یادداشت

 سکرتریت کمیته سازماندهی و همآهنگی امور نیروهای ملی ،

 مترقی و دموکرات افغانستان دراروپا !

 

درنتیجه اشتراک فعال اعضای کمیته سازماندهی و همآهنگی امور در نشست های پیهم کمیته غرض تکمیل ترکیب و اهداف کمیته ،  اسناد رسمی کمیته زیر نام اهداف وساختار کمیته و چند نکته به شیوۀ پشنهاد کمیته سازماندهی وهمآهنگی امور نیروهای ملی ، مترقی و دموکرات افغانستان در اروپا  پیرامون باز شناسی برخی مقولات ساختاری جهت نظر خواهی شخصیت های سیاسی ، ادیب وفرهنگی کشور از طریق  سایت های رفیق وهمسو نشر و تقدیم گردید .

 

سکرتریت کمیته متمنی است ، تا شما عزیزان در ارائه نظریات تکمیلی اسناد  اعضای کمیته را یاری خواهند نمود .

 

سکرتریت کمیته سازماندهی و همآهنگی امور

نیروهای ملی ، مترقی و دموکرات افغانستان در اروپا

 

چند نکته به شیوۀ پشنهاد کمیته سازماندهی وهمآهنگی امور نیروهای ملی ، مترقی و دموکرات افغانستان در اروپا  پیرامون باز شناسی برخی مقولات ساختاری !

 

دوستان گرامی!

نخستین اجلاس وسیع پنج حزب راجستر شده و عدۀ از گروه های فعال سیاسی افغانستان در بیرون مرز بتاریخ 19 اپریل امسال(2008) در شهر ایندوفن هالند برگذار گردید.در این اجلاس تلاش همه نیروها آن بود که باید گفتمان سیاسی برای دوام فعالیت این نهاد ها فراهم شود.

به همین بهانه در پیش نویس تفاهم نامه ، تشکیل کمیته هماهنگ کننده این گفتمان پیشنهاد گردید ،مجلس نیز این نیاز را بدرستی فهمیده و در پایان نامه پیشنهاد مزبور ولو با کمبود و ابهام اما فیصله گردید .

بر طبق آن فیصله سازمانها، حلقات، محافل و شخصیت ها بالنوبه نمایندگان خویش را منجمله سه نفر، دو نفر و یک نفر معرفی نمودند.اینک چند هفته است که کمیته سازماندهی گفتمان کوشش می کند روش مناسبی برای  انسجام امور پیدا کند ، اما میسر نمی شود. لابد این دشواری از نا کارآیی رویکرد ما به آدرس و نشانی نهاد های مشترک دراین کمیته و کم توجهی نویسندگان تفاهم نامه پیش آمده است.

حال نیاز درجه یک ما برای آغاز کار بیان دوباره و بررسی درست روشنامه کمیته می باشد.بلحاظ آنکه گفتمان خود فرهنگ سیاسی و برخاسته از پایگاه اندیشه است ، پس ناچار هستیم نکاتی را برای روشنی و روش مندی کار کمیته بیان کنیم.و از مفاهیم ساختاری بگونه ای بهره بگیریم که ابهام و اضافات اصول کار و وضاحت رفتار اعضاء و گرداننده گان کمیته را بیهوده نسازد. بدینگونه نا گزیر هستیم از دانشنامه سیاسی و ترمینولوژی مناسب برای تعریف و باز شناسی دوبارۀ اصطلاحات و واژه گان ساختار مانند :حزب، محفل،حلقه و شخصیت استفاده کنیم.

کمیته گفتمان برای سازماندهی مناسب روش ها و شیوه های کار ، باید آئین نامه و بیان نامه خود را آنگونه ترتیب و تدوین نماید که ، ابهامات و ادبیات غیر ساختاری برای مفاهیم خاص استفاده نشوند.اینست که لازم آمد برخی توضیحات و تعریف روشنتری از معنی حزب، حلقات ،محافل و شخصیت ها انجام شود،تا راه حل و صورت تفاهم بدست آید.

در فرهنگ واژه گانی و ساختار شناسی نهاد های سیاسی حالت درست کلمات فوق بدین گونه است:

(1 سازمان، 2 گروه، 3 دسته، 4 فرد شخصیت)

اکنون توضیحات کوتاهی در بیان این نام ها و واژه گان می دهیم تا روشن کرده باشیم که سازمان چیست؟ گروه کدام است؟،دسته یعنی کیها؟ و فرد یا شخصیت چه کسی است؟

1 - سازمان:

گروههای از افراد هم نظر و هم اندیش که برنامهً خاصی را طرفداری میکنند و برای فعالیت مشترک، اصولی را نیز در برابر خویش قرار میدهند.در افغانستان جای سازمان را که یک واژه فارسی است کلمه عربی یعنی حزب گرفته است.حزب یعنی همان سازمان.مناسب ترین نام برای فعالیت مشترکی گروه های مردمی در زمینه های سیاسی همان سازمان است.معنی حزب بیشتر تکیه بر اعتقاد دارد تا ساختار،در حالیکه سازمان به سازه های ساختاری معنی میدهد.

2- گروه :

در ادبیات سیاسی و ساختاری، گروه تداعی مجموعه ای افرادی را می نماید که برای یک هدف سیاسی – اجتماعی به فعالیت مشترک مبادرت می ورزند. اما هنوز خود را در مرحلۀ یک سازمان نمی بینند.فعالیت گروه نیز با یک برنامه هماهنگ میشوداما در حد متعهد بودن به یک سازمان نیستند.دلیل چنین تفاوت درجه بندی شده عمدتآ به مشارکت بیشتری هم اندیشان بر می گردد و نام عربی این ساختار محفل است (معرب گروه).

در افغانستان این نمونه به سه صورت وجود داشت که عمدتآ به تفکر سیاسی نیروی سوم یا ناسیونالیست ها و برخی چپی ها تعلق می گیرد.مثلآ محفلی به رهبری بدخشی که در سال 1347 پایه گذاری شد. گروه کار که شاخهً از حزب دموکراتیک خلق بود که تا هنوز گروه باقی مانده است.

گروه و محفل اساسآ پیش مرحلۀ تشکیل یک سازمان سیاسی هستند.مسلمآ از نام و اصطلاح گروه در زمینه های هنر نیز استفاده شده است.برخی از کار شناسان سیاسی گروه را مانند و نزدیک به سازمان میدانند.و لذا گروه ها نیز خود را بعضآ سازمان تلقی می کنند.در حقیقت گروه مقدمه ساختن یک سازمان است، در حالیکه سازمان متشکل از گروه های است که شاید هر یک زمانی فعالیت دیگری داشته  اند.

3-دسته:

شماری از افراد که دارای سلیقه و ذوق مشترک باشند اما در حد یک گروه از لحاظ سیاسی تحول نکرده اند. دسته میتوانند سیاسی باشند و یا غیر سیاسی .چند دسته افراد هنگامیکه بتوانند به ماهیت یک برنامۀ سیاسی-اجتماعی توافق کنند ، خود گروه خواهند بود.اصطلاح دسته بیشتر در زمینه هنر کار برد دارد.در عرصه اجتماعی این اصطلاح مورد خود را دارد، اما در سیاست و ساختار سیاسی کمتر استفاده می گردد.

4- فرد( شخصیت)

یکی از واژه گان مهم در حوزۀ  افاده های علمی ،اجتماعی و سیاسی، همین فرد و یا شخصیت است .البته معنی حقوقی آن در این یاد داشت مراد نمیشود، بلکه مفهوم اعتباری و ترمینولوژیک فرد برای فردیت و فرزانگی آن در حوزۀ اندیشه مورد نظر است.

شخصیت و یا افراد شاخص که در گفتمان سیاسی از آن بعنوان فعال در سیاست و مستقل در اندیشه کنایه میشود، عمدتآ اعضای یک گروه، سازمان و یا جمعیت سیاسی نیست.شخصیت چند شاخصه دارد که متکی بران از رهبران و فعالان عضو یک نهاد جمعی تفکیک میشود:

1-                فرد یا شخصیت متبارز سیاسی-ملی یا علمی کسی است که خود به تنهایی نقش و اعتبار بزرگی دارد.

2-                شخصیت مستقل سیاسی کسانی هستند که در سازمانها و گروه ها عضویت ندارند، اما اندیشه و نظر آنان بمراتب نافذ تر از یک جمعیت و گروه سیاسی فعال در جامعه است.

3-                شخصیت مبارز ملی، اندیشمند مستقل در احزاب و سازمانها نمی گنجد و همیشه در کنار مردم و در حمایت از منافع و مصالح آنها است و درحالیکه افراد دیگر با کسب عضویت یک نهاد سیاسی بیشتر برای حاکمیت و کسب قدرت مبارزه می کند.تعریف شخصیت و احزاب از مفاهیم سیاسی مانند حاکمیت ،قدرت،مردم و سیاست کاملآ متفاوت است.

 

ساختار واهداف

کمیته سازماندهی و هماهنگی امور نیروهای ملی ، مترقی ودموکرات

افغانستان در اروپا !

 

کمیته گفتمان سیاسی که در پی برگزاری نشست برخی احزاب و گروه ها در اروپا تشکیل شد ، به هدف هماهنگ سازی درزمینهً اندیشه های سیاسی و سازماندهی تلاش مشترک نیروهای ملی و متجدد سیاسی برای افغانستان فعالیت میکند . هرچند نام درست و کامل آن کمیته سازماندهی و هماهنگی امور نیروهای ملی ، مترقی و دموکرات افغانستان در اروپا است ، اما دراینجا برای آسانی کار وسهولت نوشتار ازآن به نام کمیته گفتمان سیاسی یاد مینمائیم .

 

طرح  تشکیل کمیته مذکور دست آورد اجلاس مشترک نیروهای ملی  دموکرات و پارۀ گروههای است که درشهر ایندوفن کشور هالند بتاریخ 19 اپریل 2008 میلادی نخستین مجمع خویشرا برگزار کردند ودرآن مجمع نیاز موجودیت نهاد هماهنگ کننده سیاسی بنام کمیته مشترک احزاب و گروهها به گفتمان سیاسی برای افغانستان را پیشکش نمودند .

 

نشست مشترک 19 اپریل ایندوفن هالند ، با وجود هم اندیشی و تساهل سیاسی ، هنوز از گرایشات گذشته گرائی وبرخی دلبستگی ها به سلیقه های گروهی علامت میداد . بدیهی است که تبعات آیدولوژی ونبود فرهنگ نقد سیاسی مانع رشد اندیشه های پراگماتیک در بینش و نگرش گروهها واحزاب ملی و مخصوصأ طیف چپ در افغانستان شده است .

وابستگی وتبعیت ازآیدولوژی ها تحت نام همبستگی جهانی مترقی ,هم بشیوۀ شرقی در گذشته, وهم به بهانه جهانی شدن وبشیوۀ غربی درحال حاضر ، ذهنیت سیاسی جامعه مارا که بشدت سنتی وبیگانه با این روش هاست ، زیر نامهای گوناگون تحت الشعاع خود قرار میدهدو مانع رشد و گسترش ان میگردد. به همین دلیل ودلایل دیگراست که ، اندیشه ها تاآن درجه ای که بتوان ازحقایق و ضرورتهای دیروز ، امروز و اهداف آینده سخن گفت ، تحمل پذیری ندارند .

 

با این حال راه اندازی گفتمان سیاسی ، طرح مشارکت سیاسی بمنظور وارد اوردن تغیر  و تحول در نظام سیاسی , اجتماعی کشور ، دست برداشتن از دگم های ایدیولوژیک ، بریدن ازتعلقات سازمانی وآرمانی وسر انجام تمکین به روش های پراگماتیک مبارزۀ بخاطر مردمی ساختن اهداف واندیشه ها ، کاربسیار ساده یی نیست .

 

نشست 19 اپریل اجلاس خوبی بود برای سنجش و ارزیابی تمایلات نیروهای سیاسی با ویژه گیهای  دید شان از امروز , سطح درک و اگاهی شان  از قضایای کشور بخصوص درمیان هواداران اندیشه ای ملی و نیروهای چپ دیروز افغانستان . متن بیانات وباور نمایندگان طیف های فکری بطور کُل دریک زمینه همسان و همسو بود . این زمینه یعنی مشروعیت نظام  ، ساختار حاکمیت و اندیشهً مسلط بر نظام ملی به منظور ایجاد ملت وفرهنگ سیاسی مدرن در افغانستان بود .

 

نفس همین تلاش جمعی و تحمل نسبی همدیگر در زمینهً بررسی حاکمیت و قدرت سیاسی با انصراف از روش های خشونت  براندازی ، توجه به مردمی کردن و نهادینه نمودن اصل قدرت و حق حاکمیت است . ازجهت دیگر همین باورها وداده های آرمانی که با بینش دوسه دهه پیشتر از امروز بسیار متفاوت اند ، خود یک مرحله پیشرفت ودر واقع مرحله ای از واقعگرائی وملی گرائی در تفکر این ساز مانها ، نمادی از بلوغ دراندیشه سیاسی و شکیبائی جامعهً احزاب در برابر حقیقت و غیر حقیقت در کشورماست .

آنچه تا هنوز دور ازدسترس ماست ، " پیامد" تجارب از مبارزات مدنی وسیاسی با فرهنگ شهروندی است .یکی از "باید" های کمیته گفتمان سیاسی طرح پالسی ها وبررسی دیدگاها نسبت به مساله مشارکت و پلورالیسم سیاسی با حفظ تکثر اندیشه در تنوع قومی در ساختار جامعه است .

 

اینک برای تحقق آنچه که بیان شد ، محتاج ابزار وروش های موُثر کار هستیم . ابزار مورد نظر ما ، نهاد های اند که باید بتوانند این اندیشه ها را با حقیقت زندگی وآرزوها را با مردم و این همه را درجامعه سازگار بگردانند .

 

این ابزار که قطعأ از نوع گذشته نمی باشد ، کمیته ها وکمیسیون های اند که ، باید برنامه ملی و روش های سودمند مبارزه سیاسی و مدنی را ازقید گذشته های آیدولوژیک برهانند . پس وظیفهً کمیته گفتمان سیاسی برای اروپا و افغانستان همآهنگ نمودن و سازماندهی کردن درست ودقیق این مرحله از وظایف فعالان و نیروهای سیاسی در بیرون مرز برای افغانستان است .

 

ساختار کمیته سازماندهی و همآهنگی امور نیروهای ملی ، مترقی و دموکرات افغانستان در اروپا :

 

نخست باید ساختار و راهکار های کمیته را مشخص کنیم ، شیوه های راهبردی نو برای وظایف جدید نمیتوانند بگونه یی باشند که درگذشته می اندیشیدیم . روش های سودمند وکارساز برای انجام اولویت ها دربرابر این کمیته قرار داده شود و یادداشت فعالیت ماهوار آن بروی سایت ها پیاده گردد .

به لحاظ آنکه اعضأ این نهاد همآهنگ کننده ، ازسوی سازمان ها و گروههای مختلف معرفی شده اند طبعأ دیدگاه وبرداشت یکسان از زمان خویش ندارند ، بدانجهت باید حوزۀ مانور و نحوۀ برخورد کمیته با عام مسایل دور از تعصب ، گروه گرائی ، مطلق اندیشی ، بهانه طلبی ، جزمیت فکری و خرده گیرانه باشد . مسوُولان و اعضای کمیته به منظور آسانی در اجرای وظایف و تعریف اهداف ،محتوای متن ، بیان نامه جنبش سیاسی مدنی آینده را که در شخصیت ساختاری و کرداری همین کمیته تمثیل خواهد شد ، متناسب با مقتضیات و ویژه گیهای دوران ما توضیح و تصریح نمایند .

جنبش سیاسی کنونی که لنگر خویشرا به اندیشه زار مردم باوری قرار میدهد ، باید برای عبور ازجرگه اندیشه های خشونت و انقلابی گری به باورهای سیاسی و مدارای اجتماعی برگرداند . کار این کمیته نهادینه کردن اندیشه ها در احزاب و محافل سیاسی برای ایجاد نظام ملی برپایه فرهنگ شهروندی ونیز تداوم فرهنگ گفتمان جهت کسب نرمش های مدنی وارزش های دموکراسی برای جامعه سنتی و بحرانی افغانستان است .

 

برای اهداف و وظایف ایکه در برابر  کمیته قرار دارد میتوان اشکال گوناگون ساختاری را پیشنهاد نمود . اما به منظور دستیابی به پیشرفت مناسب در زمینهً انسجام نیروهای سیاسی که ازطریق این کمیته سازماندهی میگردد ساختار زیر در اولویت قرار میگیرد .

 

1- گرداننده گی امور جاری کمیته بدوش سکرتریت آن میباشد که بشکل دورانی برای مدت 6 ماه از میان اعضای تشکیل دهنده کمیته انتخاب میگردد.

 

2- کمیته ازمیان اعضاء ، کمیسیون هائی رادر عرصه های مختلف توظیف مینماید . این کمیسیون ها طبق لایحه وظایف شان تحت رهبری و هدایت کمیته فعالیت مینمایند.

 

3- کمیته درهر ماه یکبار به اشتراک تمام اعضا تشکیل جلسه مینماید. اما کارآن توسط سکرتریت و مسوُولان کمیسیون ها پیش برده میشود . روسای کمسیونها نیز میتواند از میان اعضا بشکل دورانی انتخاب شوند و کار شان موقوت باشد.

 

4- گزارشات هفته وار کمیته هم درجلسات انترنتی و هم از طریق تارنماها ( سایت انترنتی ) منتشر میگردد . رهبری احزاب نیز از طریق نمایندگان خود در کمیته تحولات را پیگیری مینمایند .

 

5- درصورتیکه نیاز به تدویر مجمع احزاب پیش آید ، کمیته گفتمان آنرا درتفاهم با رهبران این احزاب سازماندهی میکند . رهبری مجمع مورد نظر ، گردانندگی و امور دیگر ،ازسوی کمیته انجام میشود .

 

6 – انتظار برده میشود که در نتیجه دوام گفتمان و انجام فعالیت های سیاسی و ساختاری ,  این کمیته به نوعی از ساختارمشترک ، منجمله ، ایجاد جبهه ،طرح اتحاد مشترک ، ائتلاف و یا تشکیل نهاد یگانه سیاسی دست یابد.

 

دوستان عزیز : امید این طرح را با ارائه نظریات مفید و با ارزش خویش تکمیل نموده ودر زمینه با سکرتریت کمیته سازماندهی و همآهنگی امور نیروهای ملی ، مترقی و دموکرات افغانستان در اروپا  داخل تماس شوید .

 

آدرس ایمیل -                                                                                           

C.S.H.O@hotmail.com

Ibrahim Sekandari

Tel . 0031 634141625

 

 


بالا
 
بازگشت