برگردان : ناديه فضل
دويچه ويله
وزیردفاع آلمان: "باییست با نیروی نظامی تامین امن وبا غیرنظامی بازسازی کنیم"
قرار گفته هاي وزير دفاع آلمان "فرانس يوزف يونگ" ارتش آلمان باييست همچنان در مبارزه با جنايتکاران معامله گران مواد مخدر سهم جدي داشته باشد.
زيرا به قول وي ، دادوستد مواد مخدر يکي از مهمترين زمينه هاي تمويل هراس افگني ويا تروريزم مي باشد.
همچنان وي بر اين باور است که : حمله بر سربازان آلماني در اين اواخر خود يکي از دلايل سهم فعال آنان در مبارزه با معامله گران مواد مخدر است.
فشرده ي ازگفتگوي رولف کليمنت ازراديو آلمان ( دويچلند فونک) با فرانس يوزف يونگ وزيردفاع آلمان:
دويچلندفونک: آقاي وزير، در ماه هاي اخير، سياست امنيتي در اروپا و در نهايت در جهان يکي از مهمترين موضوعات مورد بحث بوده و بحث پيرامون آن به گونه ي يک موضوع تازه نيز گسترش يافته است.
گرجستان يکي از اين موارد است،افغانستان موضوع ديگريست که در مباحثات شوراي عالي اتحادي آلمان ، جداً برآن پرداخته مي شود، و همچنان درانتخابات آينده نيزتأثير گذاراست. مي توانيد تصور کنيد ، لحظه اي را که در آن گفته شود، ما در آنجا به اهداف خويش رسيديم، و حال مي توانيم برگرديم؟
فرانس يوزف يونگ: فکر مي کنم در اول بايد روشن نمايم که حضور ما در افغانستان به دليل يک ماموريت مهم است، و آنهم امنيت و انکشاف مسالمت آميز آن کشور است. البته مهمترين نکته هم همين است، با درنظرداشت خواست مردم و شهروندان آلمان.
زيرا حملات هراس افگنانه در نيويارک و واشنگتن از افغانستان برنامه ريزي و عملي گرديد. افغانستان مرکز آموزش تروريستان بود.
ما در جزيره ي سعادتمندان زيست نداريم، بلکه ما تهديد هراس افگني در سطح جهان را درک کرده ايم که البته اين عاري از دلچسپي مردم آلمان نيست که به باور من مهمترين نکته هم همين است.
دوم مسأله ي ، برخورد هدفمند و داشتن دستاوردي در اين زمينه ، منوط به عملکرد ما در قبال تصاميم سران ناتو در بخارست است ؛ يعني تمامي راهبرد ها در اين رابطه. به اين مفهوم که :مأموريت وسيع و همه جانبه ي ما نيازمند و خوان تامين امنيت نظامي ، و همچنان انکشاف و بازسازي در تمام افغانستان است، و در نهايت هدف ما اينست که افغانستان را تا آنجا کمک نماييم که خود بتواند در آينده تأمين امنيت خودرا نمايد.
يعني اين که تربيت افراد امنيتي و آموزش پليس از مهمترين برنامه ها به شمار مي آيند، و زماني که به اين اهداف خويش رسيديم، مي توانيم بحث آن را نماييم که، راهبرد هاي خويش را تطبيق نموده ايم . اما تا آن هنگام نيازمند وقت استيم .
دويچلندفونک: از اين راه و هدف چقدر دور هستيد؟
يوزف يونگ : بله، برآورد من اينست که ما حدود 35 هزار سرباز آموزش ديده افغان داريم، با آن که تقاضاي جانب افغاني ما تربيت 122 هزار سرباز بود. طبيعتاً بطوررسمي شمار آنان بيشتر است، حتي از 60 هزار سخن گفته مي شود،اما مهم آنست که آنها توانمندي تأمين امنيت را داشته باشند. دوم اين که در چوکات پليس: در اين بخش باييست کمي بيشتر کار نماييم، هردو باهم مرتبط اند، بناءً به باور من در اين بخش باييست تلاش بيشتر به خرج بدهيم.
دويچلندفونک: وزير امور خارجه افغانستان در اين تازگي ها در برلين در يک کنفرانس گفت که شما اشتباهات زيادي را در افغانستان مرتکب شده ايد، از جمله اين که جنگسالاران و معامله گران مواد مخدر را خلع قدرت نکرده ايد. با توجه به مأموريت براي دموکراسي چه بايد کرد؟ وبه نظر شما کدام رويدادي سبب خواهد شد تا دولت مرکزي توانمندي بيشتر کسب نمايد؟
يوزف يونگ : دقيقاً ، در اجلاس لندن بحث برآن بود که چگونه مي توان هدفمند، افغانستان مستحکم و امني را بوجود آورد. در اين اجلاس سه نکته الويت داشت : يکي امنيت نظامي، دوم انکشاف اقتصادي و رفاه عامه و رهبريت خوب و توانمند واين که چگونه بايد آنها دقيقاً تطبيق گردند. مساله ي فساد اداري ، جنگسالاران و همچنان عرصه ي مواد مخدر بخش هاييست که شديداً مورد انتقاد ماست.
اين مسايل همچنان دراجلاس پاريس نيزتاثيرگذاربود و من شخصاً در آخرين ديدارم با رييس جمهور حامد کرزي نيز اين موضوع را مطرح نمودم . زيرا به باور من بايد دولت سهم مؤثري در اين زمينه ايفا نمايد.
ما در نظر داريم بارديگربيشترروشن نماييم که در مبارزه با مواد مخدرسهم فعالي خواهيم گرفت. يعني اين که در نظر داريم نير وهاي امنيتي افغانستان را بيشتر در مبارزه با مواد مخدر معاونت نماييم، زيرا همين عرصه ي مواد مخدر خود تمويل کننده دهشت افگنان وتروريزم مي باشد.
برداشت من همچنان اينست که اينجا و آنجا بر نيرو هاي آلماني نيز به همين دليل حمله صورت مي گيرد. بنابرين خواست ما هم دستاورد هاي در اين زمينه است. ولي مشروط به اين که دولت\{ افغانستان \} ما را در اين راه معاونت وياري نمايد.
بناءً اگر وزير امور خارجه\{افغانستان\} اين امر را به ديده ي انتقادي مي نگرد، و خود نيز بر اين نيازمندي هشدار مي دهد که مؤثر ترعمل گردد، من فقط مي توانم اعلام همکاري نمايم.
دويچلندفونک: آقاي وزير، در مباحثات اخيردر آلمان در رابطه با مأموريت نيروهاي آلماني، بيشتر بر تفاوت ها ميان مأموريت در محدوده ي نيرو هاي ياري امنيت و "عمليات آزادي پايدار" بيشتر پرداخته شد، يعني که در رابطه به بخشي نيروهاي زميني در افغانستان و نيروهاي دريايي در شاخ افريقا.
بر اساس گزارش هاي رسانه ها، حالا مي خوانيم که به "نيرو هاي ويژه " يا کوماندوهاي ويژه ، در اصل هيچ نيازي نيست. شما مي توانيد تصور نماييد که تمديد مأموريت نيرو هاي "عمليات آزادي پايدار"در بخش زميني در اول نيازي ديده نمي شود؟
يوزف يونگ: خب، چنانچه به شما هم روشن است، در مورد مأموريت نيرو هاي ويژه به دليل حفاظت سربازان ما در مراجع عامه صحبت نمي کنيم . اما ما هردو نوع مأموريت را داريم، اما هميشه توجه داشته ايم که اين دو را از هم مجزا بدانيم.
اين نوع برخورد را در اصل وهمچنان با توجه به انکشافات آينده ، درست مي دانم.
اما مأموريت سربازان ما در عمليات آزادي پايدار بيشتر در شاخ افريقا و جيبوتي در مبارزه با تروريزم محدود مي شود.
دويچلندفونک: اما شما هم از بخش زميني در افغانستان يادآور نمي شويد؟
يوزف يونگ: فکر مي کنم ما در اينجا مسووليت کامل را بدوش داريم. اما طبيعتاً انکشافات و وظايف در مقايسه با نيرو هاي عمليات آزادي پايدارفرق مي کند. اما بحث در اينجا و آنجا وجود دارد، که آيا نيروهاي ما هردو را انجام دهند( شرکت درعمليات آزادي پايدار و ماموريت درچوکات نيروهاي ياري به حفظ صلح درافغانستان) يا هم يکي را، اما من به اين عقيده هستم که به هرصورت هردو را بايد از هم جدا نگهداريم.
دويچلندفونک: همچنان بر تلفات جنگي سربازان در افغانستان مباحثي وجود دارد. شما گفتيد که اين جنگ نيست، زيرا برداشت مردم آلمان ازجنگ چيزي ديگريست، اما بايد گهگاهي روشنتر گفته شود که مأموريت در افغانستان تنها ساختن چاههاي آب نيست؟
يوزف يونگ: فکر مي کنم که دو جنبه متفاوت از هم وجود دارد، نخست: بحث "جنگ" را کمتر نزديک به هدف مي دانم، بيشتر ناتو و نيروهاي ديگر ما را زير فشار قرار مي دهد، زيرا مردم آلمان جنگ را به گونه ي ديگري استدلال مي نمايند.
خيلي از شهروندان تجربه ي که از جنگ دارند، شهر هاي ويران از بمباردمان است، اين تنها خاطره ي شهروندان ماست ازجنگ.
اما در افغانستان راهبردي را در پيش داريم ، زير شعار اين که تنها با نيروي نظامي نمي توانيم پيروز گرديم ،ما باييست با نيروي نظامي تأمين امنيت نماييم. اما با نيروي غير نظامي در بازسازي تلاش نماييم.
بناءً مي توانم بگويم که با ارزش گذاري به اين امر تا کنون سربازان ما توانسته اند بيشتر از 800 پروژه را در افغانستان عملي کنند که از آبرساني و ساختن چاههاي آب ، تا تأمين برق ، اعمار جاده ها ، کودکستان ها، مکاتب و شفاخانه ها همه را در بر مي گيرد. مسلماً وظيفه ما در تأمين امنيت در اطراف و نواحي نيز درخور توجه ست. يعني چهار بخش مهم قابل توجه وجود دارد.
يکي مسأله حفاظت اهاليست، دوم امداد رساني دقيق ، طور مثال در نظر داريم تا آمدن زمستان نيازمندي هاي مردم را بادرنظرداشت زمستان سرد افغانستان درنظربگيريم. نکته سوم ارتباط با مردم و تماس با آنهاست و جلب کمک آنها در مبارزه با دهشت افگني.
و در اين اواخر در نيتجه ي حملاتي وادار به شليک در جا هايي هم شده ايم . بناءً کنش و واکنش نظامي نيز بخشي ديگري ازماموريت ما محسوب مي شود.