصیت مطرح مردم یعنی آقای مجددی استفاده کرد وحضرت مجددی گام را از تصمیمات رئیس جمهور کرزی فراتر نهاد وبه کسانی که طالب تند رو بودند یا میانه رو سند های تحت نام "امان نامه" به آن ها داد وبا این روش راه سریع طالبانی را که قید وبندهای تندرو ومیانه رو را مضحکانه می خواندند به شهر ها باز نمود وکار را به آنجا رساند که اکنون جان شهروندان در پایتخت نیز در امان نمی باشد .
حمایت یک جانبه از طالبان :
حامد کرزی از یک زمان به این سو به دلایلی که خود می داند در کنفرانس های مختلف ودرپریس کنفرانسهای داخلی وبیرونی حمایت های یک جانبه خود را از طالبان اعلان نمود وبارها از آن ها خواست تا برای مذاکره با دولت او آماده باشند اما این دعوت ها نیز مانند سایر دعوتهای کرزی از طالبان بدون جواب ماند وطالبان همیشه خواهان اجرای پیش شرط به نام خروج نیروهای خارجی از کشور شدند ، خواستی که کرزی نمی توانست وضعیف تر از آن بود که به آن جامه عمل بپوشاند وبد بختانه این خواست همچنان از سوی کرزی ادامه دارد درحالی که بعد از این گونه خواهشات کرزی ، طالبان توانسته اند اهداف قوی خود را در پایتخت به اجرا بگذارند که نمونه آن درخواست اخیر کرزی ازمذاکره با طالبان در مونشن آلمان بود و جواب مثبت طالبان حمله به چند هدف درکابل در یک زمان ودر یک روز ازجمله حمله به وزارت عدلیه .
آثار منفی این گونه درخواست ها ازمخالفان :
آنچه که به دقت مردم افغانستان می دانند وبارها شاهد آن بوده اند بعد از نشان دادن انعطاف درمقابل مخالفان از سوی دولت ، آثار منفی آن بالفعل تبارز یافته وحد اقل کسانی که از این آثار آسیب دیده اند مردم افغانستان بوده اند .
این گونه درخواست ها راه را برای طالبان در شهر ها وبخصوص پایتخت کشور باز کرده است ، وجه دولت وحتی نظامیان خارجی را در مقابله با آنان ضعیف نشان داده وروحیه طالبان را برتر از آنچه که می باشد درمبارزه با قوای دولتی ونیروهای خارجی به نمایش گذاشته است .
تنفسی برای بقا در قدرت :
دراین اواخر به دلایلی، از جمله سردی رابطه رئیس جمهور جدید امریکا با حامد کرزی ومجهول بودن حمایت از انتخاب رئیس جمهور بعدی افغانستان وهمچنین اظهار نظرهای در رابطه با ضعف حاکمیت فعلی افغانستان وآغشته بودن آن در فسادهای اداری تا حلقوم ، حامد کرزی به چال ونیرنگ بیشتری درمقابل خارجی ها متوصل شد بدین معنا که برای بقا در قدرت وجلب رضایت مردم درمخاصمه با خارجی ها ا زآن ها خواست تا حملات " به اصطلاح کرزی " روی غیر نظامی ها را باید خارجی ها قطع نمایند که این خواست می تواند کمک های فراوان به ظاهر فریبی او برای بقا در قدرت داشته باشد ودیگر این که برای سرگرگ نشان دادن به امریکایی ها از تجهیز اردوی ملی افغانستان توسط کشور دیگری که به یقین منظورش روسیه بود هشدار داد . توصل به این ترفند ها توسط کرزی نشان می دهد که کرزی تلاش دارد همچنان به قدرت باقی بماند ولی آنچه به مردم افغانستان مربوط می شود این خواهد بود که بزرگان ومقامات عالی این کشور هرآن عملی را که انجام می دهند باید در راستای اهداف عموم مردم بوده وآنچه در اولویت قرار می گیرد اراده مردم افغانستان باشد وگرنه خط سرخ همان پایان کارکرد ترفند هایی خواهد بود که رئیس جمهور به آن رسیده است.