حملات برمواضع شورشیان درآنسوی مرزباعث کاهش حملات درافغانستان شده است


      نوشته :ازشریف بها                                  

                                                                                                                        مورخ ۱۳۸۷،۷،۱۵

          درجریان سالجاری نیروهای ناتو به رهبری امریکابرای چندمین بار مناطق قبایلی را درآنسوی مرزهدف قرارداده که این عملیات باعث کاهش توجه مخالفان دولت وگروه القاعده وطالبان درآنسوی مرزبه جانب افغانستان شده است  ،باوجودیکه این حملات پسانتر اغاز شد ولی اکنون هم دیر نشده زیرا یگانه سرچشمه مخالفان دولت وتروریست ها وجائیکه برایشان انگیزههای تخیلی داده میشود،همان مناطق قبایل است که اکنون سرنخ آن بدست ملا نماهای تندور است.

به عقب برمیگردیم ،زمانی بود که مناطق قبایلی را همیشه روسای قبایل وخوانین کنترول میکردند وهمواره مردم محل ازاوامر همچو افراد پیروی میکردند ولی با آمدن تغیرات درسطح منطقه باعث شد که خوانین ورسای قبایل کنار زده شوند وجای ایشان راافرادی وابسته به مجاهدین بگيرند که این افراد نیز از دید تندوری برخورد نمیکردند ولی با بروز گروهی بنام طالبان با همکاری مستقیم سازمان استخباراتی پاکستان گروه مجاهدین نیز همانند افغانستان درآنجا ازصحنه بیرون رانده شدند  واین گروه با سازماندهی، سازمان استخبارات پاکستان توانستند که روسای قبایل را درهم زند وحتی ازبین ببرند .

امروز درمناطق قبایل پاکستان همه کاره تندورانی هستند که برعلاوه مناطق قبایلی باعث شده اند که پایگاهی برای نیروهای القاعده خارجی شود ومنطقه را به چالش گیرند ،امید مردمان دوطرف مرز به تشکیل جرگه امن منطقوی بود که شاید درآن همان خوانین وروسای قبایلی باید نقش میداشت ولی متاسفانه درتشکیل این جرگه نیز ازهمان افرادیکه طی سالیان متمادی متاطق را کنترول میکردند استفاده نشد وافراد واشخاصیکه ازجانب پاکستان اشتراک نموده بودند تشریفاتی ونمایشی برخورد کردند که نتیجه آن چندان مثبت نبود واگر به تقویه روسای قبایلی کاری صورت میگرفت احتمال بیشتر داشت که تندروان کنار زده میشدند.

به هرصورت ازامروزبحث میکنیم،  موجودیت پایگاه های شورشیان درمناطق قبایلی یک تهدیدی جدی برای افغانستان ،منطقه وپاکستان بوده که امروز مردم پاکستان همانند افغانها درخون غرق میشوند وهمچو مسایل را دولت افغانستان بار بار به کشور پاکستان هشدار داده بود ولی این پاکستان بود تنها برمنافع سیاسی خود ازدید سازمان استخبارتی آی اس ای فکر میکرد وبس.

عملیات های اخیر نظامی نیروها ناتو درانطرف مرز شورشیان را به چالش گرفته ودراین مدت نشان داده که حملات هوایی ناتو درانطرف مرز باعث کاهش خشونت ها درافغانستان شده است درحالیکه دولت افغانستان بار ها ازجامعه جهانی خواسته بود که مراکز اصلی شورشیان باید هدف قرارداده شود واگر این مساله درسالهای قبل اغاز وبرحکومت پاکستان فشار بیشتر وارد میشد،شاید امروز ما شاهد دوباره منسجم شدن طالبان وفعالیت های شان دربعضی مناطق افغانستان نمیبودیم. وبا آغاز حملات نیروهای ناتو درآنطرف مرز چنانچه مشاهده میشود فعالیت های شورشیان نسبت به گذشته  درداخل افغانستان کاهش یافته ویا همواره صدمه می بینند با وجود این خوشبینی ، یک جنرال بریتانیایی مارک کارلتون اسمیث، که به تازگی از افغانستان به بریتانیا بازگشت نموده ،  از عملکرد نیروهای بریتانیایی مستقر در جنوب افغانستان ستایش می کند و می گوید این نیروها، در سال ۲۰۰۸ از شدت حملات طالبان کاسته اند.

او در عین حال به روزنامه ساندی تایمز گفته است "ما در این جنگ پیروز نخواهیم شد".

این فرمانده ارشد بریتانیایی گفته است: "هدف این جنگ، کاهش سطح شورش ها، به اندازه ای است که شورشها، یک تهدید استراتژیک محسوب نشوند و ارتش افغانستان بتواند آنها را مهار کند".

او در این مصاحبه می افزاید که هدف ماموریت در افغانستان، کمک به ایجاد شرایطی است که در آن، خشونت انتخاب اول  نباشد.

همچنان وزارت دفاع افغانستان می گوید تا چهار سال دیگر، شمار سربازان ارتش این کشور نزدیک به دو برابر افزایش خواهد یافت.

ژنرال عبدالرحیم وردک، وزیر دفاع افغانستان گفت که براساس این برنامه، ارتش این کشور به یک نیروی ۱۳۴ هزار نفری تبدیل خواهد شد.

پیش از این دولت افغانستان برنامه ایجاد ارتش هشتاد هزار نفری را در دستور کار داشت اما گفته بود که برای فایق آمدن بر مشکلات امنیتی در افغانستان، این کشور به ارتش دوصد هزار نفری نیاز دارد.

اما حالا وزیر دفاع افغانستان می گوید که توافق شده ارتش افغانستان به ۱۳۴ هزار نفر افزایش یابد و این نکته ظاهرا نشان می دهد که آمریکا از طرح ایجاد ارتش دو صد هزار نفری حمایت نکرده است.

وزارت دفاع افغانستان به این باور است که با توجه به چالش های موجود امنیتی در این کشور، آموزش و تجهیز نیروهای ارتش و پلیس افغانستان امری مهمی است.

دراین شکی نیست که تجهیز وآموزش نیروهای داخلی به مراتب موثرتر ازافزایش نیروهای خارجی است ولی اظهارات فوق عواملی است  امید وارکننده که حملات درانسوی مرز وتدابیری داخلی بیشتر ازاین ، درفعالیت های مخالفان دولت  کاهش بیشتر را بوجود خواهد آورد ویا ساحه فعالیت های شان محدود خواهد شد،ازجانبی دیگر فعالیت ارگانهای امنیتی در داخل پایتخت نیز نشاندهنده آن است که ازورود مخالفان وحمله کننده گان درمرکز جلوگیری کند ،دراین شکی نیست که درساحات دور دست مشکلات وجود دارد وحتی گشت های مخفیانه مخالفان هنوزهم باقی مانده ولی نسبت به گذشته درمرکزوولایات فعالیت های که نیرویهای دولتی را به چالش بکشاند کمتر منعکس میشود .

برعلاوه حملات نیروهای ناتو درانطرف مرز،اخیرا درمنطقه باجور اجنسی علیه طالبان یک تحرک مردمی نیز بود جود آمده که درحقیقت سران قبایل مصمم هستند تا به یک سلسله فعالیت ها دست بزنند تا مردم محل ازشر تندروان که اکنون مناطق را درکنترول دارند بیرون آورند ،ولی این امر به حمایت ضرورت دارد که اين ممکن مشترکا ازجانب دولتین افغانستان و پاکستان باشد ویا کشورهای کمک دهنده ،درحقیقت سرانی که توسط سازمان استخباراتی پاکستان بدست طالبان وتندروان ازبین برده میشد امروز دارد دوباره  جان میگيرد تا منطقه ومردم را ازسرطانی که شیوع کرده نجات دهند.

ازجانب دیگرتقویه نیروهای داخلی نسبت به افزایش نیروهای خارجی درتامین امنیت داخلی افغانستان موثرتر واقع خواهد ،زیرا ازلحاظ اقتصادی ارزان وآشنایی با اراضی نسبت به آنان به مراتب خوبتر عمل خواهند کرد ودرپهلوی آن نیروهای خارجی مستقر درافغانستان میتوانند با هماهنگی حکومت پاکستان  درمهار ساختن شورشیان وازبین بردن پایگاه های شان درانسوی مرزیک سلسله فعالیت های وسیع را راه اندازی نمایند واین عملیات ها خواهد توانست ملت افغانستان وپاکستان را ازشر تروریزم نجات داده وافزون برآن درازبین بردن پدیده که جهان را تهدیدی مینماید موفق بدرآمده وبا چالش های جدی مواجه خواهند بود .

 

 

 


بالا
 
بازگشت